HIFIStyl

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K 1

V roce 1974 se dali dohromady čtyři nadšenci do dobrého zvuku a jak už to tak bývá, vznikla značka – tentokrát konkrétně německý Canton, který si vytyčil za cíl to samé, co prakticky jakákoliv jiná firma. Tedy vyrobit to nejlepší, co současnost umožňuje, Canton si jako svůj obor zvolil reprosoustavy. O téměř půlstoletí později je tu jméno Canton pořád a už dlouhou dobu si drží svůj vytyčený styl, což platí i pro nejvyšší firemní sérii Reference K.

Přesně uprostřed této řady najdete model Reference 3 K, už poměrně robustní sloup s výrazným designem, který jasně křičí „Canton! Canton!“. V základu jde o mohutnou ozvučnici z vrstvených laminátových panelů celkové tloušťky 5 cm, které se po stranách klenou k úzké zadní straně. Právě tyhle křivky spolu s „vybráním“ kolem vrchních dvou reproduktorů vytváří charakteristický vizuální dojem.

Kabinety Reference 3 K jsou masivní i podle čísel – 116 cm na výšku, 29,5 cm na šířku a 45 cm do hloubky. Poctivá váha dosahuje k hodnotě 56 kg. Není divu, že ozvučnice jsou na poklep prakticky netečné.

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K 2

Ten ale podtrhuje i čelní stěna s čtyřmi měniči s přiznanými obrubami košů, jejichž šrouby dotváří lehce industriální identitu reprosoustav. Reprosoustavy stojí na poměrně výrazném podstavci s nožičkami, mezi samotnou ozvučnicí a tímto podstavcem je vpředu a vzadu průduch, jímž proudí energie vespod skříně umístěného bassreflexu. Nosné plochy jsou organicky tvarované, aby vzduch proudil co nejhladčeji.

Vzadu je veliká elegantní plaketa a pod ní ještě větší deska, která nejen že z vnitřní strany nese komponenty frekvenční výhybky, ale z vnější strany je osazená dvěma páry reproduktorových terminálů (pro bi-amping či bi-wiring) a dvěma můstky, pomocí nichž můžete upravit energii vysokotónového a středotónového reproduktoru a to ve třech polohách (-1,5 / 0 / +1,5 dB).

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K 3

Třípásmový systém je osazený čtveřicí reproduktorů, všechny pochází z vývojových a výrobních kapacit Canton. Na výškách pracuje hliníková kalota o průměru 2,5 cm, zpevněná vrstvičkou keramiky. Středotónový měnič, osazený úplně nahoře, má kónus membrány o průměru 17,4 cm a je vyrobený z keramiky a wolframu, přidržovaný v pohybu speciální vlnkou závěsu. Dva basové reproduktory mají tutéž technologii, ovšem průměr membrán dosahuje 21,9 cm. Woofery jsou vybaveny DC technologií, která zabraňuje nežádoucím pohybům membrán u subsonických frekvencí, což by mělo zajistit čistší hluboké frekvence.

Frekvenční výhybka dělí energii na úrovních 200 a 3 000 Hz, signál k reproduktorům vedou krátké kabely vlastní firemní výroby, navržené přímo pro sérii Reference K. Na každé fázi se nachází kolem „speciálního jádra“ šest spletených nezávislých vodičů. Výhybky samotné jsou rozdělené na několik desek plošných spojů a prý používají komponenty s nulovou tolerancí, byť to je technologicky prakticky nemožné.

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K 5

Celková frekvenční odezva (byť bez limitující tolerance) je udávána jako 18 – 40 000 Hz, velmi působivá je zatížitelnost třípásmového systému a to trvalých 350 Wattů. Charakteristickou citlivost Canton neudává, zato deklaruje „typicky německou“ impedanci v rozsahu 4 až 8 ohm.

Canton Reference 3 K jsme poslouchali v pražském studiu AV Center, kde se hrálo přes několik různých sestav – nejprve přes Mark levinson No. 5101 / No. 5805, později přes Gryphon Mikado Signature / Diablo 300. Vždy bylo propojeno kabely Cardas Clear Reflection a uzemněno přes Chord GroungARAY. K porovnání byly k dispozici Monitor Audio PL500 II nebo Wharfedale Elysian 2.

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K 6

Už od prvních brouknutí basy v „Never Felt Less Like Dancing“ od Katie Melua („Ketevan“ | 2013 | Dramatico | DRAMCD0095) bylo jasné, že Reference 3 K jsou právě takové, k jaké elektronice je připojíte, snadno přejímají právě její charakter, i když si do jisté míry zachovávají i svůj zvukopis. Basu je nicméně dostatečný objem, je šťavnatý a jaksi měkce vypolstrovaný, zachovává si ale také dobrou čitelnost obrysů a dobré oddělení. Zejména pocity fyzického důrazu je famózní a hluboké polohy mají příjemně broukavý styl, poměrně výrazný, ovšem nerušící.

Sbor Chapelle du Roi v Tallisově „Gloria“ („The Complete Works“ | 2004 | Brilliant | 93612) měl vokály krásně hebké a sladce laděné, je tu spousta vřelosti a žádný pocit hrubosti nebo ostrosti sykavek. Prezentace je nicméně dobře srozumitelná, hlasy mají velmi pěknou plnost a je to jakási kombinace hladkosti a audiofilské zřetelnosti. Klidný styl jako kdyby nechával dobře vyniknout přirozenost a „lidskost“. Rozlišení pak fakticky není špatné, i když Reference 3 K nejsou monitorově analytické.

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K 12

Taktéž na nejvyšším konci frekvenčního rozsahu zachovávají Canton svůj šarmantní klid a jemnost. Různorodý cinkot v „The Red One“ (Pat Metheny / John Scofield | „I Can See Your House From Here“ | 1994 | Blue Note | 7243 8 27765 2 9) je pěkně, jasně podaný, aniž by sahal k jadrnosti nebo nějakém éterickým efektům. Zvuk je tu slušně svižný a kovové nástroje jsou příjemně znělé, ale ne ostré. Struktura jednotlivých tónů je už výtečně prokreslená. Objemově je výšek poměrně dost, byť ještě nejsou úplně dominantně vpředu.

Canton nepůsobí úplně „rychle“, o to sytější zvuk a důraznější dynamičnost nabízejí – orchestrální „Ben’s Farm in Vermont“ (David Chesky | „The Ultimate Headphone Demonstration Disc“ | 2014 | Chesky Records | JD361) krásně bublala a závěrečná energický „hup“ orchestru naplnil prostor energií a pocitem robustnosti a masivnosti, bezmála hmatatelným zvukem. A přesto zůstávají Reference 3 K příjemné a klidné tím svým specifickým způsobem.

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K 13

Árie „Fuori il danaro!“ z Pucciniho „La Bohéma“ (Solti / LSO / John Alldis Choir | 1988 | BMG | 74321 39496 2) byl tak nějak samovolně plynoucí, hladká, tedy celkově zcela neanalytická. V některých kombinacích se zdálo, že jsou Canton až na hraně jisté subjektivně vnímané tlumenosti, je to takový organicky spojitý přednes, kterému reprosoustavy dávají přednost před mikroinformacemi. Není to ale rozhodně nějaká „deka“ nebo nejasný zvuk, přehled je dostatečně samozřejmý, jen neakcentující.

Hudební scéna v Elgarově „Violin Concerto in B minor, op. 61“ (Hilary Hahn / Sir Colin Davis / LSO | 2004 | Deutsche Grammophon | 028947487326) byla široká a Reference 3 K jsou prakticky nesměrové, umožňují sedět téměř kdekoliv je vám pohodlně, aniž by se ztratila pravolevá soustředěnost a lokalizace nástrojů. Prostor sám není úplně obrovský, díky homogennosti a solidnímu pocitu hloubky je i tady prostě dobrá orientace, první housle jsou posazené pěkně dopředu, žádná chaos, žádné překrývání.

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K 14

Přestože by tak možná mohl výše uvedený popis trochu působit, Reference 3 K nemají žádná „party zvuk“ s prvoplánovým nadbytkem basů, jak ukázala „Hymn“ od Ultravox („Dancing with the Tears in My Eyes“ | 1997 | EMI Gold | 724385513220). Přesto byla reprodukce rozhodně přitažlivá a zábavná, příjemně houpavá vespod, jasná ve středech a hladká na výškách. Snad jen při opravdu, ale opravdu vysoké hlasitosti už bylo patrné, že zvuk trochu tvrdne a už není tak příjemný, ono mírumilovné kouzlo hudebnosti bez problémů zůstává napříč běžnými poslechovými úrovněmi. Canton pak v každém poloze decentně ukazují trochu jedovatější kvalitu záznamu, nečiní tak nijak agresivně nebo únavně.

Canton je firma, která našla vlastní styl a ten dodržuje také u sloupků Reference 3 K – tak jako snoubí industriální kvality s jistou odkudsi proudící dávkou elegance ve vnějším vzhledu, tak snoubí techničnost s elegancí také ve zvuku. Znamená to, že pocitově nejde o reprosoustavy zcela frekvenčně „rovné“ a přesto jsou odhalující a transparentní, znamená to i to, že si jakoukoliv hudbu budete moci díky poměrně tolerantním kvalitám moci pěkně užít, ale zároveň budete muset třeba poměrně pečlivě snoubit Reference 3 K s elektronikou. Ona celková ambivalence ale není patrná v povšechném pocitu kvality a zábavnosti výsledné reprodukce – Canton Reference 3 K jsou takové kultivovaně muzikální ve svém specifickém ladění.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 100 metrů čtverečních, spíše menším zatlumením (kazetový strop, sada panelů Sonitus Acoustics,…), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Na frekvenční odezvě je vidět lehký nadbytek energie vysokotónového reproduktoru (který nemizí ani při jiném natočení), stejně jako poměrně zřetelné zdůraznění oblasti hezkého basu mezi 50 a 100 Hz. Reálně není toto zdůraznění takhle velké, protože jde o částečnou interakci s vlastnostmi místnosti, stejně jako u propadu na 150 Hz. Lehce „skloněná“ charakteristika je odpovídající všeobecně přijímanému standardu „příjemného zvuku“.

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m2b

Frekvenční odezva – basová část (červená) a středo-výšková část (zelená)

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m3b

Frekvenční odezva – s mřížkou (červená) a bez mřížky (zelená)

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m3c

Frekvenční odezva – reprokabel v horních terminálech (červená) a v dolních (zelená)

Toto netypické měření vzniklo na základě krátké diskuse s prodejcem a jeho poznatkem, že Canton zní trochu jinak při zapojení reprokabelu do horních a do spodních reproterminálů, přestože vše ostatní zůstává shodné. Mírný rozdíl v basovém pásmu je dostatečně výrazný, aby mohl skutečně být slyšitelný. Je to chyba měření? Chyba reprosoustav? Chyba v Matrixu? Kdo ví...

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

Jak je vidět na tomto měření, zblízka patrný přebytek vysokotónové energie je v běžné poslechové vzdálenosti téměř úplně pryč.

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m6

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

Celkové zkreslení se drží v běžných mezích, nicméně mezi 700 a 3 000 Hz osciluje nad hranicí 1%, což je poměrně zvláštní.

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m7

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

Jak je vidět zde, část onoho výraznějšího (ale stále nijak drastického) zkreslení jde na vrub 2. harmonické, v oblasti kolem 2 kHz je to ale už 3. harmonická, kterou lidé často spojují s pocitem tvrdosti.

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m8

Waterfall

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m9

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m10

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m11

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Průběh impedance ukazuje pokles až k úrovni tří ohmů, téměř neviditelné první sedlo na křivce zase naznačuje ladění kabinetů kolem 40 Hz. Množství rezonancí v basové části spektra zase napovídá něco o tom, že vnitřek ozvučnice bude málo tlumený. Ve spojení s Canton byste měli používat stabilní a relativně výkonnější zesilovače, kterým nedělá problém udržet zátěž pod 3 ohmy. Celkově tu ale nečekají žádné vysloveně náročné pasáže, ani elektrická fáze není nepřiměřeně náročná – s ohledem na cenovou kategorii by mělo adekvátní elektronikou být možné Reference 3 K zvládnout bez problémů.

2021 10 31 TST Canton Reference 3 K m12

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 289 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi příjemné zvukové ladění bez pocitu vyčnívajících frekvencí

+ velmi poctivá stavba

+ zajímavě technicko-estetický vzhled

+ plnost a šťavnatost

ZÁPORY

- chtějí plnější a sytěji hrající elektroniku

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Horn Distribution CZ | www.horn.eu 

PRODÁVÁ: AV Center | www.avcenter.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies