HIFIStyl

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium 1

Značka Acoustic Energy, soustředěná primárně na velmi až středně dostupné reprosoustavy, sídlí v krásných končinách malebného distriktu Cotswolds, vlastně nedaleko univerzitního Oxfordu a „výstavního“ Bristolu a věnuje se vývoji a výrobě už přes 35 let. V nedávné době představili světu svou doposud nejambicióznější kreaci, sloupky Corinium, jejichž název je poctou jedné z nejzazších výsep dávného římského impéria, kteréžto ležení se v zásadě překrývalo s dnešním sídlem firmy a neslo právě toto jméno.

Pokud by se dalo o vnějším designu Corinium něco prohlásit, je to slovo „čistota“. Kabinety s mírným zakřivením boků a lehkým záklonem (pro optimalizaci časového sladění měničů zvolil výrobce náklon čtyř stupňů) jsou moderní, jednoduché, možná až minimalistické. Měniče vpředu drží v 6 mm tlusté hliníkové desce (vždy v černém provedení, ať už zvolíte dekor pro zbytek kabinetu v matné běli, černi, výrazné „British Racing Green“ nebo dřevěné dýze), na kterou navazuje samotná ozvučnice z kompozitu RSC, který má ve svých vrstvách odbourávat nežádoucí energii nevyhnutelných vibrací.

Tloušťka stěn ozvučnice se pohybuje od 2,2 po plných 5 cm. RSC fakticky kombinuje dvě vrstvy MDF profilů s tlumící mezivrstvou na bázi bitumenu, kterýžto sendvič se následně slisuje pro ještě větší pevnost. Pevnost podtrhují i několikeré horizontální a jedna vertikální vnitřní vzpěra.

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium 2

Do uzounké zadní stěny jsou vmontovány dva bassreflexy, první v klasické kulaté podobě, druhý obdélníkový. Dole u paty je pak destička s potřebnými informacemi a běžným párem terminálů – filozofie anglické firmy říká, že je lépe vést signál jediným párem kabelů, než potenciálně zkazit zvuk nedostatečně dobrými propojkami a dvojicí reprokabelů, které by kvůli výši investice asi byly horší, než jeden set.

Stabilitu reprosoustav a fakticky i jejich náklon zajišťují nožky vyvedené do boků a opatřené docela robustními a ostrými hroty s možností výškového nastavení.

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium 4

Všechny čtyři osazené měniče i třípásmová výhybka jsou prý zcela nově vyvinuté, ač postavené na zkušenostech s uhlíkovým vláknem membrán řady 500. Jejich rozložení je pak promyšlené – v horní části jsou blízko u sebe výškový a středotónový měnič, zatímco dvojice basových je posazena níže, aby mohlo dojít k optimální interakci s podlahou a místností jako takovou.

Nejvyšší frekvence řeší nová kalota průměru 2,9 cm, zasazená do mělkého zvukovodu. Zde se Acoustic Energy rozhodli odklonit od uhlíku a vsadili na lehoučkou syntetickou látku Tetoron se základem z polyesteru. Měnič je uzavřený zadní pracovní a tlumící komorou (ač prý materiálu je jen nezbytné minimum, aby nezpomaloval reakce), pohání ho soustava neodymových magnetů.

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium 6

Zbývající tři měniče, tedy středotónový a dva basové, využívají pro firmu typičtější řešení s kónickou membránou z uhlíkového vlákna. Jde nicméně o mírně upravenou formuli a hlavně novou geometrii membrány, která má prý zlepšit chování okolo rezonanční frekvence. Střední tóny hrají z 12 cm reproduktoru, zatímco basy z dvou 14 cm. Ladění bassreflexů má být posazeno netypicky nízko, aby tu průduchy sloužily jen k podtržení nejnižších oktáv a neubíraly pocit rychlosti a čistoty.

Frekvenční výhybka dělí Corinium na tři pásma v bodech 260 a 3 400 Hz a je rozdělena do dvou modulů. Filtry sází na strmost druhého řádu a snaží se udržovat co nejnižší fázové odchylky. Použité součástky zahrnují cívky na vzduchovém jádru, odpory s kovovými pouzdry a filmové polypropylenové kondenzátory. Vedení signálu k měničům zajišťují kabely Wireworld s patentovaným zkrutem. Jak u reproduktorů, tak u terminálů jsou pájené.

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium 7

Corinium jsou fyzicky už poměrně výraznými reprosoustavami, včetně hrotů dorostou na výšku 110 cm, do šíře mají 23,5 cm a na hloubku 38,5 cm. Že jejich zpracování je bytelné, o tom svědčí váha plných 40 kg.

Acoustic Energy udávají frekvenční rozsah 38 – 25 000 Hz (-3 dB), dokonce pak 32 Hz s poklesem na -6 dB. Jmenovitá impedance je stanovena na 4 ohmy, zatímco charakteristická citlivost na vyšších 92 dB / 2,83 V / m.

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium 8

Měli jsme možnost Corinium poslouchat v prostorách pražského studia Avitsmart, v odladěné akustice a to mimo jiné na Naim Uniti Nova PE, Naim Uniti Nova, Naim NSC 222 / NAP 250 nebo třeba Moon 641 / 681. Propojeno bylo kabely Nordost Heimdall 2 a napájeno přes IsoTek V5 Aquarium. Ke srovnání jsme měli Focal Aria Evo X No. 2, ale i Focal Scala Utopia Evo nebo Sonus faber Stradivari G2.

„Black Wolf Blues“ Margo Price („Strays II“ | 2023) ukázala, že Corinium se umí zabořit velmi, velmi hluboko do nízkých frekvencí. Není to nicméně masivní zvuk, který by basem vyplnil celou místnost od podlahy po strop, jde o utažený, velmi rychlý, konkrétní bas, velmi atletický, úderný a pevně definovaný, řekněme až koncentrovaný. Úplně vespod pak dokáže díky bassreflexu „dodýchnout“ ještě důrazněji a s plnotučnějším brouknutím. Právě to vám dá onen pocit, že tu proudí energie i v opravdu nízkých oktávách, protože basy k vám doputují i skrze rezonující podlahu. Corinium mají autoritu a tlak rozhodně větší, než byste od daných rozměrů a průměru v první chvíli čekali.

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium 9

Ve středech jsou Corinium výrazně informativní a transparentní, jejich vlastní charakter díky rychlosti reakcí a celkové zaostřenosti víceméně ustupuje do pozadí. Ukážou tak na nedotaženosti trochu „domáckého“ mixu „Soak Up The Sun“ od Soccer Mommy („Karaoke Night“ | 2023), což na druhou stranu lehce zklidňuje fyzicky citelná rytmika, díky níž skladba skvěle šlape. Aniž by byl bas těžký nebo dominující, roztřepe pod vámi svou silou sedačku a vůbec i hlasový rozsah má až koncertní drajv, ničím nezpomalený a nezabarvený. Tím pádem energie je prostě tolik, kolik dá ta která elektronika, pročež dobře vybírejte – Corinium velmi zřetelně ukazují co a jak.

Také výšky jsou průzračné a extra rychlé, utažené, pronikavé a intenzivní – tak jako zbytek frekvenčního rozsahu jejich styl dost ovlivňuje použitá elektronika i nahrávka samotná. „Ready Set Go“ Grace Potter („Mother Road“ | 2023 | GEP Adventures) má trochu říznější nejvyšší část a Corinium to pak věrně ukážou – ne ostře, ale rozhodně jasně, jako když švihnete bičem. Zvuk je celkově vlastně tak nějak koncertní, je to rychlé, ne nějak obrovské, ale utažené, plné energie a razance.

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium 10

„La jetée“ francouzského zpěváka Raphaëla („Haute fidelité“ | 2021 | SONY | 886448619079) má celkem důrazné basové pásmo a dynamicky povolenou uzdu, aby i na běžném rádiu hrála mohutně. Skrze Corinium je tato skutečně mohutná energie zprocesovaná, zformovaná, prezentovaná bez prvoplánové maskulinity nebo pocitu masivní váhy, ale zato s údernou fyzičností, kdy vás dynamika provází ve formě rozpohybovaného vzduchu, co vás ovívá, i rozhýbané podlahy a sedačky. Kde k tomu berou Corinium sílu je otázka, nicméně je tu. Samotný charakter se vlastně trochu podobá AE520, ovšem tak nějak „na steroidech“. Hlavními kvalitami jsou rychlost a bezprostřednost reakcí.

Rozlišení a čitelnost zvuku jsou výtečné, souvisí to s onou svižností a transparentností. Třeba pěkná nahrávka „I Asked“ od MABGATE z eponymního alba z roku 2023 byla úpravná, čistá, bezkonfliktní a přesto velmi čistá a přesná. Systém od systému mohou Corinium působit i sušeji, věcněji, ale to už je pak na vás, abyste vhodným párováním dosáhli zvuku, který si představujete. Že mají Corinium dobrou disciplínu naznačuje fakt, že ani při hlasitém poslechu se rychle neunavíte a přednes netahá za uši. Za danou cenu jsou však Acoustic Energy vynikající.

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium 16

Prostor skladby „Čierna šelma“ Kataríny Málikové („Postalgia“ | 2019 | Sinko Records | SR 0119) byl zpacifikovaný, přehledný a snadno čitelný. Je to, dalo by se říct, ryzí zvukové podání – jak konkrétně je namixovaná vaše nahrávka, jak dobře prostorovou informaci zpracuje řetězec, tak ji podají i Corinium. Zdá se, že správné natočení má vliv na pocit vzdušnosti scény, nejvíc zaostření jsme cítili v takovém tom klasicky audiofilském uspořádání s ozvučnicemi daleko od stěn a namířenými přímo na poslechové místo.

Syrová „All of my Friends are Going to Hell“ reverendky Kristin Michael Hyter („SAVED!“ | 2023 | Perpetual Flame Ministries) zněla přes Corinium se správnou dávkou syrovosti, řízná a intenzivní, jasná a bezprostřední. Dalo by se říct, že částečně vtipná a částečně skutečně kazatelská pointa skladby vyznívá velmi přímo. Corinium rozkrývají záznam v dobrém i špatném, krom rychlosti a pevnosti vlastně nemají žádnou vlastní dominantní charakteristiku.

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium 19

Acoustic Energy už ve svých modelech AE500 a AE520 nakousli styl, který nyní dotáhly sloupky Corinium – reprodukce je rychlá, velmi transparentní, prakticky nezabarvená, technicky brilantní a detailní. V souladu s tím je výsledný projev do velké míry takový, jaký si ho uděláte – jaký zesilovač, zdroj, kabely připojíte. Každopádně vezmeme-li v potaz fakt, že Corinium jsou středně velké a – minimálně v poměrech západní civilizace – středně drahé, nabízí skutečně pronikavý vhled do vašich nahrávek a ostatně i do toho, jak je seskládána a jak spolupracuje vaše elektronika. Umí zahrát až překvapivě fyzicky a nečekaně hluboko, byť v hodně utažené a svižné podobě, takže nepůsobí těžce. Hledáte-li něco analytického, ale ne technicistního, pak Acoustic Energy Corinium překypují informacemi, drajvem i odhodlaností hrát, v kterémžto kontextu jsou za férovou cenu.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 25 metrů čtverečních, dobrým zatlumením pomocí stavební akustiky a absorpčních i difúzních panelů.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Je vidět, že Corinium mají trochu hutnější basové pásmo v oblasti pod 200 Hz a že umí zahrát až k 30 Hz (propad na 90 Hz je interakce energie v měřícím místě, na které akustika místnosti není navržena). Je vidět, že čím výš ve frekvenčním rozsahu, tím relativně plynule o trochu ubývá energie. Protože pod úhlem má vysokotónový měnič tendenci hrát méně výrazně už od zhruba 3 kHz, bude záležet na tom, abyste si reprosoustavy v rámci své konkrétní akustiky korektně natočili.

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium m9

Waterfall

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium m10

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Průběh impedance ne úplně malou měrou leží dokonce pod deklarovanými 4 ohmy, konkrétně zhruba v oblasti 100 – 800 Hz. Ladící kmitočet bassreflexového systému lze dovodit na cirka 33 – 35 Hz. Průběh impedance je prostý nějakých velkých skoků nebo změn, je vcelku uhlazená. Ačkoliv tu také lze spatřit drobné záchvěvy rezonancí jakožto malé nespojitosti např. na 33 nebo 180 Hz, jejich magnituda je však tak malá, že nemají potenciál jakkoliv ovlivnit výslednou reprodukci. Elektrická fáze se též drží rozumné bezproblémovosti, Corinium sice nebudou ideálními partnery pro nízkovýkonné elektronky, ale jinak se o ně asi příliš obávat nemusíte.

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium m13

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

2024 04 30 TST Acoustic Energy Corinium m14

Porovnání výstupu z akcelerometru a klidového stavu ozvučnice

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 179 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ soustředěnost a konkrétnost

+ umí brouknout velmi, velmi hluboko

+ fajnová detailnost a transparentnost

+ dobré celkové zpracování

+ pocit čistoty a pevné organizovanosti

ZÁPORY

- zvuk je spíše agilní a svižný, než masivní a bohatý

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Tykon | www.tykon.cz 

PRODÁVÁ: Avitsmart | www.avitsmart.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

Audio Video Kino Bratislava 2024

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Pure Sound Karlovy Vary

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies