2016 07 08 IB Beale Xpress 1 

Ulice Beale se nachází v Memphisu, slavném to městě rock'n'rollu a whisky v srdci státu Tennessee na východě Spojených států amerických. Jde o nedlouhou ulici, koncentrující v sobě hudbu a zábavu, dle hlasování Američanů v USA Today jde dokonce o nejikoničtější ulici ve Státech, přijde-li na muziku. Blues, jižanské Mardi Gras, pravověrný rock, právě v téhle ulici a jejích klubech se míchá úplně všechno. Beale Xpress je pak čerstvá značka, snažící se do poměrně fádního světa vestavených reprosoustav trochu hudební vášně.

Protože budeme-li upřímní, valná většina vestavných reprosoustav je od sebe jen obtížně k rozeznání, což je na druhou stranu vzhledem k nutnému zapracování do stěn nevelké tloušťky celkem pochopitelné. Reproduktory řady Beale Xpress se od masové produkce liší zejména tím, že už v základu mají kolem sebe spočítanou ozvučnici, takže je skutečně můžete rovnou vsunout do podhledů či jiných míst a nemusíte řešit žádné dodatečné prvky.

2016 07 08 IB Beale Xpress 2

Nosným prvkem nejsou u Beale Xpress jakékoliv high-tech hračky nebo pokrokové technologie, ale zejména aplikace ověřených prvků do ozvučnice typu Sonic Vortex. Ozvučnice s pečlivě spočítanými a odladěnými otvory, které při vypouštění vzduchu z vnitřku skříně neprodukují žádný hluk, přidávají díky technologii Sonic Vortex něco mezi 6 a 9 dB akustického tlaku na nižších frekvencích - to je hodně zřetelný rozdíl. V podstatě staví na konceptu podobném transmission line.

2016 07 08 IB Beale Xpress 3

Plnorozsahové reproduktory pak mají tweeter usazený nad středotónovým měničem (respektive vlastně středobasovým, neb budou rozumně fungovat i bez podpory subwooferu), lze jej mírně natáčet tak, aby soustavy vytvořily optimální poslechový bod; je nicméně fakt, že ačkoliv dobře poslouchatelné jsou Beale Xpress ve velmi širokých úhlech, optimální zaostření a hudební scéna se objeví v poměrně úzkém sweet spotu. Nicméně pro běžný kulisový poslech můžete chodit téměř po celé středně velké místnosti bez pocitu "pytle" přes reprodukci a na zvoleném místě, kam budou "ukazovat" tweetery, pak budete mít pocit jako byste poslouchali klasickou stereo sestavu.

2016 07 08 IB Beale Xpress 4

K nám se dostala střední 2.1 soustava, určená pro instalaci primárně do stropních podhledů. Šlo tedy o dva kusy středo-výškových reproduktorů BCX801, subwoofer ICS6-MB (což je "zámořské" označení pro BXCS650 pro evropský trh s jen mírně jinou membránou), zesilovač D2.1 a subwooferový zesilovač A100. Sestava byla doplněná volitelným modulem DBT Taylor Bluetooth, který, jak už název napovídá, přidává možnost využít nejen drátové, ale i bezdrátové přehrávání hudby.

2016 07 08 IB Beale Xpress 5

V prvé řadě je nutno říct, že reproduktory nebyly vsazeny do podhledu (kde by se chovaly přeci jen ještě o kousek lépe), stejně jako by si možná zasloužily ještě o něco lepší kabeláž než obyčejné elektrikářské vedení apod. Primárním zdrojem signálu pak byl právě Bluetooth, který se jednoduše nabízí jako nejkomfortnější varianta.

BXC801

Ačkoliv je BXC801 jako hlavní reproduktor poměrně velký (průměr 26,1 cm, hloubka 21,9 cm, mřížka o průměru 28,4 cm), díky provedení z bytelného, ale lehkého plastu váží pouhých 3,8 kg. Spíše než jako o reproduktoru bychom o BXC801 měli hovořit jako o reprosoustavě, protože nad osmipalcovým polypropylenovým wooferem se nachází na "kuří nožce" jednopalcová hliníková kopulka tweeteru se zmíněnou možností nastavení směru vyzařování.

2016 07 08 IB Beale Xpress 6

Signál se přivádí do poměrně malých, ale dostatečně bytelných pérových terminálů, kam pochopitelně nic než holý vodič nepůjde. Napájet reprosoustavu můžete libovolným zesilovačem, který utáhne zátěž 8 Ohm. Díky citlivosti 91 dB je snadné hrát nahlas, výrobce udává (bez tolerance) velmi odvážný rozsah 38 - 22 000 Hz. Nicméně ze zkušeností je jasné, že k pořádným basům budete potřebovat subwoofer...

BXCS650 (resp. ICS6-MB)

...a určitě není vhodnější subwoofer, než ten od stejné firmy. Měli jsme k dispozici zámořskou verzi ICS6-MB, který v Evropě odpovídá modelu BXCS650 a liší se pouze materiálem membrány (kevlar u americké proti polypropylenu u evropské verze).

Subwoofer je opět uzavřen ve fortelně provedeném "pouzdru" typu Sonic Vortex s hloubkou 17,2 cm a průměrem 21,4 cm, kónus membrány má průměr 6,5 palce a reproduktor působí velmi robustně. Mohutný závěs při hraní dovoloval reproduktoru velmi nadstandardní výchylku.

2016 07 08 IB Beale Xpress 7

Impedance 4 Ohmy a citlivost 90 dB opět dovolují použít libovolný zesilovač, byť firemní dedikovaný asi bude nejlepší. Už kvůli nutnosti nastavit vhodně výhybku - výrobce doporučuje přechod na velmi běžně užívané hranici 80 Hz, reproduktor má ale umět zahrát v pásmu 40 - 300 Hz, takže možnosti nastavení jsou poměrně široké. Signál opět přichází do rozumných pérových terminálů na zadní straně, reproduktor samotný je opět krytý magnetickou mřížkou s možností přetření barvou.

D2.1

Přestože vestavené reprosoustavy / reproduktory lze snadno napájet třeba z A/V receiverů a jejich výstupů pro druhé (třetí,...) zóny, nejjednodušší cestou je použít elektroniku přímo od výrobce. Zesilovač Beale D2.1 je velmi kompaktní a svým pojetím jasně patří buď přímo do stropu, nebo do technické místnosti. Ostatně, nejsou na něm ani žádné ovládací prvky.

2016 07 08 IB Beale Xpress 8

Na jedné z kratších stěn najdete krom napájecí zásuvky jeden analogový linkový vstup (pár cinchů), doplněný optickým vstupem a subwooferovým výstupem. Signál do reproduktorů putuje ze šroubovacích svorek určených opět jen holým vodičům nevelkého průměru. USB konektor je zde výhradně pro poskytnutí napájení doplňkovému příslušenství, ehternetový konektor pak zase slouží výhradně pro připojení modulu bezdrátového přenosu signálu.

Protože přístroj má být skrytý, zapíná se automaticky při detekci signálu na vstupu a vůbec je koncipován jako bezúdržbový.

2016 07 08 IB Beale Xpress 10

Výrobce dodává i dálkové ovládání, vyžadující nicméně přímou viditelnost, což není vždy praktické. Máte přes něj však možnost volit ze čtyř přednastavených ekvalizérů, regulovat hlasitost, regulovat úroveň i pro subwooferový výstup (nezávisle na hlavní hlasitosti), zapnout noční mód (což je tak trochu variace na téma loudness funkce), ale dokonce i posílat základní příkazy do bluetooth zařízení, spárovaného s doplňkovým modulem.

Příjemné je, že můžete zesilovač naučit rozumět i pokynům jiného dálkového ovládání (zapnutí / vypnutí, regulace hlasitosti a přepínání vstupů).

2016 07 08 IB Beale Xpress 11

Zesilovač dává výkon 50 Wattů na kanál při THD+N pod 0,5%, odstup signálu a šumu na hranici 78 dB (90 dB pro optiku) odpovídá dané kategorii a nárokům - nejde o audiofilskou perličku, ale o rozumně čisté, účelné zesílení.

A100

Samostatný plnohodnotný zesilovač s ovládacími prvky, určený výhradně pro subwoofery z firemního portfolia. Je oproti účelnému D2.1 vyvedený ve velmi hezkém šasi a připomíná klasické stolní komponenty - ostatně právě u basů možná pocítíte častější potřebu úpravy jejich hlasitosti / objemu při zachování celkové stálé hlasitosti a proto A100 dost možná bude sedět někde decentně po ruce a nikoliv ve stropě.

Na čelní straně nabízí tři otočné ovladače (krom hlasitosti i plynulou regulaci fáze v rozsahu 0 - 180 stupňů a plynulý posun přechodové frekvence od hranice 40 do 160 Hz) a jeden dvoupolohový přepínač pro zapnutí dodatečného zisku 6 dB.

Uvnitř se nachází 100 Wattové "déčko" (do 4 Ohm, do 8 Ohm dává 70 Wattů), dostatečné pro pohon jednoho subwooferu. Signálový vstup je řešen párem cinchů, napájení reproduktoru párem reproterminálů pěkné kvality.

2016 07 08 IB Beale Xpress 12

Obvody pracují pouze v rozsahu 40 - 160 Hz s maximálním THD+N 1% a odstupem signálu a šumu 95 dB. Opět tedy spíše průměrné, ničím nevybočující a nepřekvapující hodnoty.

DBT Taylor Bluetooth modul

Bluetooth modul vypadá tak trošku jako masivnější propiska, jejíž výšku definuje výška ethernetového konektoru, kterým se modul napájí a přenáší impulsy. Praktický je magnet ve spodní části, takže ho snadno přicvaknete k zesilovači D2.1 a nemusíte nic řešit.

Párování je naprosto nepřekvapivě jednoduché a "blbuvzdorné". Pro domácí poslech z tabletu a telefonu je to paráda.

A jak to celé hraje? Inu, na vestavné řešení (byť ne už úplně levné) až překvapivě dobře a nebýt netypického směru přicházejícího zvuku (v případě stropní vestavby) se více méně dají tyhle komponenty přirovnat ke klasickému hi-fi za podobné peníze - což je vlastně fantastická pochvala. Ale ne, audiofilskou lahůdku nečekejte, tady je cílem spíše efekt, energie a absence "deky" nad reprodukcí.

2016 07 08 IB Beale Xpress 13

V "Hello" od Adele nás docela dost překvapil objem a autorita basu, poměrně malý reproduktor umí "bouchnout" a dá vám pocítit basy opravdu fyzicky i na větší vzdálenost, na druhou stranu precizní definice mu tak úplně nejde. Jednotlivé tóny oddělí, ale vystihnout jejich přesnou výšku či zvládnout precizní konturování, to ne - nicméně na stropní reproduktor, který zjevně není určen k audiofilskému rozjímání, je to skvělé. Energie, hloubka a síla jsou za dané peníze prostě super.

To samé platí pro celkový drajv sestavy, zvuk je příjemně čistý a hlavně už docela pevně kontrolovaný, plný energie. "Invisible Kid" od Metallicy měla skvělý rytmus a hlavně díky celkovému fyzickému tlaku a důrazu bylo jednoduše fajn to poslouchat. Vezmete-li solidně fungující, trochu větší regálovky kategorie kolem 20 000,-, budete mít docela rozumnou představu o výkonu reproduktorů Beale.

2016 07 08 IB Beale Xpress 14

Dokonce i komplexní a na rozvrstvení informací náročnou "The Hand that feeds you" od Nine Inch Nails ustála sestava slušně - hudba sice nebyla úplně dokonale načrtnutá, ale jednotlivé linky byly už rozumně oddělené a celek rozumně přehledný, abyste neměli chuť ztlumit hlasitost, ale naopak chtěli s radostí přidat.

Jemňoučké a znělé výšky, táhnoucí se všemi skladbami na soundtracku ke krásnému filmu "Solaris", měly jasně kovový charakter a tweeter se rozhodně nijak nežinýroval s objemem a zvonivostí. I při vyšší hlasitosti je ale zvuk dostatečně hladký a kultivovaný, aby nebodal přes výraznější přednes do uší. Hlavní je ale celková plnost, šťavnatost a energičnost, která vám dá zapomenout na drobné nešvary.

Pokud Beale něco jde opravdu dobře, je to podání hlasu. Ani z pohledu náročnějšího "hifisty" nebyl cítit při zpěvu Enyi v "May it be" nějaký výraznější problém, hlas byl plný, sytý, barevný a živý, zvuk jako celek pak čistý a jasný.

2016 07 08 IB Beale Xpress 15

Kdyby bylo nutné konceptu vestavených Beale Xpress nutno něco vytknout, tak přeci jen citelné zaostření reprodukce na jedno místo, kde se vše poskládá do perfektně přehledného celku, jinak je sice zvuk čistý a srozumitelný v hodně širokém úhlu, ale přeci jen je to onen efekt "odněkud to hraje". Kdyby bylo něco nutné trošku vytknout z pohledu náročného posluchače, pak ladění přeci jen trochu na výbušnost, energii a efekt - to ale pro každodenní, povětšinou asi kulisový poslech problém určitě není. Naopak stále ještě zaplatitelná (ač ne budgetová) sestava od Beale Xpress tak trošku vystupuje z ne úplně diferencované masy vestavných řešení svým provedením, svým přístupem (vše stačí i bez hlubších znalostí zapojit a prostě to funguje) i svým zvukem - nesnaží se "pouze hrát", ale má šmrnc, energii a je radost je poslouchat. Pokud tak hledáte vestavný zvuk, který nemusí být jen kulisovým ozvučením, ale může být i zážitek ho poslouchat, i méně známí Beale Xpress stojí za úvahu.

Kč 7 812,- - BXC801 (ks)

Kč 5 540,- - BXCS650 (respektive testovaný ICS6-MB)

Kč 8 494,- - A100

Kč 12 074,- - D2.1

Kč 5 085,- - DBT Taylor Bluetooth modul

FOTOGALERIE


--- --- --- --- ---

KLADY

+ příjemně čistý zvuk

+ plug and play zapojení

+ rozumná cena v kontextu výkonu

+ dynamika a důraz za dané peníze

+ až překvapivě čisté

+ na vestavbu za tyto peníze vynikající bas

ZÁPORY

- přeci jen je tu citelné zaostření do jednoho poslechového místa

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: WDQ | www.wdq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies