ROTEL Michi zesilovače

2019 12 31 TST Mark Levinson No 5805 1

Značka nesoucí jméno svého zakladatele Marka Levinsona už s ním možná nemá léta nic společného, na druhou stranu to na výrobním programu ani celkovém stylu mnoho nezměnilo a komponenty s tímto slavným jménem poznáte stejně dobře dnes, kdy patří pod křídla Harman Group, jako v době založení v roce 1972. Nejnovější model integrovaného zesilovač No. 5805 nicméně vznikl s pohledem upřeným do budoucnosti.

Jde o integrovaný zesilovač moderního vizuálního střihu a širokospektrální výbavy, která by měla pokrýt nároky současnosti i roků následujících. Svým vzhledem No. 5805 jasně odkazuje - spolu se svým sesterským modelem No. 5802, který se liší jen absencí analogových vstupů - na léta používanou designovou linku firmy, poznávacím znamením budiž hlavně ostře řezané hrany, černá barva, ale i rozložení prvků na čelním panelu, kde vládnou dva výrazné ovladače pro přepínání vstupů a regulaci hlasitosti a mezi nimi je obdélníček displeje s červenými znaky a samozřejmě je tu i spínací tlačítko a sluchátkový výstup.

Obejdete-li opravdu pěkně zpracované šasi, otevře se vám pohled na bohaté portfolio konektorů, v analogové části poctivě rozprostřených v dual mono podobě symetricky podle svislé osy. Analogová část vám dovolí připojit zdroje přes cinche i symetrické XLR, v zesilovači je ale i modul přenoskového předzesilovače s oddělenými vstupy pro MM a MC přenosku, kde je navíc možné upravovat parametry přes dvoupolohová šoupátka. K dispozici je i regulovaný analogový signálový výstup.

2019 12 31 TST Mark Levinson No 5805 2

Dostatečný počet analogových rozhraní doplňuje opět vhodně dimenzovaný počet vstupů digitálních - dva optické a jeden koaxiální poslouží pro většinu situací, nejvyšší kvalitu pak získáte z integrovaného D/A převodníku přes USB port typu B pro přímé spojení s počítačem. Neviděné je pak rozhraní Bluetooth s podporou kodeku aptX HD.

Samozřejmou přítomnost jednoho páru robustních reproterminálů pro každý kanál doplňuje standardní napájecí zásuvka a paleta "chytrých" konektorů - je tu USB port pro datové paměti, je tu připojení k síti přes ethernet, 3,5 mm jack pro čidlo dálkového ovládání i dvojice vstup a výstup pro připojení 12 V spínacího napětí. Sofistikovanější ovládání je možné přes port RS232. Zajímavostí je integrované webové rozhraní, díky kterému můžete zesilovač snadno nastavit (včetně možnosti nastavit analogový vstup jako průchozí pro procesory domácího kina), konfiguraci třeba i exportovat nebo zařídit aktualizaci firmware.

2019 12 31 TST Mark Levinson No 5805 3

Výrobce se chlubí hlavně integrovanou digitální částí s pokročilou konstrukcí převodníku; v rámci konceptu Mark Levinson PrecisionLinkII je použit nejaktuálnější čip od ESS Sabre, doplněný o firemní návrh obvodů pro potlačení jitteru a plně symetrickou, diskrétně provedenou část proudově-napěťového převodníku. PrecisionLinkII zahrnuje krom možnosti zpracovat vysoké rozlišení v PCM i DSD formátu také nativní podporu MQA.

Bohaté funkce a možnosti zpracování hudby digitálního světa nijak neomezují klasickou analogovou funkcionalitu. Základem je tu poctivý analogový předzesilovač, postavený na platformě PurePath. Toto obvodové řešení je koncipované jako plné dual mono, sestavěné z plně diskrétních součástek bez vazebních kondenzátorů a výrobce se chlubí dokonce dvěma patenty.

2019 12 31 TST Mark Levinson No 5805 4

Atypické je zesílení probíhající pouze na jediném místě, stejně jako není úplně běžná regulace hlasitosti za pomoci digitálně řízené sítě odporů. Vstupy přepínají spolehlivá relátka vlastní konstrukce Mark Levinson. Součástí předzesilovače je také modul MainDrive pro sluchátka, který nabízí výstup v čisté třídě A s rezervou výkonu i proudu i pro náročná sluchátka.

Na základě technologie z řady 500 bylo navrženo i řešení přenoskového předzesilovače - má topologii takzvaného hybridního zisku, kdy je použito jak pasivní, tak aktivní RIAA korekce za pomoci odporů a polypropylenových kondenzátorů. Modul má možnost nastavit elektronicky zisk a případně zavést subsonický filtr, přepínače na zadní straně řeší zátěžové parametry.

2019 12 31 TST Mark Levinson No 5805 6

Finální zesílení signálu probíhá ve třídě A/B, koncové stupně jsou navržené opět jako plně diskrétní a svou sílu čerpají z robustního 500 VA toroidního transformátoru s nezávislým vinutím pro pravý a levý kanál. Na výstupu je dvojice vysokorychlostních tranzistorů, pracujících v čisté třídě A, za nimi je armáda šesti výstupních tranzistorů, pracujících s napětím 260 V a proudem 15 A.

Dvojice Thermal-Trak komponentů zajistí stabilitu výstupu bez ohledu na zátěž a teplotu, čtveřice 10 000 uF kondenzátorů snadno obsáhne energii pro každou příležitost. Výstupní výkon 125 Wattů do 8 ohm se nezdá nijak nadhodnocený, zesilovač má zůstat stabilní až do 2 ohm.

2019 12 31 TST Mark Levinson No 5805 11

Zesilovač Mark Levinson No. 5805 jsme mohli poslouchat v showroomu dovozce ve společnosti Mark Levinson No. 519 v roli multizdrojového přehrávače a reprosoustav Revel F228BE. Komponenty v akusticky lehce upraveném prostoru byly propojeny směsicí kabelů.

Kontrabas Charlieho Hadena v "Anna", kde hraje s Antoniem Forcionem ("Naim Sampler 6" | 2006 | Naim Label | naimcd106), měl pěkně vykroužené tóny, vystihující dobře ten luxusně hebký zvuk výjimečně dobrého nástroje. Kulatý, houpavý a klidný bas byl až překvapivě decentní, spíše menší v objemu, ale zato s tóny uvolněně separovanými a nenásilně konturovanými. Vnímáte, že zesilovač má nadhled a když Haden rozezní strunu, skrze reprosoustavy broukne fyzicky citelný impuls, plný a přesto nederoucí se kupředu, spíše poklidně probublávající až k vašim uším. Je to zvuk také tonálně přirozený a pocitově přesný, hrající s až jakousi noblesou.

2019 12 31 TST Mark Levinson No 5805 12

Pokud má No. 5805 nějakou patrnou hlavní charakteristiku, je to celková jemnost. Ta byla patrná i ve středním pásmu - vokál Julie London v "People who are born in May" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) zněl netechnicky, až hladce, přesto s velmi dobrou čistotou a velmi nekomplikovanou srozumitelností. Zesilovač nemá tendenci jakkoliv zdůraznit přítomnou jadrnost sykavek ve staré nahrávce, jen je naznačí a přesto zvuk zůstává nonšalantně klidný. Objemem, velikostí a detailem se No. 5805 nijak nepředvádí, přednes je umírněně přirozený.

Jemný dotek sladkosti a jistou tendenci ke klidnějšímu stylu předváděl zesilovač také u nejvyšších frekvencí. V "No Matter What" v podání Xu Ganga ("Be There" | 2004 | Usher) No. 5805 ukazuje svůj nadhled, netlačí dopředu žádné mikrodetaily nebo nezdůrazňuje, nechává zvuky samovolně vyplynout a nestáčí vaši pozornost k jednotlivostem, nehraje na notu křehkosti, ale sází na přesnost a přirozenost bez příkras a umělosti. Hudba tak zprvu vypadá až jakoby málo intenzivní, ale decentní zvuk je dostatečně prokreslený a čistý, abyste mohli tón zaslechnout přes ten hladký zvuk bez nějakého snažení, je to snadné a bezproblémové.

2019 12 31 TST Mark Levinson No 5805 13

Velká část moderních zesilovačů sází spíše na nadupanost, na jistou dynamickou našlápnutost; jak ukázala "Lay Down Sally" Erica Claptona ("Ultradisc II" | 1994 | MFSL | SPCD 016), tak No. 5805 ani tady nevybočuje ze svého klidného stylu. Víc než dostatečný výkon ze zvuku nijak efektně netryská, ale na mikrodynamice nástrojů je cítit rychlost i jistota z high-endové třídy, nechybí šťavnatost a reprodukce dokáže zprostředkovat důraznost jednotlivých nástrojů, jejich pružnost a váhu, ale bez pocitu okázalosti - máte pocit, že se to prostě děje, samozřejmě a jednoduše.

V "Clouds" od Stevea Colemana a Five Elements ("Harvesting Semblances and Affinities" | 2008 | Pi Recordings | PI33) bylo zřetelné kouzlo nenásilné přehlednosti. Přednes je pěkně integrovaný, má dospělý nadhled a jemný, hladký způsob samozřejmého high-endového rozlišení bez pocitu jakýchkoliv akcentů. Reprodukce je nekomplikovaná, nesází na technicky brilantní transparentnost ani na nějakou urgentnost, která vás strhne. Je to takový ten trošku starosvětský přístup, v němž zesilovač spíše než aby tlačil zvuk kupředu, tak mu "jde z cesty" a udržuje celek pod nenásilnou kontrolou.

2019 12 31 TST Mark Levinson No 5805 15

Ani v podání prostoru hudební scény není ani stopy po nějakých efektních tricích a efektech. "Wolkenmeer" Beo Brockhausena ("Closer to the Music Vol. 3" | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) měla nepřehnané proporce, všechno jako kdyby bylo nenásilně vykresleno v prostoru bez potřeby nabízet víc, než nabízí sama nahrávka. Lokalizace v pravolevém směru je prostě samozřejmá, hudba je nekomplikovaně, samozřejmě přehledná scéna je otevřená a nechává vás vnímat všechno, co je třeba.

Rytmická "I Love the Life I Have" Buddy Guye ("Extended Dynamic Experience 4" | 2015 | STS Digital | STS-6111145) mohla možná znít tak nějak dravěji a šťavnatěji, řekněme syrověji, ale Mark Levinson hraje i tady s opravdu pěknou organizovaností a pohodou, nechává hlas vyznít přirozeně a kytaru s autentickou směsí znělého kovu a vřelého dřeva, nechává hudbu téct uvolněným a . Není to reprodukce pro toho, kdo hledá vášnivou mohutnost, ale pro toho, kdo chce trávit pohodový čas ve společnosti hudby.

2019 12 31 TST Mark Levinson No 5805 10

Integrovaný zesilovač Mark Levinson No. 5805 je parádně vyrobený a šikovně univerzálně vybavený stroj, který osloví každého, kdo touží po jednoduchosti na úrovni - jednoduchosti ovládání, jednoduchosti vzhledu, jednoduchosti nastavení i jednoduchosti reprodukce, která bez ohledu na žánr a vlastně do velké míry i bez ohledu na kvalitu nahrávky nabízí snadné, nekomplikované soužití. Zvuk je organizovaný, nepřehnaný a přestože není "moderně dramatický", je v něm high-endový nadhled a uvolněná samozřejmost, s kterými je příjemné poslouchat hudbu jakkoliv dlouho. No. 5805 od Mark Levinson je všestranný, univerzální integrovaný zesilovač pro toho, kdo nechce řešit nic jiného, než výběr toho, co si právě bude pouštět...

Kč 234 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ dobře vybraná analogová i digitální konektivita

+ příjemně přirozená tonalita

+ až překvapivá tolerance k limitům nahrávek

+ solidní celková neutrálnost - zesilovač nikam nic netlačí

+ organizovaný a kontrolovaný přednes

ZÁPORY

- někteří konkurenti umí nabídnout intenzivnější přednes

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Absolute Audio | www.absoluteaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies