2018 06 15 TST Naim Uniti Nova 1

Řada Uniti od druhého největšího britského výrobce high end audia, v Salisbury usazené značky Naim Audio, byla jedním z prvních takových vážně míněných pokusů o snoubení high-endu a lifestyle jednoduchosti používání v historii oboru. A byl to pokus mimořádně úspěšný, otevírající masám taje streamování s do té doby nevídanou jednoduchostí. Po letech pak přišla na trh řada Uniti v inovované podobě a vévodí jí velký model Nova.

Už na první pohled není problém poznat, že Uniti Nova patří do rodiny Naim, byť v této generaci je (ultra) konzervativní vzhled firemních komponentů doplněný o vlastně ne úplně snadno definovatelné prvky, které jej činí velmi moderním, ale to se možná jen uzavřel kruh vkusu a co bylo moderní kdysi se prostě zase do módy vrátilo, aniž by Naim musel změnit rukopis.

Tak či tak, Uniti Nova je poměrně velký přístroj, respektive s šířkou 43,2 kg, výškou 9,5 cm a hloubkou 26,5 cm se jedná o zástupce klasického hi-fi. Tělo stojí na velké akrylové ploše, kterou Naim poprvé uvedl u modelu Mu-so, v její levé části se při provozu prosvětluje firemní logo.

2018 06 15 TST Naim Uniti Nova 2

Samotný přístroj je vizuálně rozdělený napůl, levá část je zcela čistá a působivá čistě díky plochám broušeného hliníku, levá část pak působí trochu jako model Uniti Atom. Na horní části se nachází opravdu mohutný ponořený ovladač hlasitosti s nádherně olejovitým otáčením, přední stěna je skrytá za akrylovou plochou, v jejích pravé části je čtveřice základních ovládacích tlačítek, většinu prostoru zabírá barevný a krásně kontrastní displej (který má třeba i senzor přítomnosti, takže když přijdete blíž k němu, rozsvítí se) a vlevo od něj je USB port pro rychlé připojení datových pamětí s hudbou a malý sluchátkový výstup.

Minimum ovládacích prvků nijak nevadí, pokyny můžete udělovat buď klasickým dálkovým ovladačem, nebo - k čemuž samozřejmě koncept přístroje vybízí - samozřejmě pomocí aplikace, která patří v oboru k těm lepším, rychlejším, přehlednějším a stabilnějším.

2018 06 15 TST Naim Uniti Nova 3

Uniti Nova má poměrně širokou konektivitu, které budou stačit všem. Moderní doba žádá digitální vstupy, proto jsou tu dva koaxy, dvě optiky a dokonce i jeden BNC vstup, analogový svět zastupuje charakteristický firemní DIN vstup, doplněný o jeden pár vstupních cinchů. Identicky vyvedený je pak i pre-out pro subwoofery či koncové stupně, pokud byste chtěli sestavu rozšířit (a Naim je možností postupného doplňování sestav známý).

Pole vstupních konektorů doplňuje ještě HDMI, je tu i DAB / FM anténa nebo třeba další USB pro paměťové disky nebo slot pro paměťové karty. Přístup do sítě zajistí buď klasický ethernetový konektor nebo Wi-Fi a Bluetooth anténa, která je zapuštěná nenápadně do vlastní komory v boku přístroje. Zesílený signál dostanete z Uniti Nova klasickými firemními terminály, do nichž sednou pouze banánky.

2018 06 15 TST Naim Uniti Nova 4

Zhruba třetinu vnitřního prostoru zabírá masivní toroidní transformátor, desky plošných spojů jsou tu dokonce ve čtyřech patrech nad sebou. Naim se příliš nerozepisuje o svých technických řešeních, nicméně drží se svých tradičních menších výkonů - Uniti Nova nabízí na papíře 80 Wattů na kanál do 8 ohm.

Díky softwarovému vybavení a 40 bitovému digitálnímu signálovému procesoru SHARC, který eliminuje jitter a průchozí signál 16x převzorkovává, zvládá Uniti Nova prakticky všechno - krom obecně zmíněné výbavy zvládne tedy konkrétně jak data z domácích serverů přes UPnP, AirPlay či Chromecast, tak TIDAL, Spotify či internetová rádia. Je tu i podpora systému Roon, pokud jste opravdoví nadšenci, případně díky aplikaci umí být Nova součástí multiroom systémů a propojit v dalších místnostech třeba již zmíněné Mu-so se nabízí.

2018 06 15 TST Naim Uniti Nova 5

Naim Uniti Nova zvládá přehrát PCM signál s rozlišením až 32 bit / 384 kHz, ale také DSD128, vše s podporou přehrávání bez mezer. Převod digitální domény do analogové zajišťují čipy Burr Brown.

Naim Uniti Nova jsme měli možnost poslouchat v pražském studiu Long Play, kde přístroji dělaly společnost reprosoustavy Focal Sopra No. 3 nebo Dali Opticon 6 (a mnohé další), jako zdroj signálu jsme používali krom streamování nebo služby TIDAL i firemní streamer ND5 XS. Propojeno bylo kabely Atlas (signálovými a napájecími) a QED Supremus. Srovnávali jsme s Micromega M-One 150 a dalšími.

2018 06 15 TST Naim Uniti Nova 8

Výrobky Naim si s sebou nesou pověst o schopnosti zpracovat basovou část spektra s pěkným impulsem a rytmem. A ačkoliv nová generace Uniti nemá tak hutný spodek jako její klasičtí souputníci, rytmus a tučnost baskytaře v "Riders on the storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) rozhodně neschází. Skvěle funguje timing basové linky, šlape, pulsuje a je pěkně sytá, bohatá, byť jak už bylo řečeno, komponenty klasické série umí být ještě o něco mohutnější a robustnější, ač možná zase ne tak konkrétní a rychlé. Na poměry all-in-one světa je však Uniti Nova vynikající.

Hlasy Carrerase, Dominga a Pavarottiho v klasické "O Sole Mio" z live záznamu "3 tenors in concert" (1990 | MFSL | UDCD 587) si sedly zejména v kombinaci s Focaly, Naim je dokázal podat mohutně, velké a barevné, provázené malým dotekem hebkosti a kulatosti. Za hlasem cítíte tělo, ze kterého vychází, podání je znělé a výrazné, jemné a hladké, hlasy se odvíjí snadno, příjemně a přitom s již velmi dobrým prokreslením - ostatně tak jak to cenová relace naznačuje.

2018 06 15 TST Naim Uniti Nova 15

Klasický činel v "Take Five" Davea Brubecka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) byl velmi klidný, sladký a klidný, jeho znělost byla už excelentní a jasnost, která provází každý úder doznívá jen pomalu a uvolněně, dozvuk je tedy dlouhý a čistý. Oproti klasickým Naimům je zvuk Uniti Nova přeci jen o něco lehčí, jasnější a znělejší právě na výškách, je to ale zvuk hezký, příjemný a nekousavý.

Velmi solidní, minimálně na to, že papírově není výkon nijak oslňující, je pak dynamika, respektive pocit celkové živosti, zvuk jako kdyby dýchal. Smyčcová verze "Voodoo Child" od Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) byla velmi vitální, zvuk měl přitom ale váhu a důraz a i když tu není ambice vytlouct vám okenní tabulky, přiložit řádně pod kotel Uniti Nova zvládá bez zjevných potíží.

2018 06 15 TST Naim Uniti Nova 16

Claptonovu "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 2013 | Reprise | 8122796367) vytáhl Uniti Nova pěkně do prostoru, byl to už hezky přirozený, nenucený zvuk a i když přístroj se nehodí za prokreslením mikrodetailů nebo jednotlivostmi, v plnokrevném a homogenním celku se snadno zorientujete a třeba i ruchy z publika nebo echo koncertního sálu nakonec najdete, jakkoliv se nederou nikterak do popředí. Charakter Uniti Nova akcentuje spíše celistvost a "tělesnost", tedy kontext nad jednotlivostí.

Co pak nové řadě Uniti jde na jedničku, to je podání prostoru v nahrávkách. Jako kdyby Uniti Nova, ale i nižší sourozenci téže série zvládli "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) vymanit z ozvučnic (lhostejno jakých), načrtnout pěkně do prostoru a hudba byla proporčně velká, vzdušná až nadýchaná a přitom citelně tělesná, hutná. Lokalizace a další atributy odpovídají třídě, je to už pěkně přehledně zorganizované dění, byť cítíte, že Naim nesvírá zvuk železnou rukou, ale nechává ho spíše tak nějak plynout.

2018 06 15 TST Naim Uniti Nova 11

Vlastní je pak Uniti Nova také firemní dar muzikálnosti. Cashova "Ain´t No Grave" ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402) zazněla s chutí, jiskrou, váhou a skvělým timingem, bylo cítit hutný základ, ale i celkovou uspořádanost a třeba i dobře artikulovaný hlas, čnící nad jadrnou kytarou. Prakticky lhostejně ke zbytku systému si Uniti Nova jede svou cestou, svým zvukem a svým šarmantním způsobem prostě hraje.

Naim Uniti Nova je do velké míry skvělým vystižením toho, co dnes lidé očekávají od hi-fi techniky. Moderní, to aktuálně znamená čistý design, síťové funkce a snadné ovládání pro rychlý přístup k jakékoliv hudbě, které se v domácnosti momentálně zachce. Inu, časy se mění a série Uniti na to reaguje a zdá se, že velmi trefně. Až strohým klasickým linkám Naimu dodává Uniti Nova na aktuálnosti, snad hlavně krásným ovládáním hlasitosti či velkým barevným displejem, funkčně pak má snad všechno, co si můžete přát a ještě k tomu se konstruktérům bůhvíjak podařilo vtěsnat do vlastně nijak dramaticky velkého stroje klasický integráč Naim, který má sice trochu modernější, lehčí charakter, ale jinak se celkem blíží kvalitám takového Supernait 2 co do živosti, bohatosti a zábavnosti. Uniti Nova možná má lifestylové ambice, ale nezapomíná při tom na high-endové kořeny značky Naim, čímž vzniká patrně nejlepší all-in-one krabička, kterou jsme zatím měli možnost slyšet.

Kč 134 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výbava

+ skvělé zpracování a moderní vzhled

+ snadné ovládání

+ muzikálnost a rytmičnost Naimu

+ nepotřebujete nic dalšího

ZÁPORY

- třeba kombinace Supernait 2 / ND5 XS bude o něco uvolněnější

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Long Play | www.longplay.cz 

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies