2018 03 29 TST Klipsch Heritage HP 3 1

Skupina produktů s názvem Heritage od legendární firmy Klipsch z americké Indiany se vrací svým vizuálním pojetím několik dekád nazpět, byť zachovává moderní kvalitu výroby i použití aktuálních technologií. Své zastoupení ve světě Heritage mají i sluchátka a to rovnou velká, odvážně a náležitě luxusně pojatá sluchátka s jednoduchým názvem HP-3.

Klipsch HP-3 jsou skutečně nádherně pojatá a začíná to už u balení - sluchátka dostanete v dřevěném "kufříku" s plexisklovým krytem, skrze nějž se můžete kochat "naplacato" rozloženými sluchátky. Když odšoupnete horní část, objeví se přístup k druhému "šuplíku", v němž je schované příslušenství - zjistíte, že i obyčejný signálový drát může vypadat opravdu pěkně nebo že skládací kovový stojánek je sice poměrně jednoduchá věc, ale opravdu potěší.

Nejhezčí ze všeho jsou ale sluchátka samotná - nejvýraznější jsou mušle s krásnou kresbou, jsou vyrobeny z jediného kusu masivního dřeva. Z vnější strany je na nich nasazený velký kovový kruh vypletený poměrně hustou mřížkou, do dřeva je pak přichycený do měděna laděnými šroubky. Vůbec kombinace industriálně působícího kovu a měděných akcentů působí moc pěkně.

2018 03 29 TST Klipsch Heritage HP 3 2

Mušle drží na klasicky působícím rámu, který se ve své části mířící dozadu rozšiřuje a vzniká tak místo pro jack odpojitelného kabelu. Tento základní rám je pak přes další zlacený prvek přichycený na mohutném hlavovém mostu, vypolstrovaném právě tak akorát a potaženém pravou kravskou kůží velmi solidní kvality. Zajímavým prvkem je "metr", který ukazuje stupeň povytažení mušlí.

Velké náušníky jsou pěkně naducané, ovčí kůže je jemná a příjemná, uvnitř mušlí je pak dost místa i pro rozměrné slechy. Díky polootevřené koncepci se vám pak ani po delším poslechu nezapaří uši.

2018 03 29 TST Klipsch Heritage HP 3 3

Celkově jsou pak sluchátka skvěle zpracovaná - je na nich vidět, že nejde o pásovou velkovýrobu, ale skutečně o ruční práci. Kvalitu přírodních materiálů podtrhuje i hmotnost 420 gramů.

Tím nejdůležitějším jsou pak pochopitelně reproduktory - Klipsch nazývá zde použité KG-520 biodynamickými měniči. Kónická membrána má průměr 5,2 cm a osazený magnetický systém sílu více než 1 Tesla. Stavebním materiálem membrány je kombinace anorganických vláken a celulózy. Pohyb membrány drží v mezích uretanový závěs.

Klipsch se chlubí tím, že sluchátka mají nízkou impedanci s plochým průběhem křivky a díky své citlivosti by se měla sluchátka dát snadno rozehrát - prý dokonce i telefonem.

2018 03 29 TST Klipsch Heritage HP 3 4

Sluchátka mají udávaný frekvenční rozsah 5 - 45 000 Hz (bez udané tolerance), citlivost celkem solidních 98 dB a když vezmeme v potaz jmenovitou impedanci pouhých 25 ohm, měla by být opravdu snadnými partnery pro jakoukoliv elektroniku.

Velká sluchátka Klipsch HP-3 jsme poslouchali zejména s firmou doporučeným, byť lehce neproporčně levným Heritage Headphone Amp, ale také samozřejmě s OPPO UDP-205, Chord Mojo, Apogee Groove nebo také přímo z iPhone 6, abychom ověřili smělé tvrzení o lehkosti rozehrávání (a ano, ujde to, dokud nepřipojíte pořádný zesilovač). Hráli jsme primárně přes top modely USB kabelů Cardas a Nordost a přes filtřík AudioQuest Jitterbug. Srovnávali jsme s našimi domácími beyerdynamic Amiron Home a Sennheiser HD 26 Pro, ale i s Pioneer SE-Master1 nebo SE-Monitor5.

2018 03 29 TST Klipsch Heritage HP 3 5

Pulsující basovou linku v "The Hunter Gets Captured by the Game" od Massive Attac ("Batman Forever" | 1995 | Atlantic | 7567-82759-2) zvládla sluchátka na kterémkoliv ze zesilovačů s pocitem naprostého klidu, s nadhledem, bohatostí a se schopností v prakticky jakékoliv hlasitosti předat ty mohutné, temné zvuky, udržet je snadno pod kontrolou a dát jim snad trochu měkčí, ale nádherně velkou podobu, když prostě až fyzicky cítíte ten basový objem. Tohle už je opravdu parádně dospělá, plnohodnotná prezentace basového spektra tak jak si ho přejete mít, s tou správnou pevností a dávkou energie, s pečlivou definicí už od nízkých úrovní.

Sluchátka už vám také dají naprosto samozřejmě naservírované všechny rozdíly mezi CD rippem a 24 bitovou oficiální verzí "Walk on by" Diany Krall ("Quiet Night" | 2009 | Verve | 0602517981256). Jsou tak dospělá a samozřejmá, že oceníte přírůstek i těch nejjemnějších informací i to, jak krásně přirozeně, jak hladce a jemně zní zpěvaččin hlas, oceníte to i díky prezentaci zcela prosté nějaké nucenosti nebo nervozity, je to úžasně samozřejmé a jednoduše dospělé. Možná to na první poslech ani nevypadá, že by sluchátka nějak sršela detaily, ale jejich schopnost nekomplikovaně proniknout všemi vrstvami nahrávky je až překvapivá.

2018 03 29 TST Klipsch Heritage HP 3 8

Cinkající výrazné činely v "Indigo Dreamscapes" DeJohnetta, Methenyho, Hancocka a Hollanda ("Parallel Realities Live..." | 1993 | Jazz Door | JD1251/52) byly perfektně integrované v hudebním celku a přesto výjimečně nenásilně čitelné, cítíte, že činel je velkou plochou kovového materiálu, že má svou strukturu a že jeho zvuk doznívá. Každý tón byl rychle a přesně nasazený a jemně, v klidu dotažený do konce. Přes výraznou znělost ale ani při vysoké hlasitosti není v reprodukci ani stopa po jedovatosti, Klipsch jsou ve svém projevu až neskutečně kultivované.

Přes svůj celkově klidnější, zralý a neuspěchaný způsob prezentace nejsou HP-3 nijak stydlivé v prezentaci dynamiky ani u náročnějších nahrávek - třeba Straussův "Radeckého pochod" ve verzi z desky "Dynamic Experience Classics Vol. 1" (2014 | STS Digital | STS6111139) zvládla sluchátka bezvadně předat pocit mohutnosti orchestru i skladby samé, dynamické špičky mají koule a energii, vše je pod kontrolou, ale takovou tou organickou kontrolou s přirozeným nadhledem. Necítíte, že by se orchestr v nějakém okamžiku nemohl dostatečně "nadechnout" nebo měl snad nedostatečný důraz. Vlastně je to paráda i přes to, že nejde o přednes utržený ze řetězu.

2018 03 29 TST Klipsch Heritage HP 3 11

To platí i o detailnosti těchto sluchátek - mnohohlas v "Puer natus est nobis" v podání Benediktýnů z kláštera Santo Domingo de Silos ("Chant" | 1994 | MFSL | UDCD 725) byl nenásilně prokreslený, bez pocitu nějakého tlaku na analýzu a přesto je hudba krásně prokreslené, vnímáte samozřejmě a nekomplikovaně jednotlivé hlasy, jejich podobný a přesto unikátní charakter a i když to není studiový über-detail, který by zdůraznil i to nejjemnější vrznutí, je to přirozené rozvrstvení, přirozená prezentace hlavně hudby jako celku, drobný detail v pozadí je skutečně v pozadí, ale pokud chcete, můžete se na něj soustředit, protože tam je a je dobře definovaný.

Heritage HP-3 jsou sluchátka velká, a taková mívají tendenci dobře načrtnout prostor nahrávek, Klipsch se to daří opravdu velmi solidně. Měli jsme pocit, že Mingusova "Flamingo" ("Tijuana Moods" | 2000 | BMG France | 74321749992) má pěkně definovanou šířku i hloubku, že nástroje jsou nenásilně a přesto jistě umístěné na konkrétní pozici a že všechno do sebe zapadá s pocitem realističnosti. Zvuk je spojitý, ne jako hologram, ale přesto naprosto pohodlně přehledný.

2018 03 29 TST Klipsch Heritage HP 3 12

"The Queen and the Soldier" Suzanne Vega ("Tried and True - the Best of" | 1998 | A&M | 540 945-2) má jisté kvalitativní limity, ale s HP-3 na ně vlastně ani nepomyslíte. Ne snad, že byste nevnímali, že je tu sem tam nějaká ostřejší chvilka, ale vůbec to nevadí, Klipsch to svou kultivovaností zahladí a nechávají jen protékat hudbu tím velmi příjemným, kultivovaným, velmi muzikálním způsobem, který vás je spolu s komfortem nošení nepřiměje sundat z uší ani po několika hodinách.

Sluchátka Klipsch HP-3 ze série Heritage nás upřímně překvapila - je znát, že se jim někdo skutečně věnoval a že jde o seriózně promyšlený a koncipovaný produkt, že to nejsou jen "sluchátka pro sluchátka", aby i Klipsch měl své zástupce ve světě dnes populárního drahého osobního poslechu. Promyšlení je znát už v první chvíli, kdy ze stylového kufříku vytáhnete i velmi milý stojánek a všechno tak nějak začne dávat smysl. Pokud vás oslovuje jejich retro vzhled, kvalita zpracování je velmi důvěryhodná a komfort nošení excelentní. Co je na nich však nejlepší, to je kvalita reprodukce, spojující trochu vlastní charakter s vysloveně luxusní muzikálností, s nadhledem, s klidem a přitom s technickou úrovní, kterou si jen za danou cenu můžete přát. Je tam všechno a je to příjemně poskládané, jemné, klidné a hlavně výtečně poslouchatelné za prakticky jakékoliv kombinace hudby, systému a prostředí.

Kč 34 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ krásný design

+ velmi solidní zpracování

+ parádní pocit nadhledu a přirozenosti

+ bezchybný komfort nošení

+ promyšlené balení včetně stojánku prostě působí dobře

+ luxusní, bohatý zvuk

ZÁPORY

- pokud vám nevadí estetika a cenová hladina, pak nic

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: CPT Praha | www.cptpraha.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies