2019 01 31 TST Abyss AB 1266 1

Sluchátka, to je svět sám pro sebe - tam, kde kdysi dominoval třeba Koss, později dorazily exotické STAX a většinu světa ovládal pevně německý Sennheiser, tak tam to dnes hýří barvami a nabídka ve sluchátkovém světě je neuvěřitelně obrovská a uspokojivá pro jakékoliv nároky estetické, zvukové, kvalitativní i finanční. Na ovládnutí nejvyšších kvalitativních příček aspiruje odnož americké "kabelářské" firmy JPS Labs, vyrábějící sluchátka pod značkou Abyss a působící na trhu už od roku 1990.

Aktuálně obsahuje nabídka značky dva modely, dejme tomu "lifestyle" verzi sluchátek Diana a nekompromisní provedení, kde je vše podřízeno realizaci vize firmy a nic jiného než zvuk tu nehrálo roli. Model AB-1266 Phi CC má trochu komplikovaný název - modelové označení doplňuje řecké písmeno "fí" (Phi), neboli 500, případně 500 000 podle zápisu; znak fí je ale také zápisem třeba pro poměr zlatého řezu, pro fázový posuv, elektrický potenciál, zeměpisnou šířku nebo mimo jiné třeba i světelný tok. Je toho tolik, že použít tento znak pro označení produktu se zdá být odvážným krokem.

Dvojice C úplně na konci pak značí Ceramic Coated - pokrytí vrstvou polymerové keramiky se nevyhnul žádný z viditelných kovových prvků. A že jich je vidět hodně, protože AB-1266 Phi jako kdyby bylo spíše lešení postavené kolem vaší hlavy a vybavené v příhodných místech velkými otvory, z nichž se line hudba.

2019 01 31 TST Abyss AB 1266 2

Celá fortelná konstrukce s řekněme účelnou estetikou je stvořena z levé a pravé části, které jsou spojené vprostřed šroubem, který zase umožňuje mírné natáčení, stejně jako mírné zvětšení či zmenšení rozteče mušlí. Bytelné části jsou obrobeny z masivních hliníkových kusů, pevnost je tedy dokonalá. S tím se ale pojí i to, že nalezení optimálního komfortu vyžaduje trochu snahy, protože sluchátka jsou prostě pevná a nepoddajná. Na druhou stranu, celou váhu sluchátek (a že jsou lehčí, než vypadají, byť i tak váží 620 gramů) si položíte na hlavu pohodlným a pružně ukotveným týlním mostem, malá část váhy (díky nastavitelnosti a pevnosti celé konstrukce) pak spočívá i na pěkně měkkých náušnících z perforované jemňoučké teletiny. Ty drží na mnoha malých magnetech a protože má otvor pro ucho eliptický tvar, je dobré náušník pootočit tak, aby seděl právě vašemu uchu.

AB-1266 Phi CC jsou sluchátka otevřená, vnější strany mušlí jsou tvořené "mřížemi", pod nimiž je buničitý materiál a průnik zvuku oběma směry je prakticky netlumený. V každé mušli pak je také malý XLR konektor pro signálový kabel.2019 01 31 TST Abyss AB 1266 3

Všechny díly a tedy i celá sluchátka se vyrábí v okolí Buffala na východě USA. To platí i pro magneto-planární měnič v každé mušli, který stál firmu podle jejích slov pět dlouhých let vývoje. Jde o patentovaný a blíže nespecifikovaný systém, v každém kusu sluchátek jsou pečlivě spárované měniče. Pohání je silné neodymové magnety v - jak říkají v Abyss - pečlivě optimalizovaném rozložení. Před měniči je pak mřížka s uhlíkové oceli, vybavená navíc antirezonančním řešením.

Výrobce udává frekvenční rozsah 5 - 28 000 Hz, překvapivě nízkou impedanci 42 Ohm, byť citlivost je zase na druhou stranu jen 88 dB / mW. U fáze se dočtete jen "rovná", stejně jako u zkreslení jen "pod 1%, v pro ucho nejcitlivějším pásmu pod 0,2%".

2019 01 31 TST Abyss AB 1266 4

Sluchátka jsme poslouchali v pražském showroomu Voix - společnost jim dělal sluchátkový zesilovač Rogue Audio RH-5, napájený signálem z děleného přehrávače PS Audio DirectStream Memory Player a DirectStream DAC. Všem komponentům zajišťoval čisté napájení Power Plant P15 a kabely AC12 taktéž od PS Audio. Signálové kabely dodala firma Genesis. Poslechové zážitky jsme porovnávali třeba se systémem STAX SRM-D10 / STAX SR-L300 nebo Teac NT-503 / beyerdynamic Amiron Home.

Častým trablem elektrostatických a planárních sluchátek a reproduktorů bývá takový ten pocit, že hluboké tóny se na vás neřinou, že to není taková ta fyzická, mohutná záplava. Když zabroukal kontrabas Avishai Cohena v jeho "Nu Nu" ("Continuo" | 2006 | Razdaz | RD 4603), bylo to cítit i z projevu AB-1266 Phi CC. Velká sluchátka s dynamickými měniči vám dají na první pohled pocitu většího objemu a větší mohutnosti basů, ale je to jen celkovou rozmáchlostí a menší konkrétností. Sluchátka Abyss totiž nabízí naprosto fantastický pocit pevnosti, basovou linku tvrdou, jadrnou a údernou, pevnou jako skála a napruženou jako lano na bungee. Definice jednotlivých tónů byla prostě perfektní, bas tak soustředěný a tak autoritativní, že máte pocit, že máte ucho přímo u nástroje. Ty luskající struny, to rezonující dřevo, ten pocit absolutní kontroly a nadhledu, to bylo velmi působivě perfekcionistické a přitom Abyss nezní suše nebo technicky.

2019 01 31 TST Abyss AB 1266 5

Prakticky dokonalé transparentnosti v přednesu sluchátek si dost možná na první dobrou ani nevšimnete, zejména když jsou sluchátka v kombinaci s tak trochu "do příjemna" hrajícím systémem jakým je kombinace Rogue a PS Audio. Sborová "Sweet Georgia Brown" od uskupení Singers Unlimited ("Masterpieces" | 1994 | MPS | 523 521-2) není úplně jednoduchá na reprodukci - chce to vysoké rozlišení a opravdu dobrou kontrolu, abyste dokázali sluchem oddělit jednotlivé vokalisty. AB-1266 ale s naprostou suverénností a nadhledem ukážou i šum pásku, celá reprodukce je úctyhodně otevřená a přehledná, prezentovaná s takovou jistotou a takovou konkrétností, že jednotliví zpěváci jsou prostě vedle sebe, že chumel jejich zpěvu je naprosto samozřejmě a naprosto snadno utkaný z jednotlivých linek, tvořících souzvuk a vy vnímáte jeden každý vokál, jeho barvu, jeho artikulaci, prostě všechno. Je to prostě brilantní, ta čistota a preciznost jsou naprosto odzbrojující a technicky tak dokonalé, že je vlastně už vůbec nevnímáte a zůstává jen hudba.

Ne elektrostatech (ale nikoliv nutně magnetoplanárech) všeho druhu bývá působivé podání výšek - prostě díky tomu, jak rychle umí membrány reagovat a jak dokážou díky tomu rozlišit jemné vysoké tóny. I Abyss se v tomto chovají spíše jako příkladné elektrostaty - cinkot vibrafonu v "Children´s Song" Garyho Burtona a Chicka Corey ("Crystal Silence" | 2009 | ECM | 176 8057) byl nádherně jasný, velký a až neskutečně čistý, prostý i při vysoké hlasitosti takového toho křaplavého kovového nádechu a přesto křehký, lehký a s dozvukem, který je až neuvěřitelně dlouhý a zřetelný, aniž by cokoliv z toho působilo zdůrazněným dojmem. Rozlišení a čitelnost jsou na naprosto výjimečné úrovni, stejně jako pocit reálně nelimitované energie.

2019 01 31 TST Abyss AB 1266 6

Jak už bylo naznačeno, mnohé elektrostatické a zejména magnetoplanární konstrukce mají větší či menší limit v pocitu dynamičnosti. Abyss AB-1266 Phi CC vám takovou myšlenku patrně ani nepustí do hlavy - v "Eden" od Stépahne Poumpaugnaca ("Hotel Costes" | 2008 | Pschent | WAG 384) možná nebyl takový ten pocit mohutné hutnosti, jaký jste zvyklí vnímat u plnorozsahových high-endových reprosoustav, ale drajv, energie a tah na branku jsou strhující, stejně jako je působivá jistota, rychlost a schopnost udržet v reprodukci řád bez limitů. Všechno je čitelné, všechno je samozřejmé, ty nejtišší zvuky k vám dolehnou se stejným nadhledem jako ty nejhlasitější pasáže, všechno je pečlivě seskládané, ale hlavně tak moc přirozené a živoucí, pulsující a rytmické, že prakticky okamžitě ztratí schopnost soustředit se na technickou stránku věci a ponoříte se do poslechu jako zážitku.

Abyss AB-166 Phi CC jsou téměř jistě nejanalytičtější (a dost možná nejhůř pojmenovaná) sluchátka, která se kdy octla na našich uších. I v hudebně relativně nekomplikované, ale moc pěkně nahrané "Feeling yourself disintegrate" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) dokázala s absolutním nadhledem udržet pořádek a vytáhnout doslova ten nejposlednější detail, aniž by to ale při jakékoliv hlasitosti znělo nuceně. Je fascinující zážitek, zanořit se tak samozřejmě a bez nesnází do hlubin nahrávky - vnímáte naprosto jasně velikosti a textury nástrojů i barvy tónů, máte pocit, že všechno je až neuvěřitelně blízko u vás, že tu není žádný technologický prostředník mezi vámi a nahrávací místností a ta skvostná přesnost, nezměrná čistota a nevyčerpatelný pocit suverénního nadhledu vás provedou jakoukoliv nahrávkou dost možná tak, jak jste to doposud neslyšeli.

2019 01 31 TST Abyss AB 1266 7

Prostor hudební scény v "Ruby, My Dear" Thelonia Monka a Johna Coltranea ("Monk with Coltrane" | 2010 | OJC Remasters | 0888072319899) přeci jen zůstával mezi sluchátky a tedy ne "mimo hlavu", nicméně díky pocitu mimořádné vzdušnosti a organizovanosti nemáte pocit, že by byl nějak zkomprimovaný. I tady tak nějak pomáhá ona výjimečná transparentnost, díky níž jsou nástroje na dosah ruky, každý tón je samozřejmě ohraničený a celková přehlednost a čitelnost před vás předestře velmi realistický obraz.

Přes vší absolutní kontrolu nad signálem jsou Abyss AB-1266 Phi CC překvapivě tolerantní - třeba trochu divoký a syrový hlas Aurory v "Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)" ("All My Deamons Greeting Me as a Friend" | 2016 | Decca | 0602547370778) zněl s technickou dokonalostí, ale přitom dokonale netechnicky. Ani při vyšší hlasitosti tu není agrese, jakkoliv se jasně dozvíte o tom, že nahrávka pěkně řízná je. Je to dost možná i tou obří dávkou energie, kterou sluchátka velmi nebojácně pumpují do vašich zvukovodů a jak díky tomu všemu hudba precizně odtikává a strhává vás.

2019 01 31 TST Abyss AB 1266 16

Sluchátka Abyss AB-1266 Phi CC jsou něco, s čím se nepotkáte každý den. Je jedno, zda se zaměříte na jejich velmi prémiovou cenovku, na to, jak neuvěřitelně dobře jsou zpracované po materiálové stránce, nebo na to, že pro ideální usazení na hlavě budete potřebovat šroubovák a trpělivost. Je to v prakticky každém pohledu něco, co jiní nemají. Hlavně to ale platí pro zvuk - zejména atributy jako je rozlišení, přesnost, čistota, transparentnost a schopnost udržet ve všem absolutní pořádek jsou něco, co vás bude fascinovat stejně intenzivně během první minuty, prvního dne i prvního roku poslechu. Abyss nabízí zvuk po technické stránce mimořádně brilantní a dokonalý, aniž by ale (pokud mu takový charakter nevnutíte elektronikou) ve výsledku působil technicky, studeně nebo neosobně. Je to tak dobrý a tak suverénní přednes, že sluchátka jako prostředník zážitku mizí a vtáhne vás do sebe jen hudba samotná. Tohle je rozhodně něco, co chcete zažít...

Kč 144 990,- - včetně 2,5 m kabelu JPS Labs a sametového pytlíku

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ detail, který jen tak někde neuslyšíte

+ super rychlý a super transparentní přednes

+ bytelnost a důvěryhodnost materiálů a provedení

+ lehkost, s níž zmizí ze zvukového zřetele

+ energie bez limitů

ZÁPORY

- nastavení optimální polohy na hlavě chce čas

- vzhledově to nejsou zrovna krásná sluchátka

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Voix | www.voix.cz 

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies