2020 12 31 TST RIHA headamp 1

Plzeňská značka RIHA má až neuvěřitelně všeobjímající portfolio, respektive je nutné složit poklonu konstruktéru Filipu Říhovi za to, že zvládá paralelně navrhoval jak reprosoustavy, tak zesilovače, tak třeba i řešení pro filtraci napájení. Elektronické komponenty RIHA se vyznačují spartánským designem, ale o to poctivěji pojatou vnitřní koncepcí a použitím o to kvalitnějších součástek. To vše za rozumné ceny.

V nabídce značky se nachází jediný linkový stereofonní předzesilovač, byť dostupný v několika variantách (respektive v relativně mnoha, protože zakázková malosériová výroba otevírá možnost nechat si přizpůsobit cokoliv z katalogu RIHA svému vkusu a nárokům). Právě do modelu LINE-4 (i do LINE-2 s jen dvěma vstupy, ale stejnou technikou) si můžete objednat i různé příplatkové prvky – krom dodatečného analogového nebo digitálního vstupu je to třeba další výstup nebo funkční moduly. Jeden slouží jako předzesilovač s RIAA korekcí pro MC gramofonové přenosky, druhý slouží jako výstup pro sluchátkový poslech.

Na mohutném, čistém šasi LINE-4-DAC jsme měli tento modul instalovaný – možná vás překvapí jeho umístění na zadní straně, není to ale nic, nač by si nešlo zvyknout. Výrobce využívá pěkně bytelný konektor Neutrik – opět je ale možné nechat si osadit mimo standardního 6,3 mm jacku třeba i XLR nebo Pentaconn konektor konektory dle toho, jak chcete připojovat svá sluchátka; inu, kouzlo zakázkového provedení.

2020 12 31 TST RIHA headamp 5

Modul sdílí ovládání hlasitosti s linkovými vstupy, používá tedy typické a obecně málo vídané řešení s relátkovou regulací poslechové úrovně, použita jsou jazýčková relátka s kontakty v ochranné atmosféře. Modul má svou vlastní banku filtračních kondenzátorů s celkovou kapacitou 9 000 uF.

Lehce nepraktická je aktivace sluchátkového výstupu – s ohledem na dosažení co nejmenšího ovlivnění sáhl konstruktér k nutnosti ztišit předzesilovač, přepnout pomocí dálkového ovladače režim (tím se vyřadí klasické výstupy a aktivuje se modul sluchátkového výstupu) a pak zrušit ztišení, při návratu do běžného režimu zase opačně. Není to možná nejrychlejší řešení, ale má svůj důvod a dá se na něj zvyknout.

2020 12 31 TST RIHA headamp 4

Do zátěže 32 ohm nabídne modul tučný 1 Watt, do 300 ohm 0,12 Wattu a do 600 ohm stále slušných 0,06 Wattu, takže v reálném světě by měl umět „uživit“ i náročná sluchátka.

Modul pracuje ve frekvenčním rozsahu 3 – 300 000 Hz (1 V / -3 dB), ani celkové harmonické, ani intermodulační zkreslení dle specifikace nepřekračují hodnoty 0,01%. Odstup signálu a šumu je výtečných 110 dB, rychlost přeběhu činí 20 V / uS.

2020 12 31 TST RIHA headamp 12

Sluchátkový zesilovač pracuje se ziskem 10 dB, přičemž na výstupu zvládne dodat maximálně 0,5 A a 6 Vrms. To jen potvrzuje, že byste se standardními sluchátky z reálného světa neměli mít žádný problém.

Poslouchalo se logicky v rámci předzesilovače RIHA LINE-4-DAC, zdrojem signálu bylo OPPO UDP-205 nebo Métronome DSC1, u OPPO pak bylo vyzkoušena i digitální cesta přes vestavěný DAC v předzesilovači. Poslouchalo se přes Focal Clear, AudioQuest NightOwl Carbon a Sennheiser IE 8. K porovnání sloužily Chord Mojo, Apogee Groove, ale také RME ADI-2 DAC FS nebo Teac NT-503.

2020 12 31 TST RIHA headamp 20

Bas v „Hiccups“ Harry Sacksioniho („STS Test Demo CD Vol. 1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) byl šmrncovní, zesilovač měniče vybudí s naprostou snadností – žádné přebujelé basové efekty, ale krásně dospělý, přirozený bas s vynikající definicií. Každé brouknutí má patřičnou váhu, rozmanitost poloh a nenucenou suverenitou, s jakou zahraje při nízkých i vysokých poslechových úrovních, tak tou v klidu v klidu obhajuje svou zdánlivě ne úplně nízkou cenu.

Na vokálu Karen Matheson v „Ailein Duinn“ („L’Héritage Des Celtes“ | 2011 | Columbia | COL 481530-2) je cítit, že výsledný zvuk je definovaný prakticky výhradně kvalitou a charakterem sluchátek, sám sluchátkový zesilovač je prakticky transparentní a je tu „jen“ hybatelem a dodavatelem síly, což je fakticky ideální stav. Výjimečně dobře slyšíte, jak se zvuk mění s tím kterým zdrojem signálu a s těmi kterými sluchátky. Přednes je vždy pevný, solidní, zcela přehledný a snadno srozumitelný. Je to celkově kultivovaný, ale zároveň nezkreslený zvuk, takže v něm snadno zaslechnete i všechnu „neplechu“ živého vystoupení.

2020 12 31 TST RIHA headamp 17

Výtečná transparentnost a kontrola vám nabídnout také až mikroskopické detaily činelů v „La Rosita“ Colemana Hawkinse a Bena Webstera („Encounters“ | 2013 | Verve | 31452147-2) – i to nejjemnější pohlazení plochy činelu paličkou zní zřetelně, byť je tichoučké, tak je i artikulované a čisté. U velkého činelu pak vnímáte právě tu velikost, zesilovač „nepřekáží“ vnímání rozdílů mezi hmotnou jednotlivých činelů, servíruje jejich zvuk 1:1 tak, jak je v nahrávce. Charakter je zcela civilní, nesklouzává k žádné technicistní odtažitosti nebo tvrdosti, prostě nepřibarveně a čistě plyne.

Zvuk má pak síly na rozdávání, mocné bubny v „Rí Na Cruinne“ od Clannad („Extended Dynamic Experience 5“ | 2017 | STS Digital | STS-6111158) zněly s nadhledem, byly velké, silné, rázné, ale zároveň naprosto klidné, netlačené uměle k žádnému efektu. Dynamicky má sluchátkový zesilovač rezervu v každém okamžiku a pokud máte dobrou nahrávku, je dynamika skutečně působivým zážitkem, hudba doslova sálá, šťavnatá a sebevědomá v každém okamžiku. Nejlepší je, že dynamický kontrast bubnů je zřetelný už při tichých hlasitostech, nemusíte otáčet volume nezdravě doprava, abyste zvuk probudili.

2020 12 31 TST RIHA headamp 11

Stejně tak čitelnost reprodukce je naprosto bezproblémová, mnohem více závislá na kvalitě zdroje signálu a kvalitě nahrávky – sluchátkový zesilovač RIHA prostě jen předá informaci tak, jak ji dostane. „Fortysomething“ od Eleonore („Incredible Music & Recordings“ | 2012 | STS Digital | STS-6111130) zněla krásně čistě, s jasným, vpředu umístěným vokálem, komplexně podanými jemnými nuancemi, které byly ovšem zcela organicky zakomponované do celku. Zesilovač sám jako kdyby nebyl, nepřidává žádné zaznamenatelné zkreslení, žádnou načančanost, žádnou dodatečnou barvu, je prakticky dokonale transparentní.

To se projevuje mimo jiné i v tom, že umí nabídnout prostor nahrávek, který jde „až za uši“, takže třeba „Dream about you“ z prezentačního referenčního disku „STS Test Demo CD Vol. 1“ (2014 | STS Digital | STS-6111134) byla krásně plastická, s prostorem roztaženým „mimo hlavu“ v pravolevém i předozadním směru. Je to přirozený zážitek, spojitý, jasně přehledný a naprosto nekomplikovaně čitelný, pevný a konkrétní.

2020 12 31 TST RIHA headamp 6

Třeba u „Breaking Silence“ ze stejnojmenné desky Janis Ian (1993 | Columbia | 519 614-4) bylo jasně znáte limity nahrávky jako takové, zesilovač nic navíc nevykouzlí, ale je skvělé, že i zmíněné limity nejsou podány s nervózní technickou nutkavostí, která by vás přiměla snižovat hlasitost. Pořád si můžete hudbu užít, pokud se vám líbí a není to ani „audiofilsky“ načančané, ani „studiově“ nekompromisní, prostě plyne a šlape, zábavně, energicky, pevně a skutečně přirozeně.

Přestože se může zdát, že modul sluchátkového zesilovače je v kontextu ceny celého předzesilovače RIHA LINE-4-DAC poměrně výrazným příplatkem (ještě víc v poměru k základnímu LINE-4 za 35 990,- Kč, k němuž se prý nejčastěji dodává), nutno říci, že stojí za dané peníze – až je škoda, že výrobce jej nenabízí jako samostatné zařízení (byť to byl také mohlo stát 30 000,- nebo i víc, když vezmeme v potaz, že svou roli ve famózním výsledku hraje i „bytelný“ napájecí zdroj a hlavně transparentní relátková regulace hlasitosti). Pro kohokoliv, kdo ale hledá autenticitu, transparentnost, vyrovnanost a naprosto dostatečně dimenzovaný výkon a kontrolu pro libovolná sluchátka při libovolných hlasitostech, tak sluchátkové řešení v předzesilovači RIHA stojí kvalitativně hodně, hodně vysoko. Výslednou kvalitu tady totiž už určuje kvalita nahrávky, kvalita zdroje signálu a kvalita sluchátek, samotnému sluchátkovému zesilovači není v reálném světě co vytknout.

Kč 14 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ parádně jemná regulace hlasitosti

+ vybudí libovolná sluchátka s naprostým přehledem

+ naprosto vyrovnaný a čistý zvuk

+ transparentnost

ZÁPORY

- nepraktické přepínání modulu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio-Visual Technology | www.audio-visual.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies