2017 03 24 TST Audionet Planck 1

Německý Audionet má v logu krásné a pro hi-fi příznačné heslo "Scientific magic" a za svou historii si vybudoval pověst výrobce strojů, které jsou technicky precizní. Na mnichovské výstavě roku 2016 se vytasil se zcela novými přístroji, které představují když ne vykročení na jinou cestu, tak minimálně úkrok stranou. Celou sérii výrobce neskromně nazval Ultra Machines.

Výrobní řada Ultra Machines (můžeme-li ji tak nazvat) sestává vlastně jen z integrovaného zesilovače, zdroje signálu a externího napájecího zdroje pro tento přehrávač. Jeho jméno je PLANCK, což odkazuje na slavného fyzika Maxe Plancka, jednoho z otců poznání kvantové mechaniky (proto i heslo této řady zní "The Quantum Leap").

Exteriér přehrávače PLANCK se vlastně nijak nevymyká dosavadní designové lince, kterou Audionet přístrojům vtiskává. Relativně robustní stroj s 25 kg váhy působí přes své rozměry 43 x 37 x 12 cm (š x h x v) dosti štíhle, pohled zepředu odhalí jen malý, ale přehledný displej a čtveřici tlačítek pro základní ovládání, nepočítáme-li jednoduše a čistě střižené logo a modelové označení. Na horní straně pak ale uvidíte ještě "koleje", vedoucí směrem dozadu skrze celou hloubku přehrávače a držící mezi sebou masivní kryt mechaniky s čistě mechanickým posouváním. Dokonale olejovitě hladký pohyb činí výměnu kotoučků víc než příjemným zážitkem.

2017 03 24 TST Audionet Planck 2

Robustně, perfektně mechanicky stavěný stroj působí čistěji a elegantněji než nižší firemní modely, snad je to i díky skrytým šroubům a dalším drobnůstkám, které v součtu tvoří vytříbený estetický dojem. Stejně jako měděno-zlatavá povrchová barva.

Při pohledu zezadu najdete krom napájecí zásuvky do logických bloků rozdělené konektory - vlevo jsou to kontrolní vstupy / výstupy v podobě optiky, díky nimž si přístroje předávají ovládací informace a zůstávají galvanicky oddělné, uprostřed jsou analogové výstupy v podobně XLR i RCA (konstrukce je nesymetrická a výrobce sám doporučuje cinche), od digitálního bloku je odděluje "pětikolík" pro napájení. Jsou tu pak digitální vstupy i výstupy - vstupy zahrnují koax a optiku, ale i USB, výstupy dva koaxiální, jeden optický a jeden AES/EBU konektor, výbava je tedy naprosto dostatečná.

2017 03 24 TST Audionet Planck 3

Samotná konstrukce je víc než bytelná, v základně najdete břidlicovou desku, zajišťující dostatečnou stabilitu a pevnost. Pohled dovnitř odhalí několik nezávislých desek plošných spojů a poctivou, až počítačově čistou (a složitou) konstrukci, potěší i na skoro centimetrovém bloku hliníku opravdu fortelně usazená mechanika CD-Pro 2LF. Disk na místě drží luxusně působící a pekelně silný magnetický puk.

Výrobce pro přehrávač vytvořil diskrétní výstupní obvody pracující v čisté třídě A, převodník typu Delta-Sigma pak pracuje s rozlišením až 24 bit / 192 kHz a výhradně s PCM signály. Převod probíhá v přísně dual mono signálových cestách bez jakýchkoliv kondenzátorů.

2017 03 24 TST Audionet Planck 6

Rekonstrukční filtry přehrávače pracují v rozsahu 0 - 75 000 Hz (-3 dB), odstup signálu a šumu je vyšší než 111 dB a separace kanálů lepší než 134 dB.

Externí napájecí zdroj AMPERE je vlastně jen jednoduchý box ve stejném "měděném" designu jako přehrávač samotný, díky rozměrům 43 x 36 x 11 cm (š x h x v) také perfektně sednou jeden na druhý. Čistý, jednoduše střižený čelní panel ukazuje jen provozní stav zdroje, zezadu pak najdete pouze vstupní napájecí zásuvku a výstup se sedmipinovým konektorem, kterým se propojí s přehrávačem.

2017 03 24 TST Audionet Planck 11

To zajímavé je tu samozřejmě uvnitř - dvě 300VA zapouzdřená toroidní trafa, obrovská baterie kondenzátorů (konkrétně s celkovou kapacitou 576 000 uF) a chladiče s diskrétními MOSFET napěťovými regulátory, vše má za cíl jediné - poskytnout nízkošumový, maximálně stabilní zdroj napětí. Zdroj umí dát analogové sekci až +/- 24 V, +/-5 V je pak určeno digitálním obvodům.

Stabilita je perfektní, výrobce udává relativní odchylku jen 0,01%, nebo chcete-li absolutně jen 0,1% od nominálních hodnot. Šum pak leží na úrovni -144 dB v pásmu 0 - 22 000 Hz.

2017 03 24 TST Audionet Planck in 1

Audionet PLANCK jsme zkoušeli s i bez externího zdroje AMPERE, nicméně rozdíl je natolik markantní, že se rozhodně vyplatilo nechat zdroj připojený, jakkoliv představuje další nemalou investici. Sestavu jsme doplnili ještě integrovaným zesilovačem WATT ze stejné série a v poslechové místnosti Perfect Sound Group s akustikou od Sonitus Acoustic jsme měli možnost vyzkoušet set spolu s kabely Nordost, filtry IsoTek a reprosoustavami Fischer & Fischer SN 570. Dále jsme měli možnost dát PLANCK i se zdrojem do redakčních sestav, tedy k Naim Nait XS + Naim FlatCap XS / Naim NAP250, ale i k Norma Revo IPA-70B, kabely jsme používali ZenSati Authentica a z reprosoustav vyzkoušeli Harbeth Monitor 30, Xavian Premio i Xavian Perla. Srovnávalo se s OPPO BDP-105D, případně Creek Evolution 50CD.

Dobré je také hned zkraje říct, že Audionet rozhodně lépe funguje při použití dobrých cinchových kabelů, než při použití symetriky. A také si úplně snadno nesedne s jakýmikoliv kabely - třeba s Nordost byl zvuk o poznání méně zábavnější než se ZenSati, byť jinak je čistě u kabelů poměr sil obrácený.

V Hadenově "Stairway to the stars" ("When the heart dances" | 2008 | Naim Audio | naimcd112) odkryl přehrávač odvážnou hloubku tónů kontrabasu, jehož zvuk byl hodně plný, kulatý a vlastně úplně jiný, měkčí a vláčnější, než je u Audionetu zvykem, jakkoliv si zachovával výtečnou čitelnost a jakousi sílu, údernost a rezervu energie. Přesto působí spíše kultivovaným, příjemným a klidným dojmem, není v něm techničnost, ale ušlechtilá vřelost a autorita. Začíná tu už také být cítit taková ta úplná jistota a dospělost.

2017 03 24 TST Audionet Planck in 3

Vokál Diany Krall ve "Wlak on by" z "Quiet Nights" (2009 | Verve | 0602517981256) byl vystižený opět spíše až trochu něžněji a klidněji, s citem, respektujícím poetickou hebkost skladby, Audionet je tu velmi netechnický a velmi uvolněný, čímž vokál získává na přirozenost a díky parádní čistotě je vydělený z hudebního celku jako už úplně samostatná entita a snoubí se tu výtečný detail s uvolněnou přirozeností.

S nestrojenou, opět příjemně uvolněnou znělostí odprezentoval pak přehrávač nejvyšší frekvence v "La Ronde Suite" od The Modern Jazz Quartet (2006 | Prestige | 0025218811026). Často poněkud v pozadí zastrčená linka činelů díky výtečnému rozlišení přehrávače vystoupla kupředu a díky snadno sledovatelnému průběhu tónu působí činel velmi realisticky a příjemně samozřejmě. Právě tu samozřejmost a tu snadnou, nestresující a nenucenou čitelnost reprodukce zajišťuje zejména externí zdroj.

Ten se ale podílí celkem citelně i na dynamické pevnosti, jakou přehrávač prokázal v Mahlerově "5. symfonii" v podání České filharmonie a Václava Neumanna (1994 | Octavia Records | OVCL-00258). Žesťový nástup byl řízný a bujarý, byť na poměry Audionetu nesmírně tolerantně a klidně odprezentovaný, nemusíte mít strach z až přílišné upřímnosti. Je tu také cítit spousta energie a i když zabere orchestr, dynamika je dostatečně suverénní, aby hudbu prostě do reproduktorů protlačila, zejména pak v setu s WATT.

2017 03 24 TST Audionet Planck 7

Přes lehký nádech měkkosti je zvuk kombinace PLANCK / AMPERE výtečně, výtečně organizovaný, v rámci půlmilionového světa odvádí excelentní práci - to jak snoubí onen klid s prokreslením až ke každé jednotlivé struně, efektu a tónu v Oldfieldově "Amaroku" (1990 | Virgin | 0777 7 86941 2 0), to je velice příjemné. Právě u strun je výborně načrtnutá jejich textura a i v chaotické a divoké skladbě je prostě pořádek.

Zejména s připojeným zdrojem dokázal PLANCK udržet nádherně tiché, černé pozadí s úplnou absencí šumu a jakékoliv nejistoty - i díky tomu byly třeba nástroje v Ishamově "Trapeze" ("Blue Sun" | SONY Music | 074646722725) pěkně rozprostřené v pravolevém směru, zejména ale i do hloubky a skálopevně sedící na svých místem.

Líbilo se nám, jak Audionet lehce pozměnil svůj směr od technické dokonalosti k nádechu muzikálnosti a klidu, díky čemuž i Watersova "Amused to death" ze stejnojmenného alba (1990 | Columbia | 468761 2) vyznívá naprosto v pohodě i na vysoké hlasitosti, absolutně bez náznaku nepříjemnosti, naopak je tu cítit ta energie a drajv, konkrétnost, která podtrhuje rockovou razanci skladby.

2017 03 24 TST Audionet Planck 9

Audionet PLACNK je excelentní CD přehrávač, který se s externím zdrojem AMPERE mění ve fantastický CD přehrávač. Má několik drobných "ale", třeba fakt, že je dobré vybrat správně kabely (signálové i napájecí), které mohou zvukový výsledek dost ovlivnit, případně to, že je zaměřen čistě, jen a pouze na přehrávání CD, jakkoliv je SACD formát dodnes (a už asi navždy) okrajový. Parádní zpracování, celkově hezký vzhled a snadná použitelnost spolu se zvukem opravdu vysokých, již velmi dospělých kvalit činí z modelu PLANCK doposud nejzajímavější přehrávač od Audionetu a hlavně i příjemně hrajícího společníka, který už je zvukově tak daleko, že ho přestáváte jakkoliv vnímat a kocháte se jen svou oblíbenou hudbou.

Kč 337 000,- - CD přehrávače Planck

Kč 224 000,- - externí zdroj Ampere

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výtečné zpracování

+ zejména se zdrojem detail a dynamika

+ pevný přednes

+ měkčí a uvolněnější, než předchůdci

ZÁPORY

- občas citlivost na kabely

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: RP Audio | www.rpaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies