2018 12 21 TST CustomWorks DAC 1 NG 1

Český výrobce elektroniky CustomWorks nabízí už od roku 2009 ve svém katalogu D/A převodníky, předzesilovače a koncové stupně a to za řekněme "lidské" ceny a má i svou high-endovou odnož jménem SP Audio. V portfoliu CustomWorks jsou pak krom hotových komponentů k dispozici i sady pro "koníčkáře", tedy součástky, z nichž si svou vysněnou hračku můžete postavit sami. Nejnovějším přírůstkem do nabídky D/A převodníků je model DAC 1 NG.

Jde o velmi štíhlý komponent vizuálně jednoduchého střihu, s čelním panelem osazeným pěkným OLED displejem, po jehož levé straně se nachází spínací tlačítko a po straně pravé klasický pětitlačítkový kříž pro volbu všech provozních nastavení - přístroj lze ale řídit i dálkovým ovládáním. Naprostou jednoduchost trochu oživuje bílá linka a nápisy, táhnoucí se horizontálně přes celou šířku komponentu.

Ty jsou mimochodem klasické - se šířkou 45 cm a hloubkou 28 cm váš jistě DAC 1 NG nezaskočí, snad jen hloubka pouhých 4,5 cm je mile a netypicky skladná. O váze se výrobce nezmiňuje.

2018 12 21 TST CustomWorks DAC 1 NG 2

Zadní strana převodníku je vybavená klasickou zásuvkou s kolébkovým spínačem, čtveřicí vstupů a dvojicí výstupů, vše by mělo stačit pro pokrytí všech běžných potřeb. Digitální vstupy zahrnují jeden BNC, jeden koaxiální, jeden optický a jeden galvanicky izolovaný asynchronní USB B konektor. Analogové výstupy pak nabízí jak podobu nesymetrických cinchů, tak symetrickou XLR formu - za tu si ale připlatíte 2 000,- Kč (jde o samostatné buffery s diskrétními součástkami). Je tu i vstup a výstup napěťové spouště, díky čemuž lze DAC spouštět při zapnutí celé sestavy nebo naopak jím spouštět další komponenty.

Při pohledu do hlubin přístroje najdete až překvapivé množství součástek a to ještě pěkně pečlivě rozdělených na několika deskách plošných spojů pro minimalizaci vzájemného ovlivňování.

Základem je malý transformátor na EI jádře, je tu celkem 9 napěťových regulátorů, z nichž 5 je určeno citlivým obvodům kolem převodníku samého.

2018 12 21 TST CustomWorks DAC 1 NG 3

Mozkem je pak čip Asahi Kasei AK4495S - čip podporuje PCM signál s rozlišením až 32 bit / 384 kHz a DSD až do standardu DSD128, oboje pochopitelně jen přes USB port, ostatní vstupy mají běžný limit 24 bit / 192 kHz. Načtený digitální signál putuje na "vyčištění" do SRC obvodu AK4137, který data upsampluje a přečasuje, čímž by měl efektivně redukovat jitter.

Díky přítomnosti OLED displeje je tu možnost volit jeden z přednastavených digitálních filtrů ve výše zmíněném čipu, čímž si můžete lehce "doladit" výsledné zvukové podání.

Dalším parametrem, o němž se výrobce zmiňuje, je celkové harmonické zkreslení menší než 0,0004% (1 kHz, -1 dBFS) a na webových stránkách produktu si snadno dohledáte širokou řadu konkrétních měření.

2018 12 21 TST CustomWorks DAC 1 NG 6

Převodník DAC 1 NG jsme poslouchali v rámci standardních redakčních sestav - převodník tak hrál s OPPO UDP-205 a Norma Revo IPA-140 přes Harbeth Monitor 30, hrál místo Teac NT-503 s koncákem Emotiva XPA-DR2 (protože regulace hlasitosti funguje slušně) spolu Fischer&Fischer SN-70 nebo také s Cambridge CXC a Cambridge CXA80, opět spolu s Fischer&Fischer. Hráli jsme také ještě s Grandinote Shinai nebo třeba setem Naim Nait XS / Naim FlatCap XS / Naim NAP 250, oboje přes Harbeth Monitor 30. Zkoušeli jsme i kombinaci s aktivními Acoustic Energy AE1 Active. O použitých kabelech, filtrech a dalším příslušenství se dozvíte více v pravém sloupci -->.

Rytmická basová linka v "Riders on the Storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) nebyla v podání DAC 1 NG žádnou objemovou exhibicí, přístroj se drží realistického, na zem posazeného zvuku, přesného, leč snad lehce technicistního. Pocit hloubky a hutnosti basů je lepší, než byste za podobné peníze čekali, zvuk by snad mohl být maličko šťavnatější, ale zato rytmus mu neschází, stejně jako slušná porce energie. Už každopádně začínáte mít takový ten pocit pružnosti basy, značící dospělé hi-fi.

2018 12 21 TST CustomWorks DAC 1 NG 7

Spíše přesnost a kontrolu, spíše než tělesnost a šťavnatost najdete ve zvuku DAC 1 NG - platí to i pro střední pásmo. Hlasy Carrerase, Dominga a Pavarottiho v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) byly spíše lehce utažené, ale slušně pevné, neokázale solidní, dobře čitelné a oddělené. Rozhodně oceníte, jak realisticky, bez příkras (byť možná až maličko sušeji) převodník hlasy prezentuje, jak rozkrývá velmi slušné množství detailů a jak se všechno, zdá se, snaží zapadnout přesně tam, kde to má být. Není to až tak vášnivý, jako spíše až studiově informativní, přímočarý zvuk, ale neutrální nestrannost je vlastně z pohledu ideálů high fidelity správně.

Také na lince činelu v "Take Five" Davea Brubecka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) bylo cítit, že převodník má pěkně otevřený, transparentní zvuk - činel tak zněl jasně, po všech stránkách tak akorát. Sice tu ještě nejsou takové ty delikátní dozvuky a úplně jemnůstky, podtrhující autentičnost zážitku, ale je to už opravdu dobré hi-fi s konkrétními, pevnými a dobře separovanými tóny. Opět, není to takový ten muzikální, harmonický a barevný zvuk, ale ono celkově lehce techničtější podání není únavné či otravné ani při dlouhém poslechu.

2018 12 21 TST CustomWorks DAC 1 NG 8

Dynamické špičky ve "Voodoo Child" v podání Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) měly velmi solidní kontrolu a spořádanost, celkově byl zvuk ale možná až trošičku moc utažený, jen o stupínek - tam, kde byste čekali takový ten velký nádech a razanci, tam zůstává vše hlavně kontrolované. Na druhou stranu, všechno je až překvapivě konkrétní, zahrané bez stresu a nucenosti, pěkně samozřejmé a čisté, přehledné a v konečném součtu vlastně opět příkladně věrné nahrávce a neutrální.

Takový charakter pak pomáhá dostat se už do opravdu pěkné hloubky, třeba v Claptonově "Before You Accuse Me" ("MTV Unplugged" | 2013 | Reprise | 8122796367) cítíte, jak převodník signál skutečně precizně zpracovává a kontroluje, jak pracuje bez okázalosti, bez efektů a bez přehánění, ale o to svědomitěji. Nemáte pocit, že se vám na hlavu sypou myriády detailů, nic se uměle nezdůrazňuje, zvuk je disciplinovaný, byť jak už bylo napsáno, možná v konečném důsledku maličko sušší. Všechno má ale hlavu a patu, cítíte konkrétnost a hudební celek už je opravdu dobře propracovaný, je to velmi solidní hi-fi úroveň.

2018 12 21 TST CustomWorks DAC 1 NG 5

Pevný a soustředěný zvuk s dobrou kontrolou funguje i z pohledu podání hudební scény - ta celková pevnost a utaženost dává dohromady pečlivý stereo obraz. V "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) byly nástroje velmi pěkně lokalizované a oddělené, s citelnou fixací scény mezi reprosoustavami, všechno působilo takovým tím utaženým, zařezávajícím dojmem - byť ne přímo holograficky, tak rozhodně pečlivě a na danou třídu velmi jistě.

Přes vší autentičnost a věrnost signálu ale není naštěstí DAC 1 NG studeným a sterilně technicistním strojem, protože třeba u Cashovy "Ain´t No Grave" ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402) tu úplnou syrovost nahrávky přeci jen trochu zkultivoval a zjemnil. Ne příliš; stále víte, že "sypající" kovové zvuky jsou přeci jen trochu řízné, ale vlastně to není - snad díky celkové nevtíravosti a klidnosti - otravující. Neočekávejte od DAC 1 NG nějaký "hezký" přednes, drží se zjevně v co největší míře nestrannosti.

2018 12 21 TST CustomWorks DAC 1 NG 9

D/A převodník DAC 1 NG od mladé české značky CustomWorks si na nic nehraje a je to už od pohledu na maximální výkon za danou cenu zaměřený produkt. Jeho trochu obyčejná estetika skrývá solidní výbavu i solidní možnosti - zejména fakt, že lze připojit buď přímo aktivní reprosoustavy nebo koncový stupeň a vytvořit tak minimalistický systém, může být pro leckoho atraktivním bonusem. Ale i pokud vás zajímá jen zvuk samotný, tak nepřijdete u DAC 1 NG zkrátka. Je to prostě solidní hi-fi s velkým důrazem na nestrannost - ničeho není moc, ničeho není málo, nic nepřebývá, nic neschází, je to velmi vyrovnaný, velmi solidně čistý i detailní zvuk, který snad jen právě na vše zmíněné klade větší důraz, než na celkovou vášeň a emotivnost přednesu. Čistě objektivně si ale můžete postesknout snad jen nad až poněkud příliš účelným provedením převodníku - vše ostatní se, zdá se, blíží základní ideji high fidelity tak moc, jak to jen cenová úroveň dovoluje (a že toho z logických ekonomických důvodů dovoluje výrazně více, než toho najdete u produktů masověji vyráběných značek).

Kč 26 400,- - OLED displej + dálkové ovládání

Kč 2 000,- - příplatek za symetrické XLR výstupy

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výtečné hi-fi nad standardy masové produkce

+ dobrý výběr konektivity

+ čistý a detailní zvuk

+ regulace hlasitosti

+ možnost výběru filtru (byť nemá dramatické zvukové dopady)

ZÁPORY

- estetika je až příliš účelná

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: CustomWorks | www.customworks.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies