2020 04 30 TST Xavian Corallo Esclusivo 1

Řada Natura české značky Xavian stále před pár lety u jejího prvního velkého „nádechu“ a prvních opravdu celosvětově úspěšných modelů v čele s kompaktní laskominou Perla (či v současné generaci již Perla Esclusiva). Právě tato prostřední série, symbolizující svým rozsahem pomezí seriózního hi-fi s přesahem až k high-endu je těžištěm firemní nabídky, protože se v současné generaci modelů promítají estetické a materiálové kvality, jimiž Xavian proslul už před dávnou dobou, spolu s technologiemi, které si osvojil v nejvyšší řadě Epica a také nové Classic Series teprve před nemnoha roky.

V roce 2020 uvedl Xavian inovovaný model Ambra s nově používaným dovětkem Esclusiva, zároveň s touto generační obměnou ale do portfolia přibyl doposud nevidělný model. Menší, levnější a hlavně s uzavřenou ozvučnicí, což je audiofilský koncept, s nímž Xavian sklízí velké úspěchy ve své řadě Classic Series. Model dostal jméno Corallo Esclusivo – první část jména stvrzuje příslušnost k modelům inspirovaným přírodou, druhá část pak upozorňuje na technologie a součástky nejnovější generace.

S trochu zjednodušující optikou by se dalo říct, že Corallo Esclusivo je „Ambra Esclusiva bez bassreflexu“, protože sdílí osazení, principiální základy výhybky i estetické a materiálové pojetí ozvučnic. Snad i z důvodu nižší výšky a celkově kompaktnějšího pojetí jsou – jakkoliv je to samozřejmě otázkou osobního vkusu – Corallo Esclusivo mimořádně estetické, mimořádně čisté.

2020 04 30 TST Xavian Corallo Esclusivo 2

Ozvučnice jsou vyráběny ručně z výběrového masivního dubu s tloušťkou 2 cm, jejich povrchové zpracování je luxusní a v dané cenové kategorii patří Xavian prostě na špičku. V poměrech stran a celkových proporcích, kterými výrobce Corallo Esclusivo obdaroval (35,5 cm na výšku, 23 cm na šířku a 23,6 cm do hloubky, přičemž váží 10 kg), skvěle vypadají také zaoblené hrany a rohy, onen estetický prvek, přibližující reprosoustavy „přirozenosti přírody“.

Díky své uzavřené dvoupásmové koncepci jsou Corallo Esclusivo vlastně velmi „jednoduché“ – vpředu najdete tweeter a středobas, vzadu nálepku s typovým označením a sériovým číslem, pod níž vychází z ozvučnice jeden pár velmi fortelně provedených zlacených terminálů, stvrzených logem Xavian na vnější straně.

2020 04 30 TST Xavian Corallo Esclusivo 4

Xavian už roky osazuje svoje kreace reproduktory z vlastní produkce v italské fabrice, kde vznikají měniče pod jménem AudioBarletta. Tweeter tvoří klasická měkká kopulka uprostřed tvarované planžety, fungující zároveň jako zvukovod. Energii zpracovává magnetický systém s keramickým magnetem, linearizujícím měděným kroužkem a cívkou o průměru 2,9 cm, navinutou plochým hliníkovým drátem. Energie ze zadní strany membrány je postupně odbourávána v integrované labyrintové tlumené komoře za reproduktorem.

Středobasový reproduktor má charakteristicky firemní vzhled (a mimochodem je shodný – stejně jako tweeter – s tím osazeným v modelu Ambra Esclusiva) – papírový kónus s povrchovým lakem je připojen na dvojitý nízký závěs, který snižuje zkreslení běžné velké vlnky a uprostřed má místo standardní prachovky fázový nástavec, vyrobený nikoliv jako dutý odlitek, ale jako na CNC frézce opracovaný masivní kus hliníku, což prospívá třeba i chlazení cívky.

2020 04 30 TST Xavian Corallo Esclusivo 5

Dobré je zmínit také poměrně výrazné vnitřní tlumení pracovního prostoru – na stěnách jsou lepené bitumenové pláty, překryté filcovými plochami a pěnovými deskami. Kompozitní tlumení přispívá ke správnému chování středobasového měniče v uzavřené ozvučnici.

Frekvenční výhybka je skládána a pájena ručně na plošném spoji, osazena je kvalitními součástkami, navrženými čistě pro audio aplikace v čele s precizními odpory a kondenzátory Mundorf. Zapojení součástek využívá firemní technologii sériově zapojených měničů Fase Zero, jejíž pointou je dosažení optimálního zfázování měničů a tím dosažení homogenní reprodukce a zvukového obrazu. Jak sériové zapojení výhybky, tak uzavřený koncept jsou spíše obtížnější cestou, kterak konstruovat reprosoustavy a už proto si Xavian zaslouží chválu.

2020 04 30 TST Xavian Corallo Esclusivo 7

Firma uvádí u Corallo Esclusivo frekvenční rozsah 59 – 20 000 Hz (-3 dB), jmenovitou impedanci 8 ohm a charakteristickou citlivost 87 dB / 2,83 V / m, která je na uzavřený koncept ještě relativně solidní. Přechodovou frekvenci naladili na 2 500 Hz. Protože „uzavřenky“ jsou ze své podstaty relativně náročné na výkon zesilovačů, může se zdá udávaný doporučovaný minimální výkon 30 Wattů na kanál relativně skromný.

Xavian Corallo Esclusivo jsme mohli poslouchat v redakčních prostorách i v showroomu Xavian. V redakci se nicméně ukázalo, že ve větší místnosti ve společnosti OPPO UDP-250 a Norma Revo IPA-140 reprosoustavy poněkud postrádají hlubší bas a plnost, kterou tu naopak měly třeba firemní Ambra Esclusiva nebo jakou mají redakční Harbeth Monitor 30. Naopak v necelých 20 m2 s dosti tlumenou akustikou byly Corallo Esclusivo jako ryba ve vodě a hrály snadno s Cambridge CXA80 / Cambridge CXC jakož i s Grandinote Shinai namísto Fischer&Fischer SN-70, hrály ale také na stole v nearfiled sestavě s Emotiva ERC-4 nebo Teac NT-503 přes Emotiva XSP-1 a XPA-DR2 namísto KEF LS50 / GoldenEar SuperSub X. Používané příslušenství jako jsou kabely, filtry, antivibrační řešení apod. najdete v pravém sloupci -->.

2020 04 30 TST Xavian Corallo Esclusivo 9

Pro optimální prezentaci zejména v basovém rozsahu si Corallo Esclusivo zaslouží trochu „popošoupat“ v prostoru, než dostanete optimální vyvážení objemu basu a celkové čitelnosti. Nemusíte se ale bát, Corallo Esclusivo „snese“ být klidně 5 – 10 cm od zadní zdi. Uzavřená konstrukce a dobré měniče v celkově zjevně pečlivě naladěném systému pak zvládají basovou linku ve „Twist in my sobriety“ Tanity Tikaram („Ancient Heart“ | 2008 | Warner Music | 2564-69459-5) s velikou ukázněností, je to bas napnutý, má důraznou údernost a puls. Není to mocný objem, žádné zaplavující temné tóny, ale v prostoru do 20 m2 velmi proporčně správný bas. Pokud ho chcete v celého jeho kráse a přesnosti, vyžádají si Corallo Esclusivo přeci jen o něco lepší zesilovač, než obdobná bassreflexová konstrukce, ale když jim ho dáte, dostanete podmanivou přesnost, vysloveně luxusní a v dané velikosti nečekaný impuls a také ochotnou informativnost a rozmanitost hlubokých tónů (jakkoliv stále bez nejnižších oktáv).

Corallo Esclusivo nabízí takový ten až britský nadhled, kombinaci kompaktního, „lidského“ a přitom velmi detailního přednesu ve středním pásmu. Zpěv Franka Sinatry a jeho dcery Nancy v „Somethin’ Stupid“ („My Way“ | 1997 | Reprise Records | 9362-46712-2) měl jakousi organickou, přirozenou srozumitelnost, takové to až monitorové kouzlo soustředěnosti, leč bez technicistního rozměru studiových zařízení, s bohatším, barevným a harmonickým kouzlem, které Xavian umí zreprodukovat. Je tu i už opravdu pěkná čistota a pocit košatosti a hloubky, aniž by Corallo Esclusivo sklouzávaly k jednostranně analytickému pojetí, naopak, středy hezky otevřeně dýchají.

2020 04 30 TST Xavian Corallo Esclusivo 17

Cinkotu činelů a vůbec nejvyšších tónů bylo v „On her way“ Pat Metheny Group („Speaking of now“ | 2002 | Warner Bros | 9362 48025-2) spíše decentnější, než velké množství, samotný činel působil možná lehounce tenčím dojmem, ale byl svěže rychlý, agilní a velmi pěkně integrovaný do zbytku frekvenčního pásma. Přes stále udržovaný neanalytický styl reprodukce je tu pořád velmi dobré rozlišení a prokreslení, kov se nese s vyváženou kombinací znělosti, zřetelnosti a jemnosti, takže ani vyšší hlasitost nemá tendenci být příkrá a přitom to není žádný zjemnělý, opatrný ševel.

Spíše než na velkolepou makrodynamickou razanci sází Corallo Esclusivo na soustředěnost, na údernost a dokážete-li ho „nakrmit“, i rázné a rychlé bubínky a perkuse v „India with jazz“ („STS 40 Years Anniversary“ | 2020 | STS Digital | STS-6111195) jsou pevné, konkrétní a důrazné. Corallo Esclusivo jde audiofilskou cestou, tj. přiměřeností bez efektů, hraje s nadhledem, hraje s jistotou a hraje s dobrou, neokázalou kontrolou. Je to vyvážený zvukový projev, už s nádechem dospělé samozřejmosti.

2020 04 30 TST Xavian Corallo Esclusivo 25

Uzavřený koncept velmi svědčí pocitu soustředěnosti a čitelnosti, takže v „My ship“ od Dee Dee Bridgewater („This is new“ | 2002 | Emarcy | 0602527040400) bylo dění nenásilně, už opravdu bez potíží čitelné. Před vámi je malá, pevná, odhodlaná dvoupásmovka , nebazírující na prezentaci miniatur (které ale nechává vyznít s jemností hodnou dané cenovky), ale nechávající zaznít hudbu jako komplexní obraz, jako provázaný sled artikulovaných nástrojů a tónů, je to přirozeně „čistotný“ a organizovaný zvuk, úžasně nekomplikovaný, „rozpletený“ – kouzlo přirozenosti a „lidského rozměru“ je velkým darem Corallo Esclusivo. V „ještě zaplatitelné“ třídě jsou kompaktní uzavřenky opravdu poctivě informativní, činí tak navíc s elegantním klidem a dávkou noblesy.

V podání prostoru – tedy jste-li relativně blízko (do dejme tomu 2,5 metru) a v menší místnosti – nabízí Corallo Esclusivo téměř minimonitorový fokus. Snad je to i tou celkovou disciplinovaností, nebo tím pečlivým způsobem, kterým Corallo Esclusivo vykrajuje hudbu z prvotního celku, jak přesně reaguje na impulsy od zesilovače. S větší vzdáleností a ve větší místnosti kouzlo trochu bledne a projevuje se rozměr reprosoustav, nepodporovaných bassreflexovou energií. Tam, kam ale Corallo Esclusivo patří, tam všechno „klikne“ a prostor je krásně koherentní, má excelentní pravolevou šíři bez jakéhokoliv pocitu „ohniska“ mezi reprosoustavami. Nástroje v „My romance“ Billa Evanse („Turn out the stars“ | 2009 | Nonesuch | 7559-79731-7) jsou dobře rozsortované, vůbec nemusíte řešit, co, kde a jak, stereobáze je pevná, hloubka patrná a hudba rozprostřená s až anglickým klidem.

2020 04 30 TST Xavian Corallo Esclusivo 11

Corallo Esclusivo nicméně nejsou jenom takovým tím křehkým, jednostranným audiofilským nástrojem pro starší a pokročilé. Ani divoká „Heathen Child“ Nicka Cavea jim nebyla nepříjemná („Grinderman 2“ | 2009 | Mute | CDSTUMM299) a jakkoliv trochu „vyhladí“ ty nejostřejší hrany, ten fyzicky patrný impuls a důraz spolu s celkově snadno plynoucím rytmem vás překvapí. Vlastně stejně jako suverénní energičnost a schopnost naplnit (menší) prostor.

Xavian Corallo Esclusivo jsou černým koněm současné nabídky firmy. Jsou nádherným dřevěným objektem, který je příjemné mít doma, jsou dost kompaktní, aby jejich ozvučnice mohly stát na prakticky libovolném místě v interiéru a jejich koncept je pojatý tak, že právě tak i dobře funguje. Co víc si do běžného domova vlastně přát? Až audiofilsky spořádaná, konturovaná a čitelná reprodukce drží pohromadě právě tak jak má, nezapomíná ale ani na to kouzlo bohaté barevné harmoničnosti Xavian, díky němuž je kdykoliv příjemné poslouchat prakticky cokoliv. Corallo Esclusivo mají své podmínky (třeba vhodně zvolenou velikost místnosti nebo co nejlepší možný zesilovač), ale nejsou nijak nesplnitelné a v proporci ke své cenové třídě jsou další zářivou hvězdou souhvězdí Xavian. Vřele doporučujeme…

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních s výrazným zatlumením a výrazným zastoupením difúzních ploch díky panelům Sonitus Acoustic. „Mrtvější“ akustika a výraznější absorpce se tak promítají do celkové naměřené odezvy mimo jiné i výrazným útlumem na nejvyšších frekvencích.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 04 30 TST Xavian Corallo Esclusivo m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Naměřená frekvenční odezva ukazuje frekvenční spektrum slušně vyrovnané v pásmu 50 – 18 000 Hz, kde je nicméně vidět lehounký akcent na středobasový rozsah s nástupem právě někde kolem 50 Hz (a výrobce korektně udává pro úzkou toleranci hodnotu 59 Hz), vidět je ale také svižnější úbytek energie na výškách ode mety cca 13 kHz (což je ale podpořeno i vlivem akustických řešení v prostoru).

2020 04 30 TST Xavian Corallo Esclusivo m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedanční peak prozrazuje orientační ladící kmitočet ozvučnice, nejnižší hodnota kolem 7,5 ohmu představuje poctivý ideál osmiohmové reprosoustavy. Celý průběh křivky je naprosto čistý, žádné stopy po rezonancích či nespojitostech, které by mohly jejich přítomnost naznačovat. Také pouze pozvolné přechody a naznačují, že konstrukce je pečlivě promyšlená. Taktéž elektrická fáze pouze v basovém pásmu vybočuje (a nijak zvlášť prudce) z optimálního rozsahu a tam kde se tak děje je vysoký impedanční peak, takže Corallo Esclusivo by neměly představovat žádnou složitou zátěž pro běžný stabilní zesilovač.

2020 04 30 TST Xavian Corallo Esclusivo m3

Waterfall

2020 04 30 TST Xavian Corallo Esclusivo m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 55 020,- / pár

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vynikající povrchové provedení

+ utažený, úderný bas

+ ideální řešení do polic, na nábytek a podobných instalací

+ přirozeně působící, harmonický zvukový projev

+ velmi pěkná srozumitelnost středního pásma

ZÁPORY

- ve větším prostoru se ztrácí

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Xavian | www.xavian.cz | https://eshop.xavian.cz

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies