ROTEL Michi zesilovače

2019 12 20 TST Denon DRA 800H 1

Japonský Denon lze bez zaváhání zařadit mezi ta nejznámější jména v oboru audio elektroniky - jak by také ne, když na získání pověsti měla značka bezmála 110 let. Nikdy pak neuhnula od původní ideje nabízet elektroniku dostupnou pro (skoro) každého audiofila a tak i dnes vyrábí celou plejádu přístrojů, jejichž škála sahá od přenosných bezdrátových reproduktorů po opravdu seriózně pojaté komponenty pro stereo i domácí kino. Nejnověji pak Denon zareagoval na poptávku po stereo receiverech, které spojují snahu o co nejlepší zvuk, typickou pro hi-fi zesilovače s komfortem a výbavou A/V zařízení.

Právě z A/V receiverů pak DRA-800H vychází jak konceptem, tak vzhledem. Jde o bezmála devítikilový komponent s šířkou 43,4 cm, hloubkou 33,9 cm a výškou 15,1 cm a klasickou firemní estetikou. Čelní panel definují tři hlavní prvky - vpravo velký ovladač pro regulaci hlasitosti, vlevo jeho menší kopie pro přepínání vstupů a mezi nimi se nachází veliký displej, který vás stejně jako u receiverů informuje všem více i méně podstatném. A stejně jako u receiverů, i tady displej "podtrhuje" linka desítky tenkých tlačítek, jimiž lze ovládat nejdůležitější funkce přístroje.

Čelní panel doplňuje ještě trojice potenciometrů tónových korekcí, výstup na sluchátka a USB port typu B pro datové paměti a mobilní zařízení. Celkové zpracování je velmi vkusné. Zbytek šasi pak taktéž připomíná A/V receiver, zejména skladbou konektorů na zadní straně.

2019 12 20 TST Denon DRA 800H 2

V dolním patře se vedle napájecí zásuvky nachází dvě sady výstupních terminálů, které můžete použít pro bi-wiring i pro distribuci zvuku do další aktivní zóny. O kousek výš je anténa pro příjem FM / DAB rádia a ještě o kousek výš v úhledné linii vyvedené vstupně-výstupní konektory.

Pro běžné domácí použití se bude hodit pětice vstupů a jeden HDMI výstup, vše s podporou 4K 60 Hz 4:4:4 / HDR10 / HLG / BT.2020 obrazu a HDCP2.3 standardu, pokud by vám nestačily funkce obsažené v receiveru samém, můžete využít tři digitální vstupy (koaxiální a dva optické) a tři analogové vstupy (dva linkové a jeden pro gramofony s MM přenoskami).

2019 12 20 TST Denon DRA 800H 3

Receiver má také dvě sady pre-out výstupů - jedna je označená jako Zone 2 a má řídit koncový stupeň (nebo třeba aktivní reprosoustavy apod.) v nějakém odlehlejším koutě vaší domácnosti, další dva pre-out konektory jsou monofonní a určené subwooferům. Spojení s lokální i globální sítí zajišťuje buď ethernetový konektor (přes ten se dá receiver také řídit v instalacích chytrých systémů) nebo dvojice antének, která zajistí také propojení přes Bluetooth rozhraní. Konektivitu doplňuje 3,5 mm jack pro externí senzor dálkového ovládání, to třeba kdybyste přístroj chtěli zavřít do skříňky.

Uvnitř pak pracuje klasický stereofonní zesilovač Denon - postavený z diskrétních součástek, nabízející výstupní výkon poctivých 100 Wattů na kanál do 8 ohm a s odstupem signálu a šumu přes 98 dB či celkovým udávaným harmonickým zkreslením pod 0,01%.

2019 12 20 TST Denon DRA 800H 4

Důležitou součástí je digitální rozhraní se streamingem. Jsou tu všechny populární služby jako Spotify nebo TIDAL, jsou tu i internetová rádia TuneIn a multiroomový systém HEOS, díky němuž se dá receiver i dobře ovládat přes pohodlnou aplikaci.

Součástí DRA-800H je D/A převodník postavený na 32 bitovém čipu AKM v duálně diferenciálním zapojení, díky němuž zvládá receiver streamovat a z disků v předním USB portu přehrávat PCM signál až 24 bit / 192 kHz a DSD až 5,6 MHz.

2019 12 20 TST Denon DRA 800H 5

Denon DRA-800H jsme mohli poslouchat v showroomu dovozce, kde hrál primárně jako jednotka sama o sobě, ale také s CD přehrávačem McIntosh MCD600. Poslouchalo se přes Sonus faber Sonetto I, Sonetto III a Sonetto VIII, ale také třeba přes Bowers&Wilkins 603 nebo 606. Vše bylo propojeno kabeláží InAkustik základních řad. Ke srovnání jsme měli třeba PMA-800NE nebo DCD-800NE či DNP-800NE, ale i nepřeberné množství komponentů McIntosh a Rotel.

Na nejhlubších frekvencích, uvozujících "Way Down Deep" Jennifer Warnes ("The Hunter" | 1992 | Private | 1005-82089-2) byla cítit charakteristická stopa "zvuku Denon" - měkčí ladění spolu s poměrně výrazným, nicméně nijak přebujelým objemem, basy nijak dramatické, spíše poklidně plynoucí a přesto velmi slušně zvládnuté. S ohledem na třídu je slušné i oddělení jednotlivých tónů, byť receiver dává přednost takové té houpavosti, uvolněnosti a vřelému doteku příjemnosti.

2019 12 20 TST Denon DRA 800H 7

Příjemné ladění vládne také ve středním pásmu, hlas Eleanor McEvoy v "Leaves Me Wondering" ("System Solution" | 2019 | Nordost) zněl s klidnou jemností i vřelostí, kterou ale třeba až překvapivě jadrná přítomnost sykavek posazuje někam mezi zvuk multikanálových receiverů firmy z obdobné cenové třídy a základní řadu stereo komponentů s číslem 800. Čistota je pak solidní, srozumitelnost vokálu je v kategorii "do dvaceti" bez připomínek.

Přes jistý pocitový akcent středního pásma se v nejvyšších tónech, třeba u kovového cinkání v "Sex without Bodies" od Dave´s True Story ("AUDIO Digital Masters I" | 2010 | AUDIO | 01-10), DRA-800H vrací do klidných a jemných vod. Objemem jich je nicméně dost, nepůsobí nijak potlačeně. Denon se nesnaží o důkladnou analýzu nuancí, ale spíše o hladký, dobře integrovaný zvuk, z nějž nebudou čnít (a také neční) žádné nepříjemnosti. Je to zvukové ladění, které najdete i u dalších komponentů značky - je barevně bohaté a přitom kultivované.

2019 12 20 TST Denon DRA 800H 10

Dynamika Guettovy "Love is Gone" ("Focal CD No. 8" | 2009 | Focal | 509999680442) byla snaživě energická a navzdory měkčímu vyznění bylo cítit slušnou porci energie. Nečekejte, že by vám Denon rozvibroval podlahu pod nohama makrodynamickou okázalostí, ale v kontextu zařízení této kategorie je dynamika na dobrém standardu a vysoký výkon umí "nakrmit" i větší reprosoustavy.

Ani z pohledu rozlišení se Denon nemusí před konkurencí - ať už to bude Onkyo, Yamaha nebo Marantz - nijak stydět. "A Rose for Me" od The Soundscapers ("FIM Super Sounds! III" | 2006 | FIM | FIM XR24 073) přehrál DRA-800H v jemnějším a měkčím hávem a přesto s čitelností a oddělením jednotlivých nástrojových linek na úrovni, kterou lze bez uzardění zařadit mezi dobré základní hi-fi se vším všudy.

2019 12 20 TST Denon DRA 800H 11

Podání prostoru hudební scény by zajisté pomohlo, kdyby Denon integroval plnohodnotnou kalibraci, tak jak ji známe z jeho A/V receiverů - ale ani tak nebyla scéna v "Innocence" od Hoff Ensemble ("Polarity" | 2018 | 2L | 2L-145-SABD) nijak ostýchavá. Naopak, DRA-800H má poměrně velké proporce, oddělení a lokalizace jednotlivých nástrojů je dobrá, s pocitem pravolevého propojení scény bez nějakého zřetelného těžiště v prostředku stereo báze.

Na "That Man" od Caro Emerald ("Deleted Scenes from the Cutting Room Floor" | 2010 | Grandmono | 88697776142) bylo pěkné, že DRA-800H nijak nevytahuje do popředí zvukové limity nahrávky, ba naopak jako kdyby je dokázal aktivně potlačit a nechat vyznít jen hudbu s tím kouzlem jednoduchého poslechu Denon. Reprodukce je měkčí, kultivovaná, nikoliv ale jakkoliv strohá, plyne se svým tempem, s jemností a nenásilnou zábavností.

2019 12 20 TST Denon DRA 800H 12

Denon se svým prvním stereo receiverem DRA-800H nabízí svůj charakteristický zvukový styl, nezaměnitelný design a to vše za dobrou cenu a s výbavou, v níž nechybí prakticky nic z analogového ani digitálního světa, takže Denon snadno pokryje každodenní nároky na poslech hudby i sledování filmů. S lehce hutnějším, vřelejším basem, jasnými a maličko akcentovanými středy a klidnými, hladkými výškami se dobře poslouchá, aniž by sklouzl k přílišné opatrnosti - ba naopak si díky neúnavnému zvuku užijete stejně snadno hudbu (a to i tu se zvukovými limity, které DRA-800H s příjemnou lehkostí přechází) i filmy, u nichž možná nezažijete zemětřesení, ale přesto nebudete mít pocit chudého zážitku. Celkově je DRA-800H solidní alternativou ke konkurentům obdobného ladění, hraje charakteristickým stylem Denonu a dá se snadno poslouchat.

Kč 16 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výbava

+ typický příjemný zvuk Denon

+ stabilní ovládací platforma

+ solidní výkon "uhraje" leckteré reprosoustavy

+ ideální všestranné řešení pro dostupný stereo systém

ZÁPORY

- zvuk je ve spodních oktávách měkčí a nemusí tak sedět ke každým reprosoustavám

- chybí kalibrace akustiky prostoru

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies