2018 08 30 TST Prism Sound Callia 1

Anglická společnost Prism Sound za sebou má slušnou historii - založili ji pánové Boswell a Dennis v roce 1987, byť spolu pracovali již o nějakých šest let dříve, konkrétně na prvním mixážním pultu s vestavěným DSP. I to je patrně důvod, proč většina čtenářů o Prism Sound doposud neslyšela, drtivá většina jejich produkce totiž směřuje do "profi" světa - konkrétně do sféry nahrávání a do sféry analýzy a měření. Malý D/A převodník Callia je prvním krokem do audiofilům zaslíbených zemí.

Že tento malý přístroj pochází od výrobce neuvyklého hi-fi světu, to poznáte celkem snadno - design totiž nese neklamné stopy účelnosti, spíše než elegance. Převodník je nicméně snadno skladný - s šířkou 28,5 cm, hloubkou 24,2 cm a výškou jen 5 cm se snadno dá umístit i na stůl (což s ohledem na přítomnost sluchátkového zesilovače může být častá aplikace). Kompaktním rozměrům odpovídá i nevelká váha 2,1 kg.

Čelní panel má na sobě zapuštěné poměrně velké logo výrobce, vedle něj jsou ve dvou blocích řady diod, indikujících aktivní vstup i typ zpracovávaného signálu. Ještě o kousek dál najdete dva otočné voliče - tím větším se reguluje hlasitost, úroveň indikuje modré okruží v prohlubni kolem, což je lehce nepraktické. Podobně nepraktická je i absence dálkového ovládání. Menší prvek slouží také k regulaci úrovně, ale tentokráte zvláště pro 6,3 mm sluchátkový výstup hned vedle. Na kraji je pak spínací tlačítko, jímž můžete krátkými stisky také přepínat vstupy - není to ovšem nutné, v základním režimu umí Callia detekovat příchozí signál a přepnout na správný vstup automaticky.

2018 08 30 TST Prism Sound Callia 2

Otočte si převodník zády k sobě a uvidíte relativně běžnou konektivitu - dovnitř signál dostanete přes asynchronní USB (výrobce dodává vlastní ASIO ovladače pro Windows), koaxiální nebo optický digitální vstup, zpracovaný signál vychází buď symetrickými XLR nebo nesymetrickými RCA. Krom klasické napájecí zásuvky se sem vešla ještě čtveřice přepínačů, jimiž lze nastavovat provozní parametry přístroje - můžete vyřadit regulaci hlasitosti, vybrat si způsob zpracování DSD signálu nebo třeba nastavit impedanci svých sluchátek, čímž se přizpůsobí provozní parametry zesilovače.

Vnitřní část je pak pěkně organizovaná, analogová část je dokonce plně symetrická. Výpočetní výkon dodává programovatelný čip Spartan 6 a mikroprocesor ARM. Na co klade výrobce velký důraz, to je časování signálu - je tu použit vlastní systém CleverClox, který si automaticky vybírá, zda se bude synchronizovat podle signálu či dle svého lokálního taktu, časová chyba celého systému je menší než 50 částí z milionu. Samotný digitálně-analogový převod vychází z řešení profesionálních převodníků a obvody se točí kolem čipů Cirrus Logic CS4398. Ty umí zpracovat signál až 24 bit / 192 kHz - Callia nicméně zvládá signály až 32 bit / 384 kHz a DSD128, vše nejdříve proběhne digitálním interpolačním filtrem a skončí právě v maximálním nativním rozlišení. Prism Sound má ve svých materiálech dlouhé povídání o tom, proč DSD nemá smysl převádět přímo a že nejlepší je pracovat s ním po převodu na PCM signál.

2018 08 30 TST Prism Sound Callia 3

Výrobce udává u převodníku Callia skvělé technické parametry - THD+N menší než 0,0005%, dynamiku přes 115 dB, téměř absentující přeslechy mezi kanály nebo frekvenční rozsah 8 - 32 000 Hz (-0,05 dB). Prakticky identické, jen o maličko horší parametry pak platí i pro sluchátkový výstup.

Prism Sound Callia jsme poslouchali v rámci všech běžných redakčních sestav - hrálo se tak spolu s Norma Revo IPA-140 a Harbeth Monitor 30 místo OPPO UDP-205 (respektive místo jeho převodníku, ale občas s jeho mechanikou), hrálo se s Cambridge CXC a Cambridge CXA80 s Fischer&Fischer SN-70 nebo také místo Teac NT-503 s Emotiva XPA-DR2 a KEF LS50. O filtrech, kabelech a dalším příslušenství více v pravém sloupci -->.

2018 08 30 TST Prism Sound Callia 5

Linky hlubokých tónů, linoucích se z cella a kontrabasu v Rossiniho "Duetu pro cello a kontrabas" ("The Absolute Sound Reference" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) vykouzlil převodník lehce sušším způsobem, nicméně zase s opravdu výtečnou kontrolou a přesně vykrouženými konturami a přirozenou váhou. Projev zůstává velmi kontrolovaný napříč hlasitostmi i při odstavení regulace (ta kupodivu má jen naprosto minimální dopad a můžete ji tak skutečně bez obav používat), není tu cítit žádné nadsazování či přibarvování, což nicméně oceníte spíše při dlouhém poslechu. Zprvu se může zvuk zdát maličko skoupý, ale je skvěle pružný, kultivovaný a čistý, všechno je pečlivě organizované.

Stále s nadhledem a jistotou se zvuk převodníku pohybuje i v oblasti středních frekvencí - konkrétně třeba hlas Doris Day při zpěvu "Over the rainbow" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) byl skvěle klidný, hebký a nesmírně snadno srozumitelný. Je cítit, že Callia pracuje s vysokou přesností a věrností, bez pocitu techničnosti totiž nabízí vskutku báječné rozlišení a velice snadnou, nenásilnou srozumitelnost, byť vokál je trošku menší co do objemu, nesnaží se o líbivou šťavnatost nebo větší tělesnost, je opravdu hlavně umírněný a informativní.

2018 08 30 TST Prism Sound Callia 7

Střídmost, nezdůrazněnost a velmi "normálně" působící přesnost a realističnost je převodníku Callia vlastní i v nejvyšším frekvenčním spektru. Na cinkavých kovových perkusích ve Floexově "Prenatal Hunters" ("Extended Dynamic Experience 5" | 2017 | STS Digital | STS-6111158) bylo zřetelně znát, že převodník dokáže už opravdu skvěle a precizně oddělovat jednotlivá cinknutí, udržet kontrolu nad jejich průběhem a dozvukem a činí tak s přehledem, takže snadno vnímáte odlišné velikosti různých činelů, ale i energii úderů, zvuk nesplývá a je takový bez efektů a bez zjevné snahy organizovaný. I tady je ale patrné, že jde o maličko sušší, byť ve finále realistický zvuk.

Ani dynamické špičky Stravinského "Ptáka Ohniváka" v podání Base Pollarda dirigujícího Utrechtsch Studenten Concert ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) převodník nerozhází. Dramatické transienty se spoustou energie jsou řízené s jistotou, pevné a máte pocit, že přístroj zvládá excelentně hlavně "nepřekážet" zvuku, příliš nevkládá do hudebního výsledku sebe sama. Hudba se řádně nadechne právě tam kde má, klidnější pasáže jsou pak relaxované a okamžitý přechod má velmi solidní dávku dospělosti a přirozené jistoty. Nic se na vás zběsile nevalí, ale kde důraz má být, tam je v prakticky nezkrocené formě.

2018 08 30 TST Prism Sound Callia 9

Možná jste z řečeného již stihli odhadnout, že Prism Sound Callia se chová řádně a spořádaně jak jen to jde, prakticky až "nehifisticky" nestranně. Reprodukce "Pie Jesu" se zpěvem Ellen van Zomeren ("Incredible Music Vol. 4" | 2012 | STS Digital | STS-6111130) byla poskládaná s jistotou a čistotou pravého high-endu, hudba je krásně transparentně a čistě znějící, pečlivě rozvrstvená a opět bez jakéhokoliv nepatřičného akcentu. Jen velmi decentní vlastní stopa převodníku nijak nezasahuje do dosažitelnosti a čitelnosti i jemňoučkých detailů - ty nejjemnější nuance jsou zasunuté poměrně v pozadí, ale na druhou stranu i tam zůstávají snadno slyšitelné a podtrhující autentickou živou atmosféru nahrávky. Detailnost je vlastně v dané ceně působivá, jakkoliv provázená tak trošičku sušším zvukovým výsledkem.

Co je ovšem excelentní, to je schopnost načrtnout prostor hudební scény v pravolevém i předozadním směru a udržet působivě pevnou a přehlednou trojdimenzionálnost. I v jednoduché "Dream about you" (Eva + Stevie B. | "STS Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) cítíte vzduch, vnímáte skutečně perfektní homogennost a přitom nesvázanost. Lokalizace je naprosto přirozená, ale hlavně, hlavně je tu pocit, že kytara má tělo, stejně jako že hlas není jen cosi vycházející z jediného bodu někde uprostřed všeho, ale že proudí ze skutečných lidských úst. Je to velmi samozřejmé a přesvědčivé.

2018 08 30 TST Prism Sound Callia 10

Celkem dobře vypovídá o charakteru tohoto převodníku poslech syntetické "Aeró Dynamik" od Kraftwerk ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149). Kontrola je skvělá, výsledkem je nenucený, organizovaný a precizní zvukový obraz, v němž jsou skvělé a přesně řízené tóny, je to civilně informativní reprodukce, která je prostě poskládaná, pevná a srozumitelná - jaksi to ale není úplně strhující zvuk, není muzikální, ale ani technický. Ve světě, v němž většina elektroniky více či méně ve zvuku "maluje", Prism Sound se drží co nejblíže realističnosti, tedy budeme-li se držet obrazové analogie, snaží se o "fotku". Na druhou stranu, hudba je čitelná od tichých úrovní a je to nenásilné, čím hlouběji se snažíte proniknout, tím víc detailů objevíte a tím více oceníte celkovou nevtíravou dospělost.

D/A převodník / předzesilovač / sluchátkový zesilovač je bezpochyby excelentním zařízením, které nechybuje v žádné ze svých rolí - ostatně právě tak, jak byste asi i očekávali od stroje vyrobeného profesionály s takovým renomé. A možná i to, že jde o výrobce z profi světa, nechává pro domácí nasazení jisté drobné rezervy - jednak je to design, který je účelný, ale rozhodně ne pohledný, jednak je to absence dálkového ovládání, což jaksi trochu komplikuje jiné než stolní používání. Může to pro někoho být i to, že zvuk je celkově jaksi sušší, sázející spíše na pečlivou organizovanost a realističnost, než na vyslovenou "zážitkovost". Na druhou stranu tohle velmi věrné, čisté a nevtíravé podání může pro jiné být tím nejsilnějším argumentem, proč právě "takhle ano". Tak nebo tak, tohle je převodník z high-endového světa, u kterého se nemusíte rozhodně bát ani využít regulaci hlasitosti nebo si i kriticky poslechnout hudbu přes sluchátka. Vzato kolem a kolem, Callia nabízí ve své cenové třídě jedno z nejrealističtějších zvukových podání široko daleko - a koneckonců je to právě to, o co v celém tom našem světě zábavy jde, že?

Kč 64 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ jemnost (a vůbec přítomnost) regulace hlasitosti

+ výtečná prostorovost zvuku

+ velmi solidní přesnost a čistota

+ studiové kořeny firmy nabízí velmi realistické zvukové podání

ZÁPORY

- absence dálkového ovládání

- podoba je snad až příliš cítit "profi" původem

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Altei | www.altei.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies