2018 12 21 TST STAX LS 300 1

Japonská společnost STAX je jedním z předních specialistů na výrobu sluchátek a jejich elektrostatické výtvory tvoří v podstatě svět sám pro sebe. Možná to při jisté nenápadnosti STAX není zřejmé, ale firma patří mezi nejstarší stále ještě fungující audio výrobce na světě, byla založená už v roce 1938 a roku 1959 vyrobila první elektrostatická sluchátka, což definovalo jejich cestu světem sluchátkového poslechu.

Základním modelem firmy, nepočítáme-li malé a snadno přenosné "špunty", je na dnešní sluchátkové poměry dostupný model SR-L300, kde "L" znamená Lambda jako označení modelové řady, jejíž základy byly položeny již před více než 35 lety a od té doby probíhá jen decentní evoluce.

Na pohled jsou SR-L300 klasická velká sluchátka přes uši s poněkud retro feelingem - může za to zejména mřížka, tvořící vnější stranu mušlí. Konkrétně plastiková, která ale naštěstí nevrže a je pěkně zpracovaná, byť na pohled ctí estetiku spíše několik dekád starou. Ale proč ne, i to je součást "STAX zážitku".

2018 12 21 TST STAX LS 300 2

Sluchátka váží ani ne půl kilogramu, přičemž jejich hmotnost se rozkládá na příjemný kožený týlní most, fungující jako jakési odpružení, zatímco pevnost konstrukce samé zajišťuje most druhý, pevný a vyrobený opět z plastiku. SR-L300 jsou velká a výrazná, jejich obdélníkové mušle skýtají prostor pro každé ucho, byť jsou relativně mělké, což nemusí být příjemné každému.

Pohodlné ale určitě bude nošení - už kvůli velmi dobře větrající otevřené konstrukci i tomu, že náušníky jsou tak akorát polstrované a umělá kůže je příjemná na dotek, přítlak není nepříjemný (už proto, že týlní most je plynule posuvný a přizpůsobí se jakékoliv hlavě) a přes vší hmotnost sluchátka neobtěžují na hlavě ani po hodinách poslechu.

2018 12 21 TST STAX LS 300 3

Do každé mušle je napevno zapuštěný plochý signálový kabel (plochý kvůli minimalizaci kapacity), který když se v klasickém Y prvku spojí do jednoho, je poměrně těžký, široký, ale zase působí odolně. Na jeho konci je mohutná koncovka s charakteristickými piny - ostatně STAX prostě spojíte zase jen s elektronikou STAX. Kabel je vyrobený z bezkyslíkaté mědi.

To nejdůležitější se ale skrývá v mušlích - jde o obdélník elektrostatického měniče, kde kmitá tenoulinká (2 mikrony) polymerová filmová membrána, ručně párovaná a zavěšená mezi dvěma statickými elektrodami. Díky ultra nízké hmotnosti a velmi vysokému napětí (sluchátka vyžadují pracovní napětí kolem 580 V, ale zase jen maličkou porci proudu).

2018 12 21 TST STAX LS 300 4

STAX SR-L300 mají psaný frekvenční rozsah 7 - 41 000 Hz, mají psanou citlivost 101 dB / 100 V / 1 kHz a nic víc se vlastně pořádně nedozvíte. A nic jiného vlastně ani potřeba není, protože koneckonců vždy budete využívat zesilovač STAX a tam i ten nejzákladnější sluchátka s klidem "nakrmí".

Sluchátka SR-L300 jsme poslouchali spolu s firemním bateriovým zesilovačem SRM-D10 a to přes USB - přes cenovou atraktivnost sluchátek samotných je kvůli specifickému způsobu "pohonu" třeba vždy mít na paměti, že nemalou částku budete muset investovat právě i do elektroniky. Srovnávali jsme se zvukem Teac NT-503 a sluchátky beyerdynamic Amiron Home, ale třeba i Sennheiser HD 26 Pro nebo IE 8 či třeba i s Koss Porta Pro CZ s tím, že primárním zdrojem zvuku bylo USB, ale okrajově i Cambridge CXC.

2018 12 21 TST STAX LS 300 6

Elektrostatické koncepce obecně se sice vyznačují mnoha klady, ale mezi zápory lze počítat často omezenou zatížitelnost a tak trochu menší objem a energii spodních kmitočtů. SR-L300 si ale poradily s mohutnou a mocnou basovou linkou v "By your side" od Sade ("Lovers rock" | 2000 | epic | 500766 2) navýsost dobře a k našemu překvapení. Jednak tím, jak skvěle tóny zařezávaly, jak byly uvolněně oddělené a jednak ale i tím, jak hluboko se sluchátka pocitově odvážila a to se slušným objemem. Basu je ale skutečně spíše akorát, není to mohutnost některých velkých dynamických modelů, které vám temně zamručí do ouška - STAX ctí nepřikrášlenost a díky své veliké rychlosti i přesnost, konkrétnost. Bas pak není technický, respektuje ten poddajný, vřelý charakter basů v nahrávce a je prostě celkově kultivovaný nad rámec toho, co lze čekat od sluchátek "do deseti" (byť to z výše zmíněného důvodu vlastně není až tak "do deseti").

Celkově je pak přednes STAXů famózně transparentní a analytický, aniž by ale sklouzával k nějaké strohosti. Třeba vokál Diany Krall v "Temptation" ("The Girl in the Other Room" | 2004 | Verve | 0602498622469) byl návykově bezprostřední, ten celkový pocit čistoty a transparentnosti přesahuje rámec dané cenové hladiny a nabízí hodně dobrou čitelnost a hodně už dospělé prokreslení, nešetřící ani drobnými nádechy nebo jemnými nuancemi. Středního pásma je objemově opět spíše tak akorát, není to "masitý", velký zvuk, ale ta excelentní čitelnost vám to bohatě vynahradí.

2018 12 21 TST STAX LS 300 9

Na cinkotu, šumu a ševelu činelů a dalších kovových nástrojů v "Question and Answer" ze stejnojmenného alba Methenyho, Hollanda a Haynese (2004 | Nonesuch | 7559-79910-0) se pak ukázalo v dané třídě opravdu fenomenální rozlišení, kterým elektrostaty disponují. Těch nuancí, těch dozvuků, ty textury, všechno působí v této cenové hladině jako čisté zjevení. Možná, že i tady cítíte jistou tendenci hrát maličko tenčeji, ale ta celková čitelnost a analytičnost, to je něco neuvěřitelného. Z přívalu informací, podaných s nebývalou rychlostí a konkrétností, budete dozajista nadšení.

Vůbec reakce na signál jsou excelentně spořádané a cítíte, že sluchátka zvládnou zpracovat libovolně složitou hudbu s jistotou a grácií - třeba i dynamiku Janáčkovy "Symfoniety" ("Rok české hudby" | 2004 | Panter Praha | TU 0002-2) zvládla SR-L300 s nadhledem, v žádném okamžiku se nepodvolují náročnosti hudby a i když, pravda, v přímém porovnání s velkými dynamickými sluchátky tu není takový ten tučný fyzický důraz, ta mohutnost, tak co do přesnosti a energie jsou skvělá.

2018 12 21 TST STAX LS 300 10

Nejsilnější stránkou je pak pochopitelně informativnost a schopnost v klidu a s jistotou zasadit každý jeden detail v nahrávce na správné místo, jak ukázala třeba "Like a Rolling Stone" v podání Barb Jungr ("Man in the Long Black Coat" | 2011 | Linn Records | AKD 386). Každý nástroj má své místo, každá nástrojová linka je pevná a snadno čitelná, všechno je přehledné a organizované, aniž by se to rozpadlo na jednotlivosti - stále je to hlavně hudba. Ale ta rychlost, ta transparentnost a ta blízkost zvuk, to všechno vám umožní prozkoumávat skladbu za skladbou, objevovat jemné nuance a dozvuky jak jen je libo. Rozlišení je prostě excelentní, aniž by to sklouzávalo k techničnosti nebo přílišnému tlaku, jako se to občas stává u sluchátek dynamických.

Prostor hudební scény v "Railway tracks" Johna Illsleyho ("AUDIOphile Pearls Vol. 10" | 2014 | AUDIO | 11-14) byl definovaný sluchátky, neměli jsme tedy nějaký obklopující pocit a stále je to klasický sluchátkový poslech "v hlavě" a to přes vší vzdušnost a dobrou pravolevou organizaci zvuku. Lokalizace jednotlivých nástrojů je ale excelentní, což samozřejmě souvisí s celkovou informativností.

2018 12 21 TST STAX LS 300 11

Co se nám ale líbilo ze všeho nejvíc, to byla absolutní bezstarostnost a možnost poslouchat si jen tak a to cokoliv. Kupodivu přes vší jasnost, transparentnost a autentičnost zvuk nijak zvlášť nezdůrazní ani ostře nahrané momenty, jako třeba sykavky v "Ještě kousek" Báry Zmekové ("Ještě kousek" | 2013 | Jámor). Ano, víte, že tam jsou, jsou konkrétně artikulované a skutečně syknou, ale poslech vám to neotráví a dokonce vás to ani nedonutí snižovat hlasitost, není to kousavé, ale až překvapivě kultivované. Ve všem ostatním jako by sluchátka šla hudbě z cesty a nechala ji žít svým vlastním a podmanivým životem uvnitř vaší hlavy.

Kdo neměl na hlavě STAX, ten se doposud ochuzoval o mimořádně zajímavý segment sluchátkového světa, který prakticky nemá co do charakteristik konkurenci. Ač jsou SR-L300 vlastně docela dobře zaplatitelná sluchátka (a ještě celkem zaplatitelná, připočteme-li nutnost koupit i zesilovač STAX, bez něhož se neobejdete), nabízí - odhlédneme-li od "elektrostaticky" méně tělesného zvuku, zejména v basové části spektra - fantastický zvuk. Čistý, transparentní, rychlý, konkrétní, detailní a živý tak, jak to klasické dynamické koncepce ve srovnatelné ceně jen těžko nabídnou. Jsou to nicméně sluchátka konstruovaná techniky pro svůj účel, takže budete muset trochu prominout tu estetiku a materiály, které by se více hodily do 70. let. Ale koneckonců, účel světí prostředky, jak se říká a pokud si tak chcete dopřát mimořádně bezprostřední kontakt se svou hudbou, pak STAX SR-L300 (či jakýkoliv vyší model) každému "sluchátkáři" vřele doporučujeme!

Kč 9 880,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ neslýchaná transparentnost

+ rychlost a dynamika

+ detail

+ byť ne opulentní bas, tak citelný a artikulovaný

+ celková lehkost a přesnost

+ v dané třídě prakticky bezkonkurenční realističnost

ZÁPORY

- estetika a materiály jsou účelné i v této cenové lize

- prostor pro větší uši je maličko omezený co do hloubky

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Altei | www.altei.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies