2017 11 14 tst qed supremus 1

Anglickou značku QED založili Bob Abraham a Ian Vince v roce 1973 a dnes má firma sídlo (spolu se svou mateřskou firmou Armour Home Electronics, zastřešující třeba i výrobce elektroniky Myryad nebo výrobce reprosoustav Q Acoustics, ale distribuující v Anglii také třeba sluchátka Grado nebo Goldring) v Bishops Storford napůl cesty severovýchodním směrem na Cambridge. V QED se soustředí na produkci dostupných a řekněme výhodných kabelů všech typů, ale jedna jejich novinka z této jejich filozofie lehce vystupuje - top model reproduktorového kabelu Supremus.

Označení Supremus zní tak trošku "hogo fogo", jde ale jednoduše o latinské slovo znamenající "nejvyšší". A takový Supremus jednoduše je - přesto v kontextu dnešní produkce patří stále spíš do středí třídy. Tedy alespoň co do pořizovací ceny.

Pojetím a estetikou jde rozhodně o krásný produkt vyšší třídy - Supremus je moc pěkně zpracovaná a fortelná "hadice", až téměř do konců je kabel skrytý v krouceném, sklovitě, nebo možná až tekutě působícím obalu, pod nímž prosvítá další bělostná vrstva.

Poměrně řádný kus před koncem (díky bohu za to - umožňuje to i přes výraznou váhu s kabelem docela dobře pracovat) je hliníkový "trychtýř", z nějž vystupují klasicky rozdělené koncovky. Kontakt s terminály zajišťují banánky, které lze zafixovat šroubováním a jsou nádherně zpracované a těžké, máte pocit, že je to opravdu řádný kus kovu. QED si na těchto banáncích zakládá - říká jim Airloc a pokrývá jejich povrch rhodiem pro optimální přenosové vlastnosti.

2017 11 14 tst qed supremus 2

Celkově působí vizuálně a zpracováním QED Supremus minimálně o ligu výš, než by napovídala jeho cenovka - Supremus si užije každý, kdo má rád pocit, že si za své peníze koupil hodně materiálu.

Jádrem kabelu jsou dva vodiče z bezkyslíkaté mědi čistoty 99,999% s postříbřeným povrchem, každý vodič sestává z 16 solid-core vláken o celkovém průřezu 6,2 mm2, každé vlákno prochází hlubokým zmrazením. Každý z vodičů má také vlastní izolaci a průměr 8 mm, v další izolaci jsou pak schované oba a kabel má průměr 17 mm. Materiálem izolace je smalt s obalem z pěnového polyetylénu.

Kabel má velice nízký odpor 0,005 ohm / m, kapacitu 48 pF / m a indukčnost 0,49 uH / m.

QED využívá v konstrukci své technologie Aircore a Airloc - Aircore řeší problémy s vířivými proudy a tím, aby jejich vznik v jednom vodiči neovlivňoval vodič druhý a podobně. Jde v podstatě o rozmístění kroucených vodičů ve vlastní izolaci kolem dutého jádra. Airloc je pak hezký název pro pozlacený kontakt mezi vodičem terminálem, což by mělo zajišťovat minimální nežádoucí oxidaci v průběhu času.

Kabel QED Supremus jsme měli možnost vyzkoušet v pražském studiu Long Play Audio proti ZenSati Authentica, ProAc Response Signature Black, TelluriumQ Silver nebo třeba Naim NAC A5 a dalším. Poslouchalo se přes Naim Nait 5si + Naim CD5si, přes Audio Research CD6 + VSi75, případně přes Micromegu M-One 100. Signálový kabel byl Atlas Ascent. Z reprosoustav to pak byly Canton Reference 7 K, Canton Reference 5 K, Canton Reference 3 K a Canton Reference 1 K.

2017 11 14 tst qed supremus 3

Hodně nás překvapila samozřejmost, plynulost a snadnost, kterou kabel vnesl do zvuku jakékoliv ze zmíněných sestav. Hudba vlastně v porovnání s jakýmkoliv ze zmíněných kabelů jako kdyby prostě začala proudit méně technicky, bohatší a líbivější. Linka kontrabasu Charlieho Hadena v "Prism" ("American Dream" | 2002 | Verve | 064 096-2) byla příjemně měkká, poddajná a pružná, zvuk sice možná nebyl nejsvižnější, ale objem a pocit opravdové hloubky byl skutečně působivý - kdyby kabel stál o 10 000,- na metr víc, pořád by zvuk nabízel férovou hodnotu. Líbilo se nám, jak přesvědčivě dokázal rozkvést ten působivý "dřevěný" a objemný dojem velikého nástroje, jak dobře už bylo vykresleno jeho tělo.

Stejně tak bohatší a působivější byly s QED Supremus i vokály zpěváků slovenské kapely Fragile v "Ain´t No Sunshine" ("Next Level" | 2010 | QStudio | 1617-002-2). Oproti všem zkoušeným jako kdyby Supremus hlasy trochu nadýchal, uhladil sykavky a dodal jim na vřelosti. Celkově jako kdyby si vše "sedlo na zadek", přes všechnu laskavost a hebkost zvuku bylo dění dobře čitelné a klidné - vlastně je to zvláštní, ale Supremus jako kdyby všemu (jakékoliv hudbě i jakékoliv elektronice) vtiskl svůj organizovaný a přitom vstřícně muzikální charakter - a je to příjemné.

2017 11 14 tst qed supremus 4

I do nejvyšších tónů v "Coal" Michaela Penna ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6), konkrétně do cinkavých a velmi znělých činelů a chřestítek, vnesl Supremus také svou dávku "krásného klidu", přinesl sladkost a zachoval znělost, zvuk se zakulatil a uklidnil. Reprodukce získala na laskavosti, ale také na samozřejmosti - méně suchosti, méně techničnosti a přesto čitelnější zvuk, takový byl "Supremus efekt".

Na dynamice v "Signal to noise" Petera Gabriela ("Miss" | 2003 | Realworld | 07243 595237 2 9) se tento reproduktorový kabel podepsal celkovém změkčením, ale také větší bohatostí, větší razancí a jaksi pocitem většího zvuku - zvuk jako kdyby získal až olejnatou plynulost a také jistou porci valivosti, tělesnosti. Síla přichází pěkně odspodu, Supremus dodal i špetku klidu a nadhledu navrch, takže vlastně vše působí radostně samozřejmým dojmem a kabel rozhodně není dynamickou brzdou jakékoliv elektroniky.

2017 11 14 tst qed supremus 5

V "Dans Ma Rue" od Zaz ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) se nám líbilo, že ačkoliv co do rozlišení nepřinesl QED Supremus žádné nové detaily, ono celkové usazení a jakási samozřejmější plynulost prostě způsobí dojem, že hudba je tělesnější a bližší, že se snáze čte a že vše je jeden velký, přirozeně propracovaný celek. Pokud potřebujete ve svém systému jen zdůraznit detaily, Supremus vám asi nepomůže, ale možná budete překvapeni, jak "jen" lepší čitelnost a usazenost pozvedne právě i pocit detailnosti.

Po zapojení Supremus se také u každé skladby a sestavy projevil efekt "zvětšení" - hudba jako kdyby se trochu roztáhla v pravolevém i předozadním směru a Rózsova "Theatrum Universi" ("Under my spell" | 2009 | Pavián Records | PM0042-2) jako kdyby se nadechla, přibyl vzduch a ubylo techničnosti. Ani trošičku těžší "spodky" čitelnost ani lokalizaci neomezují. Opět nelze říct nic, než že kdyby na cenovce jakékoliv délky bylo o 10 000,- Kč víc, na pozitivním dojmu by to nic neubralo.

2017 11 14 tst qed supremus 6

To nejlepší na QED Supremus je ale rozhodně jeho schopnost uklidnit a zároveň paradoxně oživit hudbu na libovolné sestavě a v libovolné nahrávce. V "Please read the letter" Roberta Planta a Alison Krauss ("Raising Sand" | 2007 | Decca | 475 9382) bylo všechno prostě a jednoduše skvěle zábavné - u dobrých a harmonických sestav kabel zafungoval jako skvělá třešnička na dortu, otevírající muzikální potenciál naplno, u těch méně harmonických propojení elektroniky (nebo nahrávek s elektronikou) ale dokáže Supremus zafungovat jako filtr na jakoukoliv nepříjemnost, kterou prostě nepustí k vašim uším. Vždycky vnesl do reprodukce jaksi obtížně popsatelný pocit radostnosti.

Reproduktorový kabel QED Supremus nás, upřímně přiznáváme, hodně překvapil - jeho cenovka sice není malá, ale stále patří do středních vod high endového světa. Za své peníze dostanete výtečné fyzické zpracování a přitom to ještě není žádná neohebná hadice. Mnohem důležitější je ale to, že do každé zkoušené sestavy, v každém okamžiku a v každé skladbě dokázal Supremus vnést do zvuku zábavnost. Ano, zábavnost prezentovanou vlastním způsobem; trochu plnějším, trochu odspodu těžším, maličko valivým, hodně bohatým, barevným a přesto dobře usazeným, trochu měkčím a přesto výtečně čitelným - každopádně vlastním. Pokud vám ale nejde o technickou brilanci a dokonalost, ale o hudební zážitek s vášní, nadšením a hladkou bohatostí, pak QED Supremus představuje jednu z nejlepších nabídek na trhu v poměru cena / výkon - je-li vaše sestava v adekvátní úrovni pro kabel této cenové kategorie, rozhodně ho při zkoušení nevynechejte.

Kč 24 990,- - 2x 2m

Kč 32 990,- - 2x 3m

Kč 48 990,- - 2x 5m

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkné zpracování

+ jedna z nejlepších nabídek v poměru cena / výkon

+ vnesl do jakékoliv kombinace muzikální nádech

ZÁPORY

- nic

--- --- --- --- ---

DISTRIBUCE: Horn | www.horn.eu 

PRODÁVÁ: Long Play Audio | www.longplay.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies