2020 04 21 TST Lindemann Books 1

Malosériový high-endový specialista z Německa - značka Lindemann - je na trhu už od roku 1993, pyšní se tím, že základem firemní filozofie jsou sofistikované měřící metody a pokročilé technologie a nástroje, aplikované ovšem dle einsteinovského hesla "Vše by mělo být uděláno tak jednoduše, jak jen je to možné, ale nikoliv jednodušeji".

Platí to beze zbytku také pro sérii MUSICBOOK, která u komponentů ve formátu průměrně velké knihy přináší nekomplikovaně a přitom univerzálně pojaté komponenty - jeden univerzální zdrojový přístroj a dva různě výkonné, ale jinak identické zesilovače.

Všechny tři komponenty sdílí identické šasi z luxusního hliníku s důrazem na zaoblené hrany a rohy, kde přední stěnu tvoří černá plocha - u zdrojového MUSICBOOK:SOURCE samozřejmě s displejem, u koncových stupňů pouze s indikačními diodami. Mimochodem, šasi začíná svůj život jako velký masivní blok hliníku.

2020 04 21 TST Lindemann Books 2

Lindemann MUSICBOOK:SOURCE

Na MUSICBOOK:SOURCE je dále do horní hrany vetknutý otočný prvek, sloužící primárně pro úpravu hlasitosti, ale také umí změnit vstupy a podobně. Na zadní stranu se přes malý prostor podařilo vtěsnat analogové (včetně možnosti volby MM gramofonového vstupu) i digitální vstupy, stejně jako Wi-Fi a ethernetovou zásuvku pro možnost streamování. Analogové výstupy v XLR i RCA variantě umožňují praktické škálování sestavy, komfort pro každodenní poslech zajistí bluetooth rozhraní.

Tento řídící komponent tedy poslouží jako předzesilovač, sluchátkový zesilovač, D/A převodník a streamer. Zvládá díky čipu AKM AK4493 v mono zapojení bez potíží PCM (až 32 bit / 384 kHz) i DSD (až DSD256) signály, zvládá streaming z lokálních zdrojů i služeb typu TIDAL, Qobuz nebo Spotify a firemní platforma Streaming 4.0 s mimořádně rychlou a stabilní aplikací podtrhuje uživatelský komfort. Za zmínku stojí i kompatibilita s platformou Roon.

2020 04 21 TST Lindemann Books 3

MUSICBOOK:SOURCE lze přes USB port rozšířit o externí mechaniku pro čtení kompaktních disků, pak přijde ke slovu promyšlený systém převzorkování a ultra přesné femto hodiny MEMS (díky technologickému řešení mimochodem necitlivé k vibracím), které se chlubí nulovým jitterem. Re-sampling má na starosti řešení sice staré koncepčně bezmála 20 let, ale stále technologicky vynikající díky 32 bitové pracovní hloubce nebo dynamice 180 dB, které poskytuje aktuální čip AK4137. Výsledkem je precizní jednobitový DSD stream, který má úroveň jitteru po resamplingu o minimálně 60 dB nižší, než signál výchozí.

Pečlivě byl navržen i modul sluchátkového výstupu, který používá výkonné komponenty a je koncipován i pro "hladová" a málo citlivá magnetoplanární sluchátka. V ovládací aplikaci si můžete jeho výstupní parametry navíc doladit - tak jako řadu dalších.

2020 04 21 TST Lindemann Books 4

Lindemann MUSICBOOK:POWER

Oba koncové stupně MUSICBOOK:POWER 500 a MUSICBOOK:POWER 1000 jsou v základnu stereofonní, dají se ale šoupátkem mezi otvory pro 4 mm banánky přepnout do režimu vertikálního bi-ampingu. Signál umí zpracovat jen z XLR vstupů a potenciometr umí upravit hlasitost basů v deseti krocích s jemností 1 dB.

Svůj výkon dodávají díky modulů NCore ve třídě D, s vysokou rychlostí a stabilně až do zátěže pod 3 ohmy. Dva dostupné koncové stupně se pak liší výhradně dosažitelným výstupním výkonem - menší model nabízí 250 Wattů na kanál do 4 ohm, zatímco vyšší model 500 Wattů za stejných podmínek.

2020 04 21 TST Lindemann Books 6

Jak už bylo řečeno, oba komponenty (tedy správně všechny tři) jsou vsazeny do stejných šasi - hliníková těla mají šířku 28 cm, výšku 6,3 cm a hloubku 22 cm, přičemž slabší koncový stupeň váží 2,9 kg, silnější 3,4 kg a zdrojový komponent 2,6 kg.

Sestavu MUSICBOOK komponentů jsme poslouchali v demonstrační místnosti dovozce, kde se oba střídaly oba koncové stupně a ke srovnání byl též Arcam C49 a P49, doplněné o Arcam CDS50. Napájeno bylo vždy přes AudioQuest Niagara 7000 a propojeno kabeláží AudioQuest vyšších řad Elements u signálových, Mythical Creatures u reproduktorových a Storm u napájecích. Použité reprosoustavy pocházely od AQ – šlo o velké Passion, menší Passion Teen i nové Passion Fever.

2020 04 21 TST Lindemann Books 5

Kontrabas Charlie Hadena vyzněl ve skladbě „Anna“ („Naim Sampler 6“ | 2006 | Naim Label | naimcd106) pěkně autoritativně, Lindemann má požehnaně energie a velký nástroj podal s napjatostí a pěkně brnkajícími, razantními strunami. Ani kontrola nejhlubších broukajících poloh není nikterak ostýchavá, bas je přesný, pevný a konkrétní, spíše utažený a pěkně soustředěný, takže si užijete takový ten pocit fyzického důrazu a impulsu, elektronika má signál pod kontrolou. Tisícovkový koncák přidá ještě další úroveň suverenity a konkrétnosti, jakoby zvětší objem nástroje i jeho schopnost rozhoupat podlahu. Přes zvětšení v proporcích se ještě zpřesní kontury a tam kde POWER 500 hraje jako opravdu dobré hi-fi, tam je POWER 1000 už v high-endových sférách.

Ve středním pásmu bylo znát na vokálu Julie London v „People who are born in May“ („Diamond Voices of the Fifties“ | 2015 | STS Digital | STS-6111140), že Lindemann nemá ambice hrát „na krásu“, ale i ostřejší hrany a artefakty staré nahrávky, které ani luxusní remaster neodstranil, byly přímočaře zřetelné. Elektronika tak ale činí bez zbytečného hnidopišství, není to studeně analytická prezentace, je přesná a čistá, lehce utaženější, ale výtečně transparentní, s velmi dobrou zřetelností. Přepnutí na model POWER 1000 vnese do reprodukce výraznější pocit tělesnosti, jaksi „více masa“ a obecně je zvuk větší ve svých proporcích, takže samozřejmě i zpěv sám lépe vynikne, byť základní upřímně-neutrální charakteristika zůstává zachována.

2020 04 21 TST Lindemann Books 10

Na nejdelikátnějších dozvucích a jemnůstkách nejvyšších frekvencí v „No Matter What“ od Xu Ganga („Be There“ | 2004 | Usher) bylo cítit, že MusicBook jako sestava má velmi rychlý zvuk, čistý a soustředěný, přesto oproti střednímu a nejhlubšímu pásmu dělá krok směrem ke spíše jemnější, hladší prezentaci, takže výšky nejsou nijak svítivé a cinkavé. Rozlišení je však díky rychlosti a stále velmi solidní transparentnosti na úrovni hodné vysoké cenovky. Když do sestavy vstoupil POWER 1000, dokázal zvuk slyšitelně „rozsvítit“ a reprodukce i v nejvyšším pásmu byla výraznější, snad i přesnější, protože ony nuance prostě vystoupily výrazně zřetelněji do popředí.

V „Lay Down Sally“ Erica Claptona („Ultradisc II“ | 1994 | MFSL | SPCD 016) bylo jasně cítit, že Lindemann hraje s vervou a dynamickou odvážností, že má pevnou a sebevědomou kontrolu, ač přímo netlačí na pilu. Hudba jako celek šlapala a pulsovala, ale i jednotlivé nástroje jsou podané s pěkně zvládnutými, kontrolovanýni mikrodynamickými kontrasty a zvuk je úderný a energický, aniž by byl nějak zběsilý. POWER 1000 i tady dává jasně najevo, že v sobě má větší rezervu a ta je slyšet a to dokonce o poměrně velký kus, dynamika je suverénnější jak při vysoké hlasitosti, tak zejména při běžné a nižší poslechové úrovni, kdy zvuk lépe dýchá.

2020 04 21 TST Lindemann Books 9

Mnohotvará a vrstevnatá „Clouds“ od Steve Coleman and Five Elements („Harvesting Semblances and Affinities“ | 2008 | Pi Recordings | PI33) byl v podání Lindemann slušně prokreslená a organizovaná, ačkoliv nejdivočejší chaotické pasáže jsou už trošku oříškem. Zvuk zůstává čistý a zejména basové linky jsou dobře definované, nicméně spíše než audiofilsky precizní prokreslení tu je velká hudební plocha – ne, že by působila problematicky srozumitelná, ale je to stále spíše celek. Zapojení POWER 1000 jako kdyby pak scénu ale řádně vyčistilo, nástrojové i vokální linky zpacifikovalo a celý zvuk se zřetelně otevřel, hudba jako kdyby se celá přiblížila – kontrola i rozlišení jsou tu zřetelně dospělejší a ani složitá nahrávka už tu není limitována.

Stereofonní prostor nahrávky „Wolkenmeer“ Beo Brockhausena („Closer to the Music Vol. 3“ | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) udržel i přes opravdu velkou poslechovou vzdálenost a opravdu velký „rozpal“ reprosoustav i menší z koncových stupňů, pravolevý prostor byl koherentní a jednotlivé zvuky byly plasticky rozložené také v předozadní ose. Velmi solidní transparentnost a celková pevnost reprodukce fungují v tomto ohledu velmi dobře. Vyšší model koncového stupně nabídl o něco intenzivnější pocit vzduchu v nahrávce, o něco lépe definované okraje a obecně lepší zasazení jednotlivých zvuků v třídimenzionálním prostoru, stejně jako větší pocit vystoupení reprodukce z ozvučnic, je to spojitější a plastičtější projev, byť nejde o rozdíl dramatický.

2020 04 21 TST Lindemann Books 13

„I love the life I have“ Buddy Guye („Extended Dynamic Experience 4“ | 2015 | STS Digital | STS-6111145) byla poddajně rytmická, řízná na strunách, vřelá u vokálu a úderná na basových tónech, prostě příjemně šlapající a nekomplikovaně poslouchatelná. Lindemann nechá vyniknout vysokou úroveň nahrávky. Když ale připojíte POWER 1000, je to jako podřadit a šlápnout na plyn. Rytmus je ještě odhodlanější, tvrdá kovovost strun jadrnější, vokál je bohatší, větší a vnímáte tu váhu vzduchu, vycházejícího z hrudníku, basové tóny jsou strukturovanější a jednoduše přítomnější, stejně jako vlastně celý hudební zážitek. POWER 1000 hraje intenzivněji a nadšeněji, aniž by ztrácel vyrovnanost a čistotu menšího příbuzého.

Elektronika Lindemann MusicBook i v nové generaci zůstává elegantním řešením, které v mimořádně pěkném obalu a na překvapivě malé ploše přináší zvuk pro náročné. Model SOURCE je výtečně komfortním všeumělem a snad s výjimkou přímého připojení počítače dokáže všechno, co si moderní posluchač může přát. Zvláště vypíchnout stojí za to povedenou regulaci hlasitosti s příjemnou jemností, stejně jako nebývale svižnou aplikaci pro ovládání (aby nebyla, když si klasické dálkové ovládání musíte připlatit). Menší z koncových stupňů obstojí dobře v menších místnostech s citlivějšími reprosoustavami, ale pokud to váš rozpočet dovoluje, POWER 1000 je pro SOURCE ideálním partnerem a jeho schopnost udržet ve zvuku čistotu i energii zároveň stojí za to. Jak vidno, high-end nemusí nutně znamenat rozměrné vybavení, ale lze si užít i v mnohem estetičtějším a praktičtějším balení. Přestože MusicBook komponenty nejsou striktně audiofilsky laděnými přístroji, zkoumat s nimi hudební kouzlo libovolné nahrávky je rozhodně příjemný zážitek na vysoké úrovni.

Kč 85 990,- - MusicBook SOURCE

Kč 64 990,- - MusicBook POWER 500

Kč 85 990,- - MusicBook POWER 1000

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi pohledný design

+ mimořádně rychlá aplikace

+ komplexní konektivita

+ krásně plynulá a jemná hlasitost

ZÁPORY

- chybí USB typu B

- klasické dálkové ovládání by nemuselo být za příplatek

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies