2020 12 31 TST Atoll PRE200 AM200 1

Francouzský Atoll si už přes 23 let drží stejný přístup k věci, jaký mu na začátku vtiskli bratři Dubreuilové, tedy nabízet racionálně postavené hi-fi s vysokou zvukovou kvalitou za dosažitelné cenovky. Současná nabídka firmy je poměrně spletitá a čítá bezmála padesátku (!) přístrojů, byť ani ten nejdražší nepřekračuje v kontextu dnešního světa rozumné cenovky do 150 000,- Kč. Třeba puristický dělený zesilovač (zhruba) prostřední série 200 ale můžete mít za zhruba třetinu takové částky a to i přesto, že tak jako celý sortiment se vyrábí celá ve Francii.

PR200 Signature

Řídícím prvkem v tomto setu je předzesilovač, který už od pohledu akcentuje přehlednost a konzervativní jednoduchost nad vším ostatním. Dominantou lehce zaobleného čelního panelu je ve středu usazený ovladač hlasitosti, po jeho levé straně jsou malé informační diody, označující konkrétní navolený vstup a 6,3 mm výstup na sluchátka, v prvé části spínací tlačítko a dvě malé tlačítka, jimiž lze cyklicky přepínat mezi vstupy.

Zbytek šasi je celkem klasický, vyvedený v lehce hrubém černém povrchu, boční i vrchní kryt jsou velmi důsledně perforované. Celkově nelze nad zpracováním říct ani slovo, je to bytelný přístroj, dalece přesahující běžné standardy své cenové kategorie.

2020 12 31 TST Atoll PRE200 AM200 2

Zadní panel je pak velice konzervativní (upřímně až nízkonákladově působící). Ve spodní řadě je vedle sebe vyskládáno devět párů cinchových vstupů a výstupů. První vstup je ve standardu linkový, ale lze si dokoupit phono modul (buď s podporou jen pro MM, nebo druhý, který zvládá oba stanardy), z připraveného otvoru v takovém případě bude čouhat zemnící kolík. Následují tři vstupy standardní linkové podoby, vedle čtvrtý v podobě páskové smyčky s linkovým výstupem. Pak je tu by-pass vstup, který obchází předzesilovací funkci a posílá signál rovnou na koncové stupně (třeba z procesoru domácího kina, který má vlastní regulaci hlasitosti). Nu a nakonec jsou tu dva paralelní pre-out výstupy (takže bi-amping není problém).

Zadní panel má dva přišroubované krycí plíšky. Místo toho horního lze osadit D/A převodník s dvojicí optických, dvojicí koaxiálních a jedním USB vstupem. Co patří místo druhého, rozměrnějšího plechu, to těžko říct. Každopádně je pod ním 3,5 mm jack napěťové spouště pro synchronizované spouštění vícero komponentů. Nezbytností je klasická zásuvka s kolébkovým vypínačem.

2020 12 31 TST Atoll PRE200 AM200 3

Modul D/A převodníku pak nabízí i Bluetooth rozhraní, používá čip AK4490 a pracuje tak (po USB) až s rozlišením 32 bit / 384 kHz u PCM signálu (koax a optika mají limit 24 / 192), zvládá nicméně i DSD128. USB rozhraní má běžný standard XMOS, nicméně Atoll si pro něj prý připravuje vlastní programové vybavení. Praktické porovnání s ostatními, pravda o dost dražšími převodníky, vyznělo celkem výrazně v neprospěch tohoto modulu – jako bonus jsou vstupy určitě použitelné, v kontextu dvacetitisícové třídy jsou obstojné, ale prakticky jakýkoliv externí D/A převodník v hi-fi kategorii (řekněme s cenou kolem 10 tisíc a více) přinese signifikantně lepší výsledek.

Po sejmutí krytu zaujme naddimenzovaný toroidní transformátor s výkonem 340 VA, stejně jako (minimálně na danou cenu) poctivě vyrobené dvouvrstvé desky plošných spojů s cestami z pozlaceného niklu. Dobré standardy potvrzuje i použití potenciometru ALPS pro regulaci hlasitosti a polypropylenových vazebních kondenzátorů s celkovou kapacitou 32 914 uF.

2020 12 31 TST Atoll PRE200 AM200 5

PR200 Signature pak má při standardní šířce 44 cm, výšce 9 cm a hloubce 30 cm celkem zřetelných 8 kg. Výrobce dále uvádí z technických parametrů jen pracovní frekvenční rozsah 5 – 100 000 Hz (bez tolerance) a odstup signálu a šumu 100 dBA.

AM200 Signature

Logickým partnerem pro kompaktní předzesilovač je (poměrně výrazně dražší) koncový stupeň stejného vizuálního střihu. AM200 Signature sídlí v rozměrově identickém šasi (jakkoliv výrobce udává o 2 cm menší hloubku, ta jde na vrub ovladače hlasitosti), váží nicméně 11 kg. Vzhledově sdílí tytéž základní principy, zbavíte-li výše popisovaný předzesilovač všech ovládacích prvků, zůstane vám AM200 Signature se svým zcela čistým čelním panelem, okrášleným jen typickou firemní „vlnkou“ a jedinou stavovou diodou.

2020 12 31 TST Atoll PRE200 AM200 10

V této chvíli je důležité, že AM200 Signature nemá žádné ovládání – buď jej natvrdo vypnete kolébkou na zadním panelu, nebo použijete 3,5 mm spouštěcí jack. Vlastně to není nepraktické, ale v případě třeba bi-ampingové sestavy by současné spuštění mohlo způsobit pěknou zátěž vašim rozvodům.

Zadní strana přístroje je mimochodem mimořádně jednoduchá – u krajů jsou vsazeny reproduktorové terminály standardního typu (snad by mohl být i trochu dál od sebe), je tu nepřekvapivá zásuvka s vypínačem a (opět trochu těsně u ostatních prvků) jsou dva páry cinchů. Jeden slouží jako vstup, druhý jako výstup, takže můžete postavit vlastně i velmi složitou sestavu (lze sem řetězit další koncové stupně, subwoofery,…).

2020 12 31 TST Atoll PRE200 AM200 14

Vnitřek přímo dýchá dojmem síly – dva velké toroidní transformátory s celkovým výkonem 670 VA, deska plošných spojů deklarovaná jako poctivé dual mono, obvody koncipované plně symetricky. Na výstupu má každý kanál dva páry MOSFETů. Plynulost dodávky výkonu zajišťuje podpůrná banka kondenzátorů o kapacitě 62 000 uF.

U AM200 udává výrobce výkon 120 Wattů do 8 ohm, 200 Wattů do 4 ohm. Dozvíte se také o odstupu signálu a šumu 100 dB, zkreslení na 1 kHz 0,005% a frekvenčním rozsahu 5 – 200 000 Hz, všechno ovšem udané bez bližších specifikací podmínek.

2020 12 31 TST Atoll PRE200 AM200 13

Dělený Atoll jsme poslouchali v pražském studiu Voix, kde hrál primárně na Wilson Audio Sabrina a to z PS Audio DirectStream Memory Player a DirectStream DAC při napájení z PS Audio Power Plant 20 přes kabely PS Audio. Propojeno bylo vyššími modely kabeláže Audio Art. Porovnávat jsme mohli s Atoll INT300, Rogue Sphinx v2 nebo Rogue Pharaoh, stejně jako s PS Audio BHK (předzesilovačem a koncovými stupni) nebo PS Audio Gain Cell DAC v roli předzesilovače.

V „Toccata BWV 565“ Johanna Sebastiana Bacha („Audiophile Test“ | 2008 | ABC Records | HD-150) je cítit tah odspodu, překonávající očekávání. Bas je plný, sytý, má váhu a takovou bujarost, energii a ochotu. Zvuk Atollu je možná maličko těžší, ale ne těžkopádný nebo pomalý, zvládá i ne úplně jednoduché Wilson Audio zkrotit nad očekávání dobře. Tučný zvuk není neutrální, hraje lehce na efekt, je to ale „bytelný“ zvuk s pocitem řádné síly. Nemá úplně dokonalou přesnost nebo ultimativní kontrolu (pochopitelně vzhledem k ceně), nehraje na perfektní podání rozmanitosti a odstínů nízkých oktáv, ale má to dobou citelnost a všeobjímající styl vám to bohatě vynahradí.

2020 12 31 TST Atoll PRE200 AM200 17

Jemný, křehký zpěv Izumi Masuda v „May you have happiness“ („Golden Lips“ | 2009 | ABC Records | HD-121) zněl hebce, v lehce expresivnějším, prominentnějším balení, jako kdyby tu ještě dozníval naddimenzovaný objem basové části. Energie je ve vokálu dosti, místy až trochu řízné hrany jsou tu ovšem zjemněné, příjemně se to poslouchá, je to zvuk zcela bezkonfliktní a hladký, v každém okamžiku pěkně sytý a plný, byť méně než jak se Atoll projevuje v basových oktávách. Stejné jako u basů je to pak s rozlišením – čitelnost je dobrá, nenásilná, ale k těm úplně nejjemnějším nuancím se elektronika nepouští, obstojí nicméně bez problémů ve sféře dobrého hi-fi.

Tvrdý, přímočaře nahraný velký činel v „So what“ od Milese Davise („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) navzdory celkovému kulatějšímu a hebčímu ladění zvuku neztratil na své kovové říznosti, prásknutí paličky v úvodu je jasné a silné, byť onen „Atoll charakter“ cítíte na tom, že ve zvuku není ten až agresivní rozměr, který je v nahrávce samé. Rozlišení je i tady dobré, v podstatě stále drží dělenec Atoll dobrý standard, ale ne v moderním duchu snahy o maximální analytičnost. Nečekejte delikátní rozporcování zvuku na ty nejjemnější naunce, užijete si spíše organickou celistvost, ač tu a tam byste nějaký ten jemnější dozvuk možná ocenili.

2020 12 31 TST Atoll PRE200 AM200 15

Excelentní je za dané peníze podání síly a razance úderů bubeníků v „Jazz Variants“ od The O-Zone Percussion Group („Stereo Test Records“ | 2014 | ABC Records) – úplně cítíte, jak se zvuk dere z reprosoustav ven, s jakou chutí, energií a drajvem každý úder vybuchuje. Vlastně je to až na hraně toho, že se hudba dopředu vysloveně tlačí. Je to přednes velmi šťavnatý a velmi rázný, dynamicky „napumpovaný“. Je tam cítit až špetka jistého napětí, jak se vlastně Atoll „snaží“, ale vyjma těch nejintimnějších žánrů to vůbec není na škodu, zvuk je hezky „kořeněný“.

„Jacob’s Dream“ od Alison Krauss („Hear the difference“ | 2012 | ABC Records | HD-148a) zněla, jak už bylo naznačeno, s příjemným nadhledem, ale bez snahy o dosažení té nejautentičtější analytičnosti. Atoll jako kdyby šel po podstatě hudebního zážitku, ne po technické perfektnosti (a upřímně se to dobře daří díky celkové plnosti a barevnosti). Zvuk je čistý, dostatečně jasný a dobře srozumitelný (snad i díky své jisté dopřednosti), nevykresluje ale ty nejjemnější dozvuky nebo dokonalé textury strun. Je ale pevně, možná až trochu tvrdě artikulovaný a tím skutečně dobře přehledný, bezproblémově poslouchatelný.

2020 12 31 TST Atoll PRE200 AM200 6

Velký orchestr v Händelově „Wasser Musik“ („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) byl organizovaný přesně v témž duchu – ne dokonale zaostřený a plasticky holografický, nicméně tak nějak organicky přehledný a bezproblémově „uchopitelný“. Zvuk se tu až trochu valí díky výraznému basovému základu, ale v pravolevé ose a trochu už i předozadní se hudba rozpíná chce se říct „klasickým“ způsobem, bez překvapení, ale i bez jakýchkoliv reálný výtek s ohledem na třídu.

Cohenova „In my secret life“ („Absolutely Bass Voice“ | 2016 | ABC Records | HD-177) se moc pěkně, příjemně, volně a bohatě vinula, převalovala a houpala ve svém uvolněném rytmu. A přesto cítíte, že Atoll přispívá dobrou kontrolou, šťavnatým, barevným, bohatým balením a akcentem na hluboký hlas i broukání baskytary, kterého je až až, byť ještě ne moc. V reálu se každopádně hudba takhle podaná poslouchá příjemně, ne snad z pohledu absolutní autenticity, ale z pohledu muzikálního souznění zcela jistě.

2020 12 31 TST Atoll PRE200 AM200 9

Dělený zesilovač Atoll PR200 Signature / Atoll AM200 Signature představuje finančně racionální, klasicky pojaté hi-fi, které má příjemnou francouzskou signaturu velké barevnosti, hudebnosti, sytosti a celkové organičnosti. Dvoustovky se vyznačují silným, bohatým zvukem, důrazným a plnokrevným, který je na jednu stranu trochu měkce uvolněný a na stranu druhou zároveň posazený „dopředu“. Jsou to pěkně zpracované, důvěryhodně působící komponenty, které hrají už s dávkou dospělé elegance a nonšalance, které hrají univerzálně a nenásilně a které možná nenabízí ten nejdetailnější ani ten nejpřesnější zvuk, zato nabízí ve své třídě jeden z nejzábavnějších a dlouhodobě příjemných zvukových charakterů. To je férová nabídka…

Kč 23 790,- - PR200 Signature

Kč 39 190,- - AM200 Signature

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výtečná cena

+ bytelné provedení

+ pocit síly a údernosti zvuku

+ plnost a váha

+ moc pěkný bas

ZÁPORY

- kvalita D/A převodníku není nijak valná

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Voix | www.voix.cz 

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies