2019 04 30 TST EAT Prelude 1

Jméno Lichtenegger je v audio branži spjaté hlavně s rakouskou (a trošičku českou) firmou Pro-Ject, která je jedním z hybatelů celosvětové renesance vinylu (jak určitě není potřeba hlouběji připomínat). Stejné příjmení ale najdete ještě u jednoho česko-rakouského výrobce gramofonové techniky - značku European Audio Team, alias E.A.T., totiž vede Jozefína Lichtenegger.

Značka, která vyrábí své stroje ve stejném závodě jako Pro-Ject, se doposud specializovala na high-endový segment a gramofony luxusního střihu, které dnes v portfoliu doplňují i vcelku očekávatelná raménka, přenosky, ale třeba i phono předzesilovače nebo elektronky. Nyní však firma expanduje i směrem do (podstatně) dostupnějších sfér a nabízí model Prelude, který patří do zaplatitelné sféry.

Na pohled je Prelude gramofon v podobě, která by se asi dala označit za zcela klasickou - základna má obdélníkový půdorys, tvořená je MDF profilem s pěkným povrchovým lakem a je elegantně tenká, takže gramofon nepůsobí nijak dominantně masivním dojmem.

2019 04 30 TST EAT Prelude 2

Skoro uprostřed je posazený hliníkový talíř s filcovou podložkou, pohon obstarává řemínek navlečený na zcela klasickém motorku, uloženém "plovoucím" způsobem bez kontaktu se šasi v levé zadní části šasi. Jak motor, tak řemínek můžete mít buď v klasické černé, nebo ve "firemní" zelené. V pravé se pak logicky nachází raménko - jde o firemní model z uhlíkového vlákna a váhou pouhých 8 gramů, kde závaží i základna jsou prý koncipovány tak, aby absorbovaly co nejvíce nežádoucích vibrací.

E.A.T. tvrdí, že přes kompromisy nutné k dosažení atraktivní cenovky se soustředili hlavně na to, aby to zásadní - tedy těžký talíř a řádné ložisko - utrpěly co nejméně. Hliníkový talíř, který je na vnitřní straně utlumený antivibrační hmotou, se tak točí na trnu v ložisku z nerezové oceli a bronzu.

2019 04 30 TST EAT Prelude 3

Půdorys gramofonu tvoří už zmíněný obdélník se šířkou 41,5 cm a hloubkou 33,5 cm, do výšky má gramofon 13 cm a to bez započítání akrylového protiprachového krytu. Celý gramofon pak váží 5,5 kg.

Výrobce udává u motoru stálost otáček v toleranci pod 0,15% nebo třeba odstup signálu a šumu 67 dB.

2019 04 30 TST EAT Prelude 4

Model Prelude jsme poslouchali s přenoskou Goldring 2200 a to ve společnosti zesilovačů Magnat MR 780 a Magnat RV-4, které doplňoval filtr ISOL-8 Substation Integra a reprosoustavy Q Acoustics 3050i, vše bylo nainstalováno v pražském studiu HIFI CZ. Na stejném místě jsme měli možnost poslouchat třeba i Magnat MTT 990.

Rytmická basová linka v "Heavy Duty Judy" v podání Pierrejean Gauchera ("Zappe Zappa" | 1997 | Zappo Records | ZR001) byla příjemně jemná a uvolněná, s takovým tím poddajnějším charakterem, který si člověk podvědomě spojuje s vinylovým zážitkem. Nejsou to takové ty hřmotné, robustní spodní frekvence, ale spíše jemnější, klidnější bas, který je ale s ohledem na cenu překvapivě dobře kontrolovaný, Prelude, zdá se, umí docela solidně držet linii a přes onen "analogový" nádech je čitelnost lepší, než by třída kolem 20 000,- Kč napovídala.

2019 04 30 TST EAT Prelude 5

Zpěv LP v její "Muddy Waters" ("Lost on you" | 2017 | Vagrant | 538284881) byl také vlastně až překvapivě dobře organizovaný a pevný; gramofon se zjevně nesnaží o nějaké "hezké" ladění, zvuk zůstává čistý, solidně nezabarvený a více než solidně čitelný. Ani s měkčím zvukem MR 780 se pocitově nijak "nerozmazával" a nenesl ani stopy po dutosti, rozvolněnosti nebo přehnané jemnosti, kterými se leckterý gramofon (a přenoska) v této cenové hladině snaží zaujmout. Prelude hraje naopak maximálně "rovně" a čistě (ačkoliv třeba u sykavek se kupodivu nemusíte bát hrubosti nebo řezavosti ani při vyšší hlasitosti, není to syrová čistota za každou cenu), jak to jen lze v dané kategorii očekávat - obdobně pojatý zvuk stojí zpravidla klidně o 30% více.

Velmi lehké zvuky činelů v "People Ain´t No Good" Nicka Cavea ("Live from KCRW" | 2013 | Kobalt | BS006V) měly přiměřený objem a ačkoliv stále zůstávaly relativně v pozadí nahrávky, bylo je rozumně slyšet. Podání nejvyšších tónů bylo jednoduše decentní a nenásilné, pojaté ve stejně civilním duchu jako u ostatních pásem. I díky tomu dobře a přirozeně, bez příkras, bez nějaké opulentnosti, vyzněla i barevnost činelu, byl tu velmi realisticky načrtnutý kov a slušný detail.

2019 04 30 TST EAT Prelude 6

V "Modul 29_14" Nik Bärtsch´s Mobile ("Continuum" | 2016 | ECM | 476 4790) bylo cítit, že gramofon se nesnaží o nějaký velký a rozmáchlý zvuk, stejně jako tu není prioritou bohatost a velikost, ale že to zásadní je pro E.A.T. kontrola a pevnost. Reprodukce tak byla velmi slušně utažená a velmi slušně konkrétní, dynamika velmi vkusná a hlavně máte pocit, že zvuk je konkrétnější, než od prakticky jakéhokoliv běžně dostupného gramofonu podobné cenové kategorie. Prelude drží fazonu příjemně sebejistým způsobem, jakkoliv to je stále zvuk ze světa dobrého hi-fi, nikoliv špičkového high-endu.

To by vlastně mohlo dobře vystihnout také úroveň rozlišení, kterého je E.A.T. Prelude schopen dosáhnout - Gilmourova "Take a breath" ("On an island" | 2006 | Parlophone | 0946 3 55695 1 3) nepůsobí jako kdovíjak komplexní, ale pro komponenty je překvapivě těžké udržet v ní dostatečnou transparentnost a přehlednost i na úrovni drobných dozvuků v pozadí. Prelude tak činí opět s více než férovou sebejistotou a pevností - v kombinaci s Goldring to není nijak efektně analytický přednes, ale zní tak nějak "normálně", zní přirozeně a nechaoticky, zní dostatečně čistě a jak už bylo řečeno, rozhodně pevněji a konkrétněji, než běžné zkušenosti s konkurencí podobné ceny napovídají.

2019 04 30 TST EAT Prelude 12

Také jistota v podání prostoru nahrávky, v udržení pravolevé konkrétnosti a ve schopnosti udržet nástroj na místě, funguje více než chvalitebně - klavír v "Blanc" Sylvaina Chauveaua ("Nocturne Impalpable" | 2014 | Minority Records | MIN33) byl dobře ohraničený, byl už kolem něj cítit vzduch a takový ten pocit, že jde o jednu hmotu nástroje, ne že jednotlivé stisky kláves generují tón z náhodného bodu kdesi mezi reprosoustavami. Jinými slovy, nemáte pocit nějakého wow efektu, ale všechno funguje tak, jak si od hi-fi gramofonu slibujete.

Kupodivu (ano, zase to slovo, které se dere na jazyk poměrně často, když tak srovnáváte E.A.T. s podobně dostupnou konkurecí) ale přes vší svou střídmost a realističnost nemá Prelude tendence zdůraznit negativní aspekty nahrávek - těžko říct, zda je to návrh šasi nebo přenoska, ale třeba i v Kavinského "Nightcall" ("Outrun" | 2013 | Record Makers | LC-15765) panuje spíše nekonfliktní pohoda, hudba drží pohromadě a přesto je čitelná a můžete prostě i přes zřetelně tvrdší vyznění některých pasáží bez otravy poslouchat dál a dál a vydržíte celou desku.

2019 04 30 TST EAT Prelude 23

E.A.T. Prelude samozřejmě není tak daleko jako jeho katalogoví souputníci, není to gramofon postavený ultimativně, ale zjevně s ohledem na cenu a přesto, přesto je na něm cítit, že si někdo dal poměrně dost práce, aby v dané cenové hladině nabídl dobře fungující, vyváženě hrající gramofon, který bude do výsledného zvuku vkládat co nejméně sebe samého a co nejvíce hudby z přehrávaných vinylů. Prelude (a samozřejmě i přenoska Goldring) nás více než pozitivně překvapil tím, jak jeho zvuk stál nohama pevně na zemi a jak "normálně" si poradil s jakýmkoliv vinylem. Pokud tak hledáte ještě dostupný a přitom s maximální snahou o dospělost hrající gramofon, pak je E.A.T. Prelude zřetelně nad standardy dvacetitisícové úrovně a svým výkonem mnohem spíše odpovídá konkurenci s cenou o nějakých 10 000,- vyšší.

Kč 19 990,- (včetně 9" raménka)

Kč 23 990,- (včetně 9" raménka a přenosky Goldring 2200 nebo 1006)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkný design

+ na danou třídu pevný a čistý zvuk

+ konkrétnější, než je v dané ceně obvyklé

+ atraktivně nastavená cena

ZÁPORY

- drobné detaily typu toho, že kryt se zvedá příliš velkou silou apod.

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifiguide.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies