ELAC hi-fi reprosoustavy

2019 07 04 TST Bowers Wilkins Formation Bar 1

"Formation", to znamená anglicky "tvoření". Je to poměrně vystihující jméno nové řady Bowers&Wilkins, kteří s ní chtějí navázat na (spolu)utváření segmentu bezdrátových reproduktorů vyšší kvality, do kterého vytvořili nesmazatelný zářez svým modelem Zeppelin a jeho dalšími generacemi. O něco později pak B&W jako další "úlitbu" lifestyle světu uvedl třeba i soundbar Panorama, jeden z nejlepších (a upřímně i nejdražších) produktů svého druhu. A nyní po letech a pod křídly nového majitele, který má k bezdrátovým technologiím blízko, uvádí v rámci platformy Formation soundbar jednoduchého jména Bar a subwoofer Bass (který ovšem souzní stejně dobře s jakýmkoliv produktem této série).

Formation Bar má mimořádně současné vizuální pojetí - je to v základu na obou koncích lehce se zužující trubka, rozdělená ale na povrchu černé látky mnoha lomenými plochami, čímž působí skutečně zajímavě, aniž by to překročilo díky rozumně malým rozměrům meze žádoucí pro doplněk jakým soundbar je. Konkrétně je to šířka 124 cm (takže Bar se hodí k 55" a větším obrazovkám), hloubka 10,7 cm a výška 10,9 cm; váha dosahuje 5,5 kg.

Neméně zajímavé je ale i technické pojetí - soundbar má vlastně tři nezávislé segmenty, vždy po dvou malých středobasech doplněných tweeterem. Jeden segment je pro levý, jeden pro pravý a jeden pro centrální kanál.

2019 07 04 TST Bowers Wilkins Formation Bar 2

O nejvyšší tóny se stará dvojitá kopulka o průměru 2,5 cm, převzatá z aktuální série 600, na míru vyvinuté středobasy mají kónické membrány o průměru 6,5 cm, vyrobená ze skleněného vlákna. V každém segmentu jsou dva dedikované zesilovače, dodávající 40 Wattů výkonu ve třídě D (celkem jich je tedy šest).

Soundbar je možné (a optimální) přichytit ke stěně pomocí jednoduchého přípravku, směrem ke stěně se otevírá prostor s konektory, kterých ale není vzhledem k primární bezdrátovosti systému mnoho. Je tu dvoupólová napájecí zásuvka, ethernetový konektor (kdybyste nechtěli precizně fungujícímu bezdrátu přeci jen věřit) a nakonec je tu optický digitální vstup pro nejsnazší možné spojení s TV. Kupodivu tu není HDMI s podporou ARC, jak je u soundbarů běžné, nicméně optikou je snad už dnes vybavena každá nová TV.

2019 07 04 TST Bowers Wilkins Formation Bar 3

Formation Bass má pak zajímavý soudkovitý tvar, dole lehce rozplácnutý (tím rozumíme pogumovanou podstavu, díky níž bezpečně drží na kýženém místě), po stranách ukončený dvojicí kovově se lesknoucích ploch. Klenutá část těla je rozdělena do podélných obdélníkových segmentů, čímž navazuje na tvarovou modernost ostatních produktů. Jeden z obdélníků není z látky, ale z kovu a je na něm základní párovací / spouštěcí / přepínací tlačítko. Subwoofer je příslušně lifestylovému konceptu pěkně kompaktní - s šířkou 44 cm, výškou 23,4 cm a hloubkou 24 cm patří ve světě subwooferu k malým, stejně jako s váhou 12,1 kg.

Měniče jsou uložené proti sobě, tak jak je to dobře známé třeba z PV1D (který se mimochodem zdá být poměrně blízkým duchovním předchůdcem tohoto modelu). Reproduktory mají 16,5 cm, pod kovovou plochou se ukrývá kónická membrána s mohutným poddajným závěsem.

2019 07 04 TST Bowers Wilkins Formation Bar 4

Na zadní straně, nad prostorem pro napájecí kabel a ethernetový kabel (to opět jen pokud nechcete věřit perfektně fungující bezdrátové komunikaci), je bohatě tvarovaná plocha chladiče vestavěného zesilovače - i ten pracuje ve třídě D a dává poctivých 250 Wattů.

Formation Bar i Bass jsou ale mimochodem také vybaveny řadou mikrofonů, které jsou zatím neaktivní a v rámci rozvoje Formation série (respektive hlavně její softwarové části) jsou v plánu třeba i možnosti typu automatizované kalibrace v rámci domácí akustiky (trochu po vzoru té z nové řady subwooferů jako je DB3D) a další a další věci.

2019 07 04 TST Bowers Wilkins Formation Bar 6

Nejdůležitější a nejzajímavější je nicméně ona samotná platforma Formation, na níž do budoucna hodlá Bowers&Wilkins nabídnout ještě mnohem širší portfolio lifetylových výrobků s hi-fi / high-endovými prvky. Celý koncept se totiž svým zaměřením na absolutní jednoduchost obsluhy a automatizované nastavení jasně oslovuje právě ty, pro které kupříkladu BOSE nepředstavuje dostatečnou prestiž a ani Bang & Oflusen kupříkladu nestačí zvukově, ač právě nenáročný komfort soužití s produkty dánské značky je jednou z met, kterou má platforma za cíl dobýt.

A nutno říci, že se to daří. Systém Formation totiž skutečně pracuje naprosto samozřejmě, intuitivně a bez vyžadování jakékoliv hlubší snahy od uživatele. Na druhou stranu, není to ani rozhraní, jímž by si - navzdory mimořádnému potenciálu a schopnostem - nadšený audiofil mohl "hrát" se zvukem dle libosti. Důležité je, že Formation pracuje primárně bezdrátově a právě na stabilitu a sílu spojení bylo vynaloženo při vývoji nejvíce sil. Ačkoliv se produkty Formation připojí k vaší Wi-Fi, používají ji výhradně k prvotní akvizici audio signálu - všechno ostatní probíhá interně na síti typu mesh (což značí to, že každé zařízení komunikuje s každým dalším v dosahu a průběžně se tedy optimalizuje signálová cesta na ta momentálně nejsilnější a nejrychlejší spojení). Audio signál je načten do malé vyrovnávací paměti (ačkoliv třeba při spouštění není patrná žádná prodleva), aby byla zajištěna precizní synchronizace všech zón / zařízení. To znamená žádné zpoždění, žádný pocit ozvěny při přecházení mezi zónami. Veškeré zpracování audio signálu pak probíhá v rozlišení 24 bit / 96 kHz (jakkoliv je to omezení dané jen softwarem a v dalších fázích rozvoje, pokud se Formation ukáže stabilní a rychlý s tímto rozlišením, by mělo být "odemčeno" rozlišení až 24 bit / 192 kHz, na které je dimenzován hardware).

2019 07 04 TST Bowers Wilkins Formation Bar 5

Nedílnou součástí platformy Formation je také aplikace, ve které jednoduše přidáte jednotlivé zóny, do nich jednotlivé přístroje a můžete je libovolně spojovat, rozpojovat, nastavovat a třeba regulovat hlasitost. Nejsou tu žádná delikátní nastavení nebo všemožné sofistikovanosti, vše funguje plně automaticky.

Připojení do rodiny produktů Formation pak patrně povětšinou budete využívat přímo pomocí funkcí typu Play To z aplikací - jedno zda půjde o TIDAL, Spotify či jiné podobné. Stream z domácích úložišť (tedy nejen ten) pak zajistí protokol AirPlay 2. Můžete také využít pohodlí Bluetooth spojení s aptX HD, pokud chcete. Náročnější posluchač pak může využít i plnou kompatibilitu s knihovnou Roon.

2019 07 04 TST Bowers Wilkins Formation Bar 9

Formation Bar jsme zkoušeli v demonstračních prostorách dovozce, kde byl - už kvůli velikosti místnosti - podpořen subwooferem Bass. Bez něj stále může být funkčním řešením v menších prostorách, ale plnokrevné filmové efekty přeci jen Bass chtějí. Srovnávali jsme třeba s Formation Wedge nebo Formation Duo a dalšími včetně velkého domácího kina na bázi systému McIntosh a vestavených modelů Bowers&Wilkins.

Na kouzelnické přestřelce v "Harry Potter a Relikvie Smrti" bylo znát, že Formation Bar / Bass má velmi dobře zvládnuté svázání měničů a že i tvrdé, razantní efekty mají říz, jsou pevné a čistě podané. Na poměry soundbaru je zvuku dost a má také dost energie, aniž by to ale byl přebujelý efekt.

2019 07 04 TST Bowers Wilkins Formation Bar 10

Podobně třeba i úvodní scéna bondovky "Quantum of Solace" s automobilovou honičkou a vysokokadenční střelbou s tříštěním skla a plechů zněla velmi působivě - šťávu dodal dostatečně robustní zvuk Bass a čistotu, ale bez takové té studené, krystalové ostrosti a říznosti, s níž někdy podobné efekty vyznívají.

Formation Bar, opět tedy hlavně ve spojení se subwooferem Bass, ale dobře funguje i jako univerzální hudební centrum. Vlastně tak dobře, že po chvíli až s údivem vnímát eto, že zcela vážně sedíte a posloucháte hudbu ze soundbaru.

2019 07 04 TST Bowers Wilkins Formation Bar 12

Basová linka ve "Way down deep" Jennifer Warnes ("The Hunter" | 1992 | Private | 1005-82089-2) byla bohatý, hluboká, veliká a trochu vřelá. Bas se nesnaží o dokonale precizní kontury audiofilského střinu, ale primárně o příjemnou poddajnost a celkovou kultivovanost. Přitom ale zjevně velmi precizní DSP zajistí skutečně dobrou kontrolu, dobrou čitelnost basové linky, i ve velkém prostoru má dost autority a síly, aniž by zvuk uhnul z uvolněné pružnosti a pohodovosti. Samotný soundbar se pak snaží i bez subwooferu o stejné zvukové ladění (a to vlastně platí napříč řadou Formation, což usnadňuje pospojování jednotlivých produktů do hrajícího celku, z nějž díky tomu nic "netrčí").

Soundbar samotný pak má velmi slušné střední pásmo, vokál Eleanor McEvoy v "Leaves me wondering" ("System Solution" | 2019 | Nordost) byl solidně čistý a čitelný, ačkoliv i tady je patrné mírné "zakulacení", jistá měkkost a uvolněnost. Není to na úkor čistoty, ale je to charakter, který - adekvátně lifetylovému zaměření produktů - dobře vyrovnává případné ostrosti nebo nepříjemnosti nahrávek.

2019 07 04 TST Bowers Wilkins Formation Bar 11

Cinkot činelů i vibrafonu v "Sex without bodies" od Dave´s True Story ("AUDIO Digital Masters I" | 2010 | AUDIO | 01/10) byl pak pěkně pronikavý, jasný a prostě celkově dobrý. Dokonce byl tak čistý a tak nepřehnaný (opět patrně díky pečlivé práci DSP), že si zaslouží kvalitativní označení hi-fi.

V čem vás ale rozhodně systém Formation Bar / Bass překvapí, to je dynamika, verva a výbušnost, s jakou se měkčí zvuk dokáže vzedmout - už po x-té je třeba přiznat vývojářům DSP všechnu čest, protože třeba elektronická "Love is gone" Davida Guetty ("Focal CD No. 8" | 2009 | Focal | 509999680442) skutečně působivě pumpovala, šlapala a jela. Hutný basový základ, spousta síly a vlastně plnohodnotný přednes jako z férového hi-fi systému je překvapující.

2019 07 04 TST Bowers Wilkins Formation Bar 14

Neméně překvapující je pak ale to, jak se "pouhému" soundbaru daří nastínit šířku hudební scény. Třeba v "Innocence" od Hoff Ensemble ("Polarity" | 2018 | 2L | 2L-145-SABD) vnímáte plnohodnotnou stereo bázi s poctivou pravolevou lokalizací nástrojů. Zdá se, že rovným dílem se tu na vjemu podílí nastavení elektroniky a prostá šířka soundbaru; scéna nicméně pocitově sahá až poměrně daleko za jeho hranice.

Nejlepší je ale to, jak třeba "That Man" od Caro Emerald ("Deleted Scenes from the Cutting Room Floor" | 2010 | Grandmono | 88697776142) systém Formation Bar / Bass "rozsvítí" s kombinací živosti a lehkosti. Zvuk je sice zjevně uhlazený, ale za onou příjemností byla dávka šťavnatosti, dynamičnosti a solidní čistoty, která prostě snese zařazení do hi-fi světa.

2019 07 04 TST Bowers Wilkins Formation Bar 7

Nová platforma Formation je pyšná na to, že zdvihá standard kvality v lifestylovém segmentu - a právem. Soundbar Formation Bar a "doprovodný" subwoofer Formation Bass vytváří pěknou sestavu, která je potěchou pro moderně vnímající oko, ale i pro běžné soužití. Lehkost použití je stejná jako u nejjednodušších bezdrátových reproduktorů a přesto systém nabízí možnosti, které postačí i náročnějšímu konzumentovi. A to vlastně platí i pro zvukovou stránku - samozřejmě, že to není žádná audiofilie, ale zejména dobře nastavené DSP a celkově sladěná technika prostě funguje a i ten, kdo vyžaduje hi-fi kvalitu, nebude ze zvuku soundbaru zklamán. Protože nejen, že uhlazený přednes vám může dělat bez problémů společnost celý den bez ohledu na žánr nebo hlasitost, může vám ozvučit zprávy, akční film nebo vás nechat koukat na koncert a pořád to bude příjemný zážitek, srovnatelný s dostupnými hi-fi sestavami.

Kč 32 990,- - Formation Bar

Kč 28 990,- - Formation Bass

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ design

+ stabilita platformy s perfektní synchronizací

+ dobře použitelné i pro stereo poslech

+ možnost univerzálního použití díky streamu a optice

+ možnost snadného rozšíření o subwoofer

ZÁPORY

- střední kanál by u filmů mohl znít výrazněji

- HDMI rozhraní by bylo dobré

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies