Solid Tech - referenční high-end audio racky

2020 08 30 TST AudioQuest Power Quest 3 1

Americký AudioQuest je už desítky let znám výrobou kabeláže všech cenových kategorií, od těch opravdu dostupných až po ty opravdu ultra prémiové kabely. Není to zase tak dlouho, co značka začala „odbočovat“ ze zaběhnutých kolejí směrem k experimentům, které se pak povětšinou výtečně ujaly, ať už šlo o sérii USB D/A převodníků DragonFly, sluchátka NightHawk / NightOwl nebo v současné době hlavně silný vpád do světa kvalitního napájení elektroniky, ať už jde o kabely nebo napájecí filtry – první přišla série nekompromisních řešení Niagara, následuje relativně čerstvá „spotřební“ řada PowerQuest.

Oba přítomné modely se liší jen a pouze šíří konektivity, PowerQuest 2 je základní „lišta“ se šesticí zásuvek a dvěma USB porty, zatímco PowerQuest 3 má osm standardních zásuvek, čtyři USB porty a ochranu sítových rozhraní (tu má ale i nižší model).

Plastové tělo má zajímavě pojaté tělo, je to filtr „na výšku“, s dynamickou siluetou, připomínající něčím staré vlaky z doby před 100 lety. Tělo stojí buď na malé základně, nebo jej lze připevnit pomocí připravených otvorů na zeď, kupodivu nemá ani na oné malé základně žádné dramatické problémy s udržení běžného „audiofilského“ napájecího kabelu a nepřepadne.

2020 08 30 TST AudioQuest Power Quest 3 2

Filtr má zřetelně rozčleněné „vpředu“ (tam, kde jsou dvě diody, označující aktivní filtraci a případné přepětí) a „vzadu“ (tam je napevno integrovaný přívodní kabel, o kterém AudioQuest říká, že je „směrově optimalizovaný s koncentrickou geometrií“ a tlačítko pro reset pojistky, ale také zmíněná filtrace síťového připojení, respektive ochrana před přepětím šířeným po LAN kabelech nebo telefonních rozvodech.

Zvláštním řešením je usazení čtveřice zásuvek na horní úzkou hranu filtru a další čtveřice na přední / boční stěnu v o 90 stupňů odlišném úhlu. Záleží hrozně moc na dispozici vaší poslechové místnosti a uložení sestavy, zda jde o parádně praktické nebo naopak hrozně nepraktické řešení. Běžné zásuvky doplňuje čtveřice USB portů pro dobíjení různých zařízení, nebo v dnešní době i napájení různých drobných A/V příslušenství, byť bez možnosti nastavit přesné napětí a celkovým maximálním odběrem 4,8 A to je spíše doplněk.

2020 08 30 TST AudioQuest Power Quest 3 3

Dobré je zmínit, že AudioQuest jeden pár zásuvek označil jako 4K / 8K a prý optimalizoval filtry pro zobrazovače, dva páry zásuvek jsou standardní a jeden pár má být optimalizovaný pro vysokoodběrové komponenty (zesilovače, subwoofery,…).

Uvnitř PowerQuest 3 jsou všechny praktické filtry a ochrany. Přepěťový filtr, který napájení automaticky znovu připojí, když se vstupní napětí vrátí do správného rozmezí, doplňuje nedestruktivní ochrana před výboji až do 6000 V / 3 000 A.

2020 08 30 TST AudioQuest Power Quest 3 4

To nejdůležitější, tedy samotná filtrace napájení, je řešena ultra-lineárními filtry. Filtrace probíhá až o 22 dB v rozmezí 30 kHz – 1 GHz. U výše zmíněných zásuvek pro TV by měly být filtry zdvojené a tedy ještě účinnější.

PowerQuest 3 jsme mohli zkoušet v redakčním prostředí a to na systému s Xavian Quarta, Métronome DSC1 a Norma Revo IPA-140, který je kompletně propojený kabeláží Nordost Heimdall 2 a napájený standardně přes GMG Power Harmonic Hammer 3000P. Pro porovnání jsme zkoušeli také sestavu Cambridge CXA81, Cambridge CXC a Fischer&Fischer SN-70, napájenou běžně přes IsoTek EVO3 Sirius s kompletní kabeláží Dynamique Audio Horizon 2. Pro srovnání krom zmíněných napájecích řešení byl zapojený i IsoTek EVO3 Aquarius nebo dvojice EVO3 Titan One a EVO3 Genesis One od stejného výrobce.

2020 08 30 TST AudioQuest Power Quest 3 6

Na basových tónech v „Hiccups“ Harry Sacksioniho („STS Test Demo CD Vol. 1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) bylo znát, že PowerQuest 3 vnáší do hudby o něco menší objem a jaksi pružnější, měkčí charakteristiku basů, než o něco dražší EVO3 Sirius, nicméně zase se zdálo, že basy jdou hlouběji, poctivě „zamručí“. Oproti zapojení přímo do zásuvky pak přístroje hrají o stupeň čistěji a čitelněji.

Překvapením bylo, že PowerQuest 3 nabídl výraznější, zřetelnější zpěv Karen Matheson v „Ailein Duinn“ („L’Héritage Des Celtes“ | 2011 | Columbia | COL 481530-2), než EVO3 Sirius. Byla to živější a „rychlejší“ reprodukce, byť IsoTek při přímém srovnávání má o ždibec tišší signálové pozadí a o nepatrný kousek tak lépe vyniknou malé detaily. Proti běžné zásuvce ve zdi je ve středním pásmu opět o stupeň lepší kontrola a lepší pocit z poslechu nastává zejména u levnějších přístrojů.

2020 08 30 TST AudioQuest Power Quest 3 7

PowerQuest 3 je koncipovaný jako vysokofrekvenční filtr, snad i proto nejvýraznější změnu proti zapojení napřímo do stěny bylo slyšet na vysokých tónech a doznívání činelů v „La Rosita“ Colemana Hawkinse a Bena Webstera („Encounters“ | 2013 | Verve | 31452147-2). AudioQuest filtr odstranil tu trochu „písku“ z charakteru kovových perkusí, jsou hladší a příjemnější na poslech.

Zajímavé bylo i to, že výrazné a podlahu roztřásající údery v „Rí Na Cruinne“ od Clannad („Extended Dynamic Experience 5“ | 2017 | STS Digital | STS-6111158) zapojení komponentů přes AudioQuest ještě zdůraznilo, objem nabobtnal, skoro jako kdyby se zvýšila hlasitost reprodukce. Ne že by se vysloveně posunula dynamika nebo o řád vyčistila reprodukce, ale byl to nikoliv stupínek, ale celý krok kupředu z pohledu živosti a energie, ať už to bylo čímkoliv.

2020 08 30 TST AudioQuest Power Quest 3 9

Živý záznam „Fortysomething“ (Eleonore | „Incredible Music & Recordings“ | 2012 | STS Digital | STS-6111130) proti zapojení přímo do zásuvky působil po zařazení PowerQuest 3 jako „oprášený“, o takových 10% plastičtější, zřetelnější a klidnější, takže vnímáte o něco lepší oddělení nástrojů i vydělení hlasu do popředí. Je to opět jako o něco více otočit volume doprava.

Na šířku nebo hloubku hudební scény měl PowerQuest 3 jen marginální vliv, který vyposlechnete jen při rychlém A/B přepínání. „Dream about you“ (Eva | „STS Test Demo CD Vol. 1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) byla nicméně po zapojení filtru o špetku lépe organizovaná, bez „mlhy“ a pocitu plochosti.

2020 08 30 TST AudioQuest Power Quest 3 10

Napájecí filtry a kabely jsou pro AudioQuest poslední dobou, zdá se, celkem zásadním tématem a nutno říci, že to má pozitivní výsledky a v podstatě všechny nové produkty z tohoto segmentu jsou u AudioQuest provedeny na vysoké úrovni. I v segmentu levných napájecích řešení se pak, jak ukazuje PowerQuest 3, musí s americkou značkou počítat. Pravda, jde o řešení spíše praktické, než nějak luxusně provedené, stejně tak není díky pevnému vstupnímu kabelu úplně nakloněné audiofilské hravosti, ale je díky dvěma řadám zásuvek mimořádně praktické, umístíte ho snadno za skříňky na podlahu i stěnu a vůbec se s ním prakticky dobře žije. Připočtěte k tomu dostatečně dimenzované ochrany, podtržené nabídkou pojištění připojených komponentů v jejich plné hodnotě, pokud by ochrana selhala a na vrch položte třešničku, tedy fakt, že i ve srovnání s o něco dražší konkurencí je řešení od AudioQuest stejně dobré až lepší co se týká zvukového přínosu. Pokud tak chcete udělat první krok směrem od zásuvek ve zdi nebo levných plastových prodlužek, AudioQuest PowerQuest 3 je víc než férová nabídka.

Kč 9 490,- - PowerQuest 3

Kč 6 490,- - PowerQuest 2

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ dostatek přípojných míst

+ navzdory tenké stavbě vcelku stabilní i s těžšími kabely

+ slyšitelně čistší zvuk, zejména na výškách

+ drobné doplňky jako ochrana sítě nebo USB nabíjení

ZÁPORY

- trochu plastový feeling

- rozložení zásuvek ve dvou osách nemusí být pro každého ideál

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies