HIFIStyl

2017 07 18 TST Cabasse Pacific 3SA 1

Pokud je pro dnešní francouzský Cabasse něco charakteristické, pak jsou to "koule" - správně řečeno koaxiální měniče, které svým vzhledem tak trošku připomínají Bibendum, naducanou postavičku spjatou se gumárnou Michelin. Je jedno, zda jde o obří verze v modelech La Sphere nebo L´Ocean či o menší Pacific a další - jednou z nejstarších stále vyráběných aplikací je ta v poloaktivních sloupech Pacific 3SA.

Sloupy Pacific 3SA působí majestátně, ač zase tak nezměrné nejsou - jejich prohnutý, dynamický profil působí i navzdory faktu, že jsou ve výrobě už téměř dekádu, stále poměrně svěže a elegantně. Dojem síly při pohledu zepředu ještě umocňují dva basové měniče, zabírající v ozvučnici prostor od kraje do kraje i to, jak mezi nimi trůní právě výše zmíněná koncentrická "koule". Boční plastické linky jen zdůrazňují zakřivení celé ozvučnice z pevných MDF profilů, jejíž stabilitu zajišťuje velká základna.

2017 07 18 TST Cabasse Pacific 3SA 2

Na zadní rovné stěně najdete v dolní části panel, za nímž se ukrývá modul zesilovače. Tomu samozřejmě odpovídá i přívodní napájecí zásuvka s kolébkovým vypínačem, stavová dioda a potenciometr, jímž lze bas doladit v rozsahu +/- 6 dB aby se Pacific 3SA "vešly" dle potřeby.

Základem jejich projevu je "koule" BC17, koaxiální měnič o průměru 17 cm, sestávající z bílého středobasového kruhu a v něm vložené kopulky středo-vysokotónového měniče s malým zvukovodem, tedy z ne úplně běžné kombinace reproduktorů. Cílem typického tvaru je vytvořit pulsující polokouli, kopírující tím způsob, jímž se šíří zvuk. Cabasse se chlubí, že touto jedinou koulí dokáže v souladu s principem "Prostorově koherentního systému" (jejich patentu) pokrýt frekvence od 175 do 20 000 Hz.

Dvojice basových membrán reproduktorů 21ND34 je vyrobena z odolného materiálu se strukturou včelí plástve. Měniče sdílí výkon vestavěného zesilovače s výkonem 450 Wattů.

2017 07 18 TST Cabasse Pacific 3SA 3

Cabasse Pacific 3SA zvládnou hrát i díky aktivnímu basu zahrát od 38 do 20 000 Hz (bez udané tolerance), což je na reprosoustavy s váhou 42 kg a rozměry 129 x 29 x 49 cm (v x š x h) velmi solidní psaná hodnota. Pasivní část má vysokou deklarovanou charakteristickou citlivost 91,5 dB / W / m a jmenovitou impedanci 8 ohm s přiznaným propadem ke 4 ohmům. Výhybka pak dělí práci měničům na 175 a 1 830 Hz, tedy poměrně nízko. Zajímavý je údaj o zvládnutí trvalého příkonu až 150 Watt se špičkou až o hodnotě 1 000 Watt, takže byste měli mít možnost s Pacific 3SA hudbu "pořádně tavit".

Tento populární sloup jsme poslouchali v pražském Cabasse Acoustic Center, kde je řídil set Primare PRE60 a Primare A60 a zdrojem byly soubory streamované přímo touto sestavou. K porovnání bylo celé portfolio Cabasse od vestavných reproduktorů, přes StreamBAR až třeba po vrcholné L´Ocean.

2017 07 18 TST Cabasse Pacific 3SA 4

Nutno říci, že Pacific 3SA jsme nemuseli nijak dolaďovat (ostatně na jejich vyladění v prostoru dohlížel sám pan Cabasse, takže co chtít víc?) a nechali jsme aktivní basovou sekci jak byla. Krásný charakter Hadenova kontrabasu v "Noche de Ronda" ("Nocturne" | 2001 | Universal Music | 013 611-2) zvládly Cabasse předat s tou správnou delikátností a luxusním puncem, ovšem zdaleka nejpůsobivější na jejich zvuku je ten neuvěřitelný zátah, plnost a konkrétnost již od nejnižších kmitočtů - plnost, jistota a hutnost taková, jakou by jim v běžné místnosti mohl závidět i kdejaký výrazně dražší konkurent. Basu je hodně (kdyby náhodou moc, lze ho nakonec snadno umravnit), váha a definice bere dech, je to excelentní, byť maličko na konturách měkčí bas. Vysloveně famózní je pak ten nevysychající příval energie, kterým vás Pacific 3SA zásobí, ten brutální impuls, kterým vás přikovají do sedačky a ta sytost a sebejistota, s jakou vybrouknou jeden tón za druhým a působí už skoro opravdu živým dojmem.

Koncentrická "koule" evidentně dobře funguje ve středním pásmu - hlas Renée Fleming v "Hallelujah" ("Dark Hope" | 2010 | Mercury | 2739699) byl i přes spíše průměrnou zvukovou kvalitu výtečně čistý a jasný, vytažený kupředu s takovou razancí a objemem, jak to snad ani na nahrávce není zachyceno. Charakterem nejvíc ze všeho Pacific 3SA připomínají skvěle nazvučené živé představení. Vokál byl velký, čistý, nesl se prostorem s onou již dospělou lehkostí a nádhernými detaily včetně jemných rychlých nádechů, zcela bez hrubosti, lehce srozumitelný a prostě - živý.

2017 07 18 TST Cabasse Pacific 3SA 5

Projev Pacific 3SA je výjimečně homogenní, nemáte šanci poznat přechody pásem nebo rozdíly v charakteru či energii napříč frekvencemi. Tak i nejvyšší tóny jsou opravdu energické a opravdu objemné, ladící se zbytkem celku. Činel v "Dreaming" z "Live in Berlin" od Art Ensemble of Chicago (West Wind | WW2051) zněl lehce, ale přitom šťavnatě a sladce. Pacific 3SA jsou ohromující svým entuziasmem, znělostí a plností, přitom však zvládají být "pohodlně" měkké a kultivované, prostě opět nutno říci, že dospělé.

Pokud bychom měli vypíchnout jednu jedinou konkrétní charakteristiku, v níž Pacific 3SA excelují, pak to zajisté bude dynamika - ta velkolepost, tan objem, ta volnost ve výběru poslechové hlasitosti, ta pevnost, sytost, hutnost a nevyčerpatelná energie, ten důraz a schopnost vás makrodynamikou připlácnout ke zdi a mikrodynamikou vystihnout život nástrojů, to je jednoduše skvostné. I Lisztův "Mefistofeles" z "Faustovské symfonie" (1995 | Denon | CO-78826) tak při správné hlasitosti evokuje skutečné živé představení, z něhož energie jenom tryská a u nějž jsou plné života jak tichoučké pasáže, tak velké dynamické špičky - je lhostejné, jak nahlas nebo jak složitý materiál hrajete, Pacific 3SA ustojí úplně všechno.

2017 07 18 TST Cabasse Pacific 3SA 6

Možná spíše než vysloveně dokonalým vyzobáváním detailů dosahují Pacific 3SA svého dojmu realistického života v nahrávkách svou bezprostředností. Poslech Buckinghamovy "Not too late" ("Live at the Bass Performance Hall" | 2008 | Reprise | 9362-49903-1) byl vysloveně koncertním zážitkem, stačilo zavřít oči a byli jsme prostě a jednoduše v první řadě. Nádherný, nikterak chladně analytický, ale spíše živoucně pulsující zvuk s výtečnou organizací, nadživotními proporcemi je snad možná o něco méně zaostřený než u některých rivalů podobné cenové hladiny, ale opět tu přichází do popředí život, ne studiová přísnost a dokonalost. Navíc slyšíte i všechny ruchy, šum diváků i třeba jasně plastikové trsátko na jasně kovových strunách Buckinghamovy kytary.

Reprosoustavy pak umí vykouzlit obrovský, ale opravdu obrovský prostor hudební scény, umí roztáhnout hudbu snad úplně všude okolo vás. Nástroje v "The Foggy Dew" od The Chieftains ("The Wide World Over" | 2002 | rcaVictor | 09026639172) byly excelentně oddělené, rozložené v pravolevém směru přes celou místnost, bez ohledu na pozici reprosoustav, ty jako kdyby tam nebyly a hmota ozvučnic se hudby nijak netýkala. Skvěle pak fungoval i pocit hloubky. Možná, že některé reprosoustavy nabídnou ještě přesnější lokalizaci, ale Pacific 3SA svou vášnivou reprodukcí přehluší všechny snahy cokoliv analyzovat - zbývá tu jen dojem, že tu hrají muzikanti okolo vás, byť v poněkud nadživotních proporcích.

2017 07 18 TST Cabasse Pacific 3SA 10

Veliká muzikálnost a energičnost pak vytváří zvukový koktejl, při jehož konzumaci se ztratí i kdejaká zvukařská nectnost, třeba jako u průměrně nahrané "Song to say goodbye" od Placebo ("Meds" | 2006 | 0602537175369). Ten drajv, agilita a přehledný velký přednes vás prostě strhnou, necítíte v praxi žádné dynamické ani frekvenční omezení (to snad kdybyste měli opravdu komplexní hudbu nebo opravdu velkou místnost a poslechovou vzdálenost) a můžete si poslouchat po libosti - má to rockový říz, sílu, důraz a odklepávající tempo.

Cabasse Pacific 3SA nás dostaly, proč to nepřiznat. Stojí sice spoustu peněz, ale jejich vyrovnanost, muzikálnost, univerzálnost a schopnost eliminovat díky tomu všemu svým mixem vlastností pocit reprodukovanosti (nebo chcete-li vzbudit dojem živoucnosti) hudby, to vše je téměř k nezaplacení. Pacific 3SA jsou výjimečně zábavnými, nenáročnými a neunavujícími společníky bez ohledu na to co po nich chcete. Nejsou to suší analytici, ale vášniví, neúnavní a talentovaní muzikanti. Jakkoliv jde v této cenové hladině už velkou měrou i o osobní vkus, podobně plnorozsahových, podobně dynamických a podobně muzikálních reprosoustav s tak žhavou vášní pro hudbu tu moc nebude.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi koaxiálního měniče a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 25 metrů čtverečních se středně velkými akustickými úpravami (krom koberců a podhledu i basovými pastmi a pohlcujícími panely Sonitus). Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

2017 07 18 TST Cabasse Pacific 3SA m1

Červená křivka ukazuje frekvenční odpověď bez zapnuté aktivní basové sekce a je vidět, že koncentrický měnič začíná hrát od cca 200 Hz. Černá křivka pak jasně ukazuje, že aktivní bas pomáhá prohloubit odezvu v plné síle až pod hranici 30 Hz, což je fenomenální hodnota. Zdůraznění na hranici 100 Hz je možné připsat spíše rezonanci v prostoru, podobně jako propad na 4 kHz. Velký přírůstek nad 5 000 Hz je nicméně vlastností reprosoustav. Celkově ale v pásmu 30 - cca 10 000 Hz hrají s excelentní vyrovnaností.

2017 07 18 TST Cabasse Pacific 3SA m2

Impedanční křivka (červená) ani elektrická fáze (černá) nejsou pod hranicí 200 Hz relevantní (filtr aktivní sekce), jinak jsou ale parametry spořádané a poklidné, není tu vidět žádná záludnost, pokud umí váš zesilovat udržet kontrolu při 4 ohmové zátěži.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 365 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ mohutný a dynamický přednes

+ spousta energie a drajv "jako kráva"

+ lehké na dosažení optimální "rovné" odezvy v místnosti

+ až nečekaně šťavnaté a muzikální

+ výtečné podání prostoru

ZÁPORY

- tady není mnoho co kritizovat, pokud pro ně máte dost prostoru

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Cabasse Acoustic Center | www.cabasse.cz 

PRODÁVÁ: Voice Audio | www.voice-audio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies