2022 06 30 TST Bowers Wilkins Zeppelin 1

Ve světě reprodukce zvuku není zase tolik snadno a jednoznačně rozpoznatelných produktů – minimálně několik takových ovšem pochází ze stáje britské značky Bowers & Wilkins. Vedle legendárních „Šneků“ je to bezpochyby také výrobek z opačného cenového pólu jejich portfolia, bezdrátový reproduktor Zeppelin, který se s rokem 2022 dočkal již třetí vývojové varianty.

Také nejaktuálnější provedení Zeppelinu se vyznačuje základním poznávacím rysem, kterým je – nijak překvapivě – podobnost s typickým tvarem vzducholodi. Zploštělý ovál těla je usazený v kovovém stojánku tvaru L, lze jej ale také umístit na držák na zeď.

Čelní stěnu překrývá velmi tmavě šedá látka u verze Midnight Grey, u světlejší Pearl Grey jde o světle šedou. Stejný rozdíl v barevném tónu má i zadní polovina těla, tvarovaného tak trošku do vejčité podoby.

2022 06 30 TST Bowers Wilkins Zeppelin 10

Na horní hraně, kde se tělo z pocitově bytelného plastu stýká s onou krycí látkou, se nachází pětice základních ovládacích tlačítek, vyvedených v dotykové formě a podobě reliéfních obrazců, takže i poslepu snadno nahmátnete funkci, kterou zrovna hledáte.

Co se týká konektivity, tak nejnovější generace Zeppelin je čistě bezdrátová – vzadu najdete pouze napájecí zásuvku, USB-C rozhraní pro účely servisních zásahů a tlačítko pro resetování bezdrátových připojení.

2022 06 30 TST Bowers Wilkins Zeppelin 2

O aktuálním stavu přístroje hovoří jemný barevný proužek vpředu těsně pod logem, směrem dolů vyzařuje Zeppelin také dekorativní světlo. Veškerý přenos hudebních signálů pak zajišťuje Wi-Fi nebo Bluetooth rozhraní. Streaming je možný přes protokoly AirPlay 2 nebo Spotify Connect, Bluetooth umí aptX Adaptive a další funkce jako je TIDAL, Deezer nebo Qobuz zajišťuje aplikace Bowers & Wilkins Music, kterou výrobce stále intenzivně vyvíjí.

Vzhledem k integrovanému DSP s 24bitovým zpracováním signálu Zeppelin podporuje soubory s vysokým rozlišením až do této bitové hloubky, v témže procesoru se zpracovává také funkce Dynamic EQ, přizpůsobující výstup reproduktoru aktuálnímu signálu.

2022 06 30 TST Bowers Wilkins Zeppelin 4

Osazení se snaží co nejvíce přiblížit stereofonnímu systému – je tu dvojice firemních tweeterů s technologií zdvojené kopulky o průměru 2,5 cm, dva středotónové měniče s technologií FST a průměrem 9 cm, jediným sdíleným prvkem je 15 cm subwoofer. Díky tomu a elektronice nahrazující klasickou frekvenční výhybku měniče využijí celý souhrnný výkon zesilovačů, který činí solidních 240 Wattů.

B&W Zeppelin hraje ve frekvenčním rozmezí 35 – 24 000 Hz. To je dobré na vlastně poměrně kompaktní přístroj – má šířku 65 cm, výšku 21 cm a hloubku 19,4 cm, vše jsou pochopitelně maximální hodnoty. Váha činí 6,5 kg.

2022 06 30 TST Bowers Wilkins Zeppelin 7

Přestože Bowers & Wilkins slibují vlastně hodně působivou basovou hloubku, je cítit, že hlubokotónová rytmická linka v „Rock with You“ od Michaela Jacksona („Off the Wall“ | 2009 | epic | 88697 53621 2-1) se drží spíše trošku při zemi, adekvátně proporcím přístroje. Oceňujeme výrazně to, že nejde o nabasovaný efektní styl, který se snadno stane otravným, zejména neposloucháte-li jen moderní pop nebo podobné žánry, které hutný bas žádají. Zeppelin v kontextu bezdrátových reproduktorů rozhodně upřednostňuje kvalitu nad kvantitou a tedy má třeba i relativně slušně, v reálné hi-fi kvalitě, oddělené jednotlivé tóny.

Ve vokálním rozsahu, třeba kolem hlasu Renée Fleming v „River“ („Haunted Heart“ | 2006 | Rounder | 0602517032798), bylo cítit, že nastavení DSP a sladěné měniče s elektronikou nabízí víc, než byste od „pouhého“ bezdrátového reproduktoru čekali. Zvuk je solidně čistý i na přísné hi-fi standardy, má dokonce až analytický styl, pěknou otevřenost a i když možná působí, že tato část frekvenční odpovědi je vlastně trochu vytažená kupředu, nijak to celku nevadí. Hlas má trochu říznou, ale ne agresivní sykavku, je energický a celkově vážně pěkný.

2022 06 30 TST Bowers Wilkins Zeppelin 11

Nejen sykavky jsou celkem řízné, platí to i pro nejvyšší tóny, například činely v „Use Me“ ze stejnojmenné desky Vanessy Fernandez (2014 | Groove Note | 0660318105028) – kov je jadrný, pronikavý, ale drží se pod hranicí přílišné tvrdosti a agresivnosti. Jste-li pak od Zeppelinu dál než dejme tomu nějaký metr a půl, pronikavost se mění ve vlastně atraktivní znělost, která se neztrácí ani na vzdálenost celé místnosti.

Pokud se rozhodnete, že Zeppelinem ozvučíte víc než dejme tomu 40 m2 a pustíte hutnou hudbu jako je Zimmerova „Wheel of Fortune“ z „Pirátů z Karibiku“ („The Dali CD, Vol. 4“ | 2015 | Dali | 474 564 6), narazíte přeci jen na limity – je to proto, že Zeppelin není úplně obrovský a navíc skutečně nechce akcentovat basové pásmo, aby efektně naplnil velké rozlohy místností. Přijmete-li to, nabídne vám dobrou dynamiku a hlavně působivou konkrétnost – algoritmy upravující chod elektroniky a reproduktorů skutečně fungují a jejich vliv téměř není znát. Zvuk je pevný a má solidní dávku údernosti.

2022 06 30 TST Bowers Wilkins Zeppelin 8

Na pěkně zprodukované „Mercy Street“ od Christy Baron („Retrospective“ | 2004 | Chesky Records | 0090368026965) bylo zase znát, že celkové rozlišení, organizace a konkrétnost zvuku snesou srovnání se základními hi-fi sestavami, které ale mohou klidně stát zřetelně víc peněz – vliv DSP je tu cítit ve smyslu někdy až neočekávaně analytické vhledu do nahrávky a dobrého oddělení jednotlivých zvuků, na druhou stranu není cítit v tom smyslu, že by zvuk „zaváněl“ umělostí.

Relativně široko od sebe posazené reproduktory u Zeppelin pomáhají vyvolat skutečně i mírný dojem klasické stereofonie – respektive orchestr Academy of St. Martin in the Fields v Bachově suitě BWV 1066 („Orchestral Suite Nos. 1-4“ | 1991 | Decca | 430 387-2) měl zřetelnou pravolevou osu, čitelné rozložení nástrojových sekcí, tím patrnější, čím dále se od reproduktoru vzdálíte.

2022 06 30 TST Bowers Wilkins Zeppelin 12

Pusťte si houpavou hudbu jako je „Northern Star“ od Christine McVie („In The Meantime“ | 2004 | Koch | 0099923960027) a Zeppelin nabídne klidný, srovnaný a celkově dobře zvládnutý zvuk, který si nezadá s běžným dostupným hi-fi – kouzlo moderních technologií a prostředků je neoddiskutovatelné.

Za jménem Zeppelin je dlouhá tradice a Bowers & Wilkins na ni s nejnovější generací tohoto modelu navazuje velmi pěkným a důstojným způsobem. Relativně kompaktní Zeppelin je designovou záležitostí a i když někomu mohou chybět fyzická rozhraní pro připojení jeho zařízení, v moderní době si skutečně bez problémů vystačíte se streamováním a to Zeppelin zvládá tak jak má. Tedy tak, že si snadno pár ťuknutími pustíte hudbu, na kterou zrovna máte chuť a ona hraje bez výpadků a navíc v možná až nečekaně solidní kvalitě. Zvuk je pevný, jistý, nepřebujelý, je organizovaný, s lehce vytaženými středy a lehce znělejšími výškami, ale celkově dlouhodobě dobře poslouchatelný, kombinující to, co chcete od lifestyle ozvučení s dotekem „opravdového hi-fi“. Pokud hledáte všestrannou kombinaci designu a zvukové kvality, jste s Bowers & Wilkins Zeppelin na správné místě.

Kč 21 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi pěkný vzhled

+ snadná použitelnost

+ zvuk v rámci kategorie bezproblémově čistý

+ sázka spíše na vyrovnanost než efektní přednes

ZÁPORY

- někomu mohou fyzická přípojná rozhraní chybět

- ideální by byla nějaká forma akustické kalibrace

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies