HIFIStyl

2018 05 31 TST Emotiva Airmotiv T1 1

Americká značka Emotiva nemá za sebou moc dlouhou historii, přesto už si stihla získat pozornost těch, kteří chtějí "hodně muziky za málo peněz", pokud se to tak dá říct. Firma se pak nebojí ani domácího kina a v jejím katalogu najdete kompletní řešení pro dvou- i multikanálové audio zážitky. Za návrhem produktů pak stojí několik lidí se zkušenostmi z vývoje pro opravdu zvučná a tradiční jména amerického high-endu. Ale Emotiva, to nejsou jen zesilovače, převodníky a procesory, ale také paleta reprosoustav, určených nicméně primárně právě do kompletních firemních sestav.

Druhým nejvyšším modelem jsou sloupy Airmotiv T1 výrazně amerického střihu co do designu i zvuku, s výrazně přátelskou cenou, vezmeme-li v potaz množství "hmoty", které obdržíte. Pokud hovoříme o zaoceánské estetice, tak máme na mysli ten zvláštní americký rys, který příliš nedbá o luxus v našem evropském slova smyslu, ale spíše o účelnost tvarovou i materiálovou. A proto i Airmotiv T1 působí jaksi účelně, možná až trochu technicistně.

Sloupky mají v základu klasicky tvarovanou ozvučnici z 1,5 cm MDF profilů s vnitřními příčkami, odlišnost zajišťuje přidaná čelní stěna s místy výraznými zkoseními a hranami - výrobce říká, že tyto tvary snižují difrakce na hranách a pomáhají k lepší prostorovosti reprodukce. Čelo je z bytelných 2,5 cm HDF desek v hladkém povrchu, zbytek skříní je ukryt pod vinylovým, trochu jednoduše, ale rozhodně ne nekvalitně působícím povrchem. Zajímavé jsou osmiúhelníkové rámečky kolem reproduktorů, které jen potrhují "hranatost" celku. Nebýt zlatavě prosvítajícího páskového tweeteru, vše by bylo vyvedeno v decentní černi.

2018 05 31 TST Emotiva Airmotiv T1 2

Zadní stěna je pak úplně rovná, jednoduchá, jen v dolní části se otevírá pod běžnou vaničkou se stupňovitě rozloženými dvěma páry neméně běžných reproterminálů vysloveně obří nátrubek bassreflexu.

Airmotiv T1 jsou poměrně velké - jejich 18 kg je ukryto ve výšce cca 94 cm, šířce cca 28 cm a hloubce cca 20,3 cm. Jinými slovy, dostanete za své peníze opravdu sloup, žádný nenápadný sloupeček.

2018 05 31 TST Emotiva Airmotiv T1 3

Emotiva Airmotiv T1 jsou koncipovány jako třípásmové. O nejvyšší tóny se pro firmu charakteristicky stará skládaný pásek, který si Emotiva nechává vyrábět na zakázku, membrána má šířku 2,5 a výšku 3,2 cm. O středy se stará kónus o průměru 13 cm, materiálem je tkané blíže nespecifikované vlákno, reproduktor má poměrně výrazný fázový nástavec. Tónům nejhlubším je vyhrazena dokonce dvojice reproduktorů - 15 cm kónusy mají ve středu velkou kopulku a opět jsou utkány z identického vláknitého materiálu.

Se svými 88 dB / 2,83 V / m patří Airmotiv T1 k mírnému nadprůměru co do charakteristické citlivosti, jmenovitá impedance činí 4 ohmy. Přechodové frekvence na výhybce (se svitkovými kondenzátory a cívkami na vzduchovém jádře) se strmostí 12 dB / oktáva jsou nastaveny na 275 a 2 700 Hz. Udávaná frekvenční odpověď mezi 37 a 28 000 Hz (+/- 3 dB) se pak jeví vzhledem k velikosti membrán i ozvučnice jako realistická.

2018 05 31 TST Emotiva Airmotiv T1 4

Sloupové reprosoustavy Airmotiv T1 jsme poslouchali se všemi redakčními zesilovači i zdroji signálu - vystřídala se tak Norma Revo IPA-140 s OPPO UDP-205, Cambridge CXA80 s Cambridge CXC, ale i ASUS Xonar Essence One MUSES MKII s Naim Nait XS / Naim FlatCap / Naim NAP 250, nicméně teprve nové redakční přírůstky v kombinaci Teac NT-503 s Emotiva XPA-DR2 roztančily té-jedničky tak, jak mají být - je to zvláštní, ale právě firemní sety fungují nejlépe a není to jen o výkonu či něčem jiném, prostě k sobě sedí. Zkoušeli jsme nicméně třeba i kombinaci Rotel A14 / CD14 a další. O dalších součástech sestav více v pravém sloupci -->.

Od sloupů velkých jako Airmotiv T1 a ještě pocházejících zpoza oceánu tak nějak podvědomě čekáte mohutný "spodek", tedy razanci a objem basů. A ano, skutečně, i tyhle sloupky umí zabrat pěkně odspodu, ale jsou citlivé na to, čím je krmíte a také trošku na to, jak moc otočíte volume doprava; popravdě, je to až zmíněná Emotiva (prakticky bez ohledu na model) nebo třeba dosti disproporčně drahá Norma (a asi i jiné podobně naddimenzované řešení), které basové tóny semknou a zpevní, jinak mají Airmotiv T1 tendenci hrát poněkud měkce a s menší, než kýženou váhou. Sedne-li ale vše, pak je basová linka v "Riders on the Storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) mohutná, ale nerozdivočelá, má ale fyzický důraz, byť je celkově trochu měkčí. Na danou cenu ale nabízí T1 vkusnou definici jednotlivých tónů a bas, který se dá dobře vystihnout jako kultivovaný.

2018 05 31 TST Emotiva Airmotiv T1 5

Ve středním pásmu, konkrétně na vokálech Carrerase, Dominga a Pavarottiho v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) ctí Emotiva také spíše takový robustnější a energičtější, ale přitom zároveň měkčí zvuk, sázející spíše na poddajnost a schopnost obejmout vás. Hlasy jsou v kontextu své kategorie dobře srozumitelné, nic neční ani se nezdá, že by něco scházelo, je to celé takové uvolněné, bez často slýchané americké pompéznosti, byť i zde cítíte snahu o velký zvuk. Zejména střední a vysoké frekvence pak působí velmi vyrovnaným, korektním, přesným dojmem.

Páskový tweeter pak funguje dokonce výtečně i nad rámec své cenové třídy, jeho podání činelu v Brubeckově "Take Five" ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) bylo lehké, vzdušné, činel byl sice trošku tenčí a decentně jemnější, nicméně velmi slušně artikulovaný a s dobrým podáním svého kovového charakteru a s objemem až překvapivě velkým, neuvadajícím. Svižnost reakcí páskového měniče dobře vykreslí i dozvuk činelu, vzhledem k ceně vlastně až výborně.

2018 05 31 TST Emotiva Airmotiv T1 7

Na probuzení dynamických schopnosti Airmotiv T1 potřebují výše naznačenou pečlivou stavbu celého systému. V té správné a zejména pak při alespoň trochu vyšší hlasitosti, kdy Airmotiv T1 přeci jen tak trochu po americku fungují nejlépe, tak při takové konstelaci nabídnou rozhodně solidní dynamiku - smyčce ve "Voodoo Child" v podání Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) měly zátah pěkně odspodu a i když byste vzhledem k velikosti možná čekali větší razanci a fyzickou důraznost zvuku, nechybí mu švih a pocit energičnosti.

Emotiva Airmotiv T1 také nejdou po detailech, ale spíše po hudbě jako celku, nicméně v rámci své třídy nabízí zejména ve středním a nejvyšším pásmu velmi solidní standard, na výškách dokonce očekávání překonávající. Claptonova "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 2013 | Reprise | 8122796367) tak zněla takovým tím celistvě koncertním způsobem, oddělení jednotlivých linek bylo ale slušné a zvuk přehledný. Pokud chcete, aby se T1 plně otevřely, rozhodně stojí za to nedusit je zblízka nebo v malé místnosti, ale dát jim trochu prostoru k rozletu, se vzrůstajícím akustickým tlakem jako kdyby se zvuk nořil hlouběji a hlouběji do nahrávky.

2018 05 31 TST Emotiva Airmotiv T1 11

Co se týká podání prostoru v "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5), Airmotiv T1 nabízí velmi široký sweet spot, stejně jako jsou až překvapivě nenáročné na pozici v prostoru (míněno při zachování nutnosti odsadit je alespoň půl metru od zdí a tak vůbec dodržet rozumné umístění vzhledem k velikosti). Scéna je homogenní, "unese" i poměrně výraznou rozteč reprosoustav bez roztržení a prakticky už necítíte přítomnost ozvučnic, což není u páskových řešení dostupných tříd rozhodně běžné.

V Cashově "Ain´t No Grave" ("American Recordings" | 2010 | american | B001395402) zdůraznily Airmotiv T1 jeho vokál (a opět přišel ten dojem, že ve vokálním pásmu fungují dobře), stejně jako poněkud syrové kovové přesýpání v pozadí. Zvuk není takový, že by se vám zaryl do kostí, Airmotiv T1 jsou celkově spíše v klidu, bez hran, ačkoliv živost jim neschází.

2018 05 31 TST Emotiva Airmotiv T1 10

Emotiva Airmotiv T1 jsou reprosoustavy přeci jen více amerického, než evropského střihu (byť se zdá, že zvukově se snaží vyjít vstříc i evropským uším), což se projevuje jednak v jejich vzhledu, jednak trochu i ve zvukové charakteristice. Možná byste od tak velkých reprosoustav čekali mohutnější basový základ nebo větší fyzický důraz, ale když přeci jen o něco otočíte hlasitost doprava, budete tam, kde chcete být. Navíc se zdá, že optimálně fungují Airmotiv T1 v kombinaci s firemní elektronikou, která je prostě tak nějak samozřejmě ukočíruje a hlavně svým charakterem je doplňuje. Airmotiv T1 nejsou typicky audiofilské reprosoustavy dle evropských zvyků, ve správně vyladěné sestavě ale budou díky svému velkému zvuku a solidní energii ideálním allrounderem ve stylu "hodně zvuku za rozumné peníze", navíc zvládnou jak hudbu, tak filmy a z takového pohledu jsou prostě za 25 tisíc solidní nabídkou.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 05 31 TST Emotiva Airmotiv T1 m1

Naměřená frekvenční charakteristika ukazuje na solidně vyrovnaný průběh reprodukce v pásmu 250 - 20 000 Hz, kde není vzhledem k cenové hladině nic k vytýkání a ani páskový tweeter nevykazuje často vídaný pokles energie v nejvyšších úrovních. Velký peak nad 100 Hz pak dává tušit výrazně energické naladění vyššího basu, což odpovídá poslechovým zkušenostem. Bas je prostě mohutnější, rozmáchlý, "americký" a přeci jen na efekt naladěný. Reálný nástup kolem 40 Hz odpovídá velikosti.

2018 05 31 TST Emotiva Airmotiv T1 m2

Průběh impedance (červená linka) ukazuje na naladění bassreflexu kolem 38 Hz, na úrovni 100 Hz je vidět propad na 3 ohmy, což bude pro kontrolu basů vyžadovat na danou třídu spíše dosti nadstandardní elektroniku. Není divu, že nejlépe fungují T1 s firemní elektronikou. Impedance je ale prostá výkyvů a od 200 Hz se drží velmi pečlivě kolem 4 - 6 ohm, tedy v bezproblémových mezích. Ani elektrická fáze neukazuje na potíže, ale pod 100 Hz jen potvrzuje nutnost připojit k T1 pořádný a stabilní zesilovač s proudovou rezervou.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [✓]

Kč 24 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ sytý a velký zvuk

+ rozumná cena

+ pěkná prostorovost

+ výrazné a živé středy

ZÁPORY

- zpracování a volba materiálů jsou spíše dle amerických standardů

- jsou poměrně citlivé na charakter připojeného zesilovače

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: WDQ | www.wdq.cz | www.avhifi.cz | www.emotivaaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies