2017 11 28 TST Acoustic Energy AE1 Active 1

Anglickou značku Acoustic Energy už byste patrně mohli označit za tradičního výrobce - jejich cesta začala před přesně 30 lety na západě Londýna a úspěšně, byť o kousek dál "na venkov" pokračuje dodnes. Krom tradiční škály pasivních modelů se v jejich katalogu objevuje také jeden aktivní model - jde o kompaktní regálové reprosoustavy AE1, které ale nejsou tak úplně tradičním "lifestyle" produktem, jako tomu často u "aktivů" bývá.

Ozvučnice AE1 Active jsou malé, ale velmi pěkně zpracované, zvláště v dýhovaném provedení pod hlubokým, elegantním lakem (však si za toto pěkné provedení také něco připlatíte). Díky rozměrům 30 x 18,5 x 25 cm (v x š x h) jsou snadno skladné třeba i pro použití u stolu, jejich váha 7 kg odpovídá na dotek i poklep důvěryhodné stavbě. Ozvučnice je pochopitelně vyrobená z MDF profilů.

Při pohledu zepředu byste ani nepoznali, že se jedná o aktivní reprosoustavy, vidět je jen klasická dvoupásmovka s jedním výškáčem a středobasáčkem. To pohled zezadu rozhodně napoví víc. Jednak je to štěrbinový bassreflex v horní části, jeho nátrubek je vyrobený z pevného plastiku - tím si AE1 Active celkem jasně říkají o dostatek místa od zadní stěny a skutečně lze i přes jejich kompaktnost doporučit alespoň metr.

2017 11 28 TST Acoustic Energy AE1 Active 2

Dalším výrazným prvkem zadní strany je pak pochopitelně kovová deska, na jejích vnitřní straně je přimontována elektronika. V dolní části je klasická napájecí zásuvka s kolébkovým vypínačem, v horní části pak vstupní konektory - jsou tu paralelně zapojený symetrický XLR vstup s nesymetrickým cinchem.

Co je pak rozhodně zajímavé, to jsou tři další otočné ovladače - tím největším se reguluje obecná úroveň hlasitosti (AE1 Active sice mají jen koncové stupně, cílem této regulace je vyrovnat například rozdíl hlasitostí při nestejně daleko umístěných kanálech apod.), dvěma plochými knoflíky pak provádíte korekce průběhu basového a vysokotónového reproduktoru - u obou v rozsahu +/- 2 dB. Korekcemi celkem dobře doladíte reakci reprosoustav na akustiku prostoru - blízko u zadní zdi uberete basy, daleko ve volném prostoru třeba i přidáte, v nezatlumené místnosti výšek uberete, v přetlumené zase můžete zvuk trochu oživit.

2017 11 28 TST Acoustic Energy AE1 Active 3

Dvoupásmové AE1 Active jsou osazeny vlastní kopulkou AE, vyrobenou z hliníku a vsazenou do zvukovodu, jehož cílem je podpořit šířku jeho vyzařování. Středy a basy vyzařuje klasicky působící kónus z hliníku s keramickým povrchem. Průměr membrány je 12,5 cm.

"Aktivita" těchto reprosoustav spočívá v instalaci dvou zesilovacích modulů v každém kanálu - jde o plně analogové zesilovače, dodávající ve třídě A/B solidních 50 Wattů. Dělbu pásem zajišťuje výhybka 4. řádu. Acoustic Energy AE1 Active nabízí frekvenční rozsah 40 - 25 000 Hz v poměrně široké toleranci +/- 6 dB.

AE1 Active jsme měli možnost poslouchat ve společnosti OPPO UDP-205 a jeho regulovaných symetrických výstupů, také přes regulované výstupy ASUS Xonar Essence One MUSES MKII a hlavně Copland DAC 215, jehož příjemný charakter s AE1 Active dobře fungoval. Napájeno a propojeno bylo vždy kabely ZenSati Authentica. Pouze z Coplandu a z pre-out Cambridge CXA80 jsme použili klasické cinchové kabely TelluriumQ Black. Další výbavu najdete popsanou v pravém sloupci -->.

2017 11 28 TST Acoustic Energy AE1 Active 4

Aktivní reprosoustavy mají velikou výhodu v podobě nejkratších možných signálových drah i možnosti sladit optimálně vlastnosti vestavěné zesilovací elektroniky a použitých měničů. I proto často aktivní řešení dosahuje efektních výsledků, zřetelných třeba v oblasti kontroly a hloubky basů - a pokud to neplatí úplně obecně, tak v případě AE1 Active určitě ano. Jejich průměrná velikost i průměrná plocha membrány jim nebrání vyzářit basovou linku v "Prism" Charlieho Hadena ("American Dreams" | 2002 | Verve | 064 096-2) s pocitem veliké energie a hloubky. Zejména když je postavíte tak 30 - 50 cm od zadní stěny a tak 1,5 metru od sebe, jejich údernost se neomezuje jen na vyšší bas (který je s ohledem na kategorii excelentně konturovaný a hlavně neuvěřitelně důrazný a výbušný), ale AE1 Active si dokážou sáhnout i níž. Každé brnknutí je dramatické, nadupané a schopné dát vám hutnost tónu pocítit se řádnou fyzickou působivostí.

Kontrola a přesnost podání jako celku krásně otevře a udrží čisté i střední pásmo. AE1 Active pracují velmi soustředěně, reagují na signál velice rychle a umí být velmi solidně transparentní. A cappella verzi "Ain´t No Sunshine" v podání slovenských Fragile ("Next Level" | 2010 | QStudio | 1617-002-2) AE1 Active podaly řádně našlápnutě, s hlasy živými, rychle a hodně, hodně energicky podanými, s citelnými těly a barevnou věrností. Zvuk byl čistý a perfektně kontrolovaný, autenticita AE1 Active vám s klidem sdělí i to, jak řízně jsou tu nahrané sykavky, ale je to podané věcně a čistě, takže vás skřípnutí sykavky ani při vyšší hlasitosti nevytahá za uši.

2017 11 28 TST Acoustic Energy AE1 Active 6

Výšek v "Coal" Michaela Penna ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) bylo objemově akorát, až možná o dýchnutí více, cinknutí do činelu i tamburíny se rozzáří s lehkostí, čistě a s přirozeným kovovým charakterem. Poctivý výkon zesilovače pro malý měnič zajišťuje víc než dostatečnou energii, každý tón doslova exploduje a je slyšet i průběh jeho doznívání. Zvuk jde s lehkostí a nekomplikovaností, i tady je cítit, s jakou autoritou AE1 Active všechno dění řídí.

Tím nejvýraznějším benefitem aktivní koncepce se u AE1 Active zdá být jejich dynamika - ani v dramatické "Signal to noise" Petera Gabriela ("Miss" | 2003 | Realworld | 07243 595237 2 9) jim nedocházela energie a gradující pasáž přímo pulsovala důrazem a pumpovala energii do prostoru. Samozřejmě, že AE1 Active nejsou určeny pro ozvučení velikých prostor a se čtvercem vzdálenosti jejich důraz pochopitelně značně ochabuje - pro menší prostory nebo ještě lépe pro poslech z relativní blízkosti budete ale přívalem drajvu a šťávy ohromeni.

2017 11 28 TST Acoustic Energy AE1 Active 7

Pevný a čistý zvuk s výtečnou kontrolou odhaluje také solidní množství detailů - prokreslení "Dans Ma Rue" od Zaz ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) bylo pro danou kategorii příkladné, zaměřit se na jednotlivé detaily, drobné zvuky a jemné nuance je snadné. AE1 Active umí poskládat zvuk s jistotou a nadhledem, zvuk je pevný, konkrétní a "přímý".

Stejně tak podání prostoru v "Theatrum Universi" Oskara Rózsy ("Under My Spell" | 2009 | Pavián Records | PM0042-2) bylo naprosto "nekomplikované". AE1 Active dokázaly s klidem odprezentovat nejen pravolevý prostor nahrávky a lokalizovat nástroje s velice solidní jistotou, ale také hloubka byla jasná a konkrétně načrtnutá. Opět je tu podmínkou řádně ustavit ozvučnice v prostoru - zvládnou být relativně daleko od sebe, celkem jim to sluší v již zmíněném odstupu 30 - 50 cm od zadní zdi a pokud nebudete sedět dál než 2 metry, hudba bude v prostoru jednoduše trojdimenzionální.

2017 11 28 TST Acoustic Energy AE1 Active 8

Acoustic Energy AE1 Active to umí řádně rozbalit, jejich pulsující rytmika, důraz a až přebytek energie nakopnou jakoukoliv skladbu. I romantická "Please read the letter" Roberta Planta a Alison Krauss ("Raising Sand" | 2007 | Decca | 475 9382) měla drajv, plynula kupředu jako bystřina a kopák měl ten správný fyzický tepající důraz. I tady se dozvíte něco o limitech nahrávky, ani tady ale upřímnost a poukázání na chybky nepřebije tu strhující zábavnost a naléhavost.

Aktivní hi-fi se zdá být čím dál platnějším směrem budoucího domácího poslechu (a vlastně je to dobře) a aktivní řešení jsou čím dál dostupnější. Malé AE1 Active britských Acoustic Energy jsou chytlavé, šťavnaté, naléhavé a upřímně "přímé", ač kultivované reprosoustavy, které nabízí z malého prostoru hodně zvuku. Jestliže tak nechcete trávit čas hledáním optimálního párování reprosoustav a elektroniky, případně chcete ušetřit prostor nebo jednoduše toužíte po tom přívalu energie, který tyhle reprosoustavy snadno napumpují do místnosti, pak stačí jen vybrat vhodný zdroj signálu a hrát. Dravost a nadšení, s nimiž se AE1 Active do reprodukce čehokoli vrhají, je vskutku zábavná... Lepší doporučení, než že testovaný pár již neputoval zpátky k dovozci, ale zůstal v redakci, dát neumíme.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 11 28 TST Acoustic Energy AE1 Active m1

AE1 Active nastoupí naplno někde mezi 60 - 70 Hz, přisuňte je blíže ke zdi a nebo aplikujte korekci basového pásma a objevíte sílu až někam k 50 Hz. Na naměřené křivce je vidět lehké akcenty na vyšších basech, tvořící dojem plnějšího zvuku, než by odpovídalo velikosti ozvučnic a plochám měničů. Trošku silnější výšky od cca 1 000 Hz pak zase stojí za pocitem jasnější, čitelné reprodukce. Vzhledem k možnostem regulovat jak spodní, tak nejvyšší pásmo, s trochou hraní by jistě šlo dosáhnout i "rovné" křivky. I takto v základním nastavení ve volném prostoru je ale výkon slušně vyrovnaný s ohledem na cenové pásmo.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 41 990,- - cherry

Kč 37 990,- - piano black, bílá

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vypadají skvěle

+ zblízka autorita až do nižších basů

+ dynamika a kontrola

+ velmi živá a přesto nepodbízivá reprodukce

+ víc než solidní čistota

ZÁPORY

- prakticky nic

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies