HIFIStyl

2021 05 31 TST QLN Prestige Three 1

Přestože možná nepatří Qln mezi nejprofláknutější značky světa domácího ozvučení, nelze jí upřít tradici – však takhle švédská firma vznikla už v roce 1977, byť tehdy spíše jako snaha zhmotnit nějak vize a nápady na stvoření reprosoustav s co nejlepším prostorovým podáním. To je prý mimochodem stále tím základním kamenem, na kterém Qln své modely dodnes staví a dodnes ji vede tým kolem původního zakladatele (tedy s výjimkou doby mezi lety 2003 a 2012, kdy společnost patřila pod koncernová křídla, ale tento se spíše snažil zpeněžit značku, než pokračovat v tradici).

Současná produkce sestává z pouhých pěti modelů, nosnou částí portfolia je rozhodně řada Prestige (už proto, že další dvě „řady“ obsahují vždy jen jediný model). Prostředním modelem je kompaktní sloupek Three.

Na první pohled jde o lehce neobvyklou variaci na klasické téma – sloupek je vyrobený z MDF profilů, potažený dýhou (ale na výběr jsou různé povrchy včetně těch s luxusními ambicemi), přestože je čistě pravoúhlý, liší se od těch nejzákladnějších tvarů nakloněním celého těla směrem vzad (kvůli časovému sladění obou osazených měničů) a také zalomením horní části kolem měničů směrem k sobě, aby se minimalizovala odrazová plocha kolem měničů. Celková jednoduchost kombinuje klasický vzhled a modernu v dobrém celkovém zpracováním.

2021 05 31 TST QLN Prestige Three 2

Ozvučnice rozkládají sedmadvacet kilogramů své váhy na čtyři úzké, diagonálně orientované profily, do nichž našroubujete kuželovité nožky a ty ještě dále posadíte do prohlubní na čtveřici dřevěných kulatých puků, sloužících jako základna.

Zadní strana je osazená plastovým výdechem bassreflexu a ještě kousek pod ním najdete středně velkou destičku s jediným párem dostatečně bytelných terminálů.

2021 05 31 TST QLN Prestige Three 3

Odolnost konstrukce zajišťuje firemní koncept Qboard – jde o řešení, které má měnit vibrační energii na teplo, které na rozdíl od pohybu nezkresluje výslednou reprodukci.

Měkká vysokotónová kopulka má průměr 2,5 cm, kolem ní je rozprostřena pohltivá látka. Tweeter má vlastní malou komoru, která pohlcuje nežádoucí energii ze zadní strany membrány. Hluboké tóny tvrdí středobasový kónus o průměru 17,7 cm, jehož membrána je vyrobená z kevlaru a má klasickou měkkou vlnku závěsu. V magnetickém systému najdete zkratovací měděný kroužek, aby 19 mm cívka kmitala přesněji. Oba reproduktory jsou zakázkovou úpravou výrobků dánského Scan Speak.

2021 05 31 TST QLN Prestige Three 4

Frekvenční výhybka byla navržena podle principu konstantní impedance. Pro dosažení kýžených parametrů se používají neinduktivní kondenzátory v části vysokotónového měniče a svitkové kondenzátory prémiové třídy pro středobasovou část. Všechny komponenty jsou ručně pájené kabely mezi sebou. Minimalizaci rezonancí zajišťuje přilepení jednotlivých součástek.

Qln se chlubí tím, že vnitřní kabeláž si navrhují a vyrábí sami přímo ve Švédsku. Jde o vodiče s pevným jádrem, vyrobené z blíže nedefinované „čisté mědi“. Jsou dále omotány kolem polypropylenového jádra a izolovány taktéž polypropylenem.

2021 05 31 TST QLN Prestige Three 5

Na závěr k technickému popisu ještě pár suchých dat – Prestige Three mají rozměry 90 x 21 x 42 cm (v x š x h), jmenovitá impedance činí 8 ohm a charakteristická citlivost 87,5 dB / W / m. Výrobce dále udává frekvenční odezvu trochu vágně – 28 Hz (-3 dB) až „více než 30 kHz“, což se dočtete ale jen jako krátkou poznámku u tweeteru.

Qln Prestige Three jsme zkoušeli na dvou redakčních sestavách – primárně na OPPO UDP-205 / Métronome DSC1 / Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR, kdy se porovnávalo s Xavian Quarta Evoluzione na kabelech Nordost Heimdall 2 a pračce GMG Power Harmonic Hammer 3000P. V druhé sestavě se hrálo na Cambridge CXC / Teac NT-503 / Grandinote Shinai, používaly se kabely Nordost Red Dawn a porovnávalo se v malé místnosti s Fischer&Fischer SN-70. Tam se také ukázalo, že navzdory kompaktní stavbě nejsou Prestige Three úplně optimální pro malé místnosti.

2021 05 31 TST QLN Prestige Three 6

Když zabroukají první noty baskytary v „Ptáci jsou hloupí“ Ondřeje Soukupa („Válka barev“ | 1995 | Monitor Records | 660365-2331), rozhodně budete překvapení jednak hloubkou basové odezvy, jednak její plnokrevností ve vztahu ke štíhlé stavbě a jen dvoupásmové koncepci. Spodní limit jako kdyby v praxi nebyl cítit, žádné frekvenční oříznutí nástroje se nekoná. Často je takový charakter spojen s velkým, ale špatně čitelným, jednolitým basem, kdežto u Prestige Three možná není tak úplně dokonale vysochaný a tvrdě ohraničený (protože se středobas prostě přeci jen tlačí hodně dolů), ale artikulace je dobrá a už určitě high-endově přesná, byť možná ne tak soustředěná, jako u některých jiných v dané cenové relaci. Je to ale krásně neuspěchaný, volný, pěkně „pleskající“ a šťavnatý bas s nadstandardním pocitem sytosti.

Střední pásmo, zejména pak hlas s kytarou Tracy Chapman v „Subcity“ („Crossroads“ | 2008 | Warner Music | 8122-79908-9) byl krásně plastický, lehký a úžasně „snadný“, tak nějak nenuceně, přirozeně čistý a hmatatelný. Mělo to ovšem i své „ale“ – jednak není vokál posazený dopředu, ale naopak poměrně výrazně vzad za reprosoustavami (což je spíše nezvyklý vjem a po uvyknutí nijak nepřekáží), jednak ale dost záleží na tom, kde se vaše uši nachází a to jak na vertikální, tak horizontální ose, pročež je ten úplně dokonalý zážitek dostupný v celkem úzkém poslechovém bodě a u Prestige Three hodně záleží na tom, jak usadíte sebe i ozvučnice. Srozumitelnost je nejlepší, pokud máte navíc uši nad úrovní tweeteru. Přednes má tendenci tu a tam znít snad lehce sušeji, ne tak bohatě a šťavnatě jako u basů, ale není to nikdy strohé nebo nepříjemné, naopak podání vokálu je prostě skvělé.

2021 05 31 TST QLN Prestige Three 9

Cinkotu činelů bylo v „Silent Night“ od Yellowjackets („Peace Round“ | 2003 | Heads Up | HUCD 3090) bylo poměrně právě akorát, ani málo, ani moc – výšky nejsou nijak výrazné, nejsou dramaticky analytické, prostě krásně sedí ke zbytku pásma, navazují na organicky klidné středy a přitom jsou propracované dobře, detailů je dost a také nástroje mají dobrou velikost. Chybí snad jen trocha těla, trochu „masa“ u činelů.

Když přišla na razantní bicí v „Sea Nature“ od Stevea Hillage („Green“ | 1990 | Virgin | 0777 7 87279 2 7), necítíte od Prestige Three tak úplně dramatickou hutnost, není to dravý a průrazný zvuk, ale lehce klidnější, možná by bylo lépe použít slovo „zralý“. Je to přímo etalon audiofilského zvukového ladění – je to nepřehnaně plné, s dobrým basovým základem, takový pěkně pružný, živý, ale přitom ne přímo dramaticky tlačící na pilu. Prásknutí paličky na blánu bubnu nemá úplně takovou tu bezprostřední taktilnost, není to „výstřel z děla“, ale ráznost je dobrá, byť jak bylo řečeno, je to v takovém tom trochu mírnějším audiofilském stylu.

2021 05 31 TST QLN Prestige Three 12

Prestige Three mají parádně homogenní zvukové podání, Hancockova „Sly“ („Head Hunters“ | 1997 | Columbia | CK 65123) byla ale zároveň dobře organizovaná, rozložení a oddělení jednotlivých nástrojů skutečně patří do vyšší ligy, ale ani tady Qln nezkouší být analytickým monitorem. Stěžejní množství informací leží ve středním pásmu a to je u těchto reprosoustav skutečně dobře rozpracované, jakoby přirozeně vyplouvající na povrch, bez násilí, bez nucenosti, bez stresu, prostě s naprostým klidem a nadhledem. Hudba jen tak plyne v souladu s tím jemnějším prezentačním stylem, ale je to příjemné a i když se k Prestige Three možná z toho důvodu hodí více analytičtější řetězec, aby informace rázněji „protlačil“, už samotné reprosoustavy jsou dobře přehledné.

Co si zaslouží (téměř) bezpodmínečnou adoraci, to je podání prostoru hudební scény. Jediným „ale“ v reálu je správné umístění reprosoustav, ale i posluchačových uší, neb Prestige Three splňují audiofilské pořekadlo, že opravdový high-end je egoistická zábava pro jednoho. Naleznete-li ale ten správný vertikální i horizontální sweet spot (který samozřejmě vychází z interakce s místností a není tak jednoznačně definovatelný), dočkáte se opravdu luxusního prostoru s téměř holografickými kvalitami. „Ario“ Davea Hollanda („Overtime“ | 2005 | Dare2 | 982 714 2) byla posazená poměrně výrazně za ozvučnice reprosoustav, ovšem tam se rozložila do ne úplně obrovského, ale velkého obrazu v pravolevé i předozadní ose. Nástroje kolem sebe mají spoustu vzduchu, je to velké, lehké, otevřené a krásně přehledné, s famózní lokalizací jednotlivých nástrojů – slib o důrazu na prostorovost, který Qln mají ve své prezentaci, je skutečně splněn, prostor je skvostný.

2021 05 31 TST QLN Prestige Three 14

Když pak do fronty dorazila řízná rocková „Mind Reader“ od Silverchair („Young Modern“ | 2007 | eleven | elevencd63), hudba hrála klidněji, bez takových těch „skoro-punkově“ řízných kytarových hran, na druhou stranu tu taky nebyla ani špetka nějaké protivnosti – celkovou dravost a syrovost drží Qln Prestige Three na uzdě, přitom ale pocit energie je dobrý, poslech je zábava a můžete hrát vlastně i dost nahlas, aniž by to unavovalo. Vokál by snad mohl z reprodukce o něco výrazněji čnít, mohlo by to být výbušnější, ale ta tekutost je dobrá a výsledný zážitek je vlastně super.

Kompaktní sloupky Qln Prestige Three dělají čest severskému minimalismu, ale i audioflskému zaměření značky – jsou pěkně zpracované (i když za pocit luxusu v hlubokém laku je třeba celkem připlatit), jsou dobře skladné a jsou zjevně dobře navržené. Jejich osazení je poctivé, jejich vyladění ale pak počítá s tím, že jakožto správný audiofil máte dost trpělivosti a místa pro správné usazení v prostoru – míněno beden, ale i sebe. Pokud splníte dané náležitosti (a máte alespoň středně velkou místnost), umí Prestige Three nabídnout velmi nadstandardní hloubku prostorou a takovou decentní audiofilskou tonalitu s klidným celkovým vyzněním. Prestige Three jsou v pozitivním slova smyslu překvapující a – možná trochu navzdory očekáváním dle malých rozměrům a dvoupásmové koncepci – splňují nároky i v této vysoké cenové kategorii. Pokud tak hledáte velmi civilizované a kultivované reprosoustavy z high-endové ligy, jste tady na správné adrese.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2021 05 31 TST QLN Prestige Three m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Pomineme-li běžný propad na 180 Hz (artefakt kombinace měřícího místa a místnosti), je frekvenční odezva celkově laděná k vyrovnanosti, s lehkým akcentem basového základu v oblasti pod 200 Hz. První tóny pak skutečně jsou patrné na slibované metě 28 Hz, byť s poklesem cca -5 dB, to je ale stále excelentní výsledek na kompaktní dvoupásmové sloupky. Zvláštní je propad na úrovni 3 kHz, který se nám nepodařilo identifikovat a který zůstává patrný ve všech kombinací úhlů a vzdáleností měření. Celkově ale Prestige Three fungují dobře, v reálu s dobrou vyrovnaností.

2021 05 31 TST QLN Prestige Three m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žluto-zelená) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

Je vidět, že Prestige Three byste měli poslouchat s ušima nad úrovní tweeteru, je ale vidět dost vysoká proměnlivost charakteristiky, takže správný posaz a správné umístění budou důležité.

2021 05 31 TST QLN Prestige Three m3

Frekvenční odezva – s mřížkou (červená) a bez mřížky (černá)

Mřížka má celkově dosti malý vliv, ale o něco lepších výsledků dosáhnete bez mřížky.

2021 05 31 TST QLN Prestige Three m4

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Na tweeteru je vidět poměrně výrazná rezonance na cca 18 kHz, která nicméně v dalekém poli není ani měřitelná, ani slyšitelná, dost možná je tak ztlumená malým zvukovodem tweeteru nebo okolním pohltivým materiálem. Středobas má také kolem 1,5 kHz tendenci k mírné rezonanci, není úplně perfektně lineární. Stejně tak v bassreflexu je přesně na 1 kHz vidět rezonance, nezasahuje ale nijak dramaticky do výsledné frekvenční odpovědi.

2021 05 31 TST QLN Prestige Three m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 05 31 TST QLN Prestige Three m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 05 31 TST QLN Prestige Three m7

Celkové harmonické zkreslení (žlutá linka)

2021 05 31 TST QLN Prestige Three m8

Zkreslení 2. (zlatá) a 3. (oranžová) harmonickou

2021 05 31 TST QLN Prestige Three m9

Waterfall

2021 05 31 TST QLN Prestige Three m11

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2021 05 31 TST QLN Prestige Three m12

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2021 05 31 TST QLN Prestige Three m13

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedance neklesá pod 6 ohm v celém rozsahu, Prestige Three tak jsou bezproblémově „bezpečné“. Ladící kmitočet bassreflexu je vidět dle prvního sedla někde okolo 35 Hz. Na 67 Hz, 160 Hz a 320 Hz jsou vidět rezonance, nejsou ovšem nijak hrozivé. Impedance celkově má klidný průběh, prostý prudkých změn a náročných momentů. Stejně tak elektrická fáze se drží v korektních mezích a většinou i poblíž ideální nuly. Prestige Three by neměly představovat žádnou nepřiměřenou zátěž a měly by naopak být snadno kombinovatelné s prakticky libovolným zesilovačem.

2021 05 31 TST QLN Prestige Three m14

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 212 000,- - bílý mat, matný ořech

Kč 221 290,- - hluboký lesk ořech

Kč 278 250,- - hluboký lesk vlašský ořech

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kompaktní stavba a přitom sytý basový základ

+ vysloveně skvělé podání prostoru

+ takový kultivovaně klidný, celistvý přednes

ZÁPORY

- mají úzký ideální poslechový bod vertikálně i horizontálně

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Thrill Audio | www.thrillaudio.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies