2020 06 30 TST Classe Delta 1

Kanadská značka Classé odvozuje své jméno od prvního uvedeného výrobku – šlo o zesilovač, který dodával 25 Wattů v čisté třídě A = class A = Classé. Mimochodem takové pojetí zesilovače bylo v roce 1980 odvážné a netypické. O čtyři desítky let později má za sebou značka mnohé úspěchy (ale i méně šťastné období posledních pár let, kdy téměř zmizela ze scény), na které navazuje znovuzrodem. Ačkoliv stále jde o značku Classé a stále nabízí vizuálně dobře rozpoznatelné produkty a stále je řadí do série Delta, je to Classé postavené pěkně od začátku na zelené louce.

Po změnách majitelů a dalších peripetiích se produktové portfolio malé montrealské firmičky usadilo na třech produktech – na předzesilovači moderního střihu a amplifikaci v podobě stereofonního nebo monofonního koncového stupně podle nároků a stavu konta potenciálních zájemců.

2020 06 30 TST Classe Delta 7

Delta PRE

Centrálou řady Delta je model PRE, označující jednoduše předzesilovač. Na první pohled navazuje na modely značky, kterými ukončila předchozí fázi svého působení, jen je vizuálně i materiálově posouvá do roku 2020 a do vyšší cenové hladiny. Tmavé tóny, pěkně zpracovaný mat, hodnotný kov, celkově je radost na Delta PRE pohledět. Odpovídá to koneckonců tomu, že komponenty se vyrábí ručně v továrně v Japonsku.

Classé staví na jednoduchosti, nejvýraznějším prvkem tak jsou boky předního panelu, klenuté pod velkým úhlem a pak černý obdélník s velkým, jasným dotykovým displejem, na kterém můžete procházet mimořádně komplexní nabídku. Krom toho je tu jen veliký otočný prvek pro regulaci hlasitosti, USB port pro rychlé a snadné připojení datových pamětí, sluchátkový výstup a tlačítko, kterým aktivujete zmíněnou nabídku na displeji (kde je jinak vidět vstup a hlasitost).

2020 06 30 TST Classe Delta 3

Zadní panel je jednodušeji a praktičtěji střižený, než čelní část přístroje, ale ani tady není nic, co by napovídalo šetření. Horní část zabírá krom napájecí zásuvky digitální část – tři koaxiální a tři optické vstupy, dokonce AES/EBU. Příjemným bonusem je USB port pro spojení s počítači a hlavně ethernetové rozhraní, připojující Delta PRE do světa streamingu s podporou běžných standardů typu DLNA, UPnP nebo Airplay. Za příplatek si můžete objednat také HDMI vstup s podporou nejnovějších standardů.

O kousek vedle jsou ještě další tři ethernetové porty, jeden nicméně slouží jako RS232 rozhraní, další dva umožňují propojení komponentů Classé do jednoho celku z pohledu jejich ovládání. K tomu samozřejmě poslouží i přítomné 12 V napěťové spouště v podobě klasických 3,5 mm jacků nebo vstup pro externí čidlo IR ovládání, pokud byste náhodou tak pěkný komponent chtěli schovat do skříňky.

2020 06 30 TST Classe Delta 15

Ani spektrum analogové konektivity není nikterak chudé – dva páry XLR vstupů doplňují dva páry cinchů, třetí cinchový vstup vede do phono předzesilovače (pro MM i MC přenosky s možností nastavení mnoha různých parametrů) . Ani analogové variabilní výstupy nejsou podceněné – jsou celkem tři a všechny mají podobu jak symetrických XLR, tak nesymetrických RCA. Je tu hlavní výstup (pro levý a pravý kanál), doplňkový výstup (opět pro oba kanály, třeba pro možnost bi-ampingu, řízení více subwooferů,…) a je tu sdružený jednokanálový výstup přímo pro subwoofer.

Delta PRE není žádný drobeček – váží 13,5 kg, na šířku zabere 44,4 cm, do hloubky 44,9 cm a na výšku 12,1 cm.

2020 06 30 TST Classe Delta 10

Předzesilovač ale není jenom o stylu. Jeho možnosti nastavení jsou skutečně široké. Začíná to propracovanou regulací hlasitosti s kroky po 0,25 dB, ale je tu možnost v digitální doméně využít i klasických tónových korekcí včetně vyvážení kanálů, je tu možnost nastavení frekvenčního filtru a strmosti přechodu pro subwoofery (respektive pro výstupy), je tu dokonce pětipásmový digitální ekvalizér, prvek dnes dosti neobvyklý. Všechny vstupy pak mají možnost „digitálního bypassu“ a „propustného“ režimu třeba pro aplikace v domácím kině.

Výrobce příliš nemluví o použitých technologických řešeních, ale udávané parametry jsou velmi dobré. Vypovídá o tom třeba vyvážení kanálů v toleranci pouhých 0,05 dB, pracovní frekvenční rozsah 1 – 2 000 000 Hz (-3 dB), celkové harmonické zkreslení (na 1 kHz při šířce pásma 90 kHz) pod 0,0004%, intermodulační zkreslení 0,001% při šířce pásma 90 kHz nebo odstup signálu a šumu 130 dB (vážený křivkou A, 22 kHz, 9Vrms). U přeslechu mezi kanály Classé udává hodnoty od -143 dB / 100 Hz po -124 dB / 10 000 Hz.

2020 06 30 TST Classe Delta 20

Digitální část (USB a stream) akceptuje PCM i DSD signály (32 bit / 384 kHz a DSD256), ostatní digitální vstupy zvládnou rozlišení 24 bit / 192 kHz a DSD64. Udávaná dynamika DACu 124 dB a jitter s hodnotou pod 40 ps či harmonické zkreslení pod 0,0015% ukazují na použití některého z nejmodernějších čipů.

Delta STEREO

Logickým partnerem pro Delta PRE je samozřejmě jeden z firemních koncových stupňů, které se liší skutečně jen tím, je-li vnitřní elektronika použita pro zesílení dvou, nebo jen jediného kanálu (no dobrá, také tím, zda jsou na čelním panelu ve vyhrazeném okénku VU metry dva nebo jen jeden).

I tady Classé navazuje na vlastní tradici předchozí inkarnace řady Delta a neporušuje rozměrový ani designový standard, nasazený předzesilovačem. Delta STEREO tak sdílí půdorys 44,4 x 49,2 cm, s výškou 22,2 cm už je to vcelku „kus železa“ – to platí i pro váhu 46,4 kg.

2020 06 30 TST Classe Delta 22

Firemní čistotu drží i vzhled se zaoblením rohů čelního panelu, i tady je v levé části velký černý obdélník, na němž nicméně není displej, ale mřížka vstupu charakteristického chladícího systému ICT, který nuceně prohání vzduch skrze zesilovač. Pak už je tu jen spínací tlačítko a zmíněné elegantní VU metry.

Zadní panel je má všechny prvky orientované „na výšku“, dominuje mu zamřížovaný obrovský výdech chladícího systému s dvěma páry neméně obrovitánských a mimořádně pohodlně šroubovacích terminálů po každé straně. Nad nimi je pak vždy ještě adekvátní sada vstupů, vždy jeden cinchový a jeden XLR.

2020 06 30 TST Classe Delta 26

Odsazené po levé straně jsou „praktické“ konektory – napájecí zásuvka, čtyři ethernetové porty pro komunikační / ovládací účely a čtveřice 3,5 mm jacků pro vstup / výstup externího čidla dálkového ovládání a 12 V spouštění. Je tu ještě USB port pro flashky s případným updatem firmware (pokud nebude zesilovač připojen k síti).

Konstrukce Delta STEREO je postavená plně na tranzistorové technologii a firemním know-how, zesilovač nabízí pěkných 12,5 Wattu na kanál do 8 ohm v čisté třídě A, maximální výstupní výkon ve třídě A/B je 250 W / 8 ohm nebo 500 W / 4 ohm na kanál. Dostatečnou rezervu zajišťuje celkem 22 kondenzátorů Mundorf.

2020 06 30 TST Classe Delta 16

U hodnoty celkového harmonického zkreslení uvádí firma hodnotu 0,0016% (1 kHz / šířka pásma 500 kHz). Maximální rozsah výstupního napětí je 129 V / peak-to-peak, zisk zesilovače je 29 dB. Hodnota odstupu signálu a šumu 120 dB je velmi pěkná, stejně jako rychlost přeběhu 75 V / µs. Přeslechy mezi kanály jsou při plném výkonu mezi 90 dB (10 kHz) a 124 dB (100 Hz). Celkově jsou parametry zesilovače velmi pěkné, to platí i pro tlumící faktor s hodnotou 850.

Za zmínku ještě stojí, že oba komponenty používají šestivrstvé desky plošných spojů pro co nejkratší signálové cesty, stejně jako u obou najdete zakázkové nožičky z materiálu Navcom pro potlačení vibrací.

2020 06 30 TST Classe Delta 12

Oba komponenty jsme poslouchali v showroomu dovozce, kde se poslouchalo přes Bowers&Wilkins 800 D3, přes Polk Legend L600 a Polk Legend L200. Střídal jsme mohli se setem Rotel Michi, ale i se sestavou McIntosh – předzesilovačem C2700 a koncovými monobloky MC901 nebo MC1.25KW. Napájelo se vždy přes McIntosh MPC1500 a hrálo se z McIntosh MCD600. Propojeno bylo vždy kabeláží InAkustik Referenz Selection s AIR technologií.

Ještě úvodem před poslechovými dojmy je nutno říct, že na rozdíl od takových 98% komponentů, které jsme kdy hodnotili, přizpůsobit se zvuku nové řady Delta, uvolnit mysl natolik, aby bylo možné ten zvuk „pojmout“, trvalo několik hodin. Na první dojem při rychlých soudech je totiž nemastný, neslaný, nijaký a pokud si nedáte čas a prostor ho „pochopit“, nikdy ho nedoceníte. Ale co když si tedy ten čas dáte?

2020 06 30 TST Classe Delta 8

Ani pak není zvuk sestavy Classé Delta nijak vtíravý nebo dominantní, basová linka ve „Twist in my sobriety“ od Tanity Tikaram („Ancient Heart“ | 2008 | Warner Music | 2564-69459-5) je uvolněná a mimořádně uměřená, uklidněná – je to decentní bas v objemu i v impulsu, má poddajně měkký charakter, zároveň ale perfektně, naprosto samozřejmě čitelný, každé brouknutí basy je luxusně a s lehkostí ohraničené. Je to nadstandardně kultivovaný a vyzrálý zvuk, informativní, bez přibarvení, bez exhibic. Je to bas, který se se zdánlivou nenuceností propracuje z libovolných reprosoustav, kontrola není nápadná, ale přesto je zřetelně suverénní. Zajímavý, přirozený, autentický basový základ, který má výjimečně blízko „neutrálnosti“, jakkoliv ve trochu opatrnějším balení (nikoliv ale v tom smyslu, jako to podobné šlo říct o staré řadě Delta).

Velmi neobvyklý, velmi netypický a přesto tak nějak podvědomě „audiofilsky správný“ byl také přednes zpěvu Franka Sinatry a jeho dcery Nancy v „Somethin’ Stupid“ („My Way“ | 1997 | Reprise Records | 9362-46712-2). Jemný, křehký, intimní zvukový projev je precizně uhlazený a čitelný, má krásný, vysloveně luxusní detail, oba vokály jsou naprosto zřetelné, přesto jaksi hravě jemňoučké a sametové. Je to podivný, těžko uchopitelný, ale přitom velmi podmanivý a autentický mix absolutní transparentnosti a technické brilantnosti s takovým tím typicky měkkým, kulatým zvukem Classé. A přesto, hlasy jsou jako na dlani, aniž by bylo cítit jakoukoliv snaživost, jakoukoliv dopřednost, prostě tam jen jsou a rozvíjí se spolu s vaším soustředěním, tak jako dobré víno na patře.

2020 06 30 TST Classe Delta 11

Výkon Classé Delta na vysokých tónech cinkajících a ševelících činelů v „On her way“ Pat Metheny Group („Speaking of Now“ | 2002 | Warner Bros | 9362 48025-2) byl také velmi poklidný – žádné jiskřičky, nepříliš nápadná znělost, zvuk takříkajíc hodně „nohama na zemi“. Přitom díky hlubokému, temnému pozadí i tichoučké nuance při nízkých poslechových hlasitostech zůstávají čitelné, propracované a nenásilně oddělené. Každé cinknutí se objeví v prostoru, ne s úplně nejrychlejším transientním nástupem, ale přirozeně, bez otravnosti, umělosti, násilnosti, bez jakékoliv únavnosti, prostě, jednoduše, nekomplikovaně – a čím déle posloucháte, čím více toho máte za sebou, tím více to oceníte.

S konzistentní – byť jen zdánlivou – poklidností a volností zahrály komponenty Classé Delta také svižné, razantní perkuse v „India with jazz“ ze sampleru „STS 40 Years Anniversary“ (2020 | STS Digital | STS-6111195). Zvuk by se snad dal nazvat jako „pečlivý“ – není nápadný, neprosazuje se, nevtrhává do místnosti s gejzíry opulentní energie a přesto, přesto pocitově bublá, má už famózně pečlivou, přesnou mikrodynamiku a přesto ve velkém měřítku to není o rozvibrování podlahy nebo vysklení okenních tabulek, ta ukázněnost, ta disciplína, ta jemná, až zenově klidná a soustředná energie tu je, bez stresu, bez potu a bez násilí, bez předvádění vám podá hudbu, která není „zabržděná“. Protože ale nemá onen moderní „punch“, prostě trvá, než na to přistoupíte.

2020 06 30 TST Classe Delta 13

Vzhledem k výjimečné neutrálnosti a nestrannosti zvuku řady Delta oceníte špičkové nahrávky (protože dobré tu zní dobře a špatné…inu, poměrně špatně) – „My Ship“ od Dee Dee Bridgewater („This is new“ | 2002 | Emarcy | 0602527040400) mezi ně patří a pane jo, to bylo hotové audiofilské lahůdkářství. Čisté, uspořádané, nádherně homogenní a naprosto přirozeně, nenásilně srozumitelné. Je to jemnější prezentace, ale vysloveně skvělá, je to zvuk „hloubavý“, který se nepodbízí, ale je prvoligově transparentní a detailů je tolik, kolik jich dokáže nabídnout nahrávka a řetězec.

S tím konzervativně dospělým stylem se místností linula „My Romance“ Billa Evanse („Turn our the stars“ | 2009 | Nonesuch | 7559-79831-7) – ne kdovíjak veliká, ne roztažená až do nemožných šířek a hloubek, ale prostě „normální“, nestresovaná, klidná, organizovaná. Že je něco správně, to poznáte podle „nestísněného“ klavíru, který s sebou z reprosoustav vezme i pocit hmotného těla, je soustředěný, ale nenafouknutý. Lokalizace jednotlivých nástrojů (nebo když na to přijde třeba i potlesku publika a dozvuků nahrávacího prostoru) je skvělá. Šířka i hloubka jsou zdánlivě trochu menší, než třeba u rozmáchlého zvuku McIntosh, ale je to tak nějak celkově věrohodné.

2020 06 30 TST Classe Delta 21

Hustá, sytá a řízná „Heathen Child“ od Grinderman („Grinderman 2“ | 2009 | Mute | CDSTUMM299) neměla ten prvoplánový, možná ale přeci jen žádoucí syrový, bezprostřední koncertní drajv, u takových nahrávek jsou Classé Delta přeci jen příliš audiofilské. Je to hladký, oblý a klidný zvuk, sice možná s hlubokou a perfektně artikulovanou baskytarou, ale také s hlavní kytarou až příliš zbavenou „garážové špíny“. Můžete si vychutnat čitelnost i při popůlnoční hlasitosti, nicméně při koncertní úrovni to nějak postrádá koule. Je to ale celkově zvuk šarmantní, s hodnotným obsahem, chce se říct, vytříbený, až ušlechtilý, byť nelehce docenitelný, pokud mu nedáte dost času a prostoru – myšleno ve své hlavě.

Kanadští Classé se o slovo přihlásili po dlouhém období nejistoty, přešlapování a stagnace – a výsledkem jsou komponenty, které jsou krásně udělané, esteticky moderní a vybavené tak, aby obstály v dnešní digitálně náročné době. Potud žádný problém. Jejich zvuk ale není pro každého – je výjimečně neutrální, vyvážený, křehce audiofilský a autentický až do morku kostí, takže rozhodně není „na první dobrou“. Je to trochu meditativní přístup k reprodukci, který oceníte až ve chvíli, kdy sami sebe dokážete zastavit – ostatně, vstup do Nirvány je podmíněn prakticky stejným přístupem. Delta PRE a Delta STEREO jsou krásné high-endové komponenty, které sází na věrnost, autentičnost a puristickou audiofilii, ovšem za cenu velmi vysokou. Pokud ale spadáte do škatulky movitého a posluchačsky vyzrálého zájemce, nenechte si ujít příležitost je prozkoumat – ale dejte jim (a sobě) čas, stojí to za to. Nakonec ani autor tohoto textu si nikdy nepomyslel, že bude chválit zrovna elektroniku od Classé.

Kč 279 990,- – Delta PRE

Kč 356 990,- – Delta STEREO

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ neutralita a přesnost zvuku je špičková

+ luxusní zpracování

+ možnosti nastavení a přizpůsobení

+ všestrannost

+ poklidná samozřejmost

+ přesná, jemná hlasitost

ZÁPORY

- cena je nasazená hodně vysoko

- trvá, než si na přesný zvuk zvyknete

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies