HIFIStyl

2019 06 18 TST Audiovector QR5 1

Dánskou značku Audiovector založil Ole Klifoth v roce 1979 (tehdy jako F3/LYD), toho času jako výsledek své nespokojenosti s tím, co po osm let slýchával jako prodejce hi-fi techniky. Dnes společnost vlastní jeho syn Mads a Ole pracuje jako vývojový inženýr, stále ale sídlí kousek na sever nad Kodaní a stále se soustředí na ruční výrobu reprosoustav v menších sériích (minimálně v porovnání s velkými značkami). Základní řadu QR, která se tedy v Dánsku jako jediná jen vyvíjí a navrhuje, nedávno doplnil top model s pětkou na konci.

Korpus z MDF panelů je posazený na základně kopírující velikostí i tvarem jeho půdorys, horizontální hrany jsou pak zakulacené a dávají celkovému vzhledu jemnější dotek. Do mezery mezi základnou a ozvučnicí samotnou pak ústí bassreflexový výdech typu Q-port, usnadňující v této koncepci jak šíření basové energie do všech směrů, tak i instalaci v menších prostorách. Do čelní desky je vsazena čtveřice měničů, orámovaných mohutnými hliníkovými kroužky, respektive hliníkovým rámečkem, sloužícím jako zvukovod pro tweeter.

Seversky čisté, až minimalistické provedení mají sloupky i na zadní straně, kde se nachází jen poměrně velký hliníkový panel, který na vnitřní straně nese komponenty frekvenční výhybky, na straně vnější krom popisků najdete jen jediný pár reproduktorových terminálů.

2019 06 18 TST Audiovector QR5 2

Audiovector se chlubí provedením svého charakteristického vysokotónového měniče typu AMT, který díky jeho barvě pojmenovali Gold Leaf. Jeho zvukovod je z jediného opracovaného kusu leteckého hliníku, skládaný pásek je ukrytý za jemným zlaceným pletivem, které funguje jako filtr S-Stop, který se používá třeba i ve studiích před mikrofony, kde ze zpěvu odstraňuje tvrdost a ostrost.

Trojice šestipalcových membrán působí zcela identicky, ta horní je však dedikována střednímu pásmu, dvě spodní pak vyzařují basové frekvence. Všechny pak ale mají klasický kónický tvar a překvapivě mohutnou vlnku gumového závěsu, navíc jsou relativně zřetelně zanořeny pod okraj svých obrub.

2019 06 18 TST Audiovector QR5 4

Membrána je u všech tří také identická, sendvičová - hlavní vrstva je vyrobená z hliníku, tentokrát ve standardu vesmírného průmyslu. Vnitřní vrstvy jsou pak z blíže nespecifikovaných měkčích materiálů, které mají za úkol obstarat optimální tlumení. Výsledná kompozice má tři vrstvy z odlišných materiálů.

Basové měniče pak mají navrch ještě posílený magnetický systém, který výrobce označuje poměrně všeříkajícím jménem "Pure Piston" (dokonalý píst). Audiovector říká, že precizní pohyb udržuje tento měnič napříč několika oktávami bez zkreslení poblíž horní přechodové frekvence.

2019 06 18 TST Audiovector QR5 5

Do kousek přes 22 kg vážících ozvučnic s výškou 105,7 cm, šířkou 21 cm a hloubkou 27 cm vtěsnal výrobce frekvenční rozsah 25 - 45 000 Hz (-6 dB). Snadné rozehrávání by měla zajistit kombinace nadstandardní citlivosti 91 dB / 2,83 V / m a jmenovité impedance 4 ohmy. Třípásmovou koncepci dělý výhybka na hladině 400 a 3 000 Hz.

Audiovector QR5 jsme poslouchali v pražském studiu AV Center, kde jsme jako zdroj signálu měli k dispozici Accuphase DP-430 nebo ELAC Miracord 50, zesiloval Accuphase E-470, McIntosh MA252 nebo Primare I25 a napájení čistil Accuphase PS-530. Propojeno bylo kabely Cardas Parsec, gramofon pak přes Nordost Heimdall 2. Srovnávali jsme s Vivid Audio Kaya 25 nebo ELAC Debut F6.2.

2019 06 18 TST Audiovector QR5 7

Basové broukání v "No Sanctuary Here" Chrise Jonese ("Vinyl Classics Vol. 2" | 2014 | stereoplay | 03-14) bylo zřetelně měkčí a trochu mělké, přestože cítíte, že tón začíná už pěkně hluboko, nemá takové to hutné, bohaté tělo, nemá takový ten fyzicky důrazný impuls. Na druhou stranu, tonální bohatost je dobrá a tóny oddělné s tou pravou audiofilskou pečlivostí. Je to zvuk uvolněný, na vyšších basech se pak jakoby nadechne. Basy jsou artikulované beze spěchu a bez tlaku, ale dostatečně přehledné.

Jemnost je patrná i na středním pásmu, kde nijak ostýchavě zaznamenané sykavky Sophie Zelmani v "How it feels" ("Dali CD Vol. 3" | 2012 | Dali | 280939) nenesou žádnou stopu ostrosti - ostatně právě tak, jak výrobce slibuje. Čistota je dobrá, ačkoliv máte pocit, že hlas je trochu zasněný, velmi hladce a decentně podaný. I tady je ale za onou vrstvou jemnosti dobrá čitelnost, dobrá srozumitelnost a celkově dobré, byť mimořádně uvolněné a klidné vyzdvižení hlasu do přirozené pozice v popředí nahrávky. Je to zajímavá kombinace zvukové "dosažitelnosti" a zjemnění.

2019 06 18 TST Audiovector QR5 8

Cinkot činelů v "Hello Dolly" Jerryho Hermana ("Jazz Masters Vol. 4" | 2017 | STS Digital | STS-6111166) byl díky svižnosti páskového měniče také moc pěkně rychlý, nejvyšší pásmo je také zřetelně nejenergičtější na poslech a cinkot je snad až lehce zvonivý. Ani tady ale není žádná ostrost nebo tvrdost. Ani v nejvyšším pásmu není zvuk tak úplně tučný, zato ale nabízí velmi solidní detail, dobré prokreslení a čitelnost s lehkostí a nenásilností.

Decentní projev mají QR5 také z pohledu dynamiky - perkuse v "Kote Moun Yo?" Markuse Schwartze a Lakou Brooklyn ("System Solution" | 2019 | Nordost) "fungují". Je to audiofilsky spořádaný, utažený a jemný zvuk, nic pro milovníky tělesnosti a důraznosti. Zvuk je ale dobře organizovaný.

2019 06 18 TST Audiovector QR5 11

Ani analytičnost není Audiovector QR5 vlastní - i tak byla ale Rutterova "Nativity Carol" ("First Sampling" | 1990 | Reference Recordings | RR-S1CD) v rámci kategorie férově čitelná. Uvolněná reprodukce žádné informace nezdůrazňuje, nicméně už zaslechnete i nějaké ty dozvuky prostoru a vnímáte, že sbor má více zpěváků - celkově je to ale spíše celistvý zvukový obraz.

Prostor Stingovy "Englishman in New York" ("Die perfekte räumlichkeit" | 2010 | stereoplay | 10-10) vynikl nejlépe při spíše menší rozteči reprosoustav, tam byla scéna spojitá a přehledná. Jakmile ozvučnice roztáhnete třeba tak, jak je vidět na fotografiích, musíte už dbát i na řádné úhlové nastavení a vůbec se snažit, aby scéna nebyla roztržená. Když je ale vše jak má být, tak je pravolevá scéna dobře definovaná, opět tak nějak celkově neokatě, nenásilně, ale solidně.

2019 06 18 TST Audiovector QR5 12

Audiovector QR5 umí hrát velmi decentně a třeba i "Má Vlast" Bedřicha Smetany v podání London Symphony Orchestra plynula tak celkově jemně, nekonfliktně a hodně uvolněně. Je to zvuk "neutrální", netlačící a nehrnoucí se kupředu, možná by mohl být výbušnější a plnější, ale jinak férově respektuje barvy nástrojů, stejně jako slušně udržuje separaci jednotlivých nástrojových linek. Je to prostě spořádaný přednes.

Decentní sloupky Audiovector QR5 jsou přesně takové, jak jejich vzhled napovídá - jsou řekněme konzervativně nekonfliktní, uspořádané a jemné. Možná nemají takový fyzický důraz nebo hutný bas, ale jsou kultivované v každém okamžiku, v každé kombinaci s elektronikou a vlastně si v tomto duchu poradí také s každým žánrem. Pro někoho se ale na druhou stranu může zdát, že zvuk se až příliš drží zpátky, že trocha efektu by mu nebyla na škodu. Pokud ale hledáte "neutrální", utažený a klidný zvuk v decentním balení, pak jsou právě tohle charakteristiky zvuku QR5 nejbližší.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose koncentrického měniče a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, středně velké plochy sedaček, vysoký strop,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2019 06 18 TST Audiovector QR5 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Na křivce frekvenční odpovědi je vidět, že naladění klade důraz na pásmo kolem 80 a 100 Hz, aby zvuk působil mohutnější, stejně tak se od mety kolem 6 kHz více prosazuje vysokotónový reproduktor. Střední pásmo je nicméně solidně čisté a vyrovnané a celkově se QR5 téměř skutečně vejdou do slibované tolerance - 6 dB a navíc se od nich dočkáte poctivých 40 Hz. Na poměry dané cenové třídy je to solidně čistý průběh, který odpovídá snaze o audiofilský zvuk. Snad jen pod úhlem ztrácí přes své zapuštění do zvukovodu páskový měnič energii od nějakých 13 kHz.

2019 06 18 TST Audiovector QR5 m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedance velkou částí své křivky skutečně kopíruje hladinu 4 ohm, bassreflex je naladěný podle sedla kousek pod 40 Hz. Celkový průběh je velmi spořádaný, prostý nějakých problematických míst a velkých nároků na zesilovač. Také elektrická fáze je čistá a nenáročná.

2019 06 18 TST Audiovector QR5 m3

Waterfall

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 74 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ decentní zvuk

+ příjemná lehkost výšek

+ vkusný vzhled

ZÁPORY

- trochu života v reprodukci navíc by jim slušelo

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AV Center | www.avcenter.cz 

DOVOZCE: Audio Center Czech | www.audiocenter.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies