2020 02 20 TST Rockna WaveLight 1

Rumunsko možná není právě tradiční technologickou velmocí a přesto právě zde vznikla v roce 1999 značka Rockna, soustředící se na produkci komponentů s vysokými ambicemi. Těmi největšími jsou skutečnost, že každý kus je ručně vyráběn přímo v sídle firmy, druhou je skutečnost, že Rockna chce minimalizovat množství "konzumních" součástek a pracuje téměř výhradně s vlastními řešeními.

Historicky se pod značkou Rockna vyráběl třeba diskový transport, kompaktní přehrávač, integrovaný či dokonce koncový zesilovač a předzesilovač. Společnost se dnes nicméně soustředí výhradně na produkci digitálně-analogových převodníků, doplněných u vyšší modelové řady Wavedream o digitální síťový transport a u nižší modelové řady Wavelight o serverové řešení, což do sebe nicméně stále logicky zapadá.

Nejčerstvějším produktem v portfoliu je relativně kompaktní komponent Wavelight PRE/DAC a jak už jeho jméno předesílá, kombinuje v jednom šasi funkci D/A převodníku s možností regulace hlasitosti. Je toho v něm ale více, než by se na první pohled mohlo zdát.

2020 02 20 TST Rockna WaveLight 2

Exteriér přístroje je postavený na tlustých, poctivě opracovaných hliníkových panelech a snaze dosáhnout mimořádné plochosti. Hrany jednotlivých panelů jsou jemně zkosené a estetika tak má pěkně dynamický rozměr.

Na předním panelu svítí velký a velmi jasný displej s velikými znaky, který informuje o provozním stavu mírně zkratkovitým, nicméně naprosto srozumitelným způsobem. Levou část okrašluje hluboko vyfrézované logo firmy, vpravo jsou pouhá tři ovládací tlačítka (menu / nahoru / dolu), s nimiž zvládnete všechna podstatná nastavení od regulace hlasitosti po výběr digitálního filtru nebo vstupu.

2020 02 20 TST Rockna WaveLight 3

Zadní panel odkrývá poctivě dimenzované konektory - do přístroje můžete dle očekávání vést digitální signály v různorodých podobách přes běžné optické a koaxiální rozhraní, ale také přes méně obvyklé digitální XLR nebo I2S v HDMI podobě. Pro spojení s počítači a využití maximálních rozlišení je tu USB port. Protože Wavelight si klade za cíl i uživatelský komfort, vestavěl výrobce i jeden klasický linkový analogový vstup, takže v moderní sestavě zmizí ve velké části případů nutnost řešení dalšího komponentu, tedy předzesilovače. Zpracovaný signál v analogové podobě lze vést do zbytku sestavy přes nesymetrické cinchové i symetrické XLR konektory.

Zásadním prvkem vnitřní architektury přístroje Wavelight PRE/DAC je hradlové pole, nebo chcete-li FPGA Xilinx 7. série s 60 bitovou precizností. Rockna si díky tomu na míru napsala softwarovou výbavu ve VHDL kódu, řídící R2R procesor a právě tato kombinace umožňuje kdykoliv pomocí přepsání této softwarové výbavy libovolně upravit funkčnost převodníku či třeba přidat schopnost zpracovávat dodnes ještě neznámé typy signálů, ještě vyšší rozlišení apod.

2020 02 20 TST Rockna WaveLight 4

Díky zmíněnému řešení nabízí Wavelight PRE/DAC také možnost volby z několika upsamplingových filtrů. K dispozici jsou celkem čtyři - linární, s minimální fází, s hybridní fází a filtr, který převzorkování neprovádí. Filtry jsou tu proto, aby si každý posluchač mohl doladit zvuk dle svých preferencí.

Před samotným D/A převodem probíhá v přístroji za pomoci technologie Femtovox2 ještě vyčištění příchozích signálů od časové chyby, neboli jitteru. Pracuje se s kombinací paměťových bufferů, digitálních PLL obvodů a proprietárního schématu zapojení řídících hodin. Samotný převod digitálních signálů do analogu provádí diskrétní systém odporů.

2020 02 20 TST Rockna WaveLight 5

Zajímavě řešená je regulace hlasitosti. Přestože Wavelight PRE/DAC je primárně digitálním strojem, právě regulace hlasitosti probíhá v čistě analogové doméně, jakkoliv řízení samo je digitální. Celá analogová výstupní část je pak řešena v diskrétní podobě bez integrovaných obvodů.
Bez kompromisů výrobce navrhl také napájení, které používá dva oddělené toroidní transformátory pro nezávislé zásobování analogové a digitální části. Napájecí proudy pak ještě vyhlazuje nebývale velká banka filtračních kondenzátorů se souhrnnou kapacitou přes 100 000 uF.

2020 02 20 TST Rockna WaveLight 7

Převodník díky své konstrukci zvládá zpracovat PCM signály do rozlišení až 32 bit / 384 kHz a jednobitové záznamy až do úrovně DSD512. Pohodlí ovládání vzhledem k absenci fyzického ovladače zajišťuje jednoduchá, nicméně naprosto bezproblémová aplikace pro chytrá zařízení.

Rockna Wavelight jsme mohli poslouchat v rámci redakčních sestav. Ve všech hrál přes USB, ale i přes hlavní zdroj. Nasadili jsme ho tak vedle OPPO UDP-205, Norma Revo IPA-140 a Harbeth Monitor 30, hrál místo Teac NT-503 i místo Emotiva XSP-1 s Emotiva XPA-DR2, KEF LS50 a GoldenEar SuperSub X nebo také s Cambridge CXA80, Cambridge CXA81 a Grandinote Shinai ve společnosti, Cambridge CXC a Fischer&Fischer SN-70. O použitých kabelech, filtrech a dalším příslušenství se dozvíte v pravém sloupci -->.

2020 02 20 TST Rockna WaveLight 9

Když se převodník ponejprv rozehraje, máte najednou pocit, že do sestavy byl vnesen prvek jakéhosi urovnání, cosi, co krotí přítomné nectnosti a usadí zvuk - prominete-li ten výraz - pěkně na prdel. Není to nijak hedvábný, luxusní zvukový projev, ani stroze technicistní analytičnost, je to jakási zvláštní dávka přirozenosti, která dělá čest sousloví "vysoká věrnost". Hluboká basová linka v "I Can´t Stop Loving You" od Madeleine Peyroux ("The Blue Room" | 2012 | Universal | 0602537242689) byla v každé sestavě zahraná přesně tak, jak byla do převodníku poslána a jasně odkryla ten který zdroj. Obecně ale sám převodník nabízí velmi pevný, přímočarý zvuk s parádní definicí a neméně parádní transparentností, skrze kterou proniká charakter nahrávky i předřazeného komponentu. Obecně nabízí Wavelight i pěkně bohatý zvuk, je-li taková nahrávka, stejně tak je skvělý i pocit hloubky tónu.

Až obtížně popsatelný, téměř nijaký, je charakter Rockna ve středním pásmu, kde opět na každé sestavě vyzněl dosti jinak, Wavelight sám se promítal na zpěvu Renée Fleming v "Mandoline" ("Night Songs" | 2001 | Decca | 467 697-2) jen skutečně nepatrně. Příkladná čistota bez jakýchkoliv kudrlinek, ona jistá civilnost, díky níž přednes působí "normálně", je základním stavebním prvkem charakteru Rockna. Čím lepší rozlišení váš systém nabídne, tím více se projeví i kvality převodníku, aniž by se jakkoliv měnil jeho charakter - zcela neagresivně vás informuje o všem v nahrávce, ale nesnaží se upoutat fixací na nuance nebo naopak nějakou dramatickou razancí a dynamičností.

2020 02 20 TST Rockna WaveLight 11

Stejně tak na výškách, třeba moc pěkně nahraných činelech a dalších zvucích v "Midnight Voyage" Michaela Breckera ("Tales from the Hudson" | 1996 | Impulse | 051 191-2), doceníte "průzračnost" charakteru Wavelight, který prostě energii jemných vysokých tónů nebrzdí a nechává je tak rozkvést v jejich plné konkrétnosti a plném sebevědomí. A přesto, stále cítíte, že zvuk stojí nohama na zemi, bez ozdůbek a cingrlátek tu zní výšky propracované, čisté a konkrétní. I ševel v pozadí má strukturu, není to jen anonymní zvuk kovového sypání, ale rozmanitá, jasně patrná rezonance jemně rozechvívaných kovových ploch činelů.

Týž vjem nevtíravé autentičnosti získáte i při hodnocení dynamiky nástrojů v Schumannově "Piano Quintet in E-Flat major op. 44" ("The Complete Piano Trios" | 1997 | Philips | 456 323-2). Převodník nenabízí nic víc, než nabízí samotný příchozí digitální signál, nic není přidáno, ale ani ochuzeno. Rockna tak "nepovzbudí" dynamicky poněkud ploché nahrávky, stejně jako ale nebrzdí ty dynamicky excelentní. Dokonce ani využití regulace hlasitosti onu "propustnost" převodníku nijak nemění.

2020 02 20 TST Rockna WaveLight 12

Výtečná transparentnost stojí i za dojmem zprvu poměrně nenápadné, ale s přibývajícím poslechovým časem čím dál doceňovanější přirozené, netechnické detailnosti. "Feeling Yourself Disintegrate" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) byla naprosto přímočará, velmi dobře čitelná a odhalená ve své lehce tvrdší nátuře. Zprvu si tak řeknete, že zvuk není ničím zvláštní a pocit sklouzává opět k tomu, že zvuk je "normální", abyste ale s čím dál komplexnějším a vrstevnatějším gradováním skladby až do závěrečné kakofonie ocenili víc a víc, jak přirozeně a jak v klidu převodník signál zpacifikuje a jak udržuje jeho čitelnost, jak tiché je signálové pozadí a jak vyrovnaná je reprodukce napříč celým frekvenčním pásmem. Je ale fakt, že absenci jakéhokoliv pozlátka musíte trochu přivyknout.

Prostor hudebních nahrávek je opět takový, jaký ho zvukař na nahrávku zaznamenal - třeba u "Over the Rainbow" od The Modern Jazz Quartet ("Fontessa" | 1956 | Atlantic Masters | 81227 3687-2) byla lokalizace opět naprosto bezproblémová, tóny měly "dost místa" a převodník hraje zjevně velmi přesně. Kontury tóny netrpí "roztřepeností", ale ani pocitem technicistního doostření, všechno sedí na místě a je-li v nahrávce dobře definovaný pravolevý a předozadní prostor, vyjde z Wavelight právě tak dobře definovaná a plastická.

2020 02 20 TST Rockna WaveLight 14

Převodník Rockna je ale také nesmlouvavý, ač ne vulgární arbitr nahrávek - "Champs Elysées" od Zaz ("Paris" | 2014 | Warner Music | 0825646149216) byla trochu položená do basů, hlas měl tu a tam až příliš expresivní sykavku a činel tu a tam postrádal na cestě k ideálu špetku kultivovanosti, ale energický tah na branku a šlapající rytmus Wavelight vystihl výtečně. Stále prostě dostáváte přesně to, co do převodníku pouštíte, bez zdůrazňování v dobrém i špatném slova smyslu. A přesto nakonec zjistíte, že Wavelight tím, jak jakoby méně vstupuje do řetězce samého, dává více vyniknout hudbě jako takové.

D/A převodník a předzesilovač Rockna Wavelight je zajímavý a rozhodně ne obvyklý koncept přístroje, který se může stát praktickým středobodem moderněji pojaté sestavy. Ačkoliv třeba ovládání by mohlo být ergonomicky o dýchnutí komfortnější, snadno si na něj zvyknete a ostatní už vlastně funguje naprosto přímočaře. Díky analogovému vstupu nemusíte oželet třeba populární gramofon, díky regulaci hlasitosti můžete udržet systém mimořádně jednoduchý a díky vnitřní koncepci uslyšíte přesně to, co do převodníku pustíte; navíc to nebude nepříjemné ani tam, kde cítíte zvukové limity nahrávek. Wavelight je skvělý převodník hlavně v tom, že splňuje onu základní prapůvodní ideu high-fidelity, tedy vysokou věrnost. Je skvěle transparentní, je výtečně čistý a jeho přínos spočívá hlavně v tom, že signálu dodá jakýsi řád a přesnost, aniž by jakkoliv exhiboval. Rumunská značka odvedla působivý kus práce...

Kč 119 000,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ široký rozsah regulace hlasitosti

+ velice přesný zvuk

+ čistota a pevnost

+ průbojná dynamika

+ analogový vstup

ZÁPORY

- ovládací rozhraní má ergonomické limity

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AudioStudio | www.superhifi.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies