HIFIStyl

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 1

Řada Homage je už mnoho let součástí nabídky italských výrobců luxusu ze Sonus faber, odkazuje nejen na vlastní historii firmy z Arcugnana, ale též k slavným jménům hudebního světa severní Itálie. Letos se v nabídce objevila další inkarnace této prémiové série v čele s pátou generací velkého sloupového modelu Amati. Už od pohledu to je i není klasický Sonus faber.

Amati Generation 5° jsou skutečně rozměrné reprosoustavy. Jejich ozvučnice mají výšku 118 cm, šířku 41,6 cm (včetně nožek) a hloubku 51,6 cm, váží citelných (ale ne nesmyslných) 55,5 kg. Nejen rozměry pak patří mezi impozantní díla – oblíbenost Sonus faber vždy stála hodně na kvalitě provedení a ladných křivkách, také tyto sloupky jsou etalonem italského nábytkářského mistrovství.

Stačí se podívat na mírně zakřivenou čelní stěnu, potaženou krásně zpracovanou kůží, na tu eleganci drobných kovových ozdůbek kolem měničů nebo netypicky velkou přisazenou část tvaru „lyry“, která je typická pro každou reprosoustavu Sonus faber.

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 2

Spodní strana je zpevněna hliníkovou základnou, pod kterou zleva doprava prochází nosné profily s výjimečně vysokými a ostrými nožičkami se systémem Z.V.T. (Zero Vibration Transmission) – nerezová ocel je zkombinována s elastomerovou vložkou pro účinné odtlumení. Horní plocha je zase ozdobená stejným dekorem jako boky, taktéž ve skutečně luxusním hlubokým lakem. Dýha na bocích je rozdělena do pásů tenoučkými proužky v kontrastním tónu, což jen podtrhuje eleganci.

Pro boky je použito plných devět vrstev dřeva, srovnaných podle let, následně jsou pro krásu ošetřeny devíti vrstvami laku.

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 3

Celá ozvučnice se směrem dozadu plynule sbližuje, do špičky jsou vsazeny vertikální kovové lamely, za nimiž se ukrývá systém Stealth Ultraflex. Dole mezi lištami natočenými trochu do stran najdete úzký profil, v němž jsou vertikálně zasazeny čtyři reproduktorové terminály pro možnost bi-ampingu / bi-wiringu.

Amati Generation 5° jsou koncipovány jako 3,5 pásmové, osazeny jsou celkem čtyřmi reproduktory, které si Sonus faber vyrábí nebo minimálně modifikuje přímo pro potřeby konkrétního modelu.

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 4

Ve středovýškové sekci jsou bok po boku 2,8 cm široký hedvábný vrchlík, nad níž je oblouk systému DAD, tlumícího svou špičkou vrchol kopulky, a 15 cm papírový kónus s netypicky velkou středovou prachovkou, zlepšující disperzi středních kmitočtů s ohledem na optimální poslechovou vzdálenosti. Výškáč má vlastní pracovní komoru v podobě kapkovitého pouzdra, zcela nový střeďák zase profituje z vnitřní struktury kabinetů InTono, což jsou dle prohlášení výrobce příčky, optimalizující akustický tlak v tom pásmu, kde daný měnič pracuje.

Dva basové měniče ve spodní polovině ozvučnic jsou také kompletně nové. Tak jako u středotónového měniče, i tady je pohon zajištěn neodymovými magnety ve dvojité struktuře. Membrána má průměr 22 cm, cívka je z poměděného hliníkového drátu.

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 5

Frekvenční výhybka má filtry naladěné na 200, 270 a 2 200 Hz, dbá na firemní princip fázové koherence. Součástky jsou na desku plošných spojů letovány ručně. Používají se zakázkové cívky a kondenzátory, s hodnotami a parametry specifikovanými právě a jen pro Amati Generation 5°.

Sonus faber u tohoto modelu uvádí frekvenční rozsah 28 – 35 000 Hz, charakteristickou citlivost 91 dB / 2,83 V / m a jmenovitou impedanci 4 ohmy.

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 6

Amati Generation 5° jsme poslouchali v showroomu dovozce na dvou systémech. První sestával z McIntosh MA12000, druhý z McIntosh C2700 a monobloků MC3500 Mk II. Zdrojem byl MCD600 stejné značky, přičemž propojeno bylo kabeláží InAkustik s technologií AIR a AIR SILVER. Ke srovnání stály Bowers & Wilkins 801 D4, 803 D4 a 804 D4.

Ať už jsme podvědomě na základě zkušeností se Sonus faber očekávali v „Honey Hill“ Bena Webstera a Johnnyho Hodgese („The Soul of Ben Webster“ | 1995 | nahráno 1958 | Verve | 527 475-2) jakýkoliv bas, od prvních tónů bylo jasno, že je úplně, ale úplně jiný. Reprosoustavy nebasují nijak okatě, zato naopak nabízí víc než solidní disciplínu a pocit napjatosti strun kontrabasu. Sebejistota prezentace a ohraničení tónů mnohem více připomínají právě zmíněné Bowers & Wilkins, než jiné modely od italského výrobce. Možná by tak mohlo být pro fanoušky značky trochu zvláštní neslyšet tu štědrou, bohatou a barevnou basovou základnu, ale co do realističtnosti jsou Amati Generation 5° skutečně působivě dobré. Líbilo se nám, jak ztvárnily kovovou texturu strun a zvládly ji v pohodě oddělit od vřelosti dřeva pod nimi. Přesto je tu znát noblesa i elegance, ovšem celkové podání je výrazně klidnější, civilnější a jen s malým dotekem líbeznosti, záměrně namíchávané do zvuku Sonus faber. Tohle je velmi uměřený a realistický přednes.

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 8

Zato na středech, třeba na barytonu Michaela Bublého v „Georgia on my Mind“ („Crazy Love“ | 2009 | Reprise | 9362-49627-7), je typické signatury výrazně více. Dá se v zásadě říci, že je to ten klasický sladký, barevný a bohatý Sonus faber, ačkoliv subjektivně pevnější a konkrétnější než dřív, možná by šlo použít slovo analytičtější. Vokál zní klidně, s rozlišením poplatným high-endovým nárokům. Pevná kontura a nadstandardní konkrétnost zrovna tady neznamenají omezení pocitu plnosti. Jemnější charakteristická prezentace utlumila ostřejší sykavky ze záznamu, jsou tu přítomné jen jako drobný náznak.

Na výškách, reprezentovaných různorodým cinkotem v „Somewhere, Somebody“ od Jennifer Warnes („The Hunter“ | 1992 | BMG | 4007192619740), hrály Amati Generation 5° zvonivě, cinkavě a zněle, jakkoliv jsme neměli pocit, že by ani při vysoké hlasitosti výškáč byl nepříjemný. Jasný, ale ne úplně prominentní, to ano. Zvukový projev je až překvapivě disciplinovaný i tady – reprosoustavy hrají s dobrým rozlišením, neztrácejícím se ani v tišších poslechových pasážích, přitom umí víc než solidně načrtnout břitkost kovu.

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 13

Pevný a v zásadě i docela utažený zvuk Amati Generation 5° snáší s klidem jakoukoliv dynamickou špičku. Brahmsův „Smyčcový kvintet č. 2 v g dur, op III“ (The Allegri Quartet | „G major Quintet, op. III“ | 2001 | nahráno 1994 | naim | naimcd10) zněl při realistickém akustickém tlaku naprosto v klidu, reprosoustavy drží strukturu a nabízí vhled i do mikrodynamických nuancí – výrazně suverénněji, nežli tomu bylo u firmy dříve. Konkrétnost je vlastně obdivuhodná, zvuk je úderný, razantní a autoritativní, skutečně poměrně blízký britským konkurentům.

Celý tento stylový posun také znamená, že mikrodetaily a nuance z McLaughlinovy „Lotus Feet“ („Remember Shakti“ | 1999 | Verve | 559 945-2) vyznívají podstatně jasněji a konkrétněji, nežli tomu bylo u minulé řady Homage a v zásadě než je tomu u Sonus faber obecně. Žádná rozmáchlost, žádný pocit něčeho přidaného, stejně tak žádné efekty stran plnosti nebo hutnosti. Prim hraje otevřenost, velká pevnost a přesnost – díky tomu všemu už při nízké poslechové hlasitosti nabízí Amati Generation 5° velmi dobrou čitelnost a i nahlas se reprosoustavy drží v mezích jasné, ale přitom neagresivní reprodukce.

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 16

„Amuseum“ Jamese Newtona Howarda („…and Friends“ | 1983 | Sheffield Lab | CD-23) byla načrtnuta v pocitově nestísněném, poměrně velkém, ač rozhodně ne obřím prostoru. Na velikost ozvučnic byste možná čekali i o něco výraznější prezentaci co do šířky. Ale díky utaženosti jsou nástroje a zvuky dobře zakotvené, snadno přehledné a prostor je souvisle propojený. Je to jednoduše zřetelný a plastický prostor, splňující nároky high-endového světa – celková neefektnost se projevuje i zde.

„Leave It Like It Is“ od pražských The Prostitutes („Hometown Zombies“ | 2009 | nahráno 2008 | Championship | CHMPS 077-2) je energická, dravá, ale také poměrně „skřípavě“ nahraná. Při správné hlasitosti dokázaly Amati Generation 5° pěkně roztřepat snad i nohavice na kalhotách, fyzičnost je působivá, ale přesto nemáte pocit, že by výsledek byl nějak přehlcující – kontrola, přesnost a čistota jsou na prvním místě. Skvělé ohraničení zvuků a precizní jistota jsou na jednu stranu „málo Sonus faber“, ale na druhou jde o objektivně velmi dobrou reprodukci. Řízná nahrávka má tak akorát agrese, takže se nemusíte bát volit hlasitost dle aktuální nálady, reprosoustavy vyfiltrují to nepříjemné. Pro čistě rockový zážitek by tu ale přeci jen mohlo být o kousíček více basu.

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 22

Amati Generation 5° od Sonus faber jsou zajímavou kombinací naprosto charakteristického vzhledu a luxusního provedení severoitalské firmy se zvukovou charakteristikou, která načíná úplně novou kapitolu. Přednes je až analytický – čistý, jasný, frekvenčně vyrovnaný, prostý efektů, utažený a snadno přehledný. Přitom je také v zásadě tolerantní, z ostrých nahrávek jako kdyby Amati Generation 5° vyfiltrovaly agresivní a ostré složky. Reprosoustavy mají subjektivně vzhledem ke své velikosti přeci jenom trochu méně basu co do objemu, vynahrazuje to ale vysoká pevnost a fyzická důraznost. Pokud chcete klasický líbezný projev Sonus faber, tak ten u Amati Generation 5° nenajdete. Dostanete přesnost, autenticitu, nuance a civilnost, poskytnou přehlednost a jistotu v přednesu, stejně jako všechny ty objektivní vlastnosti, které high-endový svět vyžaduje. Je to každopádně odvážný krok směrem „jinam“, ale každý, kdo chce hi-fi ve smyslu skutečné vysoké věrnosti ho dozajista ocení.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních se zakázkovou akustikou s panely Vicoustic.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Jak vidno, nemají Amati Generation 5° problém jít do hloubky, nejnižší využitelná frekvence leží i ve volném prostoru kousek pod 30 Hz. Celkově netlačí reprosoustavy bas navrch, naopak je to víceméně rovný trend frekvenční odpovědi. Výjimkou je pokles energie mezi 2 a 7 kHz – to se často dělá jako prevence ostrosti reprodukce. Pod úhlem pak má vysokotónový měnič trochu méně energie, natáčením si tak můžete ladit vysokotónovou intenzitu. Na 50 a 200 Hz jsou propady způsobené akustikou prostoru, nejde o vlastnost reprosoustav.

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 m9

Waterfall

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 m10

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2023 06 30 TST Sonus faber Amati No 5 m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Křivka impedance má první sedlo posazené na cca 33 Hz, což je ladící kmitočet bassreflexového systému. Poněkud nízko leží nejnižší bod průběhu, konkrétně jen dýchnutí nad 2 ohmy v oblasti 80 – 150 Hz. Naštěstí to není spojeno s nějakým prudkým přechodem v elektrické fázi, ale i tak jde o velmi náročný moment pro většinu zesilovačů. Křivka obecně leží docela nízko. Na impedanci je vidět záchvěv rezonancí na 140 a 290 Hz. Ten první záchvěj je projevem bassreflexového systému, který tu má výraznou rezonanci – ta je vidět i na měření zblízka. Průběh elektrické fáze není v důležitých oblastech dramatický, je to poměrně klidné, i když od 2 kHz výše vybočuje i z optimálního rozsahu. Celkově pak nejsou Amati Generation 5° určitě úplně snadnou zátěží, bytelný zesilovač s rezervou a autoritou je nutností.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 899 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ nádherné zpracování

+ překvapivě věrný, urovnaný a čistý zvukový projev

+ dobrá dávka energie

ZÁPORY

- přestože v sobě mají podstatu Sonus faber, není to úplně tradiční zvukové pojetí firmy

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: E.P. Audio | www.epaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies