ROTEL Michi zesilovače

2019 03 29 TST PS Audio Sprout 1

Americkou značku PS Audio asi není třeba nějak zdlouhavě představovat - nakonec za více než 40 let v oboru si udělali jméno více než dobré a to zejména tím, že ve svých produktech kombinují racionální estetiku, technologickou základnu i cenu. Celkově se ale PS Audio pohybují spíše v high-endovém světě a proto bylo celkem překvapující, když pár let nazad ohlásili zesilovač "pro mladé" - dostupný, kompaktní a univerzálně vybavený. Dali mu jméno Sprout, neboli "klíček" či "výhonek", aby jeho zaměření ještě podtrhli. Po čase přišel na trh Sprout100, po všech stránkách aktualizovaný nástupce původního konceptu.

Maličký přístroj váží směšných 1,3 kg a to při šířce 15,7 cm, hloubce 20,8 cm a výšce 4,8 cm - je to prostě mimořádně nenápadný přístroj. To podtrhuje i jeho design - elegantně nevtíravý jako ostatně vše se značkou PS Audio. Horní strana přístroje je vyvedená v pravé ořechové dýze (což je vzhledem k ceně neuvěřitelné), která trochu "zlidšťuje" účelovost hliníkového těla.

Vpředu najdete dva kruhové ovladače a 6,3 mm sluchátkový výstup - ovladačem vpravo se reguluje hlasitost a jeho stiskem se také zesilovač zapíná (o čemž vás informuje miniaturní dioda v rohu nad ním); ovladačem vlevo přepínáte čtyři dostupné vstupy (phono pro gramofon, analog, USB / optika a bluetooth).

2019 03 29 TST PS Audio Sprout 2

Po stranách najdete větrací průřezy, na zadní straně pak přípojná místa zahuštěná tak, že tu nezbývá jediný centimetr volného prostoru. Přispívá k tomu i napájecí zásuvka plné velikosti, působící až poněkud dominantně. Vedle ní je kryt bluetooth modulu, ještě o krůček vedle USB port a optický digitální vstup. Uprostřed je analogový vstup (řešený klasickými cinchi), doplněný nečekaně o linkový analogový výstup ve stejné podobě. Vedle něj je vstup pro signál z gramofonu s MM přenoskou (a pochopitelně je tu i nutný zemnící kolík). Nad zemnícím bodem najdete i jednokanálový výstup pro subwoofer. Signál do reprosoustav dovedete z dvou pár reproduktorových terminálů pouze klasickými banánky.

Uvnitř modelu Sprout100 je víc, než byste možná čekali. Výrobce si zakládá hlavně na poctivých 100 Wattech výstupního výkonu, které ale pochopitelně dodává ICEpower modul, pracující ve třídě D. Druhou stěžejní částí Sprout100 je vestavěný digitálně-analogový převodník, který zpracovává data z bezdrátového i klasického připojení - jde o čip ESS Sabre 9016, který podporuje PCM signál s rozlišením 24 bit / 384 kHz a DSD128, takže hraní z počítače přes asynchronní USB nebude jen tak nějaký doplněk. Čip pak provádí se všemi digitálními signály v prvním kroku upsampling na plné PCM rozlišení a teprve pak je signál zpracován dále.

2019 03 29 TST PS Audio Sprout 3

Poslední, na čem si v PS Audio zakládají, je poctivě provedený sluchátkový zesilovač - je vyroben z diskrétních součástek a používá technologii "Z Feedback", díky níž nabízí téměř nulovou impedanci výstupu. Působivá je i hodnota rychlosti přeběhu - 1 300 V / mikrosekunda je 100x rychlejší než u původního modelu. Výstupní výkon 125 mW do 300 ohm pak postačí pro většinu sluchátek.

Pasivní RIAA korekční předzesilovač pak vyhoví všem běžným přenoskám díky impedanci 47 kOhm a 100 pF zátěži či zisku 40 dB.

Na výstupu nabízí Sprout100 odstup signálu a šumu přes 100 dB a celkové harmonické zkreslení menší než 0,01% (1 VRMS / 1 kHz).

2019 03 29 TST PS Audio Sprout 4

Maličký Sprout100 jsme poslouchali v ostravském Studiu Špalíček, kde jsme začali opatrnou kombinací s GoldenEar AON 3, ale kde jsme také zjistili, že Sprout100 se nebojí ani Monitor Audio Silver 200, Bowers&Wilkins 603, Bowers&Wilkins 606 nebo třeba Klipsch RP-8000F a dalších a dalších a dalších. Snad jen ke GoldenEar si nesedl tak úplně svým charakterem (všechno bylo trochu moc měkké), ale jinak to byla ve všech případech až nemístně zábavně fungující kombinace. Jako zdroj signálu byl k dispozici Bluesound Node 2i nebo třeba PS Audio DirectStream Memory Player a PS Audio DirectStream DAC, případně PS Audio Stellar Gain Cell DAC. Propojeno bylo vždy standardními kabely od AudioArt. Srovnávat jsem mohli s nepřeberným množstvím zesilovačů včetně třeba Parasound HINT 6 nebo Atoll IN200 Signature nebo Rotel RA-1592, nemluvě o dělených sestavách McIntosh - férově ale také třeba s Rotel A-14 a podobnými.

Už od úvodních tónů Cohenovy "Nu Nu" ("Continuo" | 2006 | Razdaz | RD 4603) přemýšlíte, kde se v tak malém stroji (a ještě k tomu "digitálu") bere tolik odvahy a důstojnosti - vlastně i s velkými sloupky dokázal totiž v basovém pásmu cvičit tak, že bas byl pevný, důrazný a hlavně rychlý, snaživý a překvapivě solidně kontrolovaný. Zůstává ale hlavně šťavnatý a příjemně uvolněný, tak jak je pro PS Audio charakteristické. Je to ale každopádně bas neošizený a udivující na tak drobné a ještě k tomu lifestylově zaměřené zařízení.

2019 03 29 TST PS Audio Sprout 5

Podobně i ve středních tónech, třeba na spleti vokálů The Singers Unlimited ve "Sweet Georgia Brown" ("Masterpieces" | 1994 | MPS | 523 521-2), se Sprout100 ukázal jako překvapivě agilní a v dané ceně ke špici patřící zesilovač. Hraje s lehkostí a nadhledem, hraje hlavně i čistě a konkrétně a hlasy rozplete, takže vnímáte jednotlivé zpěváky odděleně a vlastně jim je solidně rozumět, protože Sprout100 hraje na trochu energičtější a výraznější notu, aniž by to ale byl laciný efekt. Je to překvapivě důstojné vyznění, nad nímž se prostě nelze v této cenové třídě nepozastavit.

Dostupné zesilovače ve třídě D často vykazují na nejvyšších tónech, třeba i na vibrafonu Garyho Burtona v "Children´s Song" ("Crystal Silence" | 2009 | ECM | 176 8057), poněkud říznější zvukovou charakteristiku a teprve ty opravdu pečlivě udělané zní v klidu. Sprout100 je o decentní fous cinkavější a jasnější na výškách co do objemu, na druhou stran třeba ani s výraznými výškami série 600 od B&W v jeho zvuku není agresivita nebo únavnost. Jemnost a rozlišení pak jsou na danou třídu víc než příkladné.

2019 03 29 TST PS Audio Sprout 8

V Pompaugnacově "Eden" ("Hotel Costes Vol. 11" | 2008 | Pschent | WAG 384) bylo opět až udivujícím způsobem cítit sebejistotu drobného zesilovače - zejména s pevnějšími a přesnějšími bednami má reprodukce "koule", má drajv a má objem už pěkně od basů, hudba měla dynamiku, které se často nedostává ani více než třicetitisícovým strojům v "plné" velikosti. Sprout100 nepostrádá hřmotnost a třeba velké Klipsch přiměl k tak energické reprodukci, že sedačka téměř poskakovala po místnosti - a to aniž by ztratil důstojnou kontrolu nad reprodukcí.

Ve "Feeling Yourself Disintegrate" v podání The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) zůstávala hudba přehledná a čistá opět překvapivě vysoko nad běžnými standardy dané cenové hladiny, ať už jsme hráli potichoučku nebo poměrně dost nahlas. Není to rozhodně high-endová úroveň, ale plnokrevné hi-fi úrovně Sprout100 dosahuje - je to dost možná i tím, že si nehraje na audiofilskou delikátnost, ale zvuk na vás prostě vytlačí, všechno je pocitově tak nějak kolem vás a tím snadno vnímatelné.

2019 03 29 TST PS Audio Sprout 16

Velký zvuk z malého zesilovače, tak lze popsat dojem z prostoru nahrávky "Ruby, My Dear" Tholonia Monka a Johna Coltranea ("Monk with Coltrane" | 2010 | OJC Remasters | 0888072319899) - scénu totiž nelze nazvat jinak než jako "prostornou", máte pocit, že všechno je neuvěřitelně velké, posazené poměrně dost kupředu, odvážné a přehledné. Není to hologram, ale v pravolevém směru je obraz pevný a suverénní a prostě to funguje.

Parádní pak je ale hlavně to, jak snadno na všechny jednotlivosti zapomenete a užijete si celek - třeba "Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)" od Aurory ("All My Deamons Greeting Me as a Friend" | 2016 | Decca | 0602547370778) byla živá, energická, fajnově uspořádaná a prostě a jednoduše zábavná, neupozorňující na žádné nectnosti ani nevytahující na světlo žádné přehnané efekty, nevyžadující od vás nic víc, než si hudbu prostě jenom užívat. Zvuk je řekněme přátelský nebo snad nekonfliktní, ale ne ve smyslu opatrnosti - jednoduše nemá žádnou únavnou nebo otravnou stránku a je v dobrém slova smyslu hezký a zábavný.

2019 03 29 TST PS Audio Sprout 18

Maličký a zaplatitelný PS Audio Sprout100 je důkazem, že to důležité se opravdu ukrývá uvnitř - lifestylové balení tu totiž obsahuje bonbónek, který se zcela seriózně a důstojně může měřit i s dražšími, většími a "dospěleji" pojatými zesilovači a rozhodně nevyjde z porovnání zahanbený. Kompaktnost, výbava, ale hlavně schopnost poradit si s téměř všemi reprosoustavami, aniž by ztratil glanc a šmrnc, to jsou hlavní atributy, kvůli kterým stojí za to nad Sprout100 přemýšlet. Ať už se stane stolním zesilovačem nebo nenápadným hlavním strojem v domácnosti, kde se velká sestava prostě nehodí, všude zafunguje s důstojností, která vám vyrazí dech.

Kč 23 290,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ "uhraje" i velké reprosoustavy s klidem a jistotou

+ fér cena za fér výbavu

+ příjemný a nekonfliktní zvuk

+ energie a šmrnc

+ ideální mix výbavy pro "běžného posluchače"

ZÁPORY

- za danou cenu absolutně nic

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies