2021 09 19 TST Focal Clear MG 1

Firma Focal už dlouho není jenom jménem ze světa reprosoustav – jejich původně spíše trochu překvapivý výpad do segmentu intimního sluchátkového poslechu se přetavil za těch pár let do veleúspěšné řady sluchátek s širokým cenovým rozpětím, byť téměř vždy s více či méně high-endovými ambicemi. Patrně nejpopulárnější je model střední třídy Clear, který prošel inovačním procesem a stal se z něj Clear Mg.

Zkratka Mg je celkem samovysvětlující – největší změnou je totiž použití hořčíkové slitiny pro výrobu membrány (dříve šlo o kombinaci hořčík/hliník). Změny se ale dočkal i design, který je dotaženější a hezčí. Sluchátka zůstala otevřená, stejně tak je zvenku na perforovaných mušlích stále vidět, že měnič je usazený pod úhlem. Neutrální šedou ale na všech plochách nahradila pěkná „oříšková“ barva (jak jí říká výrobce), i detaily jako je nahrazení běžné vnější mřížky strukturou s „plástvovými“ oky působí dobře.

Sluchátka jsou pořád poměrně velká, stále mají hliníkovou nosnou konstrukci, mají ovšem stále příjemně komfortní polstrování koženého týlního mostu, takže váha bezála půl kilogramu se „nepronosí“, stejně tak v hlubokých mušlích je pro uši stále dost místa a náušníky z mikrovlákna neúnavně a pohodlně přiléhají. Otvory pro signálové kabely jsou pak stále ve spodní části každé mušle, v pěkně zhotoveném pouzdře naleznete dva různé kabely z bezkyslíkaté mědi s průřezem 0,25 mm2 (na cesty s jackem a na doma s XLR, jak by se asi dal jejich účel shrnout).

2021 09 19 TST Focal Clear MG 5

Jak bylo řečeno, největší změna je použití nového materiálu pro membránu tvaru „M“, kterou si firma sama vyrábí přímo ve Francii, kde také vznikají celá sluchátka. Také krycí mřížka s velkými otvory tvaru pláství má tvar M a kopíruje tak profil reproduktoru.

Sluchátka mají štědrý frekvenční rozsah 5 – 28 000 Hz, impedanci středních 55 ohm a citlivost vyšších 104 dB / mW na 1 kHz. Focal udává i hodnotu celkového harmonického zkreslení pod 0,25% na 1 kHz při 100 dB.

2021 09 19 TST Focal Clear MG 6

Clear Mg jsme porovnávali zejména s redakčními Clear, ale také třeba s Meze Empyrean a pár dalšími. Používali jsme primárně redakční kabel Dynamique Audio Halo 2. Poslouchalo se přes RME ADI-2 DAC FS, Chord Mojo nebo Apogee Groove, vždy přes Roon.

V basové složce „Never Felt Less Like Dancing“ od Katie Melua („Ketevan“ | 2013 | Dramatico | DRAMCD0095) jsou Clear MG aktivní, mají důraz, bas pak působil o kousek hlubší a energičtější, než u modelu Clear. Zůstal pak pocit pevnosti a mnohobarevné informativnosti, tedy dobré kontroly. Bas je autoritativní, ale ne dominující, nebudete tak ochuzeni ani o plnost, ani o rytmiku.

2021 09 19 TST Focal Clear MG 7

Na „Gloria“ Thomase Tallise v podání sboru Chapelle du Roi („The Complete Works“ | 2004 | Brilliant | 93612) bylo znát, že nová generace sluchátek má v zásadě podobné rozlišení, ale „méně šumu“, neboli umí lépe podat kontrasty, zvuk ve středním pásmu je transparentnější a působí lehčeji. Zajímavé je, že zní také přirozeněji, samozřejměji, takže reprodukce není tak technicky laděná, je „snazší“. Sluchátka už umí velmi pěkně a samozřejmě ukázat to množství individuálních zpívajících hlasů.

Nejvyšší frekvence v „The Red One“ Pata Methenyho a Johna Scofielda („I Can See Your House From Here“ | 1994 | Blue Note | 7243 8 27765 2 9) byly čisté, zřetelné, utažené a velmi konkrétní. To je v podstatě podobné jako u modelu Clear, tady ovšem zaznívají nepřetékajícím, nedominujícím stylem, jsou klidnější, aniž by ztratily detail – ba naopak se zdá, že obsahu je tady dokonce více, zvuk je košatější, bohatší a přesto jemnější, což je skvělé.

2021 09 19 TST Focal Clear MG 13

Rychlý a pevný umožňuje již opravdu skvěle vnímat dynamické kontrasty gradující „Ben’s Farm in Vermont“ Davida Cheskyho („The Ultimate Headphone Demonstration Disc“ | 2014 | Chesky Records | JD361). Slyšíte spoustu nuancí a informací, zároveň ale hudba má také komplexnost a nadhled, je v ní makrodynamická energie a údernost, stejně tak ale cítíte jasně vedené linky jednotlivých nástrojů, nic není zapadlé, nic vytažené. Možná zvuk není tak mohutný a „masitý“, ovšem je klidnější než u Clear, ale působí dospěleji.

Během prvních vteřin „Fuori il danaro!“ z Pucciniho „La Bohéma“ (Solti / LSO / John Alldis Choir | 1988 | BMG | 74321 39496 2) se zdála starší generace Clear detailnější a jasnější, ale s přibývajícím časem jsou vítězem spíše Clear Mg, které nejsou tak výrazné, umí ovšem nabídnout detaily o kousek jemnější a už sahají po „drahém“ zvuku. Reprodukce působí vyváženě, organizovaně a neútočně analytickým stylem, zejména pak doceníte živé, konkrétní a jasné hlasové pásmo.

2021 09 19 TST Focal Clear MG 10

Velmi dobře funguje i podání prostoru nahrávek, ovšem to bylo dobré už u „výchozího“ modelu Clear. Nahrávka „Violin Concerto in B minor, op. 61“ z cyklu Elgarových koncertů v podání Hilary Hahn ve společnosti Sira Colina Davise a LSO možná nebyla úplně prvoligově holografická jako u těch nejdražších sluchátek, ale je to reprodukce velmi pevná, velmi organizovaná a velmi sebevědomá. Scéna je spojitá, už vystupuje z uší, jde „za uši“ lehce a samozřejmě, je vytažená v pravolevé i předozadní ose o něco víc, než tomu bylo u Clear.

Trochu klidnější styl reprodukce je pak ku prospěchu u starších nahrávek, jako je „Hymn“ od Ultravox („Dancing with the Tears in My Eyes“ | 1997 | EMI Gold | 724385513220). Ani při vysoké hlasitosti není zvuk unavující nebo útočný (ač je nahrávka samotná trochu řízná) přitom je ale konkrétní a pevný, díky pěknému basu hudba prostě šlape. Clear Mg jsou lepší než dřív zejména na výškách, které zůstávají „trochu na hraně“, ale nejsou za ní. Ačkoliv jsou Clear Mg dobrá napříč hlasitostmi, zejména na střední a vyšší úrovni jsou excelentně zábavné – srovnané, přímé a budící touhu poslouchat dál a dál.

2021 09 19 TST Focal Clear MG 12

Přestože se to pár let nazad zdálo spíš jako lehký úlet v době bujícího trendu produkce sluchátek kýmkoliv a kdekoliv, Focal v testu časem obstál, ba dokonce se etabloval jako jeden z opravdu výtečných výrobců zařízení pro soukromé hudební zážitky. Model Clear byl vždy už poměrně drahý, ale zároveň na dosah high-endu za ještě zaplatitelné peníze, nová generace Clear Mg bez signifikatnění změny ceny nabízí výrazně hezčí design, ještě o kousíček pěknější provedení, stále stejně intenzivní, detailní a čistý zvuk, ale přidává trochu jemnosti, dosti nadhledu a špetku zralosti navrch, což znamená v konečném součtu lepší zvuk a o krok zábavnější poslech čehokoliv, co vás baví. Ačkoliv změny oproti minulé generaci nejsou revoluční, jsou natolik evoluční, že vás rozhodně budou svrbět prsty s touhou po výměně…

MĚŘENÍ – SLUCHÁTKA

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo pomocí systému miniDSP E.A.R.S. – nejedná se o referenční měřící hlavu, disponuje však kalibrovanými mikrofony s profily pro různé typy sluchátek. Měření probíhá v programu R.E.W. s aplikovanou kalibrací pro mikrofony vždy v pěti cyklech na každém kanále pro ověření těsnosti náušníků / nástavců, každé měření probíhá v mírně jiné poloze pro nalezení té optimální a to při hlasitosti 84 dB @ 300 Hz u velkých sluchátek a 94 dB @ 300 Hz u in-ear sluchátek. Zobrazené křivky jsou ty nejlepší.

Níže naleznete dvě sady měření frekvenční odezvy – první nemá aplikovanou žádnou korekci. Graf se může zdát obtížně čitelný a neintuitivní, ale žádná sluchátka na rozdíl od reprosoustav neměří vyrovnaně a ani by zvuk takových nebyl příjemný. Doporučujeme porovnávat s výsledky nejnovějších výzkumů a tvarem preferenční křivky Harman Research 2018. Pro snazší interpretaci grafu je k dispozici také verze s aplikovanou kompenzací – tady by se dalo říct, že čím vyrovnanější odpověď, tím lépe.

Pro základní orientaci jsou k dispozici měření Focal Clear, beyerdynamic DT1990 Pro, Koss BT330i, Koss Porta Pro CZ nebo Sennheiser IE 8.

2021 09 19 TST Focal Clear MG m1

Frekvenční odezva – bez aplikované kompenzace

Frekvenční odpověď je v praxi příkladná, je tu jen málo co vymýšlet. Basy jdou naplno prakticky od 20 Hz, vyrovnanost až do 2 kHz je téměř ideální a od 5 kHz výše nejsou patrné žádné dramatické peaky ani propady. Clear Mg jsou zjevně technicky dotažená sluchátka.

2021 09 19 TST Focal Clear MG m2

Frekvenční odezva – s aplikovanou kompenzací

2021 09 19 TST Focal Clear MG m3

Zkreslení – levý kanál

Vyjma několika drobných vrcholů (které mohou být způsobeny i usazením sluchátek na měřící hlavě) se drží zkreslení sluchátek na velmi nízkých úrovních a to konzistentně napříč frekvenčním rozsahem. I to potvrzuje velmi dobrou technickou úroveň a to na obou kanálech.

2021 09 19 TST Focal Clear MG m4

Zkreslení – pravý kanál

Kč 41 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ hezčí než minulá generace

+ výtečné zpracování

+ o kousíček lehčí a samozřejmější zvuk, než u Clear

+ větší prostor

ZÁPORY

- stále umí být poměrně expresivní, přijde-li na tvrdší zvuk komponentů a nahrávek

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies