2021 09 30 TST PrimaLuna EVO 100 DAC 1

Jméno holandské značky PrimaLuna pochází z italštiny a znamená „první měsíc“, což vychází z rodinné historie zakladatele Hermana van den Dungena. Tento muž po 30 let pracoval jako distributor high-end elektroniky a v roce 2003 se rozhodl, že zkusí světu nabídnout svůj pohled a špičkový zvuk – PrimaLuna se možná nikdy nezařadila mezi značky skvoucí se na výsluní „těch velkých“, ale přesto vytrvala a vysloužila si nemalou přízeň, zejména poměrem kvality a ceny.

Právě na ten „útočí“ i nejnovější generace firemních přístrojů ze série EvoLution. V ní najdete i poměrně dosti originální výrobek, kterým je elektronkový D/A převodník EVO 100 Tube DAC, jeden z mála svého druhu na světě.

Na pohled je jasné, že EVO 100 Tube DAC patří do rodiny PrimaLuna – úzké a delší šasi, nízký přední panel se vším potřebným, za ním se klenoucí mřížka nad sadou elektronek a v zadní části monolit krytu transformátorů, to vše dává dohromady nezaměnitelný look přístrojů této značky.

2021 09 30 TST PrimaLuna EVO 100 DAC 14

Na čelním panelu jsou trochu netypicky dva úzké a široké displeje, kde horní ukazuje právě vybraný vstup a ten spodní parametry zpracovávnaného signálu. Mimo to se sem vedle log vměstnala už jen čtyři tlačítka, kterými volíte právě jeden z příslušných vstupů.

Podíváte-li se na převodník z profilu, objeví se u krajů šasi posazené měkké gumové nohy s výtečnou izolací od vibrujícího povrchu a také kolébkový vypínač s industriálně pevným chodem.

2021 09 30 TST PrimaLuna EVO 100 DAC 13

Na zadní straně není mnoho co k vidění – čtveřici vstupů (USB, optika, koax a AES/EBU) doplňuje pouze jediný pár cinchů. Tedy ještě napájecí zásuvka klasického typu, bez té by to také nešlo.

Tím hlavním, co převodník PrimaLuna odlišuje od běžných konstrukcí, je použití elektronek v rámci časovacího systému – výrobce své řešení jmenuje jako SuperTubeClock a říká, že jde o první podobné řešení na světě. V systému digitálních hodin je zapojena také malá trioda, což má mít za následek vše, co se tak říká – lepší rozlišení, lepší čistotu a detaily všeobecně.

2021 09 30 TST PrimaLuna EVO 100 DAC 9

Velmi důležitým prvkem je ale prý také napájecí toroidní transformátor, který si firma sama navíjí. Je doplněný technologií AC Offset Killer, sloužící do jisté míry k „vyprání“ přívodního napájení a ke snížení transformátorového šumu.

Napájení je obecně pro PrimaLunu celkem zásadním prvkem, používá tak elektronky v usměrňovacích obvodech – konkrétně je tu jedenáct oddělených napájecích zdrojů.

2021 09 30 TST PrimaLuna EVO 100 DAC 11

V konstrukci se pak dle dobrozdání výrobce uplatňují ještě polypropylenové vazební kondenzátory, poctivé napájecí filtry, oddělovací transformátory mezi analogovou a digitální částí. Všechny součástky jsou pak propojeny kabeláží s poctivým průřezem metodou point-to-point.

Každý kanál převodníku pak má svůj vlastní elektronkový buffer. Zajímavě řešené je USB – po získání signálu probíhá převod na SPDIF standard a filtrace, což má prý za následek výrazně menší úroveň jitteru.

2021 09 30 TST PrimaLuna EVO 100 DAC 3

Všechny vstupní signály jsou vůbec nejprve převedeny v čipu Texas Instruments SRC4192 na rozlišení 24 bit / 192 kHz a následně jsou odeslány ke zpracování do čipu Texas Instruments PCM1792A. Ten si poradí s PCM signály až do 24 / 192, ale také s DSD128 ve formě DoP.

Převodník je mimochodem velmi dobře zpracovaný a je to pěkný macek – leží na půdorysu 28 x 40,3 cm a zvedá se do výše 19 cm, přitom ale váží tučných 13 kg.

2021 09 30 TST PrimaLuna EVO 100 DAC 8

PrimaLuna EVO 100 Tube DAC jsme poslouchali v porovnání s Métronome DSc1 na Xavian Quarta Evoluzione, poháněných přes Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR, kabely Nordost Heimdall 2 a filtr GMG Power Harmonic Hammer 3000P. V téže době a téže sestavě hrál také systém Denafrips Venus II / Denafrips Gaia. Krátce pak také v porovnání s RME ADI-2 DAC FS na Emotiva XSP-1 / Emotiva XPA-DR2, kabelech ZenSati Authentica a KEF LS50 Meta / GoldenEar SuperSub X. O detailech obou sestav se více dozvíte v pravém sloupci -->.

Stačilo pár brnknutí kontrabasu a první hluboké tóny klavíru v „Never Felt Less Like Dancing“ od Katie Melua („Ketevan“ | 2013 | Dramatico | DARMCD0095) a bylo jasno, že bas má PrimaLuna tedy skutečně krásný – bohatý, šťavnatý, rozhodně nejharmoničtější a nejelegantnější v dané cenové hladině. Možná má trochu svých vlastních způsobů, je přeci jen lehoulince „do tepla“ a snad ještě o kousek tučnější, než jak ho zachycuje nahrávka sama, ale je bez pozlátek a únavností jednoznačně líbivý a přitom v něm slyšíte různé polohy s pěkně konkrétním, netechnicky poddajným ohraničením.

2021 09 30 TST PrimaLuna EVO 100 DAC 12

Tak bohaté, hebké a muzikálně líbivé střední pásmo, jaké nabízí EVO 100 Tube DAC se hned tak neslyší. Zvláště vokály, třeba v „Gloria“ Thomase Tallise z výběru „The Complete Works“ (2004 | Brilliant | 93612) stojí na středně velkém sboru a PrimaLuna vás rozhodně nezklame. Přestože zvuk je tučný a mohutný, má tělo a je nesmírně sytý, zůstává pěkně čistý a konkrétní, takže rozkryje i onen vrstevnatý mnohohlas, už dobře ukáže i jednotlivé vokály a vůbec máte pocit, že hudba je příkladně propracovaná, že to není pouze o hezkém přednesu.

Výšky pak nezní nijak prominentně, jsou uhlazené, ale přesto přítomné, třeba cinkot všemožných kovových perkusí v „The Red One“ (Metheny / Scofield | „I Can See Your House From Here“ | 1994 | Blue Note | 7243 8 27765 2 9) byl znělý a opět PrimaLuna ukáže, že umí nabídnout výtečný pocit těla. Ale není to jen efekt mohutnosti, převodník drží krok i v rozlišení a předkládá zvuk velmi pěkně informativní a komplexnější, než by cenovka nabádala doufat. Není to zvuk dokonalý a technicky dotažený do maxima, přesto přesahuje standardy, platící u brány high-endu a to není málo, dokonce je to vynikající.

2021 09 30 TST PrimaLuna EVO 100 DAC 15

Plný a šťavnatý zvuk dokázal ve finále gradující „Ben’s Farm in Vermont“ (David Chesky | „The Ultimate Headphone Demonstration Disc“ | 2014 | Chesky Records | JD361), že umí také nabídnout váhu a důraznost, je-li to třeba. Není to takový ten semknutý, super rychlý a průbojný zvuk, který by švihl bičem a bylo by, EVO 100 Tube DAC hraje s grácií a nadhledem, ale sytě a také s dávkou samozřejmosti, která jej řadí mezi dospělé převodníky. Přestože zvuk si plyne svým tempem, je v něm intenzita a síla.

Dominantním poslechovým dojmem je tu rozhodně harmonie - krása a barevnost provází každou chvilkou poslouchání, ovšem ani čistě technickým pohledem na věc PrimaLuna nezaostává. Pod slupkou vřelosti a příjemnosti se v Pucciniho „Fuori il danaro!“ („La Bohéma“ | 1988 | BMG | 74321 39496 2) ukrývalo pěkné rozvrstvení, hudba skrze vřelou náklonnost umí nabídnout čistě srozumitelné vokály, ohraničené nástrojové sekce i celkově pocit nadstandardní samozřejmosti a přítomnosti, jen jako kdyby „umělost“ nahrávky ustoupila a zůstala ve vzduchu hlavně muzikální esence, taková ta emocionální podstata, aniž by to ale znamenalo nějakou nekonkrétní formu.

2021 09 30 TST PrimaLuna EVO 100 DAC 4

Velikost zvuku souvisí s pocitově dobrým vnímáním prostoru nahrávek, jako kdyby hudba a nástroje měly jednoduše dost prostoru. To platilo též v Elgarově „Violin Concerto in B minor, op. 61“ v podání Hilary Hahn, Sira Colina Davise a LSO (2004 | Deutsche Grammophon | 028947487326). Jakkoliv zvuk není úplně trojdimenzionálně expanzivní, jako to umí opravdu vysoký high-end, tak je tu šířka i hloubka, pocit bohatosti a vzdušnosti, přitom bez takového toho pocitu umělého přehánění a rozmáchlosti – tohle je stále zvuk s nohama na zemi, kontrolovaný, jen jasný, velký a zřetelný.

Líbezná tonalita EVO 100 Tube DAC dobře zprostředkovává prakticky libovolnou hudbu, proto přístroj výtečně zvládl i „Hymn“ od Ultravox („Dancing with the Tears in My Eyes“ | 1997 | EMI Gold | 724385513220). Hudba měla rytmus díky pevnému, pružícímu basovému základu v citelném objemu, měla drajv díky důraznosti a kontrola a měla také obklopující objem, zvuk byl plný a šťavnatý. Možná cítíte, že to není stroze přímočará informativnost, kde by stejnou měrou vynikly limity nahrávky jako hudební podstata, že PrimaLuna mnohem více nabízí tu zábavnost než dokonalost formy, ale přesto vyjma snad lehce citelné větší vřelosti nemůžete říct, že by tu něco bylo vymyšleno. Je to zvuk jasný jako zvon.

2021 09 30 TST PrimaLuna EVO 100 DAC 2

PrimaLuna EVO 100 Tube DAC je poměrně odvážný koncept, který ale souzní s tím, že se holandská značka prostě rozhodla jít svou vlastní cestou. Pokud vám ale nevadí špetka přiznaného lampového tepla (respektive ten lehce elektronkový charakter, ať už ho výrobce vyladil kde chtěl), pak EVO 100 Tube DAC přesahuje ve výsledku kvalitou a hloubkou poslechového zážitku běžné standardy své třídy a může se směle měřit s dražšími a zdánlivě technikou nabitějšími přístroji. Možná si na něm nemůžete nastavit nekonečně mnoho parametrů a možná je třeba i škoda, že nemá symetrické výstupy nebo bohatší škálu vstupů, ale v konečném důsledku za něj mluví opravdu krásná muzikálnost, bohatost a šťavnatost reprodukce, která z EVO 100 Tube DAC dělá ne úplně puristické, ale zato vrcholně zábavné řešení.

cca Kč 85 000,-

EUR 3200,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ krásná muzikálnost daleko nad rámec třídy

+ dobrá cena v kontextu výkonu

+ plnost a bohatost

+ poctivá konstrukce

ZÁPORY

- chybí symetrické výstupy

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Kohut Audio | www.kohutaudio.sk 

PRODÁVÁ: Audiofriend | www.audiofriend.cz , RDacoustic | www.rdacoustic.cz , Duban Audio | www.duban.sk , AV Integra SK | www.ketos.sk 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies