2022 09 30 TST Naim Uniti Atom Headphone Edition 1

Britský Naim se svou řadou Uniti nabídl mezi prvními řešení pro ty, kteří chtějí funkce celého systému na co nejkompaktnějším půdorysu, přesto (téměř) nechtějí slevovat z kvalitativní laťky. Zejména nejdostupnější řešení Uniti Atom je okouzlujícím přístrojem, který je prostě zábavné poslouchat. Na jeho půdorysu pak vzniklo řešení pro sluchátkové nadšence s přídomkem Headphone Edition.

Naim Uniti Atom Headphone Edition je sedmikilový drobeček (s šířkou 24,5 cm, hloubkou 26,5 cm a výškou 9,5 cm zapadne skutečně snadno), který nese všechny typické rysy moderního Naimu. Čelo tvoří „prosklená“ plocha z akrylu, v ní jsou zapuštěná ovládací tlačítka i přehledný displej. Najdete tu též výstupní konektory pro sluchátka – jednak základní 6,3 mm jack, tak i 4,4 mm Pentaconn.

Nesmí chybět nezaměnitelný velký a krásně fungující zapuštěný ovládací prvek pro hlasitost na horní desce, pěkným detailem jsou i žebrované chladiče po bocích. Přístroj díky tomu všemu zůstává vlastně jednoduchým souhrnem hran a přesto má svůj vlastní styl.

2022 09 30 TST Naim Uniti Atom Headphone Edition 2

Zadní panel je posázený dostačující konektivitou. Nachází se tu velký symetrický výstup na sluchátka, XLR i RCA výstup předzesilovače (takže Uniti Atom Headphone Edition umí řídit buď koncové zesilovače nebo třeba aktivní reprosoustavy apod.), ale samozřejmě také vstupy. Dvě optiky a koaxiální rozhraní doplňuje jeden cinchový pár analogových vstupů. Pokud byste nechtěli spoléhat na vnitřní Wi-Fi, můžete se připojit přes ethernetový konektor, své datové paměti s hudbou připojíte buď přes USB port vpředu nebo druhý zde vzadu. Není tu ovšem třeba možnost připojení osobního počítače, prim evidentně hraje streamování.

Z výše uvedeného vyplývá možnost paralelního připojení trojice sluchátek s tím, že podle momentální nálady můžete snadno a rychle přepínat jediným tlačítkem na požadovaný model.

2022 09 30 TST Naim Uniti Atom Headphone Edition 3

Streamovací platforma Naim zvládá načítat data z lokální sítě po obvyklých protokolech, umí AirPlay 2 nebo Chromecast a plně funguje se službami od Spotify a Apple Music po TIDAL a Qobuz, součástí jsou i internetová rádia. Připojit se můžete také přes Bluetooth s podporou aptX HD. Ovládání probíhá přes dedikovanou firemní aplikaci, případně se chytíte i s platformou Roon.

Naim nijak zvlášť nezabíhá do technických detailů, objevování tajů použitých čipů, výstupních výkonů a podobně si budete muset odpustit. Dozvíte se nicméně, že vstupy podporují u PCM signálu rozlišení až 24 / 192 a také DSD128.

2022 09 30 TST Naim Uniti Atom Headphone Edition 4

Uniti Atom Headphone Edition jsme měli možnost poslouchat v pražském studiu Avitsmart, kde byla k dispozici zároveň celá řada sluchátek mateřské značky Focal, takže jsme přístroj vyzkoušeli se všemi – Utopia, Clear Mg, Radiance, Celestee,… Signálové kabely pocházely také od Focal.

Ze všech připojených sluchátek Uniti Atom Headphone Edition vytáhl v Jacksonově „Rock with You“ („Off the Wall“ | 2009 | epic | 88697 53621 2-1) výraznou basovou linku – sytou, hutnou, vřelou, zároveň ale ráznou a údernou, takže nepůsobila těžce, ale tak celkově příjemně šťavnatě. Je cítit, že přístroj má kontrolu, zejména pak na symetrickém výstupu je autority opravdu poctivá porce.

2022 09 30 TST Naim Uniti Atom Headphone Edition 7

Do „River“ od Joni Mitchell v podání Renée Fleming („Haunted Heart“ | 2006 | Rounder | 0602517032798) vnesl Naim plno detailů, střední pásmo je krásně samozřejmé a srozumitelné, i když je zároveň znát, že je podané v trochu temnějších odstínech, hutněji a tučněji, nicméně pevnost a všezahrnující bohatost jsou jednoznačně velice zábavné a musíte stáhnout až ke strojům za šestimístné částky, abyste si nějak polepšili.

Nejvyšší zakončení frekvenčního rozsahu působí „rovně“ – tj. není tu „bezpečný“ útlum energie, aby se předešlo agresi, stejně tak ale Naim nesahá po jakémkoliv zdůrazňování pro dosažení (krátkodobé) atraktivity. Cinkání kovových perkusí v „Use Me“ ze stejnojmenného alba Vanessy Fernandez (2014 | Groove Note | 0660318105028) znělo čistě, jasně, s řádným objemem, avšak prosté nadměrné cinkavosti, takže ani pronikavěji laděná sluchátka nesklouzávají k agresivitě. Napsali bychom, že jde o velmi mravně se chovající výšky po všech stránkách, což ale samozřejmě může být i vzájemným odladěním se sluchátky partnerské značky Focal.

2022 09 30 TST Naim Uniti Atom Headphone Edition 13

Zesilovač nabízí požehnané množství energie a živosti – a ještě o kousek víc na symetrickém připojení. Pusťte si takovou „Wheel of Fortune“ od Hanse Zimmera („The Dali CD, Vol. 4“ | 2015 | Dali | 474 564 6) a ucítíte, že sluchátka hrají v klidu, plně, sytě a šťavnatě zejména ve spodních frekvencích. Hudba má odpich, když se vzedmou ty všemožné vrstvy nástrojů a všichni hudebníci spustí zároveň, zůstává věrný hlavně kontrole, ale zároveň je tu dynamika limitovaná jen a pouze sluchátky a nahrávkou, takže si můžete naplno užít celkový drajv. Přitom není přednes nijak hřmotný nebo vtíravý, pořád má hlavně dospělý naddimenzovaný nadhled.

Přestože má Naim svůj vlastní osobitý charakter, nechybí mu ani formální kvality jako je rozlišení a kontrola. „Mercy Street“ (Christy Baron | „Retrospective“ | 2004 | Chesky Records | 0090368026965) je nahrávka přetékající naleštěnými detaily a Uniti Atom Headphone Edition je dokáže artikulovat s přehledem a jistotou, kupodivu nejpůsobivěji si sedl s modelem Clear Mg, kde všechno bylo doslova dechberoucím způsobem vykreslené jako na stříbrném podnose. Přístroj atraktivně kombinuje analytičnost s noblesní muzikálností. Výsledek je příjemný a zakusuje se až do nejhlubších vrstev dostupného – je to prostě skvělé.

2022 09 30 TST Naim Uniti Atom Headphone Edition 14

Prostor Bachovy „Orchestral Suite No. 1 in C major, BWV 1066“, nahrané Nevillem Marrinerem a jeho Academy of St. Martin in the Fields („Orchestral Suites No. 1-4“ | 1991 | Decca | 430 387-2) byl definovaný vždy těmi konkrétními sluchátky, obecně má i tady Naim vysoký standard tak, jak odpovídá vysoké cenovce. Jsou-li toho sluchátka schopna, vnímáte bez problémů pravolevou i předozadní lokalizaci nástrojových sekcí, vnímáte vzduch kolem nich a to vše jako soudržný, přehledný celek, vystupující již lehce i mimo prostor hlavy.

Uniti Atom Headphone Edition rozkvétá spolu s tím, jak stoupáte v kvalitě připojených sluchátek. V parádně nahrané „Northern Star“ od Christine McVie („In The Meantime“ | 2004 | Koch | 0099923960027) oceníte úžasně křupavý zvuk kovu, jasný, znělý, pronikavý a přitom kultivovaný, basu nechybí autorita, důraz ani vřelá šťavnatost, zvuk přímo přetéká hojností a muzikálností, zrovna v kombinaci se sluchátky Focal nabízí skvěle vybalancovanou přímočarost této značky s anglickou nonšalancí Naim. Vyvážení je snad o trochu temnější (což k této značce tak nějak patří), ale ta celková samozřejmost, to je něco, co stojí za to zažít.

2022 09 30 TST Naim Uniti Atom Headphone Edition 15

Je logické, že v době, kdy máme málo času a často i málo prostoru je čím dál tím populárnější formou poslechu ten nejosobnější, sluchátkový. Vidíme to už roky na tom, jak kdysi pocitově ultra drahá sluchátka dnes působí vlastně naprosto dostupně, a naopak vídáme čím dál dražší a ambicióznější projekty. Zdaleka ne tak dlouho ovšem rozkvétá nabídka adekvátní elektroniky, tedy zejména sluchátkových zesilovačů vyšší třídy. Do tohoto stále poměrně malého světa se zapojil také britský Naim s možná trochu překvapivou „předělávkou“ svého šikovného modelu Uniti Atom. Díky přídomku Headphone Edition zůstal sice design, celkový feeling a některé krásné prvky jako ovládání hlasitosti nebo šikovná konektivita (vstupní i výstupní), vynechání výkonových stupňů a přitom zachování dimenzování součástek ale přineslo skvělou autoritu na sluchátkových výstupech, parádní muzikálnost, dospělost a celkovou zábavnost, která (vcelku logicky) pěkně sedí sluchátkům od Focal, ale s přehledem zvládne cokoliv, co k přístroji zapojíte. Uniti Atom Headphone Edition má svou osobitou zvukovou charakteristiku a stojí přeci jen už poměrně dost peněz, ale jinak je to sluchátkový zesilovač, který si nelze neužít…

Kč 82 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ možnost připojení vícero sluchátek současně

+ variabilita výbavy a konektivity

+ možnost použít také jako slušný předzesilovač

+ muzikálnost

+ sytost

+ design

ZÁPORY

- cena už není úplně nízká

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

PRODÁVÁ: Avitsmart | www.avitsmart.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies