Métronome referenční streamer

2017 03 28 TST Advance Acoustic WTX Microstreamer 1

Moderní doba, moderní možnosti - je to vlastně jen pár let, kdy streamování bylo obskurní novinkou a bylo prohlašováno za "nedostatečně hi-fi", dnes jsou už k dispozici nepřeberné možnosti nasávání digitálních jedniček a nul po domácí i celosvětové síti. Můžete si snadno koupit streamer za stovky tisíc, ale můžete si koupit i zařízení s cenou v řádu jednotek tisíc.

Právě do té druhé kategorie patří novinka od francouzských Advance Acoustic, velmi kompaktní zařízení WTX-Microstreamer. Jde o přístroj doslova do dlaně, jednak rozměry, jednak tím, že se ovládá z aplikace pro mobilní zařízení.

WTX-Microstreamer se ukrývá v těle o v podstatě čtvercovém půdorysu 7,5 x 5,5 cm (rozdíl tvoří víceméně jen vyčuhující jeden pár RCA konektorů) s výškou 1,4 cm, plastové tělo je kvůli větrání perforované a vlastně prosté všech prvků. Vše nutné se skrývá na bocích. Na jednom jsou již zmiňované dva cinche ve standardním rozestupu (takže u některých komponentů bude potřeba koupit kabely), na protilehlé straně je maličký otvor pro napájení externím pulsním zdrojem (škoda, že to není relativně standardní USB), na jedné z hran je pak (až příliš) jasná modrá dioda indikující Wi-Fi spojení a WPS tlačítko pro automatické nastavení.

2017 03 28 TST Advance Acoustic WTX Microstreamer 3

Vše ostatní se řídí aplikací - prvotní nastavení je maličko nekomfortní (v tom smyslu, že musíte zadávat ručně IP adresu apod.), ale neměl by být problém ho s trochou snahy a praxe zvládnout. Konektivita funguje i na dálku, v praxi přes tři relativně tlusté zdi v bytě v cihlovém domě stream nevypadával, což bylo s absencí antény až nečekané.

Obslužná aplikace je tu klíčem k úspěchu - sítí prochází rychle, snadno a logicky se volí hudba k přehrání a jde regulovat i hlasitost, takže použití je snadné, dokonce si můžete nastavit i budík nebo vypnutí po nastavené době. Tak trochu se WTX-Microstreamer vlastně chová jako lifestylové bezdrátové reprodukotry - což je z pohledu komfortu každodenního užívání určitě dobře.

V aplikaci snadno brouzdáte jak lokálními zdroji hudby jako jsou NAS či domácí počítače, tak internetem se všemi jeho rádii, ale i službami jako Spotify nebo TIDAL - za dané peníze nelze chtít víc. Aplikace pak přehraje krom běžných formátů typu MP3 i APE, FLAC, WAV, AAC, ALAC nebo WMA a to až do rozlišení 24 bit / 192 kHz.

2017 03 28 TST Advance Acoustic WTX Microstreamer 5

Digitálně-analogový převod má na starosti solidní čip Wolfson WM8740, disponující odstupem signálu a šumu na (nejen pro danou cenovou třídu) neuvěřitelně dobré hodnotě 117 dB.

Advance Acoustic WTX-Microstreamer jsme poslouchali na řadě zesilovačů, včetně domácí sestavy Naim Nait XS + Naim FlatCap XS / Naim NAP25, případně Norma Revo IPA-70B či Cambridge CXA80, ale také na Audionet WATT. Porovnávalo se se zvukem OPPO BDP-105D a to na Harbeth Monitor 30, Xavian Perla a Xavian Premio s kabel ZenSati Authentica. Další vybavení viz pravý sloupec ->.

Na to, že jde o jednoduchou krabičku v super atraktivní cenové kategorii, nezdá si svým zvukem s entry level streamery kategorie kolem 10 000,-. Basová linka v "Nu Nu" Avishai Cohena ("Continuo" | FLAC | 16 - 44,1) byla vlastně velmi podobná svou pevností a čitelností základním CD přehrávačům i základním streamerům, už měla slušný objem a i když stále zůstala přeci jen na okrajích trochu rozvolněná, bylo cítit dost objemu, zejména na danou cenovou třídu. Bas navíc nemá tendenci čnít ani zapadat, takže funguje dobře. Možná je ho o dýchnutí víc, ale to v dostupnějších systémech spíše pomůže pocitu objemnosti a důrazu.

2017 03 28 TST Advance Acoustic WTX Microstreamer 10

Taktéž vokální pásmo v "Time after time" od Jeni Fleming Acoustic Trio ("Best audiophile voices vol. 7" | FLAC | 16 - 44,1) bylo takové decentně hebké, klidné a působilo bohatě, objemně a s důrazem na pocit barevnosti. Samotná čistota byla s ohledem na cenu velice dobrá, detail pak ne na zkoumání nuancí jednotlivých nádechů, ale víc než dostatečně dobrý, aby nahrávka byla přehledná.

Linka činelu a dalších tónů z nejvyššího pásma v "Edit" Reginy Spektor ("Begin to hope" | FLAC | 16 - 44,1) sice měla poměrně kratší dozvuk, ale už až překvapivě slušně oddělné tóny, kov byl neagresivní a celkově by se přednes dal asi nazvat opatrnějším, ale přitom příjemným a zřetelným.

Dynamika zvuku pak je na vysloveně dobré úrovni a i hudba typu "Theatrum universi" Oskara Rózsi ("Under my spell" | FLAC | 16 - 44,1) působí při své komplexnosti živě. Možná by mohla být cítit o kousek větší hutnost, ale pokud budete mít k dynamice jakoukoliv připomínku, zkuste se znovu podívat na cenovku a najít do 15 000,- lepší výsledek. WTX-Microstreamer sází na trochu šťavnatější a bohatší přednes, zůstává ale v klidu.

2017 03 28 TST Advance Acoustic WTX Microstreamer 4

Nějaké vysloveně delikátní detaily a rozpracování do studiové analytičnosti byste asi od WTX-Microstreamer ani nečekali, přesto dokázal maličký přístroj v McMillanově "Missa brevis kyrie" ("Tenebrae" | FLAC | 24 - 88,2) díky celkovému klidu a dobré čitelnosti s tichým pozadím víc než solidně vykreslit dost informace a jakkoliv elementy v pozadí jsou spíše tišší, jsou i tak k zaslechnutí. Hlavní linky pak jsou dokonce dobře čitelné. V rámci pořizovací ceny dokonce parádní.

Prostor hudební scény v Bartókově "Rapsodii pro housle a orchestr č. 2" v podání Kavakose, Nagyho a Chaillyho ("Bartók - Rapsodie" | FLAC | 24 - 96) byl naprosto bezproblémový, dobře rozložený v pravolevém směru a už i maličko otevřený směrem do hloubky, opět tak nějak v klidu podaný, možná ne dokonale vybroušený jako u high-endových zařízení, přesto solidně přehledný.

WTX-Microstreamer nabízí spíše muzikální pohled na vaši diskotéku, hraje trochu svým klidným způsobem, ale i tak má Springsteenova "Atlantic City" ("Nebraska" | FLAC | 24 - 192) nějaký ten náboj, za dané peníze se to pak hlavně příjemně, hladce a nenásilně poslouchá. Je tu cítit důraz na barevnost, je to spíše šťavnaté a prostě příjemné.

2017 03 28 TST Advance Acoustic WTX Microstreamer 11

Maličký Advance Acoustic WTX-Microstreamer se prostě povedl - za dané peníze má jen stěží nějakou konkurenci, jeho jediným praktickým limitem v základní kategorii se tak může stát pevný rozestup cinchových konektorů, který u atypických strojů budete muset vyřešit nějakými kabely. Ale jinak? Kompaktní rozměry, dobrá a stabilní konektivita do domácí sítě i v těžším prostředí, férový zvuk s příjemným a nekonfliktním laděním a dobrá aplikace, která prostě funguje. Co víc chtít. Pokud hledáte cestu, jak co nejsnáze a nejlevněji otevřít svou sestavu streamování z lokálních i internetových zdrojů, tak jste dost možná právě našli...

Kč 4 200,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ cena

+ zvuk jako od streamerů za cca 10 000,-

+ fajnová aplikace Advance Playstream se spoustou funkcí

+ dobrý dosah i přes zdi bez výpadků

ZÁPORY

- prvotní konfigurace by mohla být ještě o kousek jednodušší

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: RP Audio | www.rpaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies