2018 08 30 TST Bowers Wilkins DB3 1

Subwoofery PV1D a DB1 od anglických Bowers&Wilkins patří mezi špičku v high-endové reprodukci basů. Velký a také již ne úplně levný DB1 se v době ne tak úplně dávné dočkal nové generace a také "potomstva" - s novým DB1D totiž na svět přišla hned další trojice menších modelů. Nejmenší, který stále ještě ctí původní filozofii do stran zářících wooferů je ten s označením DB3D.

Pokud jste kdy viděli DB1, při pohledu na tento budete mít pocit, že se na něj prostě jen díváte tak trochu z dálky. I DB3D je totiž klasickou, téměř dokonalou kostkou (s výškou 36 cm, šířkou 32 cm a hloubkou 30 cm), jeho robustní kabinet z MDF profilů váží 25 kg a je usazen na základně, usazené na čtyřech nohách tak měkkých, že subwoofer jako kdyby při doteku téměř plaval.

Při pohledu zepředu můžete hodnotit pouze precizní lak, v základně pak svítí jen maličká dioda vedle loga výrobce. To je první změna, které si vedle DB1 povšimnete - schází displej a ovládací prvky (protože ty nahradilo vzdálené ovládací rozhraní, jak si řekneme později).

2018 08 30 TST Bowers Wilkins DB3 2

Co se nezměnilo, to je pohled ze stran - obkroužen mohutnou stříbrnou linkou se tu klene doslova ohromující poddajný závěs, na nějž navazuje kónická membrána basového reproduktoru s lehce vypuklým vrchlíkem. V tomto případě má membrána 20 cm a používá technologii z řady 800, konkrétně materiál Aerofoil, což je ultra lehká a přitom ultra pevná struktura, držící kónický tvar i pod velkou zátěží.

Na zadní straně, konkrétně v onom nízkém soklu, se nachází konektivita - analogové signálové vstupy jsou tu jak v podobě XLR, tak v podobě cinchů, pokud máte jen jeden kanál, tak pravý vstup podporuje LFE signál. Integraci do komplexnějších systémů zajišťují dva 3,5 mm spouštěcí jacky nebo rovnou RS-232 konektor, napájecí zásuvka je pak standardní.

2018 08 30 TST Bowers Wilkins DB3 3

O dostatečnou dávku energie se stará osvědčený modul Hypex, zde je použita verze o výkonu 1 000 Wattů. Díky tomu a dvojici měničů pracuje subwoofer v rozsahu 10 - 350 Hz (-3 dB), s poklesem -6 dB je to dokonce 8,5 - 500 Hz.

Co je ale nejdůležitější, to je dramaticky přepracovaný způsob ovládání subwooferu - nyní totiž potřebujete telefon a výrobcem dodávanou aplikaci, která vás provede celou konfigurací. Po prvním spojení přes bluetooth si softwarový průvodce řekne o každý krok - vezmete svůj telefon, zvolíte, zda subwoofer spojujete s některými z firemních reprosoustav a pak už v dalších krocích volíte, zda posloucháte sami (typicky hudbu) či v několika lidech vedle sebe (typicky domácí kino) a poté si subwoofer v několika fázích nasnímá odezvu přes mikrofon v telefonu, načež aplikuje žádoucí korekce. Ty pak můžete samozřejmě nejen detailně upravovat, ale také můžete zvlášť upravovat parametry na XLR a RCA vstupech, zvlášť volit různé ekvalizéry, energii a vůbec si vyhrát prakticky do nekonečna. I bez úprav se ale zdá, že i přes naprosto obyčejný mikrofon v telefonu je technologie schopna použitelné kalibrace - profil můžete vylepšit ale i takto funguje dostatečně důstojně.

2018 08 30 TST Bowers Wilkins DB3 4

Subwoofer DB3D jsme měli možnost poslouchat v excelentně dimenzované a připravené místnosti dovozce na okraji Prahy. Subwoofer doplňoval postupně Sonus faber Olympica III, Bowers&Wilkins 805 D3 nebo i Bowers&Wilkins 800 D3 a několik dalších modelů. Hrálo se primárně přes sestavu McIntosh MA252 s McIntosh MCD550, ale i přes "velký" systém s hezkým kompletkem od McIntosh - MC1.25KW, MCD550, C52 nebo třeba MC601. Kompletní propojení řešily nejdražší kabely nejvyšší řady InAkustik Referenz.

Už od prvních tónů kontrabasu a cella dua Ralf a Tal v jejich verzi Rossiniho "Duetu pro cello a kontrabas" ("The Absolute Sound Reference" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) nás nadchlo, jak nenásilně a nenápadně se umí DBD3 integrovat do jakýchkoliv reprosoustav. A hlavně, že všude je byl rozdíl slyšitelný - zvuk obou nástrojů jako kdyby se zklidnil, zakulatil a hlavně zřetelně zpevnil a získal na tělesnosti. Je to jako kdyby DB3D umetl cestičku hlubokým tónům a nechal je jen tak nějak přirozeněji vyniknout. Není tu ani stopa po nějakém nepřiměřeném tlaku nebo po přehnané agilitě, bas se nijak netlačí kupředu, ba naopak je to prostě pocit, že jste si pořídili větší reprosoustavy - jejich charakter totiž zůstává v přednesu dominantní a subwoofer jej jen podtrhuje. Právě takhle se ovšem má špičkový subwoofer chovat.

2018 08 30 TST Bowers Wilkins DB3 5

Také hlas Doris Day v "Over the rainbow" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) jako kdyby najednou udělala krůček kupředu, protože zvuk se celkově jaksi usadil a zpevnil. Hlas samotný zůstává stejný, jen je snáze dosažitelný, je jistější - je to jako kdybyste hráli o kousek více nahlas na o kousek lepším systému a vše se zlepšilo, aniž by přitom vokál jakkoliv přišel o svou jemnost a křehkost.

Ve Floexově "Prenatal Hunters" ("Extended Dynamic Experience 5" | 2017 | STS Digital | STS-6111158) nastal pocit lepší organizace, jako kdyby se všechno dění zaostřilo. Navíc subwoofer skvostně zkrotil nejhlubší synteticky generované basy, takže máte pocit významně zlepšené kontroly, lepší separace a celá ta citelně konkrétnější artikulace se táhne od nejhlubších, výtečně již oddělených a zaříznutých tónů, až k tónům nejvyšším. Mnohé kovové perkuse v nejvyšších frekvenčních sférách totiž najedou mají také přehledněji srozumitelnou strukturu, jsou čistější, energicky odvážnější a je znát, že zvuk se pocitově srovná i daleko mimo frekvenční rozsah subwooferu.

2018 08 30 TST Bowers Wilkins DB3 6

Když pak přijde na Stravinského "Ptáka Ohniváka" ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139), i tady DB3D ve všech kombinacích přispěl k výraznému posunu směrem k orgnizovanosti a i v náročných systémech se zdála být přítomnost subwooferu patrná a to v pozitivním slova smyslu. U těch nejdynamičtějších okamžiků v této skladbě jako kdyby přítomnost subwooferu zajistila pevnější, výbušnější vyznění, ten energetický přírůstek v nejspodnějších oktávách je hodně signifikantní a hudba je mocnější, důraznější a schopná vás nechat bez dechu - přitom ale ani tady nevnímáte, že by ta energie přicházela odněkud "zvenku", integrace je působivě precizní.

I "Pie Jesu" v podání Ellen van Zomeren ("Incredible Music Volume 4" | 2012 | STS Digital | STS-611130) působí tak nějak opravdověji, přirozeněji a čistěji, ač je to jen tím, že se zaostřilo a soustředilo nejhlubší pásmo. Samozřejmě, že rozdíl je znát na lince varhan v pozadí, to jemné přibrukování najednou jako kdyby vás bylo schopno fyzicky rozvibrovat a temné mručení najednou také rozkvetlo do mnoho různých odstínů a struktur. I tady je cítit, že prakticky neovlivňovaný hlas je "blíž" díky tomu, že bas je přesnější.

2018 08 30 TST Bowers Wilkins DB3 7

Největší přínos má pak subwoofer pochopitelně tam, kde je hodně dění v nejhlubších oktávách. Třeba v občas jaksi unylostí trpící "Aeró Dynamik" od Kraftwerk ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) se tvrdé umělé tóny doslova nadýchnou, objeví se spousta nových poloh, basy jsou skvěle definované, rychlé, přesné a úderné, čím se zlepší jak celková rytmika, tak flow, takže hudba najednou "jede" v porovnání s poslechem bez subwooferu. Když pak DB3D odstavíte, všechno je tak nějak zplihlé a vlastně vás to zdaleka tolik nestrhne.

O přínosu dobře naladěného subwooferu (či dvou) není pochyb, rozdíl dokáže být zřetelný i v drahých sestavách a nejen, že subwoofer pomůže ve zdolání některých úskalí prostorové akustiky, ale také dokáže hudbě dát tělo, rytmus a podpořit její čistotu. Slovo podpořit vůbec je velmi dobře zvolené, pokud se jedná o Bowers&Wilkins DB3D - právě to totiž dělá nejsilněji ze všeho. Po překvapivě přátelské a přesto funkční kalibraci, nad jejíž formou se jistě leckterý purista ušklíbne, se totiž umí téměř dokonale ztratit z prostoru a "jen" podporuje objem, energii a přesnost nejhlubšího frekvenčního spektra, čímž ale získává na působivost celý přednes. DB3D je drahý subwoofer, ale patří podle dobré tradice B&W k nástrojům, které mají nebývale pozitivní vliv na intenzitu a kvalitu poslechového zážitku. Takhle má vypadat moderní high-endový subwoofer.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních, se zakázkově upravovanou akustikou. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, subwoofer byl v pozici, v níž byl zkalibrován.

2018 08 30 TST Bowers Wilkins DB3 m1

Je trochu problematické hodnotit křivku odezvy subwooferu ve vzdálenosti, která je mnohem menší, než ta poslechová a navíc ještě v okamžiku, kdy do hry vstupuje DSP, neberoucí v potaz jinou než právě poslechovou pozici. I tak je ale vidět, že subwoofer v plné síle umí zahrát až do 400 Hz, první nástup je pak někde na 30 Hz. Propady a peaky na křivce frekvenční odezvy budou mít více co dělat s kompenzačním procesem DSP a akustikou, než s odezvou subwooferu samotného. Je možná jen trochu překvapivé, že DB3D nejde přeci jen ještě o kousek energičtěji do pásma až pod 50 Hz, pyšní-li se specifikací jdoucí až k 10 Hz.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 63 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ elegantní provedení

+ spousta energie

+ zajímavá a kupodivu i funkční kalibrace

+ výtečná integrace - neupozorňuje na sebe

+ konektivita a možnosti přizpůsobení

ZÁPORY

- je drahý (ale stojí za to)

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies