2017 11 14 tst copland dac 215 1

Dánská značka Copland, obohacující svět hi-fi od poloviny 80. let, prožívá v tuto chvíli jakýsi lehký přerod, kdy má katalog minimum produktů a jako kdyby jej výrobce skládal celý znovu. Jednou z prvních vlaštovek tohoto znovuzrození je kompaktní D/A převodník / předzesilovač / sluchátkový zesilovač DAC 215, osazený - tak jak se na Copland sluší a patří - sadou hřejivých elektronek.

DAC 215 se u vás objeví ve slušivém kompaktním kabátku (3,8 kg při šířce 20 cm, hloubce 28 cm a výšce 11,5 cm) s výtečným zpracováním - obvody, čelní a zadní stěna jsou v jednom celku a jsou vsunuté do hliníkového "obalu", vybaveného čtveřicí antivibračních nožek. Na každém detailu je cítit, že mechanické obrobení je prvotřídní, čisté a účelné.

Křivky přístroje jsou seversky jednoduché, nejvýraznějším prvkem je vodorovná mřížka, skrze níž sálá rudá barva od elektronek, nacházejících se přímo za čelní stěnou. Ve spodní třetině předku jsou potom dva mohutné ovladače, jeden volící poslechovou úroveň a jeden přepínající aktivní vstupy. Mezi nimi šest maličkých diod ukazuje formu vstupního signálu. V pravé části je spínací tlačítko, v levé 6,3 mm výstup na sluchátka a průhledná dvoupolohová páčka (v jedné poloze svítící červeně a v druhé zeleně - v jedné je DAC 215 jen a pouze D/A převodník, v druhé nabízí i zesílení pro sluchátka).

2017 11 14 tst copland dac 215 2

Vzadu objevíte vzorně a čistě rozložené konektorové pole - vlevo napájecí zásuvku, zhruba uprostřed USB port pro spojení s počítačem, dva optické a jeden koaxiální digitální vstup. Velmi příjemné je, že přístroj je vybavený i jedním párem cinchů pro vstupní analogový signál, takže DAC 215 poslouží i jako skutečné centrum poslechové sestavy (byť to bez dálkového ovladače má své limity). Signál ven vyvádějí dva páry analogových cinchů - linkový a variabilní, univerzálnost Copland DAC 215 je tedy vysoká.

Vnitřní konstrukce je pak poctivá, citlivé části jsou oddělené přepážkami, toroidní transformátor a napájecí zdroj odděluje dokonce poměrně tlustá stěna. Obvody působí velmi promyšleně a organizovaně, vše má řád a smysl.

2017 11 14 tst copland dac 215 3

Modul D/A převodníku stojí na prověřeném čipu ESS Sabre ES9018 Reference v "quad-mono" zapojení, neboli osmikanálový převodník používá čtyři své kanály pro levý a čtyři pro pravý kanál signálu pro vyšší přesnost a čistotu. Část s analogovými filtry vychází konstrukčně z firemních CD přehrávačů a je složená z diskrétních součástek. Elektronková část pracuje výhradně pro sluchátkový výstup, analogovou regulaci hlasitosti stejně jako předzesilovač lze v obvodech obejít již zmíněným přepínačem.

Asynchronní USB vstup poskytuje rozlišení až 32 bit / 384 kHz pro PCM signál a zpracuje i DSD128. USB je připojeno přímo do čipu D/A převodníku, rušivou napájecí linku z počítače přerušují digitální izolátory a pro napájení se pak využívá vlastní vinutí na transformátoru. Ostatní digitální vstupy jsou limitovány na 24 bit / 192 kHz.

2017 11 14 tst copland dac 215 4

Sluchátkový zesilovač využívá elektronek ECC88 a dokáže dodat až 8,5 V rms. Odstup signálu a šumu 90 dB je slušný, stejně jako celkové harmonické zkreslení pod 0,02%. Zisk zesilovače je 10 dB a frekvenční odezva 20 - 100 000 Hz (+/- 0,5 dB) je výtečná.

Výstup D/A převodníku pak má vysloveně výtečné parametry - odstup signálu a šumu 120 dB je v dané kategorii výborný, frekvenční odezva 20 - 20 000 Hz se vejde do uzounké tolerance +/- 0,2 dB a celkové harmonické zkreslení nepřekračuje dle specifikací 0,004%.

2017 11 14 tst copland dac 215 5

Copland DAC 215 jsem poslouchali jak v roli čistého D/A převodníku (v porovnání s OPPO UDP-205 nebo ASUS Xonar Essence One MUSES MKII), tak v roli předzesilovače (třeba pro Acoustic Energy AE1 Active nebo pro Naim NAP 250) a sluchátkového zesilovače (pro porovnání se zmíněným ASUSem nebo třeba Apogee Groove a Chord Mojo) se Sennheiser HD 26 Pro (a dalšími...). O dalších součástech testovací výbavy více v pravém sloupci -->.

Už od prvních taktů "Spiritual" Charlieho Hadena ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) bylo jasné, že převodník má ve všech svých rolích stejný charakter - působivě muzikální charakter. Zrovna v této skladbě byl nádherně vřelý kontrabas mohutný, nádherně broukající a plný, nesmírně kultivovaný, neošizený v hloubce a tuhý, autoritativní ve své prezentaci. Tady se nenosí žádná cudná opatrnost, každé brnknutí struny rozkvete do nebývalého objemu, hloubky i sytosti s emotivní radostí. Tón pak zůstává poddajně měkký, ale cítíte za ním spoustu síly a kontrolu, váhu, šťavnatost a fyzicky citelný impuls. Zejména přes sluchátka je autorita opravdu vynikající.

2017 11 14 tst copland dac 215 6

Podobně "šmrncovní", šťavnaté a bohaté bylo i podání vokálu Madeleine Peyroux v "Dance me to the end of love" ("Careless Love" | 2004 | Rounder | 0602498235836). Elektronky v signálové cestě vokálu dodají trošičku toho pohodového tepla, ale nijak výrazně neovlivňují vkusně realistické tonální vyvážení, řádná porce energie, která z hudby sálá, pak spolehlivě přiváže vaši pozornost. Střední pásmo je také velice čisté, velmi plné a jen maliličko políbené sametovou hebkostí. Hlas mnohem spíše než k éterické křehkosti inklinuje k robustní tělesnosti, akustické nástroje ostatně také. Coplandu se pak navíc daří vzbudit zdání celkové soudržnosti hudebního dění.

Ani na nejvyšších tónech neztrácí DAC 215 svou laskavou tvář, svou velikost a objemnost, podtrženou jen dotekem hedvábí a tepla elektronek. Přestože vibrafon v "Ralph´s New Blues" od The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530) byl výrazný, velice jasný a zvonivě odvážný, aniž by ale neproporčně trčel z celku. Na to, že jsou v Coplandu elektronky a ctí právě spíše trošku teplejší a plnější vyznění, zvuk byl svižnější než by člověk čekal a vznik tónu je opravdu výtečně kontrolovaný. I díky tomu jsou činely velmi solidně separované.

2017 11 14 tst copland dac 215 7

K již zmíněné autoritativnosti a plnosti bychom mohli jmenovat ještě talent pro vystižení dramatičnosti skladeb - třeba špičky v McLaughlinově "Thieves and Poets (Part 2)" ("Thieves and Poets" | 2003 | Glenray | 0602498010754) zvládl přístroj pevnou rukou a dynamika je - prostě to nejde jinak nazvat - dramatická. Kombinace sebejisté prezentace, plnosti a hutnosti od spodu pocitově rozhýbává masu zvuku, špička je pak ale podaná dost rychle, aby měla údernost a kontrola je dost dobrá, aby se ani v komplexním okamžiku hudba "nerozpadla".

Co do rozlišení funguje Copland DAC 215 už velice dobře, zejména s ohledem na svou cenovku - v "Min Módir" od Eivor ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) se ukázal neanayltický přístup převodníku, který přesto dokáže velmi přesvědčivě udržet přehlednost a nechá vás vychutnat si přirozeně působící nádechy nebo zvuky v pozadí. Nic se nezdá být přitlačené, vše je dobře poskládané a nenásilně organizované. Skvělé je, že čitelnost je stejně dobrá už při opravdu nízké poslechové hladině, přístroj má už high-endově působící schopnost udržet ve zvuku pořádek.

2017 11 14 tst copland dac 215 8

I prostor hudební scény v "Roxanne" ze Stingovy "Symphonicities" (2010 | Deutsche Grammophon | 274 2537) byl velmi pěkně poskládaný - ona nenásilná přirozenost s lehkým přídechem "hezkosti" tu rozvinula solidně širokou pravolevou scénu se solidním oddělením nástrojů, je tu vzduch a pocit celkové spojitosti a ačkoliv instrumenty mají měkčí okraje, je lokalizace bezproblémová. I při sluchátkovém poslechu je prostor po pravolevé ose velmi přehledně vykreslený.

Nejsilnějším argumentem proč byste měli Copland DAC 215 vyzkoušet je nicméně rozhodně jeho pohodová (a napříč žánry poplatná) schopnost podat hudbu prostě tak hezky, že si její poslech užíváte, jedno jestli potichu nebo nahlas, jedno jestli přes sluchátka "napřímo" nebo jen když je DAC 215 součástí širší sestavy. Všude dokáže totiž "protlačit" svůj muzikální charakter, svou plnost a vstřícnost a tak třeba v "Please read the letter" Roberta Planta a Alison Krauss ("Raising Sand" | 2007 | Decca | 475 9382) je spousta a spousta rozkvétajících emocí, je to vysloveně hezká, radostná a kultivovaná reprodukce, která má ale v pozadí kontrolu, sílu a přirozenou tonalitu.

2017 11 14 tst copland dac 215 10

Kompaktní dánský D/A převodník (protože tím je hlavně) Copland DAC 215 je povedený stroj - jednak má solidní výbavu, jednak je moc pěkně udělaný a jednak zajímavě vypadá, hlavně však nabízí parádní sluchátkový zesilovač / převodník s nádherně vřelým a přirozeným zvukem, s bohatým, měkce muzikálním a přitom autoritativním, čistým a dynamickým přednesem. Je to i vcelku férový předzesilovač s příjemnou možností využít i analogový vstup, byť jeho reálné nasazení v hlavním systému trochu komplikuje absence pohodlného dálkového ovládání. Nakonec ale přes všechny vlastnosti ve vzduchu zůstane jen jediný dojem - pohoda a radost, s jakou lze Copland poslouchat zcela bez únavy hodiny a hodiny napříč žánry i hlasitostmi. Je to krásný malý stroj s darem velké muzikálnosti.

Kč 51 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ plnost a bohatá barevnost

+ rytmičnost

+ podpora formátů

+ příjemná kombinace funkcí

+ velmi plynulá regulace hlasitosti

ZÁPORY

- komfort omezuje absence dálkového ovládání

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies