Soulone v EU

Společnost IAD GmbH rozšiřuje své produktové portfolio o zařízení od mladého japonského high-endového výrobce Soulnote. Název mluví za vše: na základě dlouholetých zkušeností s vývojem vysoce kvalitních audio komponentů si vývojový tým Soulnote zakládá spíše na hudebním zvuku než na technických datech. Výsledkem jsou nové konstrukční přístupy, například převodníky D/A bez převzorkování a obvody zesilovačů bez záporné zpětné vazby.

Přestože je japonský výrobce Soulnote mladou společností, mohou se jeho vývojoví inženýři ohlédnout za úspěšnou hi-fi historií: Mateřskou společnost CSR Inc založili v roce 2004 bývalí zaměstnanci tradiční společnosti Marantz. Hlavní vývojář Hideki Kato pracoval pro renomované japonské hi-fi giganty již od 80. let. Již tehdy vždy pochyboval o tom, zda naměřené hodnoty skutečně odpovídají nárokům na kvalitní reprodukční systém. Výsledky těchto úvah vedly k řadě nových revolučních konstrukčních přístupů, které jsou poprvé plně implementovány v produktech Soulnote.

Během své dlouholeté vývojové práce Hideki Kato opakovaně zjistil, že zlepšení obvykle měřených technických údajů málokdy vedlo k většímu zvukovému požitku ve smyslu hmatatelné muzikálnosti. Na základě nesčetných výzkumů a poslechových testů se ukázalo, že nepřesnosti v časování, ačkoli se měří jen zřídka, mají významný vliv na přesnost a emocionalitu reprodukce. Současné komponenty Soulnote jsou proto založeny na technologiích, jako jsou digitálně-analogové převodníky bez převzorkování a bezzpětnovazební non-NFB zesilovače, které díky svému vynikajícímu časování umožňují zcela nový poslechový zážitek vyznačující se vysokou emocionalitou a fascinující prostorovostí.

Aby dosáhli zlepšení hudebnosti v oblasti digitálně-analogové konverze, museli vývojáři Soulnote zpochybnit standardy. Ukázalo se, že hlavní příčinou časově nepřesného vzorkování je proces převzorkování, při kterém se mezi dvěma vzorky interpolují dodatečné hodnoty, které v původním signálu nebyly. Převzorkování umožňuje použití levnějších digitálních filtračních stupňů, a proto se stalo kvazi-standardem pro digitálně-analogové převodníky už jen z cenových důvodů. Digitální filtry však vytvářejí nepříjemné předzvukové jevy, které rozmazávají impulsy, a jsou tak hlavní příčinou notoricky známého ostrého zvuku mnoha digitálních komponent. Proto všechny digitální komponenty Soulnote používají inovativní převodníky NOS, které se obejdou zcela bez převzorkování.

V oblasti technologie analogových zesilovačů museli inženýři společnosti Soulnote opustit i tradiční cesty, aby dosáhli slyšitelného zlepšení zvuku. Za příčinu často vyčerpávající a nepříliš muzikální reprodukce byl označen obvod záporné zpětné vazby. Tato technologie, která se používá již od 30. let 20. století, porovnává výstupní signál se vstupním signálem a eliminuje případné rozdíly, čímž optimalizuje staticky měřitelné zkreslení. Jak však vývojáři Soulnote zjistili, příslovečný ďábel detailů spočívá v časovém chování: Zatímco v basovém pásmu pracuje korekční obvod prakticky bez zpoždění, při vyšších frekvencích jsou zpoždění jednotlivých zesilovacích stupňů stále znatelnější. Výsledkem jsou časové nepřesnosti a nová zkreslení, která vedou k únavnému zvukovému obrazu kvůli složitým spektrům tónů. Integrované zesilovače a výkonové zesilovače Soulnote se obejdou zcela bez negativní zpětné vazby a vynikají bujnou muzikálností a zvukovým obrazem, který neunavuje ani při velmi dlouhém provozu.

Sortiment produktů Soulnote, který bude brzy k dostání v Německu, pokrývá kompletní spektrum moderní hi-fi elektroniky, od předzesilovačů a integrovaných zesilovačů až po gramofonové předzesilovače a D/A převodníky. Vlajkový model převodníku D-3 se obejde bez interního generátoru hodin a spoléhá na externí vysoce přesný generátor hodin X-03. S gramofonovými předzesilovači E-1 a E-2 Soulnote také působivě dokazuje, že i u starého dobrého vinylu je prostor pro inovativní technologie. E-2 je jedním z prvních zařízení na světě, které kromě MC/MM podporuje přímé připojení průkopnických fotoelektrických přenosek společnosti DS Audio.

Pro společnost IAD GmbH je zařazení Soulnote do jejího produktového portfolia dalším důsledným krokem na zvolené cestě k nekompromisním high-endovým komponentům, které vyčnívají z davu díky svému "něčemu". Thomas Henke, generální ředitel společnosti IAD, vysvětluje: "Vysoce kvalitní převodníky Soulnote přesvědčují zejména inovativními konstrukčními přístupy a vynikajícími zvukovými vlastnostmi, s nimiž se bude muset konkurence poměřovat. Ale také analogové novinky tohoto specializovaného týmu vynikají mimořádnou muzikálností a dokonale tak zapadají do portfolia IAD. Těšíme se, že se společností Soulnote budeme moci vytvořit novou hvězdu na HiFi nebi."

Dostupnost, ceny a německé webové stránky
Produkty Soulnote budou brzy k dispozici prostřednictvím distribuce společnosti IAD GmbH v Německu, Rakousku, Švýcarsku a BeNeLuxu a již nyní je lze předobjednat. Tři produktové řady Series 1, Series 2 a Series 3 se vyrábějí v Japonsku a jsou k dispozici ve stříbrné a černé barvě. Doporučené maloobchodní ceny jednotlivých produktů včetně DPH se pohybují od 3 590,00 eur do 21 990,00 eur.

Všechny modely s individuálními cenami a technickými údaji najdete na oficiálních německých webových stránkách: https://www.soulnote.audio/.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies