ROTEL Michi zesilovače

2019 12 31 TST Naim Supernait 3 1

Jednou ze stálic nejen domácího (a setsakramentsky vybíravého) britského, ale rozhodně i celosvětového trhu s audio elektronikou je firma Naim Audio ze Salisbury poblíž jižního pobřeží Velké Británie. Ačkoliv dnes patří pod křídla francouzského gigantu Focal, svou filozofií se produkce značky od založení roku 1969 vlastně nijak výrazně nezměnila - ostatně zejména zesilovače Naim poznáte mimořádně jednoduše díky jejich typickému jednoduchému vzhledu nebo zelené barvě ovládacích prvků. To platí i pro třetí generaci top modelu mezi integrovanými zesilovači - modelu Supernait 3.

Ten navazuje téměř "bezešvě" na svého předchůdce s dvojkou na konci, nezaměnitelný je trojdílný čelní panel, kde v prostředním bloku zelenkavě svítí výseč kruhu s firemním logem, v levé části je dvojice velkých otočných ovladačů pro hlasitost a vyvážení kanálů a v pravém segmentu je v jednoduché lince vyrovnaná sedmička měkkých tlačítek pro volbu vstupu a funkci mute. Vedle nich je ještě 3,5 mm sluchátkový výstup.

Ani zadní panel nepřinese těm, kteří někdy už některý Naim viděli, žádné překvapení, pro ostatní výrobce jednotlivé bloky konektorů pečlivě oddělil natištěnou linkou a popisky. Je tu spínací zásuvka s kolébkovým vypínačem (jediným, který přístroj vypne, jinak zůstává permanentně v pod proudem), vedle jsou dva páry reproduktorových terminálů, opět typických pro Naim, jde totiž o otvory jen pro banánky.

2019 12 31 TST Naim Supernait 3 2

Pod reproduktorovými výstupy je USB port pro případnou aktualizaci softwarového vybavení, šoupátko, proměňující jeden ze vstupů na A/V bypass, neboli vstup do koncového stupně a třetí přítomný prvek slouží pro připojení externího čidla pro signály dálkového ovládání.

Pak je tu řada konektorů - šest jich má formu DIN (jeden umožní připojení koncového stupně pro bi-amping, druhý připojení externího napájecího zdroje, což je typická firemní možnost upgradu sestavy, další pětikolíky pak pracují jako klasické linkové vstupy), doplňuje je šest párů cinchových konektorů. Čtyři páry mají podobu klasických analogových linkových vstupů, v aktuální generaci je novinkou vstup do přenoskového předzesilovače a nakonec je tu ještě regulovaný pre-out. Poslední dvojici konektorů spojuje můstek a jde o rozdělení předzesilovače a koncového stupně.

2019 12 31 TST Naim Supernait 3 3

I vnitřní konstrukce je charakteristicky "naimovská" - vjemu dominuje masivní toroidní transformátor. Třetí generace nabízí firemní řešení 24 V napájecího zdroje DR (Discrete Regulation) pro obvody předzesilovače. Zajímavé je vidět, jak velkou péči věnují v Naim Audio omezení přenosu vibrací - ať už jde o samotné ukotvení desek plošných spojů, nebo o fakt, že konektory pojí k deskám ručně pájené kabely, v nichž se valná část příchozích vibrací ztratí.

Zmíněný předzesilovač pak ještě pracuje v čisté třídě A a slouží zároveň pro "živení" sluchátkového výstupu. Přepínání vstupů zajišťuje nízkošumové řešení, převzaté z firemního předzesilovače NAC 552, regulaci hlasitosti pak má na starosti modul Alps Blue Velvet. Korektní funkci zesilovače kontroluje permanentně galvanicky oddělený obvod s řídícím mikroprocesorem.

2019 12 31 TST Naim Supernait 3 4

Oproti minulé generaci se výrobce chlubí dvojnásobnou rychlostí práce napěťového zesilovače. Z obvodů zmizel kaskódový stupeň s tranzistory, což zdvojnásobilo rychlost přeběhu. Vestavěné nové phono sestává z tří stupňů - zesilovače, pasivní a nakonec aktivní ekvalizace dle RIAA standardů. Důležité je poznamenat, že vstup je optimalizovaný jen pro standardní MM přenosky.

Výstupní výkon zesilovače činí 80 Wattů do 8 ohm, respektive 130 Wattů do 4 ohm. Detailnějšími specifikacemi výrobce nijak nehýří a tak stojí za to uvést hlavně váhu 14 kg, šířku 43,2 cm, hloubku 31,4 cm a výšku 8,7 cm.

2019 12 31 TST Naim Supernait 3 5

Naim Supernait 3 jsme měli možnost poslouchat v pražském studiu AVITSmart, kde se hrálo přes Naim NDX 2 nebo Rega Planar P3, srovnávali jsme nepřímo s různými zde poslouchanými jinýmy systém včetně třeba Naim NAC 252 / NAP 500, ale také přímo s Moon 780D / Moon 740P / Moon 860A v2. Poslouchalo se buď přes Bowers&Wilkins 702 S2 nebo Sonus faber Olympica Nova V (s kterými si Naim až nečekaně skvěle seděl) a to přes kabeláž Nordost Heimdall 2 (napájecí a signálové kabely) a Chord Signature XL (reproduktorové kabely). Napájení řešil IsoTek EVO3 Sigmas.

Hutné, hluboké basové tóny, provázející údery na korpus akustické kytary v "Let it rain" od Patricie Barber ("The Dali CD Vol. 1" | 2006 | Dali | 2006023) byly měkčí, až houpavé, ale bohaté, syté a těžkotonážně energické, odvážné v plnosti a váze, aniž by to ale způsobovalo nějaké citelně "těžké" vyvážní zvuku. Je to charakteristický zvuk Naim se vším, co k němu patří. Kontury už jsou patrné, byť to není utažená audiofilie nebo snad přednes technicistní, je to hlavně až neanglicky vášnivá šťavnatost.

2019 12 31 TST Naim Supernait 3 6

Supernait 3 stejnou plnokrevnost vkládá také do středního pásma, kde to opět není o vyzdvihávání nuancí a analytické rozborce zvuku; prim hraje organičnost, přirozenost, objem a tělesnost. Doris Day ve své "Penny from Heaven" ("Diamond Voices from the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) zněla z reprosoustav bez tvrdosti a ani naznačené sykavky nebyly hrubé nebo tvrdé - zesilovač zůstává v jemnějších vodách, ale nabízí už dobrou transparentnost a hlavně energii, šťávu a tah na branku. Zpěv nenásilně plynul, příjemný a už snadno srozumitelný.

Cinkot vysokých tónů ve "Spinning Wheel" (Blood, Sweat & Tears" | 2009 | SONY | SICP 20048-9) byl taktéž naprosto neagresivní i při vysokých hlasitostech a jakkoliv zesilovač má lehkou tendenci ke zjemnění velmi jasných a jadrných kovových tónů, netrpí tím nijak jejich čitelnost ani oddělení, jak už lze koneckonců právem v této cenové třídě očekávat. Supernait 3 je stále Naimem a to včetně toho, že v decentním přednesu není nouze o detaily, prezentované s klidem. Není to zvuk analytický, nicméně ve stotisícovém světě je plně konkurenceschopný.

2019 12 31 TST Naim Supernait 3 7

Když jsme řekli, že Supernait je i ve své třetí inkarnaci Naimem se vším všudy, platí to i o jeho výbušném a mocném přednesu, který vyniká neostýchavou dynamičností. Rozhodně si užijete i dynamické špičky Saint-Saënsovy "Danse Macabre" ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC 200901), kde už cítíte poměrně dost zvuku a dost šťávy. Oboje rozhodně překračuje očekávání daná integrovanou koncepcí i udávaným výkonem. Supernait 3 zjevně nemá problémy kontrolovat i větší reprosoustavy v náročnějších momentech.

Celková čitelnost ve Dvořákově "Symfonii č. 8 v G-dur op. 88" v podání RSO Berlin ("pure music ONE" | 2008 | AUDIO | 03-08) nebyla na stotisícový stroj vůbec špatná. Jistě, Naim hraje klidněji, nesnaží se o prvoplánové analytické pronikání k nejjemnějším ambientním detailům, ale organická spojitost ani celkově hladší a vřelejší reprodukce nepřekrývají informace v nahrávce. Jsou prezentované kultivovaným způsobem, jednotlivé sekce orchestru mají své oddělené místo a ani v komplexnějších momentech nemá zvuk tendenci být složitý na vnímání.

2019 12 31 TST Naim Supernait 3 14

Supernait 3 nabízí větší než běžné proporce zvuku a třeba i trochu zauzlované "Quiet Corners and Empty Spaces" od The Jayhawks ("AUDIOphile Pearls Vol. 17" | 2016 | AUDIO | 06-16) vtiskl zesilovač svou vůli s dostatečnou přesvědčivostí, aby měla jasnou lokalizaci nástrojů v pravolevém směru, aby byl zřetelný pocit vzdušnosti a aby hudba už byla jasně oddělená od reprosoutav a zaplňovala místnost svou nestřídmou bohatostí.

Fleckovu "Flight of the Cosmic Hippo" ("Extended Dynamic Experience 4" | 2015 | STS Digital | STS-6111145) zvládl Supernait 3 kormidlovat s chutí, vášní a vřelou bohatostí, s britskou nonšalancí a nadhledem. Hudba plynula, rytmická, zábavná díky dobrému timingu a pěkně šťavnatá, houpavá a neostýchavá. Supernait 3 hraje se zjevnou chutí, hraje bez technických příkrostí a hraje s muzikálností, na kterou není nijak těžké si zvyknout.

2019 12 31 TST Naim Supernait 3 15

Inovovaný Naim Supernait 3 je velmi dobrým integrovaným zesilovačem pravověrně britského střihu, který na pohled i ve zvuku ztělesňuje všechny charakteristické rysy, které se pojí se značkou Naim. Jde zejména o plnost a barevnou bohatost a o dynamiku, ale také o rytmický zvuk, díky kterýmžto vlastnostem hudba prostě šlape a snadno se poslouchá. Navíc třeba se zmiňovanými Sonus faber si Supernait 3 perfektně sedl a bylo cítit, že se nebojí ani velkých reprosoustav - a když jsme u toho, ani velké hudby. V nové generaci je nejvýraznějším přírůstkem phono modul, který je nicméně i tak koncipovaný trošku jako doplněk, protože v high-endu přeci jen obvyklejší MC přenosky si přes něj neužijete. Je to škoda, protože zvukově rozhodně není špatný a jako součást stotisícového zařízení plně odpovídá. Celkově pak Supernait 3 představuje esenci toho, co dělá Naim Naimem - je to hladká a přátelská cesta k pěkně plnému hudebnímu zážitku.

Kč 114 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ bohatá muzikálnost

+ slušné phono

+ pěkně barevný bas

+ na integrovaný zesilovač velmi solidní dynamika

+ schopnost "uhrát" i větší reprosoustavy

ZÁPORY

- phono nemá podporu pro MC přenosky

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AVITSmart | www.avitsmart.cz 

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies