ROTEL Michi zesilovače

2021 03 31 TST Pro Ject MaiA DS2 1

Rakouský Pro-Ject je známý sice hlavně svou produkcí gramofonů (která probíhá mimochodem v moravské Litovli), nicméně dnes už dost možná početnější část portfolia tvoří elektronika – tam si Pro-Ject našel cestu v „mikro formátu“, aniž by ovšem omezoval technickou a zvukovou kvalitu v rámci té které třídy. A zprvu doplňkové modely jsou dnes naprosto plnohodnotnou nabídkou hi-fi techniky v širokém cenovém spektru.

V třetí nejvyšší řadě DS2 najdete krom klasických zesilovačů (dělených i integrovaných) a zdrojových komponentů také jeden all-in-one model – MaiA DS2 (My audio integrated Amplifier, což byl původní význam zkratky) kombinuje kompaktní integrovaný zesilovač, verzatilní konektivitou a možností ovládání přes aplikaci.

Vzhledově je MaiA DS2 nicméně klasický Pro-Ject. Jednoduché, střídmé kovové šasi lze za příplatek osvěžit různobarevnými bočnicemi. V prostředku čelního panelu je středně velký ovladač hlasitosti, po levé straně je 6,3 mm výstup na sluchátka a spínací elektronické tlačítko, po straně pravé dvě tlačítka pro přepínání vstupů a párovací tlačítko – mezi nimi se nachází informativní diody.

2021 03 31 TST Pro Ject MaiA DS2 3

Kvůli kompaktním rozměrům (nakonec má celý zesilovač bez bočnic 20,6 cm na šířku, 19,4 cm do hloubky a 7,1 cm na výšku a to při váze 1,7 kg) se na zadní straně konektory trošku „tlačí“, není to ale tak, že by byl problém s jejich používáním.

Snad jen po pravé straně nahuštěné klasické a pěkné reproterminály jsou docela blízko u sebe a tak se hodí vsadit na klasické banánky místo vidliček či holého vodiče. Náročnější může být také manipulace se sousedící sadou digitálních vstupů – jsou tu dvě optiky a jeden koax. Je to proto, že nad nimi je velký šroubovací kolík pro připojení robustního externího napájecího zdroje. Vedle něj je pak ještě USB vstup pro počítač. Do digitálních vstupů se ještě počítá Bluetooth rozhraní.

2021 03 31 TST Pro Ject MaiA DS2 4

Analog je ale také požehnaně zastoupený – ze čtyř párů klasických cinchů jsou tři linkové a jeden pár určený pro gramofony s MM či MC přenoskami (stačí zmáčknou malé tlačítko a parametry se upraví). K tomu jsou ještě k dispozici tři výstupy – jednak monofonní pro subwoofer, jednak dva stereofonní cinchové výstupy. První má pevnou linkovou úroveň, druhý je variabilní.

Zajímavostí je tu přítomnost 3,5 mm jacků, které slouží pro spouštěcí napětí – jeden je vstupní (a MaiA DS2 lze tak zapínat jiným přístrojem), druhý je výstupní, pročež zesilovač může zapnout třeba zdroj signálu.

2021 03 31 TST Pro Ject MaiA DS2 5

Pomocí aplikace lze přes firemní technologii Remote Box ovládat všechny potřebné funkce. Spojení probíhá přes Bluetooth, takže musíte být v relativně blízké vzdálenosti od zesilovače. Neomezuje to ale nijak Bluetooth jako zdroj hudebního signálu, obě funkce pracují paralelně.

Vnitřní obvody staví na dual mono koncepci, zesilovač je pak spínaný. Ve třídě D umí dodat slušných 78 Wattů do 8 ohm a 135 Wattů do 4 ohm s tím, že prý „ustojí“ i zátěž 2 ohmy. V digitální sekci se pro převod na analog používá dvojice čipů TI PCM1796, díky čemuž si můžete užít na USB až 24 bit / 192 kHz u PCM signálu, ale také DSD256.

2021 03 31 TST Pro Ject MaiA DS2 6

Vlastní výstup má pak sluchátková část. Potenciometr je motorizovaný.

Pro-Ject u MaiA DS2 udává frekveční rozsah 20 – 20 000 Hz (-0,3 dB), hodnotu THD+N pod 0,08% (při 3 Wattech), separaci kanálů přes 70 dB (na 10 000 Hz) a odstup signálu a šumu přes 85 dB.

2021 03 31 TST Pro Ject MaiA DS2 8

MaiA DS2 jsme poslouchali v běžných redakčních sestavách. Vzhledem ke kategorii hrál zesilovač zejména s Cambridge CXC a Fischer&Fischer SN-70 a to proti Cambridge CXA81, zkoušeli jsme pak analogové vstupy přes Teac NT-503. Zkoušeli jsme ale také hrát s Xavian Quarta a to místo Métronome DSC1 / Kinki Studio EX-P7 / Kinki Studio EX-B7 přes GMG Power Harmonic Hammer 3000P. V první sestavě bylo propojeno přes Dynamique Audio Horizon 2 a v druhé Nordost Heimdall 2.

Malý zesilovač rozhodně umí překvapit tím, jak šťavnatě a ochotně se vrhne na basové frekvence. Rytmické linky v „Bílý den“ Anety Langerové („Dvě slunce“ | 2020 | Art Shock | AS002-2) byly opravdu pěkně výrazné (ne ovšem zase úplně přehnané) v objemu, bas je průbojný, hustý a sytý. Našlápnutá baskytara dodává reprodukci dobrý drajv, je to zvuk zábavný a energický, byť přeci jen lehce na efekt (což může prospět třeba menším reprosoustavám získat výraznější bas). Pevnost a artikulace pak vlastně vůbec nejsou špatné, zesilovač třídy D umí dobře „zařezávat“.

2021 03 31 TST Pro Ject MaiA DS2 7

Hlas Robina Gibba v „Mother of Love“ („My Favorite Christmas Carols“ | 2006 | edel records | 0177622ERE) byl vytažený dobře do popředí, slušná byla i jeho čistota – při běžné a mírně vyšší hlasitosti odpovídal přednes čistotou a zřetelností plně nárokům dané třídy. Oproti basům jsou středy o něco tenčí, je cítit také akcent na pásmo sykavek, které jsou v nahrávce poměrně výrazně (respektive zcela autenticky) zachycené. Ani tady pak ale není nouze o pocit pevnosti a energičnosti, jakkoliv střední pásmo není tak dominantní jako bas.

Také výšky jsou dosti neostýchavé – ševelení činelů v „Abandoned Masquerade“ Diany Krall („The Girl in the Other Room“ | 2004 | Verve | 0602498622469) bylo výrazné v energii, rozmanitost byla slušná, byť přednes není úplně zaměřený na analytičnost, ale spíše na pocit „vypíchnutí“ výšek do popředí. V pásmu sykavek a vrchních poloh činelů má zesilovač poměrně říz a stojí za to vyhnout se tak reprosoustavám, které mají samy o sobě tvrdý nebo ostrý zvuk na výškách.

2021 03 31 TST Pro Ject MaiA DS2 9

Síla a – minimálně na tu cenu a velikost – důraz, který MaiA DS2 nabízí, probudil moc pěkně i živák Alice Phoebe Lou „Live at Funkhaus“ a úvodní skladbu „Something Holy“ (2020 | AWAL | APL010). Hudba je plná, staví na mocném, průrazném a sytém basu (jak nahrávka, tak přednes zesilovače) a umí pěkně „šlápnout do pedálu“, pročež zní vlastně opravdu pěkně dynamicky. Malý zesilovač se také nebojí jít do vyšších hlasitostí.

Jak už bylo řečeno, zvuk MaiA DS2 je spíše výrazný a extrovertní, než vysloveně audiofilsky analytický – v množství detailů odpovídá své kategorii. Eponymní skladba Davisova alba „Seven Steps to Heaven“ (2005 | Columbia | COL 519509 2) zněla s dobrou čistotou, subjektivně velmi zřetelná díky expresivnímu podání. Chybí takové ty jemňoučké drobnůstky, dozvuky a podobné audiofilské laskominy, ale o nic víc, než je za dané peníze běžný standard. Naopak ten pocit dobré čitelnosti je moc příjemný. Při porovnávání analogových vstupů a digitálních vstupů se ukázalo, že DAC je vlastně na vestavěný a dostupný model dobrý – snese srovnání i s „komponentovými“ řešeními základní hi-fi třídy, což je dobré.

2021 03 31 TST Pro Ject MaiA DS2 11

„Rising Runner Missed by Endless Sender“ od Tangerine Dream („Cyclone“ | 1995 | Virgin | 7243 8 40251 20) měla dobře podanou pravolevou osu scény, pohybující se efekty a zvuky nebylo těžké lokalizovat a byly dobře ohraničené, takže se nemíchaly s vokály a hlavními melodickými linkami. Opět dravost a energie tlačí zvuk kupředu na posluchače a ten je tak prostě a jednoduše přehledný a dobře ukotvený, jakkoliv scéna nemá úplně protažení i do hloubky.

Trochu volnější a jemně houpavá „Swingin‘ Safari“ Berta Kaempferta („Vinyl Classics Vol. 2“ | 2014 | stereoplay | 03-14) získala v podání MaiA DS2 hlavně našlápnutý rytmický základ s bohatým zastoupením basu a vůbec drajv, spíše než takovou tu klidnou „analogovou“ plavnost. Ale hudba má odpich, má živost a i když hledá spíše sílu a švih než audiofilskou uhlazenost, je to zábavné poslouchání.

2021 03 31 TST Pro Ject MaiA DS2 10

Pro-Ject během dlouhých let výroby vypiloval konstrukci kompaktních zařízení na skutečně výtečnou úroveň a dnes umí skladný all-in-one zesilovač MaiA DS2 za rozumné peníze nabídnout všestranné hi-fi řešení. Možná je škoda, že neumí rovnou také streamovat ze sítě a možná je škoda, že konektorů je až až, tudíž mohou v některých sporadických situacích být problémy s manipulací s kabely, ale pokud přistoupíte na záměrně živý, průbojný a dravý zvukový charakter, je to tak všechno, co lze říct k negativům (jakkoliv jsou tedy poměrně relativní). Celkově má MaiA DS2 skvělou všestrannou konektivitu, má dobrou cenu, má dostatečně silný a pevný basový základ, energický středy a slušně čisté výšky, takže zejména pro moderní hudbu (a filmy a hry) jde o zábavný a dobře fungující přístroj.

Kč 26 590,- - základní provedení

Kč 27 990,- - verze s bočnicemi

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ šíře výbavy

+ možnost ovládání přes aplikaci

+ dobrá cena za celkový výkon

+ umí hrát hodně nahlas, aniž by zvuk působil nejistě

+ docela dobrý D/A převodník v rámci třídy

ZÁPORY

- chybí integrovaný hi-res streaming

- externí zdroj je velký

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AQ | www.aq.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies