2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII 1

Anglická značka Mission z městečka Huntingdon nedaleko středoanglického Cambridge, toho času spolu s Luxmanem, Wharfedale, QUAD, Leak, Castle a dalšími součást konglomerátu IAG, má za sebou bezmála 50 let historie od chvíle, kdy firmu založil Farad Azima s mottem „Hudba vede a technologie následuje“. Značka je velmi dobře etablovaná a má v Asii ohromné vývojové a výrobní zázemí, umožňující i v dostupných cenových třídách produkovat zajímavá řešení. Nedávno se MKII verze dočkala populární řada QX.

Velmi zajímavým modelem v této řadě jsou QX-2 MKII, kompaktní, ale už ne vyloženě fyzikálními limity omezené regálovky. Od pohledu je jasné, že jde o produkt Mission – čelní stěna je osazena dvěma měniči v „invertované“ koncepci se středobasem nahoře a výškáčem dole. Chcete-li další potvrzení rukopisu Mission, tak je to prořezávaný rámeček středobasu a podobně upravená planžeta výškáče.

Moderní, až technicistní vzhled 13,5 litrového šasi z MDF profilů o šířce 22 cm, výšce 32 cm a hloubce 31 cm (s váhou 8,5 kg) je podpořen hliníkovými deskami vespod a navrchu kabinetu se zaoblenými vertikálními hranami. Mírně futuristicky pak působí oválný bassreflexový výdech na zadní straně, jehož obruba má také prořezy – slouží k rozbití nežádoucích odrazů, stejně jako na přední straně. V plastové vaničce u paty reprosoustav se vzpíná jeden pár reproterminálů.

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII 2

Dvoupásmové osazení sází na kombinaci 3,8 cm široké textilní membrány typu Ring Radiator a kónusu bez středové prachovky o průměru 16,5 cm. Středobas je vyroben z kompozitního vláknitého materiálu.

Mission uvádí frekvenční rozsah 44 – 24 000 Hz (+/- 3 dB) s tím, že v poklesu -6 dB dosáhnou regálovky na 38 Hz. Dělící kmitočet systému leží na 2 200 Hz. Jmenovitá impedance činí 4 ohmy a technické parametry přiznávají pokles až na 3,6 ohm. Citlivost 88 dB je udávána za nestandardních podmínek 2 V / m, je ale i tak v kontextu průměrné impedance poměrně nízká.

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII 3

Regálovky QX-2 MKII jsme poslouchali v hlavním redakčním systému, tedy s Roon, Métronome DSC1, Norma Revo SC-2 LN a Norma Revo PA 160 MR, kdy vše bylo připojeno přes GMG Power Harmonic Hammer 3000P. Používali jsme kabely KrautWire Super Symetric Gold, Nordost Heimdall 2, Nordost Valhalla 2 a VYDA Laboratories ORION. Ke srovnání hrály Xavian Quarta Evoluzione. O detailech sestavy se více dozvíte v pravém sloupci -->.

Na to, že QX-2 MKII nejsou nijak okázale velké a hrály v poměrně velkém prostoru, tak ve „Fine and Mellow“ (autorka Billie Holiday | zpívá Eva Svobodová | hraje Luboš Andršt Acoustic Set | „Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) byl cítit i nějaký ten bas, trochu měkčí, pravda, ale s ohledem na velikost příjemně zvládnutý. Pocitově se zdá, že je hlubokých frekvencí dost, respektive se bas jeví být maličko objemově přidaný, není to nicméně nijak nepřiměřené. Také oddělení tónů už začíná aspirovat na hi-fi standardy – v základní třídě jde o dobrý výkon.

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII 4

Tenor Štefana Margity v árii „Dalla sua pace“ z Mozartovy opery „Don Giovanni“ (hraje Komorní orchestr Národního divadla | „Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) se dobře ukázal díky solidní transparentnosti a čistotě, střední frekvence jsou též slušně konkrétní a tím QX-2 MKII utváří obraz v dané třídě víc než příkladně zřetelný a organizovaný, aniž by zvuk ztratil svou příjemnost, kterou se Mission obecně vyznačují.

Cinkání v záznamu Decziho „Morgan“ z cyklu „Jazz na Hradě“ („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) zaznělo s rozumnou čistotou, v rozlišení odpovídajícím nárokům dostupného hi-fi. Nástroj už byl pocitově kovový, nikoliv „pískový“. Energie na nejvyšších frekvencích není přehnaná a nesnaží se o efekty, stejně tak není ani utlumená, takže celkově působí zvuk férově vyváženým dojmem.

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII 5

„Agnus Dei“ z „Rekviem v c moll“ od V.J. Tomáška („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) ukázala, že i početnější orchestr, jako je Pražská filharmonie, navíc doplněný o Kühnův sbor a sólisty, může být z kompaktnějších regálovek podán s dobrou plností, Mission mají trochu sytější zvukový projev a dokážou se prosadit. Navíc hezky hrají i při nižších úrovních, stejně jako můžete docela „šlápnout na plyn“, aniž by se reprodukce rozpadla nebo se objevila nějaká agrese. Ani hlasitě nebudou QX-2 MKII takové ty „rockové“ bedny, ale jejich kontrola i autorita jsou rozhodně vkusné, přičemž ani dramatičtější momenty je nerozhází – opět nelze říct nic jiného, než že jde o parádní formu s ohledem na pořizovací cenu.

„Ellias“ Ivana Koreného („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) je záznam s celkem jadrným podáním strun akustické kytary, kde Mission zahrály hezky uspořádaně, v každém okamžiku neagresivní. Nejsou to analytické mikroskopy, nicméně míra přirozenosti a organizovanosti reprodukce je velmi příjemná, stejně tak čistotě nelze nic vytýkat – QX-2 MKII naopak dávají maximum možného ve své třídě. Je to netechnický, přirozeně informativní zvuk.

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII 6

„Koncert č. 2 v G moll“ Antonia Vivaldiho (hrají Virtuosi di Praga a diriguje Oldřich Vlček | cyklus „Čtvero roční období“ | „Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022) poukázal na to, že s optimálním vyladěním pozice reprosoustav je dobré si pohrát, mají tendenci k lehké směrovosti a tudíž správné postavení v místnosti zabere trochu času – nedáte-li si tu práci, jsou totiž přeci jen lehce cítit pozice obou reprosoustav, i když i tak zůstává scéna neroztržená.

„Romantic Piano – Foxtrot“ je nahrávka klavíru Jana Hřivnáče a rytmiky Karla Turnovského, kteří tu do foxtrotového rytmu převádí různé známé melodie („Kaleidoskop“ | 2022 | Audio Video Show Praha | AVS2022). Nejlépe lze popsat přednes Missionů jako bezkonfliktní – můžete si hrát jak vám vyhovuje a ony zůstanou kultivované, neagresivní, neúnavné. Není to úplně analytický přednes, nemá nějakou zvláštní dravost, snad ovšem právě díky tomu tak nějak v klidu přehrává co je třeba a vy si poslech užijete, aniž byste mysleli na nějaké technické aspekty zvuku, prim tu hraje hudba.

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII 12

Malé regálovky za malé peníze s rozhodně ne malými kvalitami – taková by mohla být zkrácená charakteristika Mission QX-2 MKII. Jsou dobře vyrobené, i když hlavní roli má spíše kvalita zpracování, nežli luxusní materiály. Za mírně futuristickým vzhledem je umně vyladěná technika, která v konečném důsledku nabízí čistý, dobře čitelný, nekonfliktní a „srovnaný“ zvukový standard. Navíc se reprosoustavy snadno rozehrávají a snad jediné, nač si u nich musíte dát trochu pozor, je správné usazení a natočení, aby se mezi nimi utvořila optimální stereofonní scéna. V dané ceně si každopádně jen těžko můžete přát všestrannější a kultivovanější řešení, než jsou právě Mission QX-2 MKII.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Pomineme-li mírný propad kolem 2 kHz a lehký peak basů kolem 100 Hz, jsou QX-2 MKII naladěny bez nějakých efektů nebo zdůrazňujících trendů. Zajímavý je rychlý pokles energie výšek pod úhlem, což by mohlo naznačovat potřebu správného nasměrování na posluchače. Reprosoustavy zvládnou zahrát 50 Hz, pod touto úrovní nicméně energie padá velmi rychle a patrně ani blízkost zdi to zcela nevykompenzuje.

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII m3

Frekvenční odezva – s mřížkou (červená) a bez mřížky (zelená)

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII m4

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

Na cca 1 200 Hz se objevuje náhlý výkyv harmonického zkreslení, který se sice subjektivně nijak neprojevuje na poslechové kvalitě, ale vypovídá něco o nutnosti „dotlačit“ komponenty reprosoustavy mimo optimální úrovně.

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

Na tomto grafu je pak vidět, že zvýšené zkreslení kolem 1,2 kHz je způsobeno méně příjemnou třetí harmonickou.

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII m9

Waterfall

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII m10

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

S ohledem na cenovou relaci se pouští QX-2 MKII do poměrně nízkých úrovní až lehce pod 4 ohmy a i když to patrně s dnešními zesilovači bude akceptovatelné, není to úplně jednoduchá zátěž, zejména v kontextu elektrické fáze, vystupující i mimo oblast „snadných“ úhlů. Ladící kmitočet reprosoustav je nastavený na cca 45 Hz.

2023 02 28 TST Mission QX 2 MKII m13

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ × ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 14 190,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ snadno se rozehrávají

+ pěkně zpracované v kontextu ceny

+ v základní třídě velmi solidně čistý zvukový projev

+ uspořádaný přednes nad rámec běžných standardů třídy

ZÁPORY

- lehký náznak směrovosti

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: RP Audio | www.rpaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies