2018 11 07 TST Denon AH D5200 1

Svět prémiových sluchátek se za poslední dekádu rozrostl ze skupiny pár vybraných výrobců na často až stěží uvěřitelné počty značek, které chrlí sluchátka v kategorii deset až sto tisíc (a někdy i více) v množství, v němž si prostě nutně musí to svoje najít každý. Jedním z těch, kteří se drží relativně při zemi a přitom už tradičně nabízí poměrně širokou sluchátkovou paletu je i japonský Denon - jeho nabídka audiofilských sluchátek s high-endovými ambicemi přes uši začíná modelem AH-D5200.

Sluchátka to jsou elegantní, klasická a dobře udělaná - Okrouhlé mušle ze dřeva zebrano mají plochou boční stěnu, je na nich jen decentní firemní logo a spolu s celkově zemitým barevným laděním působí až konzervativně. Hliníkový pásek dělí tento dřevěný kus od masivních a pěkně polstrovaných náušníků (jak jinak, opět v zemitě hnědé), navíc na něm drží vidlice pokračující do týlního mostu. Díky úchytu s otáčením ve dvou osách lze mušli usadit na hlavně pěkně poddajně.

Náušníky jsou pokryté měkkou kůží (stejně jako hlavový most) a vyplněné paměťovou pěnou - velká plocha dobře izoluje a zajišťuje mimo jiné i velký komfort nošení při delším poslechu. Pevnost týlního mostu zajišťuje bytelná kovová konstrukce ( i díky ní váží sluchátka 385 g), navíc se po ní dají sluchátka nastavit i pro opravdu, ale opravdu velkou hlavu (což dnes už není úplně automatické).

2018 11 07 TST Denon AH D5200 2

Signál do sluchátek je pak přiváděn do každé mušle zvlášť a to pěkně zpracovaným kabelem s opletem, který by měl zajistit dostatečnou životnost.

Uvnitř mušlí jsou měniče Free Edge s průměrem 5 cm, které zajišťují frekvenční rozsah 5 - 40 000 Hz a sluchátka díky nim mají velmi přátelskou impedanci 24 ohm. Měniče jsou vyráběny v Japonsku (ostatně jako celá sluchátka) a jejich konstrukce je zaměřená na potlačení rezonancí širokopásmové membrány a tím čistší a jasnější reprodukci - dosahuje se toho třeba použitím pryskyřice a dalších měkkých materiálů.

2018 11 07 TST Denon AH D5200 3

Sluchátka AH-D5200 jsme poslouchali primárně na Teac NT-503 s externími hodinami CG-10M, ale také na Apogee Groove nebo Chord Mojo / Poly. Srovnávat jsme mohli se vší redakční výbavou v čele s beyerdynamic Amiron Home a Sennheiser HD 26 Pro, ale i Koss Porta Pro Wireless, Porta Pro CZ nebo Sennheiser IE 8. Spolu s AH-D5200 přišla také sluchátka AH-D1200 ze stejné stáje.

Když se rozezněly oba nástroje v "Duetu pro cello a kontrabas" Gioacchina Rossiniho (The Absolute Sound Reference" | 2016 | STS Digital | STS-6111152), bylo znáte, že Denon si dal na naladění basu záležet. S jemně sametovým dotekem totiž umí jít velmi hluboko, je působivě důstojný a přitom zůstává kulatý a až vřelý. Tahle sluchátka vám už dají ochutnat opravdu velkou porci skutečnosti co se týká dřevěné "příchuti" nástrojů nebo jejich robustnosti. Zamručení smyčců po strunách provází příjemná hladkost, nezatajující ale rozličnost - ba naopak ve své bohatosti umí AH-D5200 už opravdu slušně a s jistotou načrtnout i proměnlivost a tvárnost basů.

2018 11 07 TST Denon AH D5200 4

Zpěv Doris Day v klasické "Over the rainbow" ("Diamond Voice of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) byl trochu "do krásna" posazený - takový něžný, barevný a vlastně jemný a měkčí po okrajích; navzdory zjevné snaze hrát neanalyticky a spíše organicky, uvolněně, je tu solidní rozlišení a hladivě hebký vokál umí ve správném okamžiku zabrat a dát najevo patřičnou energii. Střední pásmo je netechnické, také lehce vřelejší, pěkně plnotučné a otevřené. Je ale fakt, že takový ten sluchátkový mikrodetail, takové to extrémně bezprostřední vnoření se do zvuku, to tu není a je to bližší pocit poslechu klasických reprosoustav ve smyslu zvukové celistvosti.

Na cinkotu mnohých činelů a dalších perkusí ve Floexově "Prenatal Hunters" ("Extended Dynamic Experience 5" | 2017 | STS Digital | STS-6111158) bylo znát, že objemově je výšek tak akorát, nikam se neženou (ostatně tak dobře zapadají do zbytku frekvenčního pásma) a sluchátka dokážou svižně reagovat a tím z chumlů cinkotu a chřestotu vylovit dobře zaostřené jednotlivé tóny - je to už natolik dospělý a samozřejmý zvuk, že dokonce vnímáte (tedy samozřejmě na správné elektronice, protože AH-D5200 nějak budou hrát i na mobilních telefonech) i odlišné velikosti jednotlivých činelů a takové nuance, jako je rozdílná intenzita dopadu paličky na jejich plochu, o jemnostech dlouhého dozvuku ani nemluvě. Výšky jsou jednoduše opravdu pěkné.

2018 11 07 TST Denon AH D5200 6

Na Stravinského "Ptákovi Ohnivákovi" v podání Utrechtsch Studenten Concert pod vedením Base Pollarda ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) jsme zase seznali, že AH-D5200 se drží jakéhosi "firemního ladění", tedy jsou vřelá a spíše uvolněnější, ale tam, kde to zabírající orchestr žádá, tam už umí zahřímat a nadechnout se působivým způsobem - prostě tak, jak si to již vysoký standard patnáctitisícové třídy žádá. Přednes má ale na dobrém systému solidní šmrnc a tah na bránu, ač to sluchátka nedávají ve svém měkčím stylu prvoplánově najevo, zvuk je velký a živý.

O tom, že sluchátka Denon jsou spíše neanalytická a snaží se o organické vyznění, o to jsme řeč už vedli - ve zdánlivě jednoduché, ale poctivě v reálném kostelním prostoru nahrané "Pie Jesu" se zpěvačkou Ellen van Zomeren ("Incredible Music Volume 4" | 2012 | STS Digital | STS-6111130) jsme seznali, že přestože sluchátka skutečně nijak nedávají najevo, že by měla kdovíjaké schopnosti, v neokázale "normálním" zvuku se objevuje už pěkná řádka detailů, zejména takové ty drobounké nuance jako nádech, zašustění tu a tam nebo ozvěna v prostoru jsou tu patrné - ne úplně výrazné, ale jsou tam a přes vší laskavost zvukového podání je můžete dobře vnímat.

2018 11 07 TST Denon AH D5200 7

Spíše nadprůměrně velký zvuk co do proporcí pak pomáhá celkem slušně vybudovat i iluzi prostoru hudební scény - v "Dream about you" ("STS Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) vytvořila AH-D5200 solidně spojitý prostor i s iluzí hloubky, nebyl to takový ten typicky natěsnaný sluchátkový poslech, ale už i pěkně vzdušná prezentace s lokalizací nástrojů ve třech osách, což je prostě moc pěkné.

Nu a taková napružená umělá "Aeró Dynamik" od Kraftwerk ("Extedend Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) byla tažená pěkně odspodu, výrazné basové linky se vlnily snadno a důrazně, aniž by ale celý zvuk jakkoliv rezignoval na své spíše měkčí a vřelejší naladění. Díky tomu se totiž vlastně jakákoliv hudba velmi jednoduše poslouchá, protože prostě tak protéká - můžete klidně i úplně vypnout a nechat sluchátka šeptat a protože udrží strukturu zvuku, bude to pořád příjemné, můžete je ale také pěkně vytočit a to vás zaplaví hotová hudební cunami - a pořád to bude příjemné.

2018 11 07 TST Denon AH D5200 9

Jakkoliv dost možná nevnímáte japonský Denon jakožto výrobce sluchátek (a také to tak samozřejmě primárně není), daří se mu zejména ve vyšších kategoriích (tedy od plus mínus 10 000,- a výš) nabídnout zajímavá řešení i pro náročné zákazníky. Jednak je pro mnohé atraktivní konzervativní design s pojetím kvality materiálu podle starých dobrých měřítek, takže je tu pěkné dřevo, pěkný kov a pěkná kůže bez umělotin, jednak ona jistá konzervativnost a přirozenost dýchá i ze zvukového podání. To vyznává spíše dospělou organičnost před mikroskopickou analýzou a svůj zvuk si sluchátka zachovávají s nadhledem potichu i nahlas - takhle nějak mají vypadat dospělá, solidní sluchátka pro každodenní domácí poslech po dlouhá a dlouhá léta.

Kč 15 490,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ již opravdu příjemně dospělý zvuk

+ velmi pěkné zpracování

+ poddajný a laskavý bas

+ celkově muzikální

ZÁPORY

- někteří konkurenti nabízí více detailu i důrazu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies