2022 10 31 TST Musical Fidelity V90 Blu5 HD 1

Anglická značka Musical Fidelity, duševní dítě Anthonyho Michaelsona, přešla nedávno pod křídla koncernu AUDIO TUNING, jehož nejvýraznějším aktivem je rozhodně Pro-Ject (ale má samozřejmě i tucty dalších aktivit). Jedním z prvních kroků nového „pána domu“ se stal návrat populárních mini-komponentů série V90. Mezi nimi najdete i z audiofilského pohledu trochu netypické zařízení V90-BLU5 HD.

Za komplikovaným názvem se ukrývá naopak velmi nekomplikovaný přístroj. Primárním cílem tohoto maličkého streameru je umožnit komfortní Bluetooth připojení v maximální možné kvalitě, kterou tento standard dovoluje. Jako bonus dostanete ovšem i sadu dodatečných konektorů – V90-BLU5 HD má cinchový analogový vstup, jeden koax a jednu optiku, od každého zmíněného tu pak najdete i výstup. Kdo teď zajásal, že má v ruce praktický D/A a A/D převod, bude ale zklamán – maticová distribuce signálu tu není. Celá pointa je v praxi v tom, že digitální vstup je poslán na digitální výstup a analogový vstup adekvátně na výstup analogový. Prý hlavně proto, abyste V90-BLU5 HD mohli zařadit do řetězce, který už nemá jiný volný vstup – prostě jej tak vložíte do signálové cesty jiného komponentu. Na všech výstupech je nicméně k dispozici zpracovaný Bluetooth výstup.

Maličká krabička je pěkně vyrobená, má šířku 17 cm, hloubku 11,7 cm a výšku 4,7 cm, přičemž s váhou jen okolo půl kila ji lze snadno zakomponovat prakticky kamkoliv. Napájení je řešeno externím zdrojíčkem 12 V / 0,5 A, což dále podporuje flexibilitu.

2022 10 31 TST Musical Fidelity V90 Blu5 HD 9

Na čelní stěně jsou dvě maličké páčky – jednou přístroj zapínáte, druhou volíte párovací režim Bluetooth nebo vstupy. Spojení je pohodlné a bezproblémové a odpovídá prakticky maximu technologicky dostupného v současném okamžiku.

Díky rozhraní Qualcomm CSR8670 nabízí přístroj podporu Bluetooth 5.0 a zvládne pracovat i s aptX HD kodekem, jehož chování by mělo zajistit už velmi rozumnou teoretickou kvalitu s rozlišením až 24 bitů.

2022 10 31 TST Musical Fidelity V90 Blu5 HD 2

Načtená digitální data putují do čipu Burr-Brown PCM1781D, který podporuje signály až do 24 bitů a 192 kHz. Právě s tímto rozlišením pak v konkrétní implementaci pracuje pokaždé, protože mu výrobce ještě předřadil upsampler a reclocker SRC4392, který provede převod na 24 / 192.

Musical Fidelity uvádí u přístroje poměrně slušné parametry vzhledem k jeho třídě – celkové harmonické zkreslení včetně šumu pod úrovní 0,01% (váženo křivkou A), odstup signálu a šumu 80 dB (za stejných podmínek) a separaci kanálů 78 dB.

2022 10 31 TST Musical Fidelity V90 Blu5 HD 3

V90-BLU5 HD jsme zkoušeli v rámci hlavní sestavy – tj. s Métronome DSC1, Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR a Xavian Quarta Evoluzione. Napájeno bylo filtrem GMG Power Harmonic Hammer 3000P a propojeno mixem kabelů Nordost Heimdall 2, Valhalla 2 a VYDA Laboratories ORION. Krátce jsme ale porovnávali třeba i s Cambridge CXC na sestavě s Cambridge CXA81 a Fischer&Fischer SN-70. Konkrétní detaily o sestavách se dozvíte v pravém sloupci -->.

Komponent byl připojen analogově do předzesilovač a pro porovnání přes koaxiální kabel do převodníku. Samozřejmě bylo znát, že analogové propojení je na nižší úrovni, odpovídající kategorii, ale nutno říci, že všeobecně bylo překvapující, jak často opovrhované Bluetooth připojení přes jednoduchou krabičku nabízí slušný výkon, plně a bez problémů dostačující pro takový ten kulisový, běžný poslech.

2022 10 31 TST Musical Fidelity V90 Blu5 HD 4

Basová linka z „Fine and Mellow“ v podání Evy Svobodové a akustické skupiny Luboše Andršta (Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) zněla trochu měkce, nicméně v konkrétnosti odpovídající standardům dané třídy – při digitálním připojení se na zvuku výrazně víc projevoval Métronome, vlastně tu Musical Fidelity funguje v roli transportu až nad očekávání dobře. Zároveň k měkčím konturám V90-BLU5 HD hraje relativně utaženě a sušeji, není to kdovíjak velký bas, ale je takový „kultivovaně akorát“.

Tenorista Štefan Margita má pěkný, pevný projev a v „Dalla sua pace“ z Mozartovy opery „Don Giovanni“ (Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) je také pěkně zaznamenaný – že hraje Bluetooth a ne třeba CD přehrávače nebo streamer kategorie kolem 10 – 15 tisíc tu nepoznáte, což je vlastně velmi dobrá zpráva. Hlas je možná trochu zapuštěný do celkové hudební plochy, ale i když i tady jsou kontury trošičku měkčí, čistota je férová a přednes je prostý nějakých nepříjemných artefaktů nebo pocitu zastřenosti.

2022 10 31 TST Musical Fidelity V90 Blu5 HD 6

Bluetooth připojení často v minulosti trpělo zejména na výškách, které se zdály být tak nějak mrtvé a dosti utlumené. To v případě činelů z Decziho „Morgan“ (Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) vlastně neplatilo – jakkoliv i zde mohl být sám o sobě trochu cinkavější záznam zreprodukován živěji a jasněji, vlastně je tu znát naladění na „víceméně neutrál“. Pozitivní je rozhodně absence zdůrazňování a efektů. Také rozlišení je dobré a detaily jsou skoro stejně čitelné jako třeba u přehrávání CD přes CXC.

Tomáškovo „Requiem in C minor“ má pěkné, dramatické pasáže, jako třeba „Agnus Dei“, zejména na zdařilých záznamech typu interpretace od Pražské filharmonie (Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022). V90-BLU5 HD vášně a dynamické výbuchy trochu utlumuje, není to úplně „to ono“ kypící drama, avšak nelze zvuku upřít slušnou míru disciplinovanosti a kontroly, samozřejmě v kontextu nejdostupnějšího hi-fi. Styl Musical Fidelity může být jemnější a trochu hladší, na druhou stranu to potěší tam, kde u horších nahrávek zdůrazňování úplně nechcete.

2022 10 31 TST Musical Fidelity V90 Blu5 HD 7

Přes mírný pocit všeobecného zakulacení nebyla čitelnost detailů v „Ellias“ Ivana Koreného (Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) vlastně vůbec špatná. Nejde o žádný analytický přístroj, zároveň však nemáte pocit, že by se informace ukrývaly za nějakou plentou nebo se k nim nešlo proposlouchat. Naopak, je to vlastně kultivovaně usměrněný, férově čistý a „normálně“ čitelný zvuk a to na úrovni, která se dá příjemně poslouchat. Naladění je spíše k dlouhodobější nekonfliktnosti, ale ničemu to nevadí.

Ani podání prostoru nahrávky „Concerto No. 2 in G minor“ z cyklu „Čtvero ročních období“ Antonia Vivaldiho v interpretaci Virtuosi di Praga a Oldřicha Vlčka (Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) se nijak nevymykalo z dobrých standardů dostupné třídy. Ačkoliv nešlo o hologram, pravolevá osa scény byla slušně definovaná a už šlo dobře poznat ohraničení jednotlivých nástrojových sekcí. Je to prostě solidní dostupné stereo.

2022 10 31 TST Musical Fidelity V90 Blu5 HD 8

„Romantic Piano – Foxtrot“ s klavírem Jana Hřivnáče a bubny Karla Turnovského (Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) vyzněla „pohodově normálně“. V90-BLU5 HD přednes ani na jednom konci pásma nezdůrazňuje, je to relativně „na rovinu“, možná mírně nenápadné, ale zase příjemné, dobře čitelné a tak nějak ze všech úhlů pohledu nekonfliktní a neúnavné, ať už posloucháte jak chcete dlouho. Je to zvuk, který už spadá do hi-fi sféry a když přístroj zapojíte digitálně do velké sestavy, nepůsobí ani v ní v roli Bluetooth transportu nepřiměřeně.

Kompaktní a snadno použitelné rozšíření prakticky jakékoliv sestavy o Bluetooth (ať už pro každodenní komfort kulisového poslechu nebo třeba pro vaši rodinu, která chce co nejjednodušší cestu k připojení) s praktickým bonusem možnosti vnoření do signálové cesty od Musical Fidelity se jeví jako zajímavé řešení pro specifické situace. Ačkoliv jiné podobné krabičky mohou být levnější (zase však nemají tak flexibilní výbavu), V90-BLU5 HD má příjemné vyladění bez zdůrazňování a bez efektů, které nechává vyznít Bluetooth až (v kontextu ceny) nečekaně kultivovaným a solidním způsobem. Pokud tak pro vás „modrozubé“ spojení představuje důležitou možnost, Musical Fidelity V90-BLU5 HD nabízí pohodlné, snadné a poslechově vlastně velmi příjemné řešení, srovnatelné i s klasickým streamem nebo CD z obdobné cenové hladiny.

Kč 11 490,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ dobrá výstupní kvalita analogového připojení

+ možnost vložení do digitální i analogové signálové cesty

+ upsampling a přepočítání, které zkultivuje signál

+ jednoduchost používání

ZÁPORY

- vzájemná nepropojenost vstupů (tj. analog se nedigitalizuje apod.)

- obdobné řešení téměř ze stejné stáje (byť výrazně méně vybavené) je levnější

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

PRODÁVÁ: Lepší Zvuk | www.lepsizvuk.cz , Rodel Audio | www.rodel-audio.cz , IN AV | www.inav.cz , Music Records | www.musicrecords.cz , HiFi Sound Studio | www.hifisound.cz , Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz , HiFi Morava | www.hifimorava.cz , Luxusní Elektronika | www.l-e.cz , Avemax | www.avemax.cz , Novial | www.novial.sk , Techhouse | www.techhouse.sk , Trinásty HiFi | www.trinasty.sk 

 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies