HIFIStyl

2020 08 30 TST Polk Legend L600 1

Američtí Polk Audio jsou v České republice možná proslulí hlavně pro své dostupné řady reprosoustav, v nabídce mají ale podstatně širší spektrum výrobků (včetně soundbarů, vestavených nebo exteriérových řešení, ale i hi-fi střední třídy). Začátkem roku 2020 představili novou řadu s názvem Legend, která patří na úplný vrchol jejich portfolia. Modely Legend zachovávají základní firemní styl, ale pojímají ho velkoryseji, aniž by to znamenalo nesmyslný odskok ceny mimo běžné rámce moderního prémiového hi-fi.

Nabídce série Legend vládne model L800, který snadno poznáte díky zdvojené středo-výškové sekci, kde každá míří pod mírným úhlem na jinou stranu – toto řešení má pomáhat zejména s prostorovou lokalizací zvuků v domácím kině. Nejvyšší konvenčně konstruovanou reprosoustavou v řadě Legend je model L600, poměrně velký, ale ještě tak tak i v běžném evropském obýváku skladný sloupek.

Při pohledu na Legend L600 není problém je zařadit do portfolia Polk Audio – kabinety jsou v praxi čistě pravoúhlé, s černou čelní stěnou, na kterou navazují plochy z pravé dýhy (buď hnědý ořech nebo černý popel). Čtveřice měničů je do čelní desky pěkně zapuštěná bez viditelných šroubů, dole je otevřený „chřtán“ bassreflexového systému.

2020 08 30 TST Polk Legend L600 2

Celá nemalá hmota ozvučnic z MDF profilů (plných 35 kg při výšce 118,6 cm, šířce 32,9 cm a hloubce 40,4 cm) je nesena dvěma příčnými profily s nožičkami. Při pohledu zezadu objevíte netypicky tři páry reproterminálů, z nichž kabelovými můstky jsou ale spojeny jen dva – ten horní pár, lehce odsazený, slouží pro pohodlné připojení volitelných Dolby Atmos modulů.

Zajímavý je i pohled na základnu ozvučnic, kde se škříň základny dotýká jen v nejnutnějších bodech a zbytek prostoru je využitý pro expanzi energie ze systému Power Port. Trubice reflexu s poměrně velkým průměrem ústí směrem dolů, kde se vzduch a energie rovnoměrně distribuují do všech směrů díky přítomnému masivnímu trnu s propočítaným tvarem. Výsledkem by měl být klidnější bas bez slyšitelných artefaktů, stejně jako možnost přisunout i velké reprosoustavy blíže ke stěně, než by bylo možné se zadním bassreflexem.

2020 08 30 TST Polk Legend L600 17

Polk používá reproduktory vlastního návrhu. Výškám je vyhrazen prstencový zářič s výraznou špičkou, průměr membrány je 2,5 cm a využívá pracovní komoru s tlumením. Středotónový reproduktor, který má mimochodem uvnitř skříně také vlastní uzavřenou ozvučnici, má membránu „turbínového“ tvaru, kdy je konus s průměrem 13,3 cm zvrásněný šikmými vlnkami. Membrána na velkém vlnkovém závěsu je kombinací pěnového jádra a kovového výlisku. Bas tvrdí dvojice kovových membrán o průměru 18 cm, žádné bližší detaily nebo popisky nicméně Polk nenabízí.

Dozvíte se nicméně, že L600 mají specifikaci pracovního frekvenčního rozsahu mezi 28 a 50 000 Hz (bez konkretizované tolerance), u 4 ohmové impedance přiznávají propad na 3,3 ohmu a charakteristická citlivost 86 dB je překvapivě nízká na to, jaké osazení L600 mají.

2020 08 30 TST Polk Legend L600 16

Dělící frekvence výhybky s „Orthovým zapojením“ (podle jejího autora) jsou nastavené na 410 a 2 900 Hz. Výrobce doporučuje 30 – 300 Wattů.

Legend L600 jsme poslouchali v showroomu dovozce, akusticky dotažené místnosti s naddimenzovaným vybavením – jako zdroj posloužil McIntosh MCD600 a střídaly se tři systémy. Jednak nová řada Classé Delta, jednak Rotel Michi P5 / S5 a jednak McIntosh C2700 řídící McIntosh MC901 (v bi-amp zapojení) a nebo MC1.25KW. Propojeno bylo kabeláží InAkustik z nejvyšších řad AIR, srovnávalo se s Bowers&Wilkins 800 D3, Polk Legend L200 nebo Sonus faber Minima Amator II.

2020 08 30 TST Polk Legend L600 15

Rytmická basová linka ve „Twist in my Sobriety“ Tanity Tikaram („Ancient Heart“ | 2008 | Warner Music | 2564-69459-5) měla požehnaný objem i sílu, byl to bas odvážný (čím dominantnější zesilovač, tím ochotněji se L600 rozezpívávaly a nechaly se dotlačit v basu na objem i váhu neobvyklou v této ceně) a mocný. V trochu „americkém duchu“ byly spodní tóny spíše působivé a nadýchané, než audiofilsky zkrocené, ale nijak to nevadilo. Nebylo jich proporčně – trochu překvapivě – vlastně přehnaně moc, jen jaksi dokázaly naplnit svou temnou energií i velkou a tlumenou místnost. Neočekávejte, jak už bylo řečeno, basy zařezávající a utažené, jde o příliv a krásně hebké, kulaté houpání (nicméně čitelné!).

Také hlas Franka Sinatry zněl v „Somethin‘ Stupid“ (1997 | Reprise Records | 9362-46712-2) krásně sametovým stylem, ale zřetelný, hezky prokreslený, jak se na drahé reprosoustavy sluší a patří. I tady je nicméně patrná inklinace k objemu, bohatosti a příjemné rozmáchlosti, spíše než k audiofilské exaktnosti. Dívčí doprovodný vokál byl posazený přeci jen trošku v pozadí. Celkově se Legend L600 nesnaží o analytičnost, nicméně tím, jak ochotně a energicky (jakkoliv zároveň měkce) naplňují prostor svou přítomností, je přehlednost na solidní úrovni.

2020 08 30 TST Polk Legend L600 13

Cinkání činelů v „On her way“ Pat Metheny Group („Speaking of Now“ | 2002 | Warner Bros | 9362 48025-2) bylo nepatrně usedlejší, jemnější, ševelivější, nicméně stále slušně zřetelné a neztrácející se ani pod řádnou porcí basového základu. Když se zaposloucháte, objevíte výšky vlastně docela svižné a slušně prokreslené, s dobrou tonalitou a i když ani tady není audiofilská delikátnost, tak horní konec pásma zní s kombinací živé energie a kontrolované samozřejmosti.

S dynamickými špičkami bubínků a dalších všemožných perkusí v „India with jazz“ („STS 40 Years Anniversary“ | 2020 | STS Digital | STS-6111195) si Legend L600 poradily s obrovskou chutí, nechají si „naložit“ prakticky libovolně a i ve velkém a vytlumené místnosti dokážou prostor okolo vás naplnit obrovskou dávkou (vcelku kontrolované a hodně sebejisté) energie. Makrodynamická síla, impakt a výbušnost jsou velmi zábavné, zvuk je ale nejen razantní, ale také plný, barevný a prostě tučný.

2020 08 30 TST Polk Legend L600 8

Se spoustou jemných, přirozených detailů a nuancí v „My Ship“ od Dee Dee Bridgewater („This is new“ | 2002 | Emarcy | 0602527040400) si Legend L600 poradily díky své slušné otevřenosti, akcentují nicméně celkové hudební plochy, tu energii a život, než aby rozkreslovaly a zaostřovaly ty nejhlouběji zasunuté jemnůstky. Nejsou to reprosoutsavy pro milovníky komplexních audiofilských delikates, rozlišení je nicméně dospělé, zvuk nenáročně čitelný a přehledný a hlavně je hudba hraná s takovou ochotou, vášní a příjemnou samozřejmostí, díky niž vlastně necítíte žádné zjevné nedostatky.

Veliké reprosoustavy, veliký zvuk = veliký prostor, jak ukázala „My Romance“ Billa Evanse („Turn out the stars“ | 2009 | Nonesuch | 7559-79831-7). Ani ve velkém prostoru showroomu a nadstandardní poslechové vzdálenosti se Legend L600 neztrácely, jsou objemné a nestísněné, v hudební scéně je i docela patrná vzdušnost. Je to zvuk slušně organizovaný, nicméně lokalizace je volnější, není tu snaha o holografičnost a přesto stereo báze velkých rozměrů v prostoru drží pěkně a čitelně.

2020 08 30 TST Polk Legend L600 5

Když přišlo na „Heathen Child“ Nicka Cavea („Grinderman 2“ | 2009 | Mute | CDSTUMM299), přišla s ní také až koncertní záplava energie, ale přitom nemáte pocit, že Legend L600 tlačí na pilu. Prostě se to tak nějak samo děje, je to živý, sytý zvuk s citelnou váhou a mohutností, ladění je trochu „zábavné“, tah na branku je pak obrovský. Basa pulsuje až se třese sedačka, přednes je intenzivní, ale ne chaotický a zejména když dáte hlasitost dále doprava, máte až malý domácí koncert.

Sloupy Legend L600 od Polk jsou charakterem (ať už z pohledu vnějšího designu nebo zvukového ladění) opravdu „ameriky“. Robustní, plné energie, výrazně (nikoliv však přehnaně) bohaté v basových oktávách, není to nicméně žádná zdivočelá zběsilost nebo čistý efekt, Legend L600 se drží dostatečně disciplinovaně a dostatečně autenticky, aby zapadly do škatulky výtečného hi-fi s až high-endovými přesahy. Nejlépe je pak těmto reprosoustavám ve velkých prostorách a ve středních a klidně i trochu vyšších hlasitostech, nechají si naložit dynamicky i výkonem kam až v reálu v běžných evropských prostorách můžete jít a vůbec, je to živý a bohatý zvuk bez problematických momentů a poslech je v dobrém slova smyslu čistá zábava.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních a zakázkovou akustickou s panely Vicoustic.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 08 30 TST Polk Legend L600 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Nebýt zjevného vlivu charakteristiky prostoru / poslechové pozice na úrovni 200 – 250 Hz (propad a následné zdůraznění; že jde o módy místnosti ukazuje odezva pod úhlem, kde se efekt posunul), jsou vlastně Legend L600 výtečně vyrovnané, s charakteristikou nepatrně „padající“ od basů směrem k výškám. Nabídnou vám v plné síle slibovaných 30 Hz, reálně je jejich křivka prakticky bez připomínek a útlum výšek nad 13 kHz je pozvolný a zcela běžný. Snad jen pod úhlem začínají ztrácet energii již od 1 kHz, což je poměrně brzy, takže bude dobré věnovat čas jejich umístění tak, aby zůstaly pokud možnost mířit přímo na vás.

2020 08 30 TST Polk Legend L600 m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Sedlo na 33 Hz u impedanční křivky naznačuje, že toto bude ladící frekvence bassreflexového systému. Navzdory varující specifikaci impedance s poklesem až téměř ke 3 ohmům není na impedanci nic nepřiměřeného dané cenové třídě, je prostá nespojitostí či prudkých změn a k oněm nízkým hodnotám klesá až v oblasti nad 4 kHz, kde je energie nepatrná. Přidejte k tomu elektrickou fázi, která se vcelku poctivě drží rozumného průběhu a rozumných hranic a získáte reprosoustavy průměrně náročné na zesilovače, kdy v sobě elektricky neskrývají žádný „chyták“, který by mohl zesilovači zatopit.

2020 08 30 TST Polk Legend L600 m3

Waterfall

2020 08 30 TST Polk Legend L600 m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 119 980,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ působivý basový rozsah

+ snesou reálně obrovské zatížení / hlasitost / dynamiku

+ příjemný (ne nutně úplně realistický zvuk)

+ hrají s chutí a lehkostí a budou skvělé na filmy a moderní hudbu

ZÁPORY

- v menších prostorách může být basu až až

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies