ELAC hi-fi reprosoustavy

2021 10 31 TST Philips OLED 1

Poslední léta přinesla do světa high-endových televizorů jednoznačné trendy – OLED panely, 4K rozlišení (dnes už dokonce možná i více sexy 8K, jakkoliv zatím jen s minimálním využitím) nebo snahu nabídnout integrované ozvučení, které by nebylo jen jako „nouzovka“, jak tomu bylo u plochých televizorů odedávna. Nejdál prozatím zašel Philips, který se s ohledem na dotažení zvukového zážitku svých prémiových televizorů spojil s anglickými Bowers & Wilkins.

Není tak divu, že i nejnovější generace televizorů sází na všechny zmíněné taháky – OLED panely s 4K rozlišením, kdy obrazovou složku podtrhuje soundbar navržený a optimalizovaný v B&W. Měli jsme k osahání model 55OLED935, neboli televizor s úhlopříčkou 55 palců z devítistovkové řady OLED+.

Na televizoru samotném není příliš co popisovat, v duchu moderním je kolem panelu jen tenoučký rámeček, i tloušťka samotného zařízení je mizivá v horní části a v dolní polovině sice v místě uložení všech elektronických obvodů trochu nakyne, ale stále jde o štíhlou záležitost, porovnáme-li tento model s pár generací starým zařízením.

2021 10 31 TST Philips OLED 2

Pohled zezadu krom obligátní sestavy konektorů (od HDMI se zpětným audio kanálem a přes USB po různé zvukové výstupy) také čtyři pásky LEDek u každé hrany – po prozrazuje čtyřstranný systém Ambilight, který „roztahuje“ dominantní barvy obrazové scény až za hranice obrazovky a podtrhuje vizuální působivost. Nutno říct, že po pár letech soužití s tímto systémem se jen velmi těžko představuje, že ho u televize nebudeme mít.

Oproti většině televizorů má 55OLED935 na zadní straně ale také přípravek pro přidržení soundbaru – je tu specifický konektor (takže soundbar bohužel nelze použít nikde jinde, než právě s touto televizí) a také kovový držák, konkrétně jeden pro případ, že je TV zavěšená na zdi a druhý pro případ, že je na podstavci na skříňku. Montáž je otázkou minut. Soundbar samotný je naprosto jednoduchý, jediným výraznějším prvkem je „oko“ tweeteru, charakteristického pro Bowers & Wilkins.

2021 10 31 TST Philips OLED 4

Otázkou pár minut je také úvodní nastavení televizoru – systém je postavený na platformě Android 9 pro televize, není tu nic překvapivého, díky výkonu hardwaru jsou reakce svižné a bezproblémové. Díky Androidu lze také ovládat televizi hlasem přes Google Assistant nebo v našich končinách stále nefunkční protokol Alexa. Softwarovou záležitostí je také atraktivní možnost zvuk televize zapojit do multiroom reprodukce díky integrovanému protokolu Play-Fi od DTS.

Mimořádně zajímavé je signálové zpracování přes engine P5, doplněný o funkce umělé inteligence. Jednak je tu dostatečně vysoký výkon procesoru, jednak šikovné algoritmy – zkoušeli jsme různé klasické zvukové a obrazové profily, zdálo se nám, že svěřit volby AI režimu 55OLED935 mělo obecně nejzajímavější výsledky, ať už v barevnosti, čistotě a plynulosti obrazu, tak v reprodukci zvuku. Oproti ostatním televizím, s kterými jsme přišli do styku, je tohle po dlouhé době nejvýraznější technologický pokrok, zejména pokud chcete jen klid na sledování a nechcete nutně pořád něco štelovat. Samozřejmostí je podpora všech obrazových standardů současnosti (hlavně pak HDR či Dolby Vision).

2021 10 31 TST Philips OLED 6

Soundbar od Bowers & Wilkins je osazený centrálním vysokotónovým a postranními středotónovými reproduktory, integrovaným wooferem a také měniči, které míří vzhůru, aby televize dokázala simulovat Dolby Atmos prostorový zvuk. To samozřejmě není nijak úžasně přesvědčivé, oproti fyzickým měničům v plnohodnotném rozložení je cítit, že to prostě je jen simulace, byť i tady je znát pokrok oproti prvním snahám podobného typu pár let nazpět.

Televizor jsme zkoušeli proti starému redakčnímu modelu 65PUS7101 nebo proti Panasonic TX-55JZ980E.

2021 10 31 TST Philips OLED 13

Zprvu nás zaujala funkce AI, takže jsme pustili staré záznamy hokejových utkání v mimořádně nízkém rozlišení hodném 60. let 20. století – inteligentní převzorkování a úpravy obrazu samozřejmě nezachrání ten pocit špatného obrazu, který ještě následně někdo degradoval nijak zázračnou digitalizací a přesto vyhlazení obrazu jako takového i vyhlazení pohybu přináší citelně lepší obraz, než pouštění téhož materiálu třeba na počítači bez dalšího zpracování.

Dále stojí za zmínku výkon televize – i při zapnutém zpracování všech aspektů přes AI se testovací video s obrovským bitrate 400 Mbps prakticky nezasekávalo a to je něco, o čem si mohou nechat zdát i lecjaké dražší video přehrávače.

2021 10 31 TST Philips OLED 15

Pokud pak vezmete klasické DVD, zpracování obrazu je excelentní; kvalita se zřetelně povýší a přestože se nemůže rovnat FullHD masteru natož 4K Blu-ray diskům, televizor obraz činí „snesitelným“. Byť je potřeba říct, že na některých materiálech se zdá, že je obraz až příliš modifikován od originálu, zejména tam, kde tvůrci záměrně pracovali s netypickými barevnými paletami nebo extrémní kontrasty – tam se televizor snaží o nápravu něčeho, co vlastně nápravu nepotřebuje. Stačí ale ručně vybrat některý z obrazových režimů a máte klid.

OLED obrazovka se může chlubit excelentními barvami i kontrastem, ostrost je příkladná a vůbec je fascinující sledovat, kam až se dostala technologie reprodukce obrazu. Vezměte si 4K edici „Vetřelce“ nebo vizuálně působivou trilogii „Hobbit“ a dostanete fascinující barevnou paletu, prvotřídní černou barvu a pocit úchvatné sytosti obrazu. Aktuální generace Philips nechá zcela vyniknout i těm nejefektněji propracovaným samplerům Dolby Vision a k obrazu snad nejde říct křivého slova.

2021 10 31 TST Philips OLED 17

Co se týká zvuku, tak soundbar od Bowers&Wilkins je důstojným ozvučením, jehož jedinou reálnou slabinou v kontextu takového řešení je pocit směrovosti – nejlépe je vše srozumitelné přímo před televizí, kde se komfortně usadí dva diváci, početnější rodina ale už pocítí vliv směrovosti, což je patrně dáno řešením vysokotónového reproduktoru.

Vyjma toho ale čistota středů a výšek daleko přesahuje možnosti klasického ozvučení televizí. Je to v praxi zvuk srovnatelný se základním plnohodnotným hi-fi, tady je vliv automatizovaného zpracování přes AI ideální – zdůrazňuje hlasy, aniž byste měli pocit potlačení zbytku. Samozřejmě, že s ohledem na velikost je tu limit „hustoty“ basové složky, takže plnohodnotné domácí kino pro velké akční scény moderních filmů rozhodně doceníte, ale při každodenním koukání na seriály nebo jiný běžný obsah je zvuk výtečný, s lehkým akcentem na analytičnost, což se právě k efektnímu kinofilmovému materiálu dobře hodí.

2021 10 31 TST Philips OLED 16

OLED televize současné generace značky Philips je excelentním řešením pro každého, kdo chce zkombinovat špičkový obraz s mimořádně rychlým a komfortním ovládáním a dobrý zvuk i z pohledu náročnějšího posluchače. Bonusem budiž návykově pohlcující systém Ambilight, tady dokonce čtyřstranný. Slušivý moderní design televize vás téměř nebude rušit rámečkem a vypíchnutí zaslouží zejména funkce AI, kdy algoritmy umělé inteligence přizpůsobí obraz a zvuk možná ne do co nejrealističtější podoby, ale rozhodně tak, že je radost pohledět a poslechnout. Pokud tak hledáte televizor vyšší třídy a jde vám primárně o intenzitu obrazového a zvukového zážitku bez dalších starostí, 55OLED935 a obecně nejvyšší současná řada od Philips nemá konkurenci.

Kč 59 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vynikající obraz s výtečnými pozorovacími úhly

+ rychlost

+ AI provozní režimy pro obraz a zvuk fungují

+ solidní možnosti nastavení

+ dobrý zvuk soundbaru

+ Ambilight

ZÁPORY

- možná trochu nemožnost použít soundbar bez TV

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: TP Vision | www.philips.cz | www.ambitv.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies