ROTEL Michi zesilovače

2022 08 31 TST AVID Sigsum 1

Britský AVID započal jakožto výrobce brilantních gramofonů a ačkoliv se jim věnuje s úspěchem dodnes, zakladatel Conrad Mass se rozhodl, že chce být znám jakožto dodavatel celých brilantních systémů. Začal tak vyrábět navíc ještě kabely, reprosoustavy a zesilovače, přičemž u všeho se rozhodl jít vskutku maximalistickou cestou – však se stačí podívat na všechny ty desítky až stovky kilogramů kovu a rozměry jednotlivých výrobků.

Tučný je i druhý nejnižší model nabídky elektroniky, integrovaný zesilovač Sigsum. Protože je Mass původně strojní inženýr, je jasné, proč jsou jeho výrobky koncipované tak jak jsou – tedy s nesmírně precizním a až bezmála nesmyslně předimenzovaným šasi co do tlouštěk a materiálů. Však se podívejte – čelní panel musí být skoro neprůstřelný, ovládací knoflíky by vám zlomily prsty, kdyby se náhodou uvolnily a spadly vám na nohu. Ale ony nespadnou – jsou dokonale precizně připevněné a mají úžasný chod, tak jako všechno na tomto zesilovači.

Mechanicky je to dost pravděpodobně nejlépe udělaný přístroj, s nímž jsme kdy měli tu čest. Nejen, že desky na ocelovém šasi odstíní nejspíš i radiaci jaderné katastrofy, ale všechno je vyrobené tak, že máte jasný pocit hodnoty, která přetrvá pravděpodobně déle než vy.

2022 08 31 TST AVID Sigsum 2

Na přední stěně tloušťky 2 cm můžete jedním velkým kolem přecvaknout na požadovaný vstup, druhým lze upravit míru hlasitosti. V hloubce vyfrézovaného tunýlku je zapuštěn 6,3 mm výstup na sluchátka. Jsou tu také dvě tlačítka – jedno pro ztlumení, druhé pro přepnutí na monofonní reprodukci (možná hlavně proto, že existuje mnoho hezkých mono LP a AVID přeci jen gramofony považuje za primární zdroj signálu).

Důležité je, že tu není čočka pro příjem signálů dálkového ovládání, všechno je plně manuální a Sigsum není pro lenochy. Mass totiž nevěří na cokoliv nadbytečného v signálové cestě – a tak tam nic jen trochu postradatelného prostě není.

2022 08 31 TST AVID Sigsum 3

Horní a boční kryt opravdu velkého zesilovače je bohatě perforovaný, aby komponenty nepracovaly pod tepelným stresem, ačkoliv uvnitř se zdá být dostatek místa. Na to, že jde skutečně o obříka, nenabízí Sigsum na zadní straně nějak pozoruhodně širokou konektivitu. V praxi jsou tu jen dva symetrické a dva nesymetrické vstupy, k nimž můžete připočítat ještě oddělený cinchový vstup pro gramofony.

Mimo opravdu pěkné a robustní dva páry reproduktorových terminálů tu najdete ještě pre-out výstup, to asi kdybyste se do budoucna rozhodli dokoupit jeden z monumentálních firemních koncových stupňů jakožto upgrade.

2022 08 31 TST AVID Sigsum 4

Svou obsesi pro maximalistické naddimenzovávání opakuje Mass se svým týmem také uvnitř. Třeba phono není jen tak nějaký malý modul, ale prostě a jednoduše integrovaný phono předzesilovač Pulsus z firemní nabídky, pouze zbavený šasi, ale přesto vybavený vlastním transformátorem s výkonem 35 VA. Ocenit je třeba poctivou dual mono konstrukci a obří 1100 VA transformátor. Napájení je pak odděleno nejen mezi kanály, ale též mezi předzesilovačem a modulem koncového stupně. V napájecím zdroji je štědrá zásobárna kondenzátorů s celkovou kapacitou 132 000 uF. Regulaci hlasitosti má na starosti– podle Masse nejlepší na světě – modul Alps RK50.

Zesilovač nabízí poctivou dávku výstupního výkonu – 110 W na kanál do 8 ohm ve třídě A/B a to při celkovém harmonickém zkreslení 0,003%.

2022 08 31 TST AVID Sigsum 6

Celý Sigsum váží podle specifikací 31,2 kg, ovšem když jsme ho posadili na váhu (protože se prostě zdál extrémně těžký), dostali jsme se ještě o nějakých 10 kg výš. To je dost i přes šířku 47,1 cm, výšku 19 cm a hloubku 50 cm.

AVID Sigsum jsme poslouchali v hlavní redakční sestavě, porovnávali jsme jej tedy s Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR, poslouchalo se přes Roon, Métronome DSC1, GMG Power Harmonic Hammer 3000P a to na směsi kabelů Nordost Heimdall 2, Nordost Valhalla 2 a VYDA Laboratories ORION. Phono jsme zkoušeli proti Grandinote Celio na VPI Scout, Jelco SA-250 a HANA ML.

2022 08 31 TST AVID Sigsum 8

Přiznáváme, že prvotní zapnutí Sigsum proběhlo s úlekem – provází ho totiž série zprvu až děsivých mechanických zvuků, lupnutí a jiných propojovacích efektů, které by nezahanbilo start vesmírného plavidla první generace. Chvíli tak kontemplujete, zda při zapínání pojistky a kabely ve zdi skutečně shoří, nebo je to jen známka důsledného naddimenzování komponentů. Nicméně ani ručička na napájecím filtru ani o kousek nezakolísala, takže je pravděpodobné, že zvuky jsou skutečně jen zvuky a neohlašují žádnou nesnáz.

Nechali jsme zesilovač chvilku jen tak bublat, aby nabral provozní teplotu (když ho necháte hrát alespoň 10 minut, je tam slyšitelný rozdíl), pak jsme nasadili správnou hlasitost a pustili tam „Remember Hymn“ od Balzarova tria a Johna Abercrombieho („Tales“ | 2008 | Robert Balzar | 9802115026 2). Sigsum odvádí výrazně víc, než čekáte i od tak masivního zesilovače – víc tedy hlavně ve smyslu objemu a tučnosti, ale také kontroly, kdy pod tím měkkým, vřelým a tekoucím basem cítíte napětí a kontrolu, které dokáže nejnižší tóny zároveň příjemně měkce zhoupnout, ale i definovat jejich okraje s naprostou nenuceností. Je tu cítit opravdu veliká rezerva a totální klid, dodávající zvuku váhu a sebejistotu. Moc se nám líbilo až starosvětské vyznění každého basové brnknutí, to, v jaké pohodě Sigsum rozpracovává jednotlivé tóny a tvaruje je beze spěchu a tlaku.

2022 08 31 TST AVID Sigsum 10

Obrovský (co do proporcí i váhy) wow dojem vzbudil i Barry Gibb svým zpěvem ve „While I Play“ („Life in a Tin Can“ | 1973 | Polydor | 833 788-2). Nejen, že vokál byl skutečně působivě plastický, ale také celkově moc příjemný, plný barevné lidskosti a zároveň dobrých, pevnou rukou načrtnutých detailů. Přednes je tedy skutečně dospělý, trojrozměrný a mimořádně muzikální, doslova sálá autenticitou, ale ne tou technicistní, tou hudební.

Taktéž výšky jsou výtečné, i tady probíhá vše s naprostým klidem a neobvykle velkou dávkou nadhledu. Zběsilé cinkání a zvonění v „Meeting of the Spirits“ od Mahavishnu Orchestra („The Inner Mounting Flame“ | 1998 | Columbia | CK 65523) je čisté, jasné, nezaniká ani na moment v celkovém (řízeném) chaosu skladby, ani se nedere nijak do popředí. Prostě má své jasně definované, ohraničené a přesné místo. Výšky mají říz, kov je jiskrný a znělý, s takovou tou přirozenou, ale ještě neúnavnou dávkou agresivity. Není tu prostě nic navíc, zároveň se však zesilovač nesnaží nijak přetavovat obsah skladby „po svém“. Výborně jsou zvládnuté dozvuky, dlouhé a snadno čitelné, stejně tak zesilovač udrží v pozornosti i tichoučký ševel – kolem něj probíhá divoký dialog mnoha nástrojů a jemný štěteček přesto slyšíte.

2022 08 31 TST AVID Sigsum 7

Sigsum má vyšší, ale ne úplně dechberoucí výkon, přesto má ohromnou sílu, jak ukázala orchestrální verze „American in Paris“ George Gershwina (Riccardo Chailly – dirigent, Katia & Marielle Labéque – klavír | „Rhapsody in Blue“ | 1987 | Decca | 466 424-2). Skladba sama o sobě je emočně nesmírně pozitivně laděná, Sigsum pak sám má „pozitivní“ zvuk, veselý, hravý a nenásilně vášnivý. Je to skvostná zábava – smyčce zpívají, žestě jsou řízné a průrazné a když se orchestr rozmáchne, síla prochází s autoritou a velkou dávkou důrazu, aniž by však zvuk jakkoliv ztratil tvar. Je to masivní a dynamický zvuk s nebývalou rezervou.

AVID – snad je to tím naddimenzovaným napájecím zdrojem – nabízí opravdu velmi dobrou kontrolu reprosoustav, třeba Quarta Evoluzione hrají málokdy takhle s chutí. Přitom to ale není jen muzikální zábavnost, jak ukázala Szymanowského „O przychodze sam, jako kazale, Królu“ („Complete with Sir Simon Rattle“ | 2008 | EMI Classics | 50999 5 14576 2 4), vrstevnatá moderní skladba, kde je pořád nač se soustředit. Reprodukce měla lehce vřelejší dotek, přesto byla parádně přehledná a čitelná, Sigsum kombinuje velkou sílu, schopnou protlačit orchestr do prostoru s delikátními detaily, dodávajícími autenticitu. Jako konkrétní příklad toho, jak dobře má zesilovač zvuk pod kontrolou lze použít úvodní vokál, utopený běžně v orchestrálním vzedmutí, ale se Sigsum je slyšet právě už přes gradující těleso.

2022 08 31 TST AVID Sigsum 18

Také podání prostoru je něco – Mozartova skladba „Violin Concerto No. 2 in D major, K211 – Allegro Moderato“, kde má pozici sólistky Anne-Sophie Mutter (1998 | EMI | 5 65539 2 7), zněla „spontánně“, uvolněně, vzdušně, bez stresu a tlaku, přitom ale jasně vnímáte kde je který nástroj umístěný, je tu přirozené rozložení v pravolevé i předozadní ose a zvuk jsou skutečně zavěšené v prostoru. Není to takový ten moderní hologram, vyleštěný a precizně zaostřený, tohle má trochu (již zmíněný) starosvětský dotek, kdy všechno pramení z předimenzovanosti, nadhledu a rezervy.

Díky tomu pak zní hudba s muzikálností, která není samozřejmá ani u takhle drahých a ještě dražších strojů. Pusťte si „Running Up That Hill“ („Hounds of Love“ | 1997 | EMI | 7243 5 25239 2 4) – rytmické bubny mají extenzi hlouběji do basu, než jsme zvyklí, obecně je hudba položená o kousíček níž, ale je to famózně plné, šťavnaté a zábavné. Je to také fyzicky zřetelná reprodukce, hudba vámi proudí nejen skrze uši, ale prostě přes celé tělo a všechno je to hlavně parádně tekuté a houpavé, takže můžete plynout spolu s muzikou… Hodiny, hodiny a hodiny a pořád je to zábava.

2022 08 31 TST AVID Sigsum 12

Conrad Mass je zvláštní muž. Vybudoval značku dodnes lehce nenápadnou, ale vskutku špičkovou – nejen, že vyrábí výtečné gramofony, nyní už můžeme říct i to, že také famózní zesilovače. Sigsum může být prakticky základním modelem, ale splňuje high-endové standardy daleko vyšší, než byste od integráče mohli čekat. Za své peníze nejen, že dostanete dost možná nejhodnotněji a nejbytelněji vyrobený přístroj na světě, ale také dostanete zesilovač, který jde po podstatě hudby, po její duši, srdci a emocích. Ne že by neměl adekvátně zvládnutou technickou stránku věci, ale když si Sigsum pustíte, technika jde stranou a zůstává jen esence hudebnosti, jakkoliv třeba kvůli absenci dálkového ovládání určená spíše trochu starosvětsky uvažujícím puristům. Přidejte k tomu ale třeba fantastické phono a celkovou košatost, barevnost a zábavnost a máte něco, co stojí za to zažít.

Kč 460 900,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ dost možná nejpoctivější fyzické provedení na trhu

+ vynikající phono modul

+ fantastická kontrola

+ dechberoucí muzikálnost a šťavnatost

ZÁPORY

- chybí dálkové ovládání

- hlasitost je místy trochu strmější, než by optimálně musela být

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

PRODÁVÁ A PŘEDVÁDÍ: Lepší Zvuk | www.lepsizvuk.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies