2019 05 31 TST ELAC Miracord 50 1

Když se němečtí ELAC pustili před několika lety do výroby gramofonů, bylo to překvapení - s ohledem na historii a fakt, že svého času patřili mezi poměrně významné producenty gramofonů, to ale nebylo překvapení vysloveně šokující. Po excelentním gramofonu Miracord 90 (s nímž firma slavila své devadesátiny) přišel na svět menší model Miracord 70 a na závěr je tu Miracord 50, jímž ELAC vychází vstříc zájemcům, kteří chtějí jednodušší používání a dostupnou cenovku.

Přes zjevně jednodušší provedení, než mají oba dražší sourozenci, má i Miracord 50 základní estetické hodnoty shodné s vyššími modely. Jde především o (na danou cenu) relativně velkou a celkem bytelnou základnu z MDF (při šířce 42 cm, hloubce 36 cm a výšce 14 cm váží gramofon 5,5 kg), jejíž zaoblené rohy mohutnost zase trochu zjemňují. S nasazeným protiprachovým krytem ale vypadá Miracord 50 jako esence klasického hi-fi gramofonu (ostatně sám ELAC operuje v popisu se slovy "ze Zlatého věku sterea").

Ploše horní části těla v pěkném lesklém provedení dominuje pochopitelně talíř klasického průměru, guma na jeho povrchu snad není vrcholem estetiky, ale je praktická. Samotný talíř je z odlévaného hliníku, průduchy v něm se dostanete (také velmi klasickým způsobem) k řemínku, který ho pohání. Talíř je pak na vnitřní straně překvapivě poctivě tlumený. Výběr rychlosti otáček mezi probíhá přes komfortní třípolohový volič v přední části horní strany.

2019 05 31 TST ELAC Miracord 50 2

Použito je přímé duté hliníkové raménko vcelku jednoduchého standardního typu, na jeho konci sedí hlavička s přenoskou v mírném úhlu a zájemce může osadit jinou prakticky "bezbolestně". Z továrny dostanete MM přenosku Audio Technica AT91, která je pro danou kategorii rozumným základem, ačkoliv se ukázalo, že šasi "snese" rozhodně i lepší.

Když na gramofonu po usazení nastavíte správě závaží na raménku a také antiskating (v zásadě jde ale o Plug&Play typ gramofonu, kde nemusíte nic řešit a za pár minut máte hotovo), přijde na řadu poslední možná volba - cinche na zadním panelu totiž mají vedle sebe nejen nutný zemnící kolík, ale také dvoupolohové šoupátko, které zapne / vypne vestavěný korekční RIAA předzesilovač (vhodný pochopitelně pouze pro MM přenosky). Napájení pak probíhá přes externí 12V zdroj.

2019 05 31 TST ELAC Miracord 50 4

Miracord 50 jsme zkoušeli v pražském studio AV Center, kde mu společnost dělaly zesilovače Primare I25, Accuphase E-470 nebo McIntosh MA252, reprosoustavy Audiovector QR5, ELAC Debut F6.2 nebo Vivid Audio Kaya 25 a kabely Cardas Parsec a v roli phono kabelu Nordost Heimdall 2. Napájeno bylo přes Accuphase PS-530. Alternativou byly přehrávače Accuphase DP-430 nebo McIntosh MCD600. Standardní přenosku jsme pro srovnání vyměnili za headshell se Sumiko Oyster. Vestavěný předzesilovač jsme alternovali s tím v MA252.

Robustní basová linka v "Heavy Duty Judy" v podání Pierrejean Gauchera ("Zappe Zappa" | 1997 | Zappo Records | ZR001) zněla snaživě, vestavěné phono je díky optimalizaci pro konkrétní systém zjevně dobře fungující. Basy jsou učesané, na tak dostupnou cenovou hladinu se tóny drží vkusně nepřehnaného objemu i hutnosti. Gramofon nabízí trochu plnější a šťavnatější ladění, aby kompenzoval jistou jednoduchost a "naředěnost" přenosky. Je to bas celkově přiměřený cenové hladině a objemově je basů možná víc, než je v této lize obvyklé.

2019 05 31 TST ELAC Miracord 50 7

I s jednoduchou přenoskou, kterou ELAC zvolil jako základ, nabídl gramofon vkusně čisté a srozumitelné střední pásmo, patrně profitující také z pevné konstrukce, skrze kterou prostupuje na danou třídu jen málo vibrací. Zpěv LP v její "Muddy waters" ("Lost on you" | 2017 | Vagrant | 538284881) měl možná trochu menší objem a spíše na čitelnost než na plnost sázející ladění, ale nemáte pocit lacinosti nebo prázdnoty zvuku. Je to fajn vstup do světa hi-fi a vinylu.

Jemný cinkot činelu v "People ain´t no good" ze záznamu koncertu Nicka Cavea ("Live from KCRW" | 2013 | Kobalt | BS006V) se má při limitovaném rozlišení systému tendenci poměrně ztrácet v pozadí. Ani Miracord 50 ho neposune nějak zásadně do popředí, nicméně je tam, je slyšitelný a opět rozumně spořádaný, takže už to není jen slitý kovový šum, ale objevuje se v něm i čitelná struktura. Mohlo by ho být v objemu ale patrně o něco více, přesto lez ocenit, že ELAC upřednostnil i na svém levném gramofonu čistotu před efektností.

2019 05 31 TST ELAC Miracord 50 10

Miracord 50 hraje tak trošku přímočaře a nekomplikovaně, nicméně třeba v "Modul 29_14" Nik Bärtsch´s Mobile ("Continuum" | 2016 | ECM | 476 4790) je cítit pěkná energie jednotlivých instrumentů. Zvuk je lehce měkčí, ale ne nekonkrétní, dynamicky si rozhodně zaslouží označení hi-fi, ačkoliv právě u dynamiky nejvíce oceníte výměnu přenosky - v podstatě za jakýkoliv vyšší model. Zejména s vestavěným phono předzesilovačem je ale zvuk snaživý a beze stop "laciné" unylosti.

Gilmourova "Take a breath" ("On an island" | 2006 | Parlophone | 0946 3 55695 1 3) nezněla úplně třpytivě transparentním stylem, nicméně ani tak nešlo o nepřehledný zvukový chumel. V rámci kategorie je to férový standard, jakkoliv prostě změnu přenosky lze jen a jen doporučit - i zkoušená Sumiko Oyster, kterou rozhodně nelze označit za drahou, předvedla už optimální výsledky, stejně jako si dovedeme představit, jak by zvuk rozkvetl třeba s 2M Red od Ortofon a dalšími podobnými. Šasi a raménko to dozajista zvládnou. Ve světě základního analogového hi-fi nicméně ani v základním osazení není Miracord 50 špatný, nepřikrášluje a snaží se udržet zvuk solidně uspořádaný - svůj nemalý díl na tom má ale i korekční předzesilovač.

2019 05 31 TST ELAC Miracord 50 13

Na nástrojově nekomplikovaných skladbách jako je "Blank" Sylvaina Chauveaua ("Nocturne Impalpable" | 2014 | Minority Records | MIN33) je přehlednost zvukové scény dobrá, nástroj je dobře ukotvený v pravolevé ose a scéna splňuje svou konkrétností adekvátní hi-fi standardy. Opět ale prohození přenosky přineslo zřetelný vjem vzduchu a všechno si "sedlo".

Základní výrobcem zvolená přenoska hraje tak trochu jednodušeji, ale třeba u Kavinského "Nightcall" ("Outrun" | 2013 | Records Makers | LC-15765) to vlastně díky solidní čistotě, pevnosti i snaze držet se spořádanosti není nepříjemné. Zvuk hraje "tak akorát", v dané ceně nabízí vinyl bez takového toho uměle vřelého ladění. A když utratíte o 10% více za lepší přenosku, rázem už nebude ani ten nejmenší důvod ke stížnostem, protože přibude tělo a dávka uvolněnosti.

2019 05 31 TST ELAC Miracord 50 14

Gramofon ELAC Miracord 50 je příjemným překvapením - jeho šasi a raménko jsou vyrobené v dané ceně nadstandardním způsobem, gramofon je pohledný (žádná tenká destička, ale kus gramofonu), dobře odolává vibracím a "unese" i díky tomu přenosku daleko nad rámec toho, co výrobce jako základ zvolili. I s továrně osazenou přenoskou nicméně gramofon funguje důstojně, zejména pak jako nástroj pro přehrávání ve stylu "zapoj a hraj", kdy vestavěný phono předzesilovač zvládne v reprodukci udržet velmi solidní pořádek. Šasi Miracord 50 patří k tomu nejlepšímu, co si můžete za cenu mezi 10 a 15 000,- Kč koupit, pokud pak chcete za dané peníze skutečně výtečný základní hi-fi gramofon se vším všudy, pořiďte si o něco lepší přenosku a budete moci bezstarostně roztáčet vinyly bez jediného zádrhele.

Kč 13 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vkusně fungující vestavěné phono

+ férová cena

+ snadné ovládání

+ v dané ceně výtečné provedení

ZÁPORY

- přenoska je rozhodně kandidát na výměnu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AV Center | www.avcenter.cz 

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies