2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP 1

Skotští Fyne Audio navazují na tamní tradiční odkaz koncentrického uspořádání reproduktorů středního a výškového pásma, vytváří tak konstrukce navenek s retro příchutí, ale uvnitř využívající moderní materiály a know-how, nasbírané během desítek let aktivního vývoje podobných koncepcí u jistého známého skotského výrobce. Nabídka značky je rozdělena do sedmi základních sérií a jedné zvláštní, směšující prvky z řady 500 a 700, což jí vysloužilo označení SP jakožto Special Production.

Modely F500 SP jsou vyráběny ručně ve Spojeném království (na rozdíl od řady F500) a vsazují měniče, výhybky a vůbec materiály z modelů F700 do kabinetů s designem reprosoustav F500. Začíná to kompaktní regálovkou F500SP.

Ozvučnice je skutečně kompaktní, čistě pravoúhlá, jen s lehkým klenutím čelní stěny. Provedení je ve vysokém lesku a čelní ploše dominuje robustní koš s mnoha fixačními šrouby a sraženými hranami po pravé a levé straně. U spodní hrany je kulaté firemní logo, doplněné nenápadně britskou vlajkou pro zdůraznění místa výroby.

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP 2

Zadní stěna je velmi čistá, osazená jen téměř čtvercovou ploškou, skrze níž pronikají dva páry reproduktorových terminálů. Mezi nimi je maličký konektor, pomocí nějž lze přizemnit šasi měniče a ještě trochu zvuk vyčistit od případného vysokofrekvenčního rušení. Je to málo vídané, ale zajímavé řešení.

Ne úplně typický je také výdech bassreflexu, vyvedený do spodní desky ozvučnice. Dostatek prostoru mu zajišťují nožičky a hliníková základová deska. Rovnoměrný rozptyl tlaku vzduchu zajišťuje trn systému BassTrax, namířený přímo na prostředek nátrubku. Pracovní komora je tlumená akustickou látkou a polyetherovou pěnou.

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP 3

Kabinety mají šířku 20 cm, výšku 32,3 cm a hloubku 32 cm, přičemž díky bytelné konstrukci z HDF profilů váží 8,1 kg.

Koncentrický reproduktor využívá všechny prémiové komponenty Fyne Audio. Použitá středobasová kónická membrána IsoFlare má 15 cm, je vyrobena ze směsi různých vláken pro optimalizaci poměru tuhosti a lehkosti a pohybuje se na výrazně prořezávaném závěsu FyneFlute, jenž potlačuje nežádoucí chování membrány v mezních polohách. Používá se tu feritový magnetický systém.

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP 4

Uprostřed je vsazen kovový nátrubek, na jehož konci pracuje 2,5 cm hořčíková kalota. Kompresní vysokotónový měnič pracuje s neodymovými magnety.

F500SP disponují frekvenčním rozsahem 42 – 34 000 Hz (-6 dB), dělící frekvence je nastavena na 1 700 Hz. Výhybka má dolnopropustný filtr 2. řádu a hornopropustný 1. řádu, osazené součástky prochází kryogenickým ošetřením. Používají se tu cívky s laminovaným jádrem, polypropylenové kondenzátory a stříbřené měděné kabely od Van den Hul.

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP 5

Reprosoustavy mají charakteristickou citlivost 90 dB / 2,83 V / m a jmenovitou impedanci 8 ohm.

F500SP jsme poslouchali s Musical Fidelity M6x DAC a Musical Fidelity M6scd, přičemž zesiloval hlavně Accuphase E-5000. K porovnání jsme měli Blade One Meta od KEF nebo firemní F501. Propojeno bylo přes kabeláž Nordost Valhalla 2. Čistotu proudu zajišťoval IsoTek V5 Titan a V5 Aquarius.

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP 6

Přestože reprosoustavy stály ve volném prostoru velmi netypicky daleko od bočních i zadních stěn (tedy v konfiguraci, kde doma patrně stát nebudou), v Balzarově „Remember Hymn“ (autor John Abercrombie | „Tales“ | 2008 | Robert Balzar | 9802115026 2), měly malé ozvučnice i jistý náznak skutečného basu. Není ho samozřejmě nějaké obrovské množství, fyziku přetlačit nejde, ale kontrabas zazníval s atraktivní hutností a jistou hřmotností, které menší místnosti nevyplní vůbec špatně. Faktem je, že jde spíše o energii a razanci, než audiofilskou artikulaci. Fyzická citelnost impulsu je příjemná a sluší zejména ráznější hudbě, celkově je bas ale samozřejmě ve své definici trochu měkčí.

V netypické „While I Play“ od Bee Gees („Life in a Tin Can“ | nahráno 1973 | Polydor | 833 788-2) bylo cítit pěkné soustředění na vokální rozsah. Není to takový ten monitorový fokus, ale přirozená samozřejmost s důrazem na živost, energii a pronikavost – skoro až „live“ styl. Přednes je intenzivní, včetně přítomných sykavek, ale srozumitelnost je dobrá, čtyřoktávový vokál zaznívá se snadnou čitelností a dobrou jasností. Celé střední pásmo v reprodukci – celkem logicky s ohledem na koncept – mírně dominuje. To se netýká jen hlasů, ale třeba také houslí.

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP 7

Spletitá „Meeting of the Spirits“ od Mahavishnu Orchestra („The Inner Mounting Flame“ | 1998 | nahráno 1971 | Columbia | CK 65523) je plná cinkavých zvuků, F500SP je zahrají s dravostí a agresí, hodnou opravdového a uvěřitelného kovu. S tvrdšími zesilovači a/nebo nahrávkami můžete dospět až k trochu pichlavému zvuku, ale to už tak nějak patří k takhle svižné, energické a bezprostřední reprodukci. Nezdálo se však (určitě i s ohledem na předřazený řetězec), že by nejvyšší část spektra měla tendenci znít s až únavnou intenzitou – je to prostě živá a jasná reprodukce.

Velmi slušně „unesly“ F500SP dynamiku orchestru a klavírů v Gershwinově „American in Paris“ v podání sester Labéque a tělesa pod taktovkou Riccarda Chaillyho („Rhapsody in Blue“ | 1987 | nahráno 1985 | Decca | 466 424-2). Reprosoustavy hrají velmi ochotně, poddávají se signálu, přitom ale mají dobrou autoritu i konkrétnost. Samozřejmě tu schází ty nejhlubší oktávy, podtrhující mocnost reprodukce, ale řízný, energický a vlastně překvapivě fyzický zvuk budí až dojem živého vystoupení ve své bezprostřednosti.

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP 9

S týmž přístupem se Fyne Audio popraly také s velmi vrstevnatou Szymanowského „O przychodze sam, jako kazales, Królu“ z opery „Král Roger“ („Complete with Sir Simon Ratlle“ | 2008 | nahráno 1998 | EMI Classic | 50999 5 14576 2 4). Nečekejte audiofilskou analytičnost, nicméně čitelnost a čistota jsou dobré, je cítit akcent na intenzitu zážitku. Zároveň je to už i prémiový segment hi-fi, kontrola signálu je solidní a nemusíte se bát zahlcení. To spíše prostě F500SP netlačí kupředu formu, ale podstatu hudebního záznamu.

Koncentrická řešení Fyne Audio se vyznačují skutečně výtečným podáním prostoru nahrávek, což když je dále podtrženo velkou vzdáleností od zdí, platí bezezbytku i pro F500SP. Záznam Mozartova „Houslového koncertu č. 2 v d dur, K211“ se sólistkou Anne-Sophie Mutter („Violin Concertos Nos. 2 & 4“ | 1998 | nahráno 1982 | EMI | 5 65539 2 7) byl fajnový, byla v něm cítit také hloubka scény, nejen rozložení po pravolevé ose. Rozměry nahrávky jsou solidní, přesahují očekávání od kompaktních ozvučnic. Navíc se nám líbilo, že hudba drží pohromadě a nástroje jsou pevně zakotvené, i když ani tady to není soustředěná audiofilie, ale spíše „live“ zážitek, nestísněný a nekomplikovaně přehledný.

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP 12

Fyne Audio se velmi dobře daří také v otázce rytmiky, dusavé tempo „Running Up That Hill“ od Kate Bush („Hounds of Love“ | 1997 | nahráno 1985 | EMI | 7243 5 25239 2 4) zábavně šlapala. Reprosoustavy jako kdyby se snažily hlavně a právě o strhující tempo. A daří se jim! Ty nejspodnější tóny bubnů jsou samozřejmě stále trochu omezené ve svém objemu, zato dostanete nadstandardní razanci a drajv. Je to tak trochu „koncertní“ typ zvuku, nesnaží se o perfektní věrnost záznamu, ale o vytažení muzikální podstaty s největším možným množstvím vytěžené energie.

Konstrukce značky Fyne Audio mají specifický charakter, osobitý vzhled a tím vším jasně definují i cílovou skupinu, jíž chtějí oslovit. Jsou tu pro ty, kdo ocení drajv, intenzitu, razanci a živoucí energii. Kombinace techniky z vyšší řady F700 v decentním kabinetu pětistovkové série se povedla a všechno jako kdyby do sebe zapadlo tak, jako kdyby to přesně takhle mělo být. Líbila se nám dynamická ochota, vydařené podání prostoru a schopnost vyplnit prostor zvukem, částečně i v basovém spektru, byť tam dostatek bude tehdy, budou-li stát u zdi a ve spíše menších poslechovkách. Je-li vám pak blízký koncertní styl, kdy můžete snadno hrát i hlasitěji a kdy hudba prostě odsýpá, pak dejte F500SP šanci, protože jen máloco má v téhle cenové relaci takový drajv a šmrnc.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose koaxiálního měniče a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, vysoký strop se zavěšenými pohltivými panely,…) byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Navzdory tomu, že se i zde projevuje jistá „vlnivost“ frekvenční odpovědi, typická pro měření koncentrických řešení z menších vzdálenosti, je vidět, že křivka ctí víceméně vyrovnaný trend. Pod hranicí 100 Hz je trochu znát úbytek energie, pod 50 Hz již není žádná. Je též vidět, že rozdíl projevu v ose a mimo ni bude vyžadovat jistou optimalizaci natáčení tak, abyste v kontextu své akustiky dosáhli správného množství vysokofrekvenční energie.

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP m3

Frekvenční odezva – basová část (červená) a středo-výšková část (zelená)

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP m4

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP m9

Waterfall

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP m10

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Celý průběh impedance se drží poměrně vysoko, nejníže se propadá mezi 5 a 6 ohm. Ladící kmitočet najdete mezi 50 a 60 Hz. Průběh impedance má pak poměrně výrazné vrcholy. Také elektrická fáze vybíhá z optimálního rozmezí, takže volba zesilovače by neměla být podceněna, i když vysloveně kritické pasáže tu nenajdete. Kousek pod 600 Hz najdete zákmit, naznačující přítomnost nějaké rezonance. Nezdá se, že by to nějak promlouvalo do frekvenční odezvy.

2023 06 30 TST Fyne Audio F500SP m13

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 41 980,- - klavírní černý / klavírní bílý lak

Kč 47 980,- - klavírní lak s ořechovou dýhou

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ energický a chytlavý zvuk, zejména za dané peníze

+ rozumný objem basu v kontextu velikosti ozvučnice

+ výtečné podání prostoru

+ snadno a ochotně se rozehrávají

ZÁPORY

- basový objem je logicky omezený

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies