HIFIStyl

2020 03 31 TST AQ Passion Fever 1

Řada Passion tvoří vrchol nabídky českého výrobce AQ už pár let, nejnověji ji doplnil limitovaný model Passion 25 k uctění výroční pěkného čtvrtstoletí od vzniku firmy, na něj opticky i koncepčně navazuje sloupek Passion Fever, ctící nicméně jinak všechny technické i estetické postupy, které se mezi firemními top modely uplatňují.

Základní tvar ozvučnice je klasický, čistě pravoúhlý, přisazená tlustá čelní stěna má nicméně profil, který "vlnkou" ve spodní části spojuje Passion Fever s vyššími modely. Stejně výmluvným poznávacím znamením značky AQ je svislý vyfrézovaný kontrastní pásek, v němž je vepsáno modelové označení. V čele jsou zapuštěny čtyři měniče, zabírající valnou část šířky i výšky panelu, v dolní části se otevírá pohled do okrouhlého a zakulaceného ústí bassreflexu.

Záda Passion Fever jsou pak vyvedena minimalisticky, je tu jen a pouze kovová destička s dvěma páry reproduktorových terminálů a pod ní nalepený informativní štítek.

2020 03 31 TST AQ Passion Fever 2

Na to, že ozvučnice má výšku vcelku skladných 100 cm, šířku 25,6 cm a hloubku 34 cm, váží poctivě působících 35,6 kg. Může za to použití sendvičové konstrukce, jakkoliv základem jsou běžné MDF profily. Potlačení parazitních rezonancí a vůbec zlepšení akustických vlastností pomáhá systém BDS - jde v podstatě o kapsy vyplněné kovovým pískem, které uvnitř skříně pohlcují energii, ta nerozkmitává panely a nezpůsobuje zkreslení reprodukce. Další zpevnění mají na starosti bytelné výztuhy a samozřejmě už jen samotná tloušťka profilované čelní desky. Z MDF je pak vyfrézovaný i bassreflexový nátrubek.

Kompletní osazení pochází z katalogu firmy SB Acoustics. Nejvyšším frekvencím vévodí kopulka typu Ring-Dome, u které výrobce říká, že má antirezonanční membránu. Následuje pětipalcový polypropylenový středotónový kónus a na něj navazuje dvojice basových membrán s průměrem osmi palců. Basové měniče používají zkratovací kroužky a větraný nástavec pro lineárnější chod a minimalizaci komprese, středotónový a basové měniče pak mají formery ze skelného vlákna a cívky z poměděného hliníkového plochého drátu.

2020 03 31 TST AQ Passion Fever 3

Výrobce říká, že rozmístění měničů na přední stěně je propočítané tak, aby bylo dosaženo co nejvyrovnanější fázové charakteristiky.

Všechny součástky na třípásmové frekvenční výhybce se strmostí 12 dB / otkáva jsou pájeny ručně metodou D2D, kdy se na silné desce spojí dva konkrétní body a přenos energie tak nelimitují případná omezení plošného spoje. Pro vnitřní spojení je použita kabeláž AudioQuest Rocket 33.

2020 03 31 TST AQ Passion Fever 4

Výrobce udává velmi působivý pracovní frekvenční rozsah 23 - 30 000 Hz (+/- 2 dB), nadstandardní citlivost 90 dB / W / m a nominální impedanci 8 ohm.

AQ Passion Fever jsme poslouchali v showroomu výrobce, kde jsme porovnávali s Passion Teen i velkými Passion a to primárně na sestavě Arcam CDS50, Arcam C49 a Arcam P49, byť jsme zkoušeli také sestavu Lindemann musicbook SOURCE a musicbook Power 500 / Power 1000. Napájeno bylo přes AudioQuest Niagara 7000 a propojeno kabeláží AudioQuest - signálovými ze série Elements, napájecími ze série Storm a reproduktorovými z řady Mythical Creature, tedy tím nejlepším, co americká značka má.

2020 03 31 TST AQ Passion Fever 5

Luxusní kontrabas Charlieho Hadena v "Anna" ("Naim Sampler 6" | 2006 | Naim Label | naimcd106) byl velmi ukázněný, na nijak dramaticky obrovský sloupek je hloubka velmi dobrá, nástroj má objem, energii i pevné, jisté kontury - přesnost je dokonce výtečná, jednotlivá brnknutí jsou od sebe oddělená a mají pečlivou artikulaci. Charakter basu by se pak dal popsat nejlépe tím těžko představitelným slovem "neutrální", protože není ani technicistně suchý, ale ani to není takový ten bas šťavnatě okázalý.

Střednímu pásmu vládne organizovaná transparentnost, vokál Julie London v "People who are born in May" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) byl znělý, prezentovaný soustředěně a konkrétně, přičemž Passion Fever dají najevo jak všechny ty podmanivé detaily, tak ale i limity staré, byť krásně "oprášené" nahrávky. A oboje se stejným klidem, bez agrese, bez techničnosti.

2020 03 31 TST AQ Passion Fever 12

Znělé nejvyšší tóny v "No Matter What" od Xu Ganga ("Be There" | 2004 | Usher) měly velmi pěkné rozlišení, neagresivní a přesto průbojnou charakteristiku, kdy jemné kovové doznívání prostě slyšíte - bez příkras, ale zároveň bez tvrdosti, nekomplikovaně a prakticky bez vlastního charakteru, který by AQ do reprodukce vkládaly.

Pod sebejistou, ale přesto nenápadnou kontrolou byl i Claptonova "Lay Down Sally" ("Ultradisc II" | 1994 | MFSL | SPCD 016). Organizovaný, přehledný není makrodynamickým hodokvasem, ale v duchu celkové neutrálnosti prostě "nepřekáží" a dynamické impulsy jsou citelné, řízené a utažené, hudba pulsuje a šlape, snadno a svižně, energicky a - lepší slovo těžko najít - naprosto "přiměřeně". Reprososutavy hrají v klidu, bez okázalosti, bez efektů, mají ale solidní, rychlé reakce a měniče zvládají udržet přesnost při nízké i vysoké hlasitosti.

2020 03 31 TST AQ Passion Fever 15

Ani ve vrstevnaté, snad až místy chaotické "Clouds" od Steve Coleman and Five Elements ("Harvesting Semblances and Affinities" | 2008 | Pi Recordings | PI33) se reprosoustavy neztrácí, zvuk je krotký, informativní a věcně přímočarý. Dobrá čitelnost a solidní konkrétnost platí v basech, středech i výškách, nic není zdůrazňováno, byť Passion Fever inklinují spíše k jisté analytičnosti - extrakce detailů je v čistém zvuku zdánlivě jednoduchá a zvuk je úpravně zřetelný.

Hodně velký poslechový prostor s velmi nadstandardním odstupem od stěn i velmi výrazným rozestupem ozvučnic byl pořád - trochu kupodivu - v možnostech Passion Fever, takže "Wolkenmeer" Beo Brockhausena ("Close to the Music Vol. 3" | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) byla rozprostřená v pravolevém směru až za okraje kabinetů, bez akcentování středu stereo báze a jednotlivé tóny měly kolem sebe dostatek vzduchu. Plasticita je prostě celkově dobrá, hodná vysokých nároků poctivého high fidelity.

2020 03 31 TST AQ Passion Fever 18

Rytmická a přímočará "I Love the Life I Have" Buddy Guye ("Extended Dynamic Experience 4" | 2015 | STS Digital | STS-6111145) byla technicky spořádaná, přesná a razantní tam, kde razantní být má, pevnost byla také výtečná a vůbec měl zvuk hlavu a patu, byl jasný a byl zřetelný. Není to takový ten bohatý, barevný a šťavnatý zvuk, je právě takový, jaký jej nabídne připojená elektronika a je právě takový, jaký byl zaznamenán na nahrávce.

AQ Passion Fever těží velkou měrou ze zkušeností, které firma získala při vývoji a výrobě vyšších modelů této své vrcholné řady a je to znát - v esteticky nezaměnitelném duchu nabízí tento poměrně kompaktní sloupek styl svých mohutnějších sourozenců, ale za zlomek jejich ceny. Passion Fever potřebují k úplnému vyniknutí také kvalitní podmínky (elektroniku i nahrávky), protože jinak se dozvíte v duchu celkově mimořádně neutrálního a přesného projevu o každém nedostatku. Ne snad nějak vulgárně nebo otravně, ale přesto zřetelně. Pokud je ale vše jak má být, nabízí Passion Fever čistý, přímočaře transparentní, energický a "srovnaný" zvuk, díky kterému jakoby "mizí ze scény" a nechávají autenticky vyznít zbytek systému v čele s nahrávkou.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 80 metrů čtverečních, standardním zatlumením, velmi vysokým stropem a několika akustickými prvky.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 03 31 TST AQ Passion Fever m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

I ve velké místnosti bylo vidět, že při měření zblízka jsou Passion Fever bohaté na basech, propad kolem 4 - 6 kHz je spíše zdůrazněný blízkostí měření a charakterem prostoru v daném bodě - jak vidno na měření z poslechového místa, samotné reprosoustavy nabízí pásmo prakticky vyrovnané. Co lze dovodit, to je jistý pokles energie tweeteru mimo poslechovou osu, stejně jako bohatost energie v pásmu mezi 60 a 120 Hz nebo to, že Passion Fever mají i ve velkém prostoru plnohodnotných 40 Hz. Vokální pásmo je pak excelentně rovné.

2020 03 31 TST AQ Passion Fever m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Naladění bassreflexu je u Passion Fever patrné někde kolem 30 Hz, celkově se průběh impedanční křivky drží nad 6 ohmy a reprosoustavy si tak naprosto zaslouženě nesou označení 8 ohm. Průběh impedance nemá žádné zřetelné nespojitosti nebo prudké změny, snad s výjimkou peaku na 4 kHz. Průběh elektrické fáze není úplně jednoduchý, ale výkyv do negativních hodnot na 72 Hz kompenzuje masivní impedanční peak, ani další průběh pak nebude znamenat zátěž pro elektroniku, která je proporční k reprosoustavám této cenové třídy.

2020 03 31 TST AQ Passion Fever m3

Waterfall

2020 03 31 TST AQ Passion Fever m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 129 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ dobrý, přesný bas

+ celková transparentnost

+ neztrácí se ani ve větším prostoru

+ energie a konkrétnost

ZÁPORY

- vyžadují pečlivou volbu kvalitní elektroniky

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies