2023 03 31 TST Metronome Le Player 4 plus 1

Značka Métronome (a ještě více její luxusnější ultimativní odnož Kalista) se už od roku 1987 soustředí na produkty špičkových D/A převodníků, ale i CD transportů a přehrávačů. S výjimkou čipů pak všechny součástky pochází z lokálních zdrojů z (relativní) blízkosti městečka Montans v jihozápadní Francii a výroba probíhá ručně v malém týmu. Techniku pak má na starosti již skoro od prvopočátků jeden konkrétní vývojář v součinnosti s majitelem firmy, takže již přes 35 let zůstává zachován ráz těchto přístrojů.

Na to, že Métronome je maličká výroba téměř rodinného typu, vývoj u ní rozhodně není pomalý – téměř každoročně uvádí na trh nějakou novinku. Ani ne před rokem jste se zde mohli dočíst o základním firemním CD přehrávači Le Player 3+ a už je tu nová, vylepšená, zároveň ale i poměrně citelně dražší generace Le Player 4+.

Plus v názvu značí, že komponent není jen čistým diskovým transportem, ale má vestavěný i D/A převodník.

2023 03 31 TST Metronome Le Player 4 plus 2

Mezigenerační proměna je nicméně veliká. Ačkoliv základní křivky s relativně nízkým, širokým panelem jednoduchého, čistého střihu a s vysokými nožičkami s hroty, které šasi podpírají, zůstaly stejné, dominantní změnou je přesunutí displeje doprostřed mezi vygravírované logo a název přístroje. Tuto změnu umožnil provést zásadní krok, kterým je přesunutí dvířek mechaniky zepředu nahoru a přeměna na posuvný kryt v krásně klouzajících kolejničkách po vzoru dražších modelů AQWO. Mechanika je úhledná, hluboká a robustní, disk se v ní zajišťuje magnetickou příchytkou. Veškeré ovládací prvky jsou pak soustředěny poblíž přední hrany a jsou dotykové.

Zadní panel je pojatý jednodušeji (v lehkém kontrastu k masivně provedeným „viditelným“ částem typu 1 cm čela), i to je typický rys komponentů Métronome. Jsou tu analogové výstupy jak v RCA, tak XLR formě, potěší ale hlavně velmi široká škála digitálních vstupů, činících z Le Player 4+ spíše univerzální přehrávač, než čisté CD. Najdete tu optiku, koax i AES/EBU, k dispozici je i USB typu B pro spojení s počítačem, USB typu A pro zasunutí datových pamětí s hudbou a co je nejlepší, také integrovaný ethernetový port pro možnost snadného streamování. To je o hodně lepší konektivita než dřív, minimálně to je přidaná hodnota zvýšené cenovky.

2023 03 31 TST Metronome Le Player 4 plus 3

Hledáte-li digitální výstup, tak ten zde ve standardu není, nicméně lze si jej za příplatek objednat. Na druhou stranu, plánujete-li používat takový výrobek jen jako transport, pak má Métronome skutečně verzi bez plus v názvu, která je pro takový účel přímo stvořená.

Uvnitř šasi z 2 mm tlustých ocelových profilů se ukrývá technologie odvozená od vyšších firemních modelů, respektive blížící se jim více než u předchozí generace. Jde zejména o pečlivé stínění mechaniky i její odpružení na trojici mohutných silentbloků. Snímací mechanismus SUOS od StreamUnlimited je na míru upravovaný podle požadavků Métronome.

2023 03 31 TST Metronome Le Player 4 plus 4

Základem těchto francouzských přístrojů vždy bylo předimenzované napájení a ani Le Player 4+ není výjimkou. Jsou tu tři stíněné toroidní transformátory (mechanika, digitál, analog), nezávislé regulační obvody a napájecí filtry Schaffner pro odstranění rušení z napájecí sítě. Nemluvě o obrovské baterii filtračních kondenzátorů, zaplňujících možná i čtvrtinu vnitřního prostoru (přičemž tak půlku si pro sebe bere mechanika a její tlumení a stínění).

Métronome nemluví oficiálně o tom, jaký čip byl použit v nejnovější generaci, nicméně D/A převodník má schopnost přehrávat PCM 32 bit / 768 kHz a DSD512. Z náznaků jde ovšem poskládat, že jde o ES9026PRO.

2023 03 31 TST Metronome Le Player 4 plus 6

Ještě stojí za to zmínit fyzické rozměry přístroje – šířka 45 cm, výška 11,5 cm a hloubka 43,5 cm utváří nadprůměrně veliký přístroj, váha 12 kg je na CD přehrávač již také docela solidní.

Le Player 4+ jsme poslouchali přímo v showroomu dovozce v Kopřivnici, kde jsme měli možnost srovnání s Le Player 3+ a LeDAC, alternativní streaming probíhal přes Métronome DSS. Propojeno bylo kabely Nordost Tyr 2, zesiloval Vitus RI-101 MKII a poslouchalo se přes AudioSolutions Figaro M. Samozřejmostí bylo použití různorodého příslušenství od Nordost / QRT, stejně jako stream přes kabely a switche SOtM.

2023 03 31 TST Metronome Le Player 4 plus 10

Kontrabas Charlie Hadena v „The Song Is You“ ze společné desky s Lee Konitzem a Bradem Mehldauem („Alone Together (at Jazz Bakery)“ | 1997 | Blue Note | 7423857150200) byl pěkně šťavnatý, mohutnější a robustnější, než u předchozí generace. Každá struna jako kdyby měla o kousek víc prostoru pro vyniknutí, lépe vyznělo její napnutí, zadrnčení i doznívání, tóny jsou zřetelněji ohraničené a odlišené od ostatních hlubokých zvuků. Obecně je konkrétnost dospělá a dává vám pocítit váhu nástroje i odlišnost jednotlivých strun.

Velmi libozvučně podal Le Player 4+ mohutný hlas Mahalie Jackson v její „Silent Night, Holy Night“ z vánoční kompilace „The Christmas Songs“ (2002 | nahráno 1962 | Universe | UN11114). Zněl měkce, laskavě a kulatě. Oproti třetí inkarnaci přibyl výrazně pocit otevřenosti a gospelový vokál sám je mnohem detailnější, prokreslenější a plastičtější, citelně lépe oddělený od nástrojů a sboristů. Zároveň můžete mít pocit, že ubylo trochu hlubší polohy, že přednes je jaksi sušší, ale to jde ruku v ruce s celkovým nárůstem informativnosti. V porovnání s charakterem valné většina přehrávačů na trhu jde stále o výrazně šťavnatou reprodukci.

2023 03 31 TST Metronome Le Player 4 plus 9

Zněle a cinkavě nahrané výšky v Legrandově „Malagan Stew“ („Le Jazz Grand“ | 2005 | nahráno 1979 | FiveFour | Fivefour1) nebyly kupodivu tak výrazné, jako u předchozí verze, o to lepší čitelnost však nabízely. Zmizela troška pronikavosti a zvonivosti, objevila se místo ní nicméně výraznější textura a o kousek delší doznění, úder paličkou jako kdyby byl energičtější. Tóny také působí přímější a lépe ohraničené, což vše napovídá něco o zpřesnění reprodukce a nižším harmonickém zkreslení na nejvyšších frekvencích.

Le Player 4+ také lépe „prodýchal“ komplexní Dvořákovu „Novosvětskou“ v podání Berliner Philharmoniker řízených Rafaelem Kubelíkem („9 Symphonien“ | 1999 | nahráno 1972 | Deutsche Grammophon | 423 120-2). Je cítit výraznější nadhled a větší dynamická rezerva, takže orchestr hraje uvolněněji a přitom mohutněji, přestože přehrávač nedává tak výrazný pocit fyzického impaktu, jako minulá verze. I to jde ale ruku v ruce s přesnějším, konkrétnějším zvukem. Jako celek však hudba vyznívá tužším, dramatičtějším a výbušnějším dojmem.

2023 03 31 TST Metronome Le Player 4 plus 11

Největší mezigenerační změnou je rozhodně lepší rozlišení a větší konkrétnost a jistota, s nimiž přehrávač naděluje informace z vašich nahrávek. Mezzosoprán Magdaleny Kožené v árii z Myslivečkova oratoria „Abramo ed Isacco“ („Le Belle Immagini“ | 2002 | Deutsche Grammophon | 471 334-2) měl přirozený tón a nenucenou srozumitelnost, působil plastičtěji než u Le Player 3+ a přes o krůček techničtější styl reprodukce je to pořád ten vrcholně muzikální, organický, vřelý a laskavě barevný Métronome, stále zachovává tu hlavní devizu, jíž se liší od všech ostatních. Oproti staršímu sourozenci je cítit, že reprodukce má větší nadhled a je výrazně jasnější, střízlivěji a pevněji konturuje tóny, což zpevňuje a zpřítomňuje zejména basy a střední rozsah. Právě tady to není jen evoluce, ale posun o kategorii výš.

„El Condor Pasa“ v interpretaci Paula Simona a Arta Garfunkela („Bridge Over Troubled Water“ | 2014 | nahráno 1970 | HDTracks) měla ten krásně bohatý, veliký prostor, kterým se Métronome také poměrně charakteristicky vyznačuje. Do toho však oproti dřívějšku Le Player 4+ přimíchává pevnější vedení jednotlivých nástrojových linek, jejich lepší ohraničení a zasazení do prostoru, takže výsledkem je stereofonní scéna, v níž se zase o kousek lépe orientuje a kde lépe vnímáte každou ze tří dimenzí, takže obraz se zdá být plastičtější a zaostřenější.

2023 03 31 TST Metronome Le Player 4 plus 8

Zvukem studený a přesto obsahem vřele intimní duet dvou klavírů Boba Jamese a Keiko Matsui „Frozen Lake“ („Altair & Vega“ | 2001 | Tappan Zee | EOM-CD2125) zněl s krásnou hudebností, tóny na sebe navazují sebevědomě, plynule a vytváří tekoucí zvukovou plochu, v které je snadné se ztratit, která neunavuje a díky už opravdu prvotřídní high-endové čitelnosti reprodukce nového Le Player 4+ si vychutnáte každý dozvuk zdánlivě jednoduché, ale přesto propracované skladby. Navíc je to opravdu tak příjemné, že Métronome odtrhává každou chvilku soustředění od zhodnocování zvuku a přitahuje ho k hudbě.

Francouzský Métronome patří mezi nejlepší výrobce digitálních zdrojů signálu a proto očekávání stran nové generace základního Le Player byla veliká. Generace 3+ a 4+ nicméně mají společné primárně některé designové prvky, logo na čelní stěně a základní zvukový styl – jinak by ovšem mohly klidně žít paralelně vedle sebe, neb Le Player 4+ je o tolik jiný (a v drtivé většině aspektů také o tolik lepší), že by si zasloužil zařadit spíše nad a mimo minulou generaci. Je dospělejší, vybavenější…a (samozřejmě) také citelně dražší, nicméně (skoro) v kontextu toho, o kolik příjemnější, muzikálnější, konkrétnější a detailnější jeho zvuk je. Je to jednoznačně komplexněji pojatý komponent s propracovanějším, informačně bohatším a tonálně věrnějším, autentičtějším projevem, který patří na samou špici drahých, ale ještě ne ultra drahých diskových přehrávačů, přičemž oproti konkurenci vyniká mimořádnou muzikálností a velikánskou hudební scénou. Hledáte-li cestu do opravdového high-endu mezi CD přehrávači, nicméně nejste ještě morálně připraveni na investici za půlmilionovou hranicí, zvažte rozhodně mezi všemi právě i Le Player 4+, stojí za to.

Kč 259 990,- - základní verze

Kč 51 990,- - modul streameru

Kč 25 990,- - digitální výstup

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ citelný posun směrem vzhůru v rozlišení a konkrétnosti

+ možnost využití i v roli DACu a streameru

+ muzikální zvukový projev

+ velmi pěkná plnost a dynamika

ZÁPORY

- mezigenerační příplatek je vskutku masivní

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Amarock Studio | www.amarockstudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies