HIFIStyl

2018 12 21 TST Indiana Line Tesi 561 1

Ať zní název výrobce reprosoustav Indiana Line jakkoliv americky, jde o firmu usazenou v severní Itálii, v průmyslové oblasti kolem Turína. Dnes patří do koncernu Coral Electronics, který se soustředí primárně na ozvučení aut. V katalogu firmy najdete několik řad, zaměřených na různé segmenty trhu, včetně třeba reproduktorů vestavných či určených pro DJ. Vprostřed nabídky pro klasický hi-fi svět je série Tesi, kde nad dvěma různě velkými regálovkami vládne nevelký sloupek Tesi 561.

Když říkáme "nevelký", myslíme tím konkrétně decentní výšku 89 cm a nenápadnou šířku 18 cm, jakkoliv si to sloupky maličko vynahrazují na hloubce 30 cm. Kabinet z MDF panelů je potažen vinylem a eleganci chce nabrat díky mírně odsazené základně nebo zakulaceným horním bočním hranám.

Při pohledu zepředu je patrný velmi klasický třípásmový koncept - tweeter je zasazený v mělkém zvukovodu, jeho planžetu lehce překrývá středotónový kónus a s mírným odstupem pod ním pracuje ještě woofer. O další kousek níže najdete ještě veliký výdech obvyklého plastikového bassreflexu.

2018 12 21 TST Indiana Line Tesi 561 2

Na zadní straně není pak nic víc, než vanička s dvěma páry rozumných reproterminálů. Je tak patrné, že jde o návrh "vše vpředu", kdy lze v reálných podmínkách dát sloupek relativně blízko ke zdi.

Vysokotónová měkká kopulka z hedvábí má mírně nadstandardní průměr 2,6 cm, vlastní odvětrávanou pracovní komoru a silný neodymový magnet. Středy zpracovává klasická kónická membrána o průměru 16 cm, jejímž základem je polypropylen vyztužený slídou. O optimalizaci charakteru se stará ještě veliký fázový nástavec. Nejhlubším tónům je vyhrazena opět šestnácticentimetrová membrána, tentokrát vyrobená z na vzduchu sušené papírové směsi.

V Indiana Line udávají, že Tesi 561 má frekvenční rozsah 35 - 22 000 Hz (ovšem v jakém tolerančním pásmu se takové odezvy dočkáte, to je tajemstvím). Stejně tak citlivost 92 dB / 2,83 V / m je nad očekávání vysoká. U impedance je pak uvedeno, že jde o "zátěž mezi 4 a 8 ohmy". Naprosto exaktně jsou pak stanoveny alespoň přechodové frekvence u výhybky - ta dělá pásma na 180 a 2 800 Hz.

2018 12 21 TST Indiana Line Tesi 561 3

Sloupečky Indiana Line Tesi 561 jsme poslouchali v pražském studiu Rodel Audio, kde je napájel primárně set elektroniky Marantz - zesilovač PM8006 a přehrávač SA-14S1, všechno propojeno signálovými kabely Cardas Parsec a reprokabely AudioQuest Type4, napájeno pak pomocí kabelů Supra. Alternativně jsme zkoušeli i moderní "vše v jednom", neboli Naim Uniti Atom. Srovnávat jsme mohli s Indiana Line Tesi 542, ale i Indiana Line Nota 550 X nebo třeba KEF R700 a R900 či různými modely značky Audiovector.

Když se ozval mohutně nahraný kontrabas v "How Deep is Your Love" ve verzi od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644), bylo rozhodně cítit, že Tesi 561 mu ještě přidávají, zvuku je v hlubokých oktávách opravdu, opravdu dost a je v něm i dost energie. Jak tomu tak bývá, je spíše měkčí, ale umí si brouknout, spíše ale dává přednost tomu napumpovat do prostoru hutný basový základ, než mu audiofilsky decentně vykreslovat precizní kontury. Je to spíše lehce živelný zvuk, ale pokud máte rádi zátah, tak si ho užijete.

2018 12 21 TST Indiana Line Tesi 561 4

Zpěv Ann Hampton Callaway v "Blue Moon" ("Blues in the night" | 2006 | Telarc | CD-83641) byl oproti basům podstatně přímočařejší, zato ale zase zněl čistě a s ohledem na danou cenovou hladinu vlastně i dobře srozumitelně. Není to žádný analytický přednes, ale reprosoustavy dokážou dát zpěvu prostor a popostrčit jej kupředu před ostatní dění, takže i když by mu možná slušel dílek navíc z měkkosti, kterou mají spodní oktávy, tak co do čistoty je střední pásmo solidní.

Na nejvyšších tónech přemnohého cinkání a břinkání v Methenyho "Spirit of the Air" ("Orchestrion" | 2010 | Nonesuch | 7559-79847-3) bylo cítit, že charakter tu mírně zjihne, zvuk je lehký, jemňoučký, možná ale i trochu moc tenký. Celkově ale nabízí Tesi 561 slušný detail, byť je cítit, že tweeter má tendence ke směrovosti a stojí tak za to správně si vyladit pozici ozvučnic i sezení, aby vše zapadlo na to správné místo. Objemově je výšek přiměřeně, nevyčnívají, přemrštěně se neprosazují, ale ani nejsou upejpavě skryté v pozadí.

2018 12 21 TST Indiana Line Tesi 561 5

Jak už bylo řečeno, Tesi 561 jsou poměrně energicky hrající reprosoustavy, takže i v Orffově "O Fortuna" ("Carmina Burana" | 1984 | Decca | 411 702-2) udělají slušnou parádu a cítíte, že jsou snaživé. Přednes se snaží pořádně se nafouknout a přisadit si, byť to není takový ten velkolepý fyzický důraz - dynamika je ale vkusná a za podobné peníze jí ani více být prakticky nemůže. Hudba se snaží být co nejplnější a energie je dobrá.

Davisova "Pharaoh´s Dance" ("Bitches Brew" | 1999 | Columbia | C2K 65774) pak byla slušně zorganizovaná, slušně čitelná a krom výrazného podílu nejhlubších oktáv působila vlastně velmi pěkně vyrovnaným dojmem. Tesi 561 nehrají na notu audiofilské detailnosti a jemnůstek, nabízí spíše solidní celek, adekvátně čistý a plnohodnotně splňující to, co čekáte od dostupného hi-fi. Spořádaný zvuk se dobře poslouchá.

2018 12 21 TST Indiana Line Tesi 561 6

I ve "Waiting" od The Paperboys ("Closer to the Music Vol. 3" | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) je znát, že reprosoustavy pracují právě tak jak mají. Hudební scéna není sice holografickým rozkreslením jednotlivých nástrojů ve třech osách, ale je to stěna zvuku, přehledná a spojitá v pravolevém směru a máte pocit, obraz nemá tendenci se roztrhnout a prostě, jak už bylo řečeno, funguje jako poctivé dostupné stereo.

Taktéž při uvolněném poslechu "Like a Soldier" Johnnyho Cashe ("American Recordings" | 1994 | american | 0602537351145) si vlastně uvědomíte, že je to zvuk spořádaný, nebojácný, ale ani nepřehnaný, snad s výjimkou nejhlubších tónů, kterých je prostě dost. Hudba je slušně zřetelná, slušně znělá, přednes má slušnou kázeň a ctí hi-fi standardy, nepřehání, nepodbízí se a ač to není vysloveně o muzikálnosti (ale ani o analytičnosti), všechno je dobré.

2018 12 21 TST Indiana Line Tesi 561 8

Indiana Line Tesi 561 jsou solidním standardem své cenové hladiny. Vypadají obstojně a dají vám pocit, že máte doma už relativní kus reprosoustav, aniž by ale opustily skladný půdorys. A vzápětí vám dají pocit, že dostanete také hodně zvuku, zejména pak ve spodních oktávách. Je to vlastně reprosoustava respekující téměř ideálně masové nároky (řečeno bez jakékoliv negativity) na hifi - je levná, je slušně vyrobená i vypadající, hraje solidně čistě a přitom se nebojí lehkého efektu oním basovým nádechem, aby poslech byl pro běžné uši přeci jen trochu šťavnatější. Tesi 561 snad nenabízí nějakou excelentní vlastnost, která by vás při poslechu uhranula, ale je to jejich schopnost dostát dobrým standardům po všech stránkách, co z nich dělá jednoduše dobré hi-fi, hodné své cenovky.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 30 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, sedačky,...) a mnoha akustickými panely, byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

2018 12 21 TST Indiana Line Tesi 561 m1

Použitelný frekvenční rozsah těchto kompaktních sloupků bude v reálné místnosti někde mezi 35 a 20 000 Hz, jakkoliv pásmo mezi 45 a 400 Hz je notně posílené, zejména pak mezi 55 až 110 Hz a 250 až 400 Hz. Naopak od 500 do 20 000 Hz je odezva v rámci dané třídy výtečně lineární. Ladění je ale i tak trochu na "wow efekt", kdy z relativně malých sloupků výrobce dokázal dostat opravdu hluboké tóny.

2018 12 21 TST Indiana Line Tesi 561 m2

Impedance (červená) ukazuje, že pod 5 ohm se Tesi 561 dostávají jen ne okamžik, takže jsou dozajista slušně bezpečné pro prakticky jakoukoliv elektroniku. Sedlo naznačuje naladění bassreflexu kolem 40 Hz. Průběh křivky je pak velmi čistý a korektní, prostý náznaků vibrací, stojatého vlnění nebo jiných konstrukčních nedostatků. Elektrická fáze (černá) má jen jediné potenciálně kritické místo těsně pod 100 Hz, ale ani tam by neměly hrozit přehnané proudové nároky. Čistě elektricky jsou Tesi 561 v kontextu své cenové relace velmi dobře navržené.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓ ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 16 490,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ slušná energie

+ hodně zvuku za fér peníze

+ vypadají na svou cenovou třídu pěkně

+ jdou pocitově pěkně od podlahy

ZÁPORY

- velmi výrazný akcent na spodku pásma, zejména v menším prostoru

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Rodel Audio | www.rodel-audio.cz 

DOVOZCE: Horizon Trading Prague | www.htpshop.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies